13 Μαρ 2016

Η σύλληψη του Λουρουτζιάτη που θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό: κατάφεραν οι θεσμοί που στηρίζουν την ισονομία να προσπεράσουν τα πέπλα της συγκάλυψης ή θα έχουμε νέα θεάματα;
Δεν το πιστεύω ότι τόσες παρεμβάσεις εδώ και μήνες από τον λόφο (και από αλλού) πήγαν χαμένες.”
Σχόλιο Βάσου Βασιλείου[1], δημοσιογράφου στο fb

Η σύλληψη Λουρουτζιάτη το Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016 ήταν μια έκπληξη, η οποία θέτει μια σειρά ερωτημάτων για τους παράγοντες που οδήγησαν στο τέλος της εμφανούς προστασίας την οποία απολάμβανε τους προηγούμενους μήνες, όταν είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί σαφή τεκμήρια που τον ενέπλεκαν σε μια σειρά σκανδάλων σύγκρουσης συμφερόντων [με σαφή οικονομικά οφέλη]. Η σύλληψη προαναγγέλθηκε, με κάποιο τρόπο, από την εφημερίδα Πολίτης, η οποία το πρωί του Σαββάτου είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο την εμπλοκή  πολιτικών προσώπων στην υπό διερεύνηση υπόθεση/σκάνδαλο των υπερχρεώσεων στα σκουπίδια [και σε Πάφο και Λάρνακα]. Την επομένη,  την Κυριακη, η εφημερίδα εστίαζε στις προεκτάσεις του θέματος, που έφταναν στο έλληνα επιχειρηματία Μπόμπολα[2] – και άφηνε αιχμές σε πρωτοσέλιδο σχόλιο για τις σχέσεις του με την οικογένεια Τ. Παπαδόπουλου. Το αποφασιστικό τεκμήριο φέρεται να ήταν η κατάθεση του κ. Κοκότση, διευθυντή της εταιρείας Helector που διαχειρίζεται τις μονάδες επεξεργασίας σκουπιδιών. Η μαρτυρία του κ. Κοκότση, ωστόσο, έχει όλα τα προβλήματα, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον [εκτός, δηλαδή, αν έχει γραπτά τεκμήρια ή αν υπαρχουν αλλα εγκυρα στοιχεια], με τις "μαρτυρίες" για το ΣΑΠΑ που οδήγησαν σε ένα ανάποδο σκάνδαλο – οι κατηγορούμενοι ξαφνικά πάθαιναν δήθεν κρίση ειλικρινείας και «έδιναν» [κατά την έκφραση στην ηχογραφημένη συνδιάλεξη - fixing δίκης Λίλλη-δικηγόρου-Ρίκκου] κάποιους για να απαλλαγούν οι ίδιοι. Στην περίπτωση του ΣΑΠΑ, φτάσαμε στο κωμικό σημείο να απαλλαγούν πλήρως οι εργολάβοι. Στην περίπτωση του κ. Λουρουτζιάτη, όπως φαίνεται και από τα τεκμήρια στο πιο κάτω ιστορικό, είναι εμφανές ότι η διερεύνηση του θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό – για θέματα στα οποία υπήρχαν και σαφή τεκμήρια. Θα μπορούσε, βέβαια, να πει κάποιος ότι η "μαρτυρία» Κοκότση ήταν το «αποφασιστικό» [;] επιπροσθετο τεκμήριο για να κινηθεί η διαδικασία σύλληψης. Με δεδομένα, ωστόσο, τα κατασκευασμένα θεάματα [αλλα και τις διαδικασίες συγκαλύψεων για τον ιδιο] που έχουμε ήδη δει, η σύλληψη θα πρέπει να έχει και βαθύτερο πλαίσιο. Κάπου έσπασε/κατέρρευσε η προστασία του κ.Λουρουτζιάτη. Ο οποίος, μάλιστα, προσπαθούσε αυτές τις μέρες να προσφέρει υπηρεσίες στο κυβερνών κόμμα σε σχέση με το λιμάνι της Λάρνακας. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να μιλήσουμε για 3 πιθανότητες:

1.  Η Παρέμβαση των Θεσμών; Γενική Εισαγγελία [μετά τον Ρίκκο] και Γενικός Ελεγκτής – μαζί με την ό,ποια πίεση στην [επίσημη ή ανεπίσημη] Δημόσια Σφαίρα. Η πιο λογική ερμηνεία, μέχρι στιγμής [και σε αυτό συνηγορεί και η διατύπωση του Β. Βασιλείου [η οποία βρίσκεται στην αρχή του κειμένου], ενός δημοσιογράφου που αντιστάθηκε στα θεάματα και τις Μετατοπίσεις, είναι ότι η Γενική Εισαγγελία και ιδιαίτερα οι κινήσεις του Γενικού Ελεγκτή [ο οποίος είχε θέσει και θέμα για το συμβόλαιο στην Κόσιη αρχικά τον περασμένο Σεπτέμβριο] τελικά «απελευθερώθηκαν» από τους εγκλωβισμούς και προχώρησαν οι διαδικασίες που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει από πιο πριν. Το τί μεσολάβησε παραμένει ασαφές όμως.

2. Διαμάχες συμφερόντων. Πέρα από την πίεση των θεσμών [Γενικός εισαγγελέας, Γενικός ελεγκτής] για ισονομία, είναι ενδεχόμενο το όλο ζήτημα να έχει να κάνει και με εσωτερικές διαμάχες στην κυβερνητική παράταξη[3] αλλά και με την επιχείρηση διαχείρισης σκουπιδιών – που είναι ένα μεγάλο ανοικτό ζήτημα. Η ένταση των επιθέσεων του κ. Φαίδωνος, το γεγονός ότι ο κ. Λουρουτζιατης φαινόταν να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Αβέρωφ για το λιμάνι της Λάρνακας, αλλά και η όλη συζήτηση για το θέμα του συμβολαίου στην Πάφο [στο οποίο φαίνεται να υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στον πατέρα υπουργού [Δημητριάδη] και τοπική ηγεσία/δημαρχία ΔΗΣΥ Πάφου δείνουν ένα περίπλοκο σκηνικό. Και αν προσθέσει κανείς και την εμπλοκή του κ. Χάσικου που αρχικά ήθελε την υπογραφή του συμβολαίου για την Κόσιη, ενώ αργότερα αποστασιοποιήθηκε [βλ. υποσημείωση 2], δείχνουν ένα μπερδεμένο κουβάρι συμφερόντων και ενδεχόμενων διαμαχών.

3. Θέαμα Μετατόπισης – με τον Λουρουτζιατη σαν δόλωμα. Το γεγονός, ωστόσο, της μετατροπής του Κοκότση από ύποπτο σε έγκυρο μαρτυρά θυμίζει και την προϊστορία με το ανάποδο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Και εξαρτάται από το ποιοί καθορίζουν την πολιτική στην ανακριτική ομάδα – η οποία στην περίπτωση του ΣΑΠΑ εμφανώς κατασκεύαζε θεάματα υπό την καθοδήγηση του Ρίκκου. Και εδώ, στην περίπτωση των σκουπιδιών, το αρχικό θέαμα μιλούσε για υπερχρεώσεις [ακούστηκε το ποσό των 40 εκατομμυρίων] αλλά ξαφνικά το θέμα φαίνεται να εστιάζεται σε μίζες πολύ μικρού συγκριτικά ποσού. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να έχουμε, στην εξέλιξη, και ένα θέαμα Μετατόπισης, όπως είχαμε με το ΣΑΠΑ, που τελικά χρησιμοποιήθηκε για την Μετατόπιση από την πίεση στην κυβέρνηση και για την αναδιάταξη του κομματικού σκηνικού – και στην Πάφο και σε κόμματα του Κέντρου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε και προεκλογική περίοδο. Αυτή η διάσταση θα φανεί, αν υπάρχει – και η οποιαδήποτε επέκταση της θα οικοδομηθεί στην κατασκευή θεαμάτων με προφορικές «μαρτυρίες» που θα λειτουργούν σαν ανταλλαγή.

Με δεδομένη την προϊστορία καταγράφουμε πιο κάτω τα δεδομένα που οδηγούσαν από καιρό στην νομική αναγκαιότητα διερεύνησης του κ. Λουρουτζιάτη – με την ελπίδα ότι αυτή η κίνηση κουβαλά μαζί της την επιμονή για διεύρυνση με βάση τις παρεμβάσεων των θεσμών [του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή[4]] και όχι άλλες διαδικασίες μετατοπίσεων και κατασκευής θεαμάτων. Που θα φανούν.. αν και εφόσον..

Εκδοχές..
1. Η πιο λογική ερμηνεία, μέχρι στιγμής …είναι ότι η Γενική Εισαγγελία και ιδιαίτερα οι κινήσεις του Γενικού Ελεγκτή …τελικά «απελευθερώθηκαν» από τους εγκλωβισμούς και προχώρησαν οι διαδικασίες που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει από πιο πριν…..
2…είναι ενδεχόμενο, όμως, το όλο ζήτημα να έχει να κάνει και με εσωτερικές διαμάχες στην κυβερνητική παράταξη, αλλά και με την επιχείρηση διαχείρισης σκουπιδιών – που είναι ένα μεγάλο ανοικτό ζήτημα….
3. Θέαμα Μετατόπισης – με τον Λουρουτζιάτη σαν δόλωμα. Το γεγονός, ωστόσο, της μετατροπής του Κοκότση από ύποπτο σε έγκυρο μαρτυρα θυμίζει και την προϊστορία με το ανάποδο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ – όπου απαλλάγηκαν οι εργολάβοι... Και εξαρτάται από το ποιοί καθορίζουν την πολιτική στην ανακριτική ομάδα – η οποία στην περίπτωση του ΣΑΠΑ εμφανώς κατασκεύαζε θεάματα υπό την καθοδήγηση του Ρίκκου.

Ιούλιος 2015: Η εμπλοκή και η σύγκρουση συμφερόντων του κ. Λουρουτζιατη σε συμβόλαια [ιδού και πάλιν η εταιρεία Ιακώβου] για το Αποχετευτικό της Λάρνακας και οι πιέσεις για συγκάλυψη
Η σύλληψη του κ.Λουρουτζιατη φάνηκε να ολοκληρώνει εν μέρει ένα κύκλο που άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο, όταν είδε το φως δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης σύμφωνα με το οποίο ο δήμαρχος Λάρνακας είναι συνέταιρος στην εταιρεία Iacovou Brothers Constructions στην εταιρεία AGI Cargo Village Ltd. Η εταιρεία Iacovou Brothers Constructions με πρόεδρο τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη, στους οποίους είχε κατακυρωθεί προσφορά για συμβόλαιο εργασιών για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Μετά τα δημοσιεύματα, τις πιέσεις και τη σύσταση του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Λουρουτζιάτης αποχώρησε από τα καθήκοντα του ως πρόεδρος του ΣΑΛ. Το ερώτημα που είχε θέσει τότε ο Ν. Κλεάνθους έμεινε όμως να αιωρείται αναπάντητο: «Όμως για τα συμβόλαια που υπεγράφησαν και παρακάθετο και προήδρευε ενόσω είχε συγκρουόμενα συμφέροντα τι θα γίνει ;;;»

Μια μέρα πριν από την αποχώρηση του κ. Λουρουτζιάτη από το ΣΑΛ και την προηγούμενη ανακοίνωσή του ότι «ο κ. Λουρουτζιάτης δίνει πλήρη στοιχεία για όλες τις εταιρείες στις οποίες ήταν ή εξακολουθεί να είναι μέτοχος ή διοικητικός σύμβουλος.», ο Β. Βασιλείου του Φιλελευθέρου αποκάλυπτε, όπως γράψαμε σε τότε κείμενο της 2ηΑ[5]:

Πιέσεις για να κλείσουν οι «οχετοί»
Κομματικοί δεν θέλουν να εκτεθούν συγκεκριμένοι παράγοντες

ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ της Δημοκρατίας εναπόκειται κατά  πόσο θα απονεμηθεί Δικαιοσύνη στις υποθέσεις που αφορούν κακοδιαχείριση ή και διασπάθιση δημόσιου χρήματος στα συμβούλια αποχετεύσεων Λευκωσίας και Λάρνακας, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άρχισαν οι πολιτικές παρεμβάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, προκειμένου να πέσουν οι έρευνες στα μαλακά. Οι πιέσεις φέρεται να ασκούνται επειδή όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι, υπό κανονικές συνθήκες, θα κληθούν για ανάκριση ως ύποπτοι, για διάφορες υπό διερεύνηση υποθέσεις. Πάντως, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είχε δώσει οδηγίες να διενεργηθούν εις βάθος έρευνες ανεξαρτήτως ποιοι πιθανόν να  εμπλέκονται. Οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις φαίνεται να περιορίζονται σε χαμηλότερο επίπεδο, γεγονός το οποίο αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση τους ανακριτές. Άτομα, τα οποία αντιλαμβάνονται ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω τους, αποτάθηκαν σε κομματικούς μηχανισμούς, ζητώντας να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε να κλείσουν ανώδυνα οι υπό εξέταση υποθέσεις ή, αν τελικά αυτές οδηγηθούν στο δικαστήριο, να μην αγγίξουν τους ίδιους στο κατηγορητήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στην περίπτωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας κατονομάστηκαν 13 άτομα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για διαφορετικές ενέργειές τους και ανάλογα με την πορεία των ανακρίσεων, κάποιοι θα πάψουν να θεωρούνται ύποπτοι, άλλοι θα χρησιμοποιηθούν ως μάρτυρες κατηγορίας και άλλοι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κατηγορηθούν. Στην περίπτωση της Λευκωσίας, εκτός από κάποιους ιδιώτες, ύποπτοι θεωρούνται εκ πρώτης όψεως και δημόσιοι υπάλληλοι για τον τρόπο που χειρίστηκαν κάποιες υποθέσεις και εξετάζεται κατά πόσο αυτό εμπεριείχε δόλο ή αν έγινε από αμέλεια. Εξάλλου, στην περίπτωση της Λάρνακας, η οποία προσομοιάζει με την περίπτωση της Πάφου, έχουν παραληφθεί και φάκελοι από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων με σκοπό να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, αν υπήρξε και αλλοίωση πρακτικών, για να δικαιολογηθούν ή να διαφοροποιηθούν κάποιες αποφάσεις. Τόσο στην περίπτωση του αποχετευτικού της Λευκωσίας, όπου πάτησαν το πόδι τους ανακριτές, όσο και στην περίπτωση του αποχετευτικού της Λάρνακας, εξετάζεται κατά πόσον αποφάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να ζημιώσουν τα δύο Συμβούλια Αποχετεύσεων, ελήφθησαν εσκεμμένα για εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών. ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 2/8/2015Σεπτέμβριος 2015: Το σκάνδαλο με τους πασσάλους της ΑΗΚ και η παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή για το σκάνδαλο του Αποχετευτικού –ένας δήμαρχος που φαινόταν να εργάζεται για τα συμφέροντα των εργολάβων και όχι του ΣΑΛ
Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2015, το όνομα του κ. Λουρουτζιάτη εμφανίστηκε στο σκάνδαλο με τους πασσάλους της ΑΗΚ[6], όντας αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ όταν κατακυρωνόταν η προσφορά για τους προβληματικούς πασσάλους. Το θέμα έμεινε εκεί, όπως και το σκάνδαλο. Ταυτόχρονα με το σκάνδαλο των ελαττωματικών πασσάλων, στις 30 Σεπτεμβρίου, η Χαραυγή δημοσίευσε πρωτοσέλιδο για έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία επιπρόσθετα των καταγγελιών για υπέρβαση εξουσίας και παράνομες παρεμβάσεις για πληρωμές των εργολάβων συνεταίρων του κ. Λουρουτζιάτη, προστίθετο και ενδεχόμενη προσπάθεια εκφοβισμού. Πιο συγκεκριμένα γινόταν αναφορά σε παρέμβαση Λουρουζιάτη
«ώστε να εκδοθεί επιταγή ύψους 120.000 ευρώ σε εργολάβο, αλλά και οδηγίες που έδωσε ώστε να επιστρωθεί η λεωφόρος Γρίβα Διγενή και το ποσό να αφαιρεθεί υπέρ του ΣΑΛ, από το Δήμο Λάρνακας. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση περιλαμβάνονται κενά τόσο στη διαχείριση, όσο και στην επίβλεψη των συμβολαίων, κυρίως στη διαδικασία απαιτήσεων από τους εργολάβους με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζονται τα συμφέροντα του ΣΑΛ «αφού λειτουργεί σαφώς υπέρ των εργολάβων αποδυναμώνοντας τη θέση του ΣΑΛ σε περίπτωση παραπομπής διαφορών σε διαιτησία»[7] 

Πριν περάσει μια βδομάδα, ο Γενικός Ελεγκτής φερόταν, και πάλι σε δημοσίευμα της Χαραυγής, να στέλλει επείγουσα επιστολή, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2015, στον Ανδρέα Λουρουτζιάτη σύμφωνα με την οποία ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει στα θέματα που θίγονται εντός 10 ημερών. Τα θέματα σχετίζονταν με «χρηματοδότηση και ευνοϊκή μεταχείριση εργολάβων» εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν σε αποζημιώσεις έναντι καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση έργων και ανεξέλεγκτες υπερπληρωμές, αλλά πλέον, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης φερόταν να καταγγέλλεται για απόκρυψη στοιχείων:

«καθιστά σαφές ότι αυτές οι παραλείψεις συνιστούν ευνοϊκή μεταχείριση και χρηματοδότηση των εργολάβων με το κόστος να επιβαρύνει το ΣΑΛ», οι οποίοι εργολάβοι ‘χρηματοδοτούνταν επιπρόσθετα και «με άμεσες προκαταβολικές πληρωμές.» [...] «ότι μαζί με τη διεύθυνση, απέκρυψαν στοιχεία από την Ελεγκτική Υπηρεσία προκειμένου να εξασφαλίσουν συγκατάθεση για έναντι πληρωμή σε εργολάβο.»

Απόπειρα αστυνομικής έρευνας για συνδεόμενη υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων δικηγόρου που μπλοκαρίστηκε για μήνες…
Υπενθυμίζουμε ότι τότε η αστυνομία είχε μπουκάρει σε γραφείο δικηγόρου στη Λάρνακα απ΄όπου και παρέλαβε Η/Υ και υλικό αφού φαίνεται ότι σύμφωνα «με καταγγελία ότι κατόπιν νομικής γνωμάτευσης, προσφορές κατέληγαν σε άλλες εταιρείες αντί σε αυτές που υπέβαλαν τη χαμηλότερη προσφορά»[8], καταχώρησε αίτηση μέσω δικηγόρου για άδεια certiorari, η οποία ακύρωνε το ένταλμα έρευνας και ολα τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Όπως αναφέραμε τότε, ο συγκεκριμένος δικηγόρος «ταυτόχρονα νομικός σύμβουλος για το ΣΑΛ, αλλά και για εργολάβο που πέτυχε συμβόλαια στο ΣΑΛ και διασυνδέεται και με τον Αντρέα Λουρουτζιάτη. Κάπου στο παζλ εμπλέκεται και όνομα πρώην ανώτερου αξιωματούχου του κράτους»[9]

Προστασία και ανταλλάγματα;
Έτυχε προστασίας για αρκετούς μήνες ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης. Και αυτούς τους μήνες δεν έμεινε άπραγος, αφού δεν είναι και αγνώμονας. Προσφατα, με το εργοστάσιο επεξεργασίας ραδιενεργής λάσπης και των άλλων εγκαταστάσεων για τους υδρογονάνθρακες, για τα οποία είδαμε μέχρι πρότινος τί επιχειρείτο.  Συγκεκριμένα, παρά τη αντίθετη γνωμάτευση[10] της Νομικής Υπηρεσίας, επετράπηκε η εγκατάσταση των γνωστών εταιρειών, τότε. Ενώ πρόσφατα, επειδή δεν άρεσε στον Αβέρωφ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, επιχείρησε να την ανατρέψει, αν και δεν τα κατάφερε.
Ας μην ξεχνάμε, για λόγους ιστορικού ενδιαφέροντος, ότι τον Δεκέμβρη του 2015 παρά τις γνωματεύσεις ειδικών ο συμπέθερος του Σωκράτη Χάσικου, κ. Ευαγγελίδης, προχώρησε μαζί φυσικά με το δημοτικό συμβούλιο Αραδίππου στην αδειοδότηση εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού, το γνωστό Khrysanera Ltd, του οποίου νομικός σύμβουλος είναι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, κ. Μαππουρίδης και για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός και σερίφης του ΔΗΣΥ μιλούσε για μη αναγκαιότητα άδειάς του, ενώ προΐσταται του υπουργείου που είναι αρμόδιο για πολεοδομικές άδειες, μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας. Γίνεται ενδεικτικά η συγκεκριμένη αναφορά, για να γίνει κατανοητό το τί γίνεται στην περιοχή

Ο Λουρουτζιατης στα πρωτοσέλιδα και η σύγκλιση των κατηγοριών
Όταν ξεσπούσαν όλα αυτά, η συγκριτική στάση των ΜΜΕ και η διαφοροποίηση στην στάση τους απέναντι των υποθέσεων ΣΑΛ και ΣΑΠΑ ήταν κραυγαλέα. Ακόμα και όταν είχε ήδη παραδεχθεί ο ίδιος με την πρώτη του ανακοίνωσή του ότι ήταν όντως μέτοχος στην εταιρεία AGI Cargo Village Ltd, άρα είχε άμεσο και προσωπικό συμφέρον, όταν κατακύρωνε συμβόλαια ως πρόεδρος του ΣΑΛ στην εταιρεία Iacovou Brothers Constructions και επιπρόσθετα, άρα ενώ ήταν εις γνώση του η σύγκρουση συμφερόντων δεν είχε αυτο-εξαιρεθεί της διαδικασίας. Το Σάββατο, όμως, τα πράγματα φάνηκαν να διαφοροποιούνται αισθητά. Όλα τα μέσα, με εξαίρεση το Φιλελεύθερο αναφέρθηκαν στο ένταλμα σύλληψης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Μάλιστα, οι αναφορές από το ΚΥΠΕ περιλάμβαναν και τη θέση Λουρουτζιάτη, ο οποίος φαινόταν να ενημερώνεται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, μέχρι και τη σύλληψή του.   «Η υπόθεση Λουρουτζιάτη είναι χειρότερη του Βέργα. Διότι ο Βέργας πήρε χρήματα για έγκριση υπερχρέωσης – ο Λουρουτζιάτης είχε συμφέροντα σε εταιρείες που έπαιρναν τα συμβόλαια.[3] Κέρδιζε άμεσα, δηλαδή, και από το βασικό πόσο, και θα κέρδιζε και από τις υπερχρεώσεις, κατά την προσφιλή τακτική μερικών εργολάβων.», είχαμε γράψει παλαιότερα[11]. Και είναι χειρότερη, γιατί πλέον εργολάβος και δήμαρχος είναι το ίδιο πρόσωπο. Άρα ο μιζαδόρος και ο παραλήπτης ταυτίζονται. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Λουρουτζιάτης δεν συνελήφθηκε για τα του συμβουλίου αποχετεύσεως, ούτε για την παράκαμψη των γνωματεύσεων της Νομικής Υπηρεσίας, ούτε για σύγκρουση συμφερόντων, αλλά για τα ΧΥΤΥ/ ΧΥΤΑ. Και μάλιστα, ο συνοδοιπόρος του στον ΔΗΣΥ και συνάδελφος δήμαρχος, ο Πάφου, Φαίδων Φαίδωνος , δήλωνε μια βδομάδα πριν, τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016, στο ραδιόφωνο του Πολίτη «Πολύ μεγαλύτερο φαίνεται να είναι τελικά το σκάνδαλο στη Λάρνακα και το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας. από το ΧΥΤΑ και ΣΑΠΑ Πάφου.»[12] Ενώ τη μέρα της σύλληψης Ανδρέα Λουρουτζιάτη όταν κλήθηκε να σχολιάσει, ο δήμαρχος Πάφου ανέφερε ότι: “η Πάφος χάνει τον τίτλο ως πρωτεύουσα της μίζας και πλέον τον τίτλο, όπως φαίνεται, θα μας τον κλέψει η Λάρνακα και η Λευκωσία”.
«Παρατήρησε μάλιστα πως η  διαφθορά και οι μίζες που δίνονταν στην Πάφο είναι πολύ μικρότερες από τις μίζες και την διαφθορά που υπήρχε  σε κάποια Υπουργεία στην Λευκωσία, αλλά και τη διαφθορά που υπήρχε σε διπλανές πόλεις, όπως τη Λάρνακα.
Εκεί είπε ο κ. Φαίδωνος, είναι πολύ μεγαλύτερα τα ποσά των μιζών που έχουν δοθεί και εκεί ήταν και πιο επαγγελματίες αφού, όπως είπε, ενέγραφαν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους και υπήρχε στημένο κύκλωμα, με δικηγόρους." [13]
Τρίποντο κάρφωμα εναντίον Λουρουτζιάτη λόγω τόσο των εταιρειών στις οποίες φάνηκε να εμπλέκεται, όσο και των σχέσεών του με τον νομικό σύμβουλο του ΣΑΛ, για τον οποίο έγινε και τόσος ντόρος

Το δεύτερο τραγικό για τον ίδιο, είναι ότι τον κ. Λουρουτζιάτη, δεν τον άδειασε μόνο ο συνάδελφος δήμαρχος, αλλά και συνάδελφος εργολάβος, από αυτούς που στο ΣΑΠΑ μετατρέπονταν σε μάρτυρες κατηγορίας, ενώ εισέπρατταν μια χαρά τις υπερχρεώσεις. Από τις υπερχρεώσεις που η εταιρεία του Ανδρέα Λουρουτζιάτη κέρδισε στην Πάφο, αλλά και με τη δική του έγκριση και παρεμβάσεις[14] κέρδισε και στη Λάρνακα, όπως φάνηκε από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, που προαναφέρεται.

Το επόμενο στάδιο;…
Για να μην προτρέχουμε, μπορεί να δούμε τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη, να ακολουθεί ως πρόεδρος εργοληπτικής, το δρόμο της απαλλαγής, όπως οι εργολάβοι, ή το δρόμο της ανταλλαγής που χάραξε ο Βέργας. Όπως και να έχει, η γενικότερη αλλαγή στάσης παρουσιάζει αν μη τι άλλο ενδιαφέρον.
[1] Ο Β. Βασιλείου υπήρξε από τους πιο συνεπείς δημοσιογράφους στη διερεύνηση των σκανδάλων και στην άρνηση να «παίξει» με τις θεαματικές Μετατοπίσεις. Έτσι ήταν εξαιρετικά συνεπής στην επίμονη υπενθύμιση ότι στο θέαμα του ΣΑΠΑ απαλλάγηκαν ουσιαστικά οι εργολάβοι
[2] Να θυμίσου ότι το Σεπτέμβρη του 2015, Ο υπουργός εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, συγκρούστηκε με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη με αφορμή τις επιστολές του τελευταίου για το εργοστάσιο της Κόσιης. Μάλιστα, ο κος. Χάσικος είχε καλέσει τον Γενικό Ελεγκτή να περιοριστεί «στο ρόλο που του ορίζει το Σύνταγμα», αφού κατά τον ΥΠΕΣ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης «θέλει να συμπεριφέρεται και ως εκτελεστική εξουσία