6 Μαρ 2016

Η εσωτερική αντιπαράθεση στην Ελλάδα ανάμεσα στους βαρώνους των ΜΜΕ και την κυβέρνηση, ή η αντιπαραθεση για την διαπλοκή [και οι κυπριακοί απόηχοι]Στο διεθνές πλαίσιο η Ελλάδα ακούγεται τώρα περισσότερο για το προσφυγικό, αλλά στο εσωτερικό της φαίνεται να απλώνεται μια νέα αντιπαράθεση που πάει πίσω και στις «μάχες» του 2015 [ιδιαίτερα την ήττα των ΜΜΕ στο δημοψήφισμα] και ευρύτερα πίσω στο θέμα της διαπλοκής και της άτυπης εξουσίας που διεκδικούν οι «βαρώνοι» των ΜΜΕ, αλλά και άλλοι «βαρώνοι», όπως ο Βγενόπουλος που φαίνεται να είχαν ποικίλες σχέσεις με διάφορα επίπεδα του Δημόσιου- και πολιτικές ελίτ. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαμάχη για τον Βγενόπουλο που εδώ στην Κύπρο έφτασε σαν απόηχος, στην Ελλάδα φαίνεται να είναι μέρος της ευρύτερης αντιπαράθεσης – καθώς λ.χ. η εισαγγελέας Ε. Τσατάνη που τον απάλλαξε [και προσπάθησε να αρχειοθέτηση την υπόθεση των κατηγοριών από την Κύπρο] όχι απλώς πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία, αλλά φαίνεται γενικότερα να έχει «μαύρα σημεία» στο χειρισμό διάφορων υποθέσεων, στις οποίες φέρεται να είχε σύγκρουση συμφερόντων, όπως καταγράφει σε σχετικό κείμενο του περιοδικό Hotdoc [«Η αξιότιμη εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη»].. Ο κ. Βγενόπουλος, μάλιστα, εκτός από συγχαρητήρια στην κα. Τσατάνη, φάνηκε να ταυτίζεται και με μερίδα των εκδοτών κλπ που είναι σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.. Και επειδή αυτές οι εξελίξεις αφορούν και τον έλεγχο των ΜΜΕ [και της χειραγώγησης στην οποία επιδίδονται] αλλά και αντιπαραθέσεις που θυμίζουν Κύπρο πριν το 2013 – και ιδιαίτερα μετά την διαμάχη για το έλεγχο της ψηφιακής πλατφόρμας των ιδιωτικών καναλιών, μεταφέρουμε αποσπάσματα από δυο κείμενα του περιοδικού Hotdoc που δίνουν και τα κλιμα.. αλλά και του τί διακυβεύεται..


Σε ποιον ανήκει αυτή η χώρα;
Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;
Του Κ. Βαξεβάνη
Η «υγιής» επιχειρηματικότητα έχει νεύρα. Ο Ψυχάρης παραπονιέται πως τον φιμώνουν, ο Αλαφουζος απειλεί πως θα κάνει Κούγκι το Φάληρο και ο Βγενοπουλος σηκώνει  το δάκτυλο με την χρυσή αλυσίδα και δείχνει τους εχθρούς του και συνωμοτες. Το Βήμα άφησε τις αγιουβερδικές συνταγές με αλάτι Ιμαλαΐων και ανακάλυψε την γάτα Ιμαλαΐων, η οποία υπήρξε αδιάψευστος μάρτυρας του εκβιασμού του Τσίπρα. Ο ΔΟΛ [ Όμιλος Λαμπράκη που εκδίδει τις εφημερίδες Βήμα, ΝΕΑ], όπως ακριβώς έκανε και το 1982 και το 2012, κάνει και το 2016, Απειλεί πως αν δεν του κάνουν χατίρια, θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για όλα τα δεινα. Αυτό ξέρει, αυτό κάνει. Μόνο που δεν υπάρχει πια χώρος για γάτες… Στα κεραμιδιά πια έχουν ανέβει οι άνθρωποι και όχι οι γάτοι. Περιμένουν να δουν λύση και όχι μιντιακή αφήγηση, σύμφωνα με την οποία ο Ψυχάρης «δέχεται και δεν υποβάλει αιτήματα», ο Βγενόπουλος είναι αθώος και ο Αλαφούζος πράσινος οικολόγος.. Όσο η διαπλοκή φωνάζει για έλλειψη δικαιοσύνης, τόσο η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται πως η Δικαιοσύνη μπορεί να έχει αλλάξει και να λειτουργεί για την απλό πολίτη.
Ο Σταύρος Ψυχάρης πέρασε την πόρτα του εισαγγελέα. Αυτός που θεωρούσε πως εισαγγελεύς και κυβερνήσεις είναι υπάλληλοι του. Ο Βγενόπουλος δεν πρόλαβε να κλείσει την υπόθεση του και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ανταποκρίθηκε στο κοινό αίσθημα και τις κυπριακές διαμαρτυρίες και διέταξε έλεγχο της υποθεσης. Όσοι φωνάζουν στα κανάλια και διαμαρτύρονται για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις [ο υιός Ψυχάρη αποκάλεσε τον Τσίπρα.. Χίτλερ], τόσο γίνεται αντιληπτό πως κάτι τρέχει σ’αυτην την χώρα που δεν αρέσει και πολύ σε αυτούς που τη θεωρούσαν οικόπεδο τους.
Στις πρόσφατες εκλογές της Ένωσης Εισαγγελέων, η ομάδα των «ανακοινώσεων», που λειτουργούσε ως κριτής της αντισυνταγματικότητας της κυβέρνησης, δεν πήρε ούτε τις ψήφους της. Είναι προφανές πως κάτι αλλαζει. Αργεί ίσως γιατί το σύστημα είναι εκτεταμένο, αν και όχι τόσο ισχυρό όσο θέλει να εμφανίζεται..


Με την κυβέρνηση ή την διαπλοκή;
Θ. Καρτερού
Σας απασχολεί η αναμέτρηση της κυβέρνησης με το σύστημα που ο Κώστας Μητσοτάκης βάφτισε διαπλοκή; Αν ναι, το πρώτο που θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει είναι ότι για τους βαρόνους που ελέγχουν το μέγιστο της ενημέρωσης μας  όλα έχουν υποταχτεί στη μάχη αυτή. Είτε μιλάμε για προσφυγικό, είτε για το ασφαλιστικό, είτε για τις αντιδράσεις στο μνημόνιο, είτε για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται είναι τόσο εμπαθής και προπαγανδιστικός, που βγάζει, κατά τα κοινώς λεγόμενα, μάτι. Αν πιστεύει κανείς μάλιστα το ΜΕGΑ, τον ΣΚΑΙ, τον ΑΝΤΕΝΝΑ, τις εφημεριδες του ΔΟΛ και τα λοιπά συστημικά λεγόμενα μέσα, θα πρέπει ή να το σκάσει για την ξενιτιά, ή να αυτοκτονήσει από απόγνωση, ή να παραδωθεί στην κατάθλιψη. […]

Προφανώς αυτή η κατάσταση, όμηροι της οποίας είναι η Δημοκρατία και η πληροφόρηση, όλοι μας, πρέπει να τελειώσει σύντομα.. Ή το τοπίο της ενημέρωσης θα αλλάξει, ή η κυβέρνηση θα ανατραπεί από όσους αρνούνται να παραδώσουν «ειρηνικά» την  εξουσία τους… η μάχη αυτή έλαβε και θα λάβει έντονα πολωτικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Με την κυβέρνηση ή ότι ονομάζουμε διαπλοκή; Αυτό στο ερχόμενο διάστημα θα είναι το δίλημμα για κάθε πολίτη..


Hotdoc, Τεύχος 96, σελ. 22
Εικόνες διαπλοκής για την Εισαγγελέα που προσπάθησε να κλείσει/αρχειοθετήσει την υπόθεση Βγενόπουλου.. Αλλά στα περισσότερα κυπριακά ΜΜΕ δεν θα προβληθούν τέτοιες πληροφορίες γιατίμετά μπορεί να ανοίξει ο πραγματικός ασκός του Αιόλου – για την διαπλοκή και την σύγκρουση συμφερόντων στην κυπριακή πραγματικότητα…

Η «υγιής» επιχειρηματικότητα έχει νεύρα. Ο Ψυχάρης [παράγοντας το Ομίλου ΔΟΛ] παραπονιέται πως τον φιμώνουν, ο Αλαφούζος απειλεί πως θα κάνει Κούγκι το Φάληρο και ο Βγενόπουλος σηκώνει  το δάκτυλο με την χρυσή αλυσίδα και δείχνει τους εχθρούς του και συνώμοτες…. Στις πρόσφατες εκλογές της Ένωσης Εισαγγελέων, η ομάδα των «ανακοινώσεων», που λειτουργούσε ως κριτής της αντισυνταγματικότητας της κυβέρνησης, δεν πήρε ούτε τις ψήφους της. Είναι προφανές πως κάτι αλλαζει….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου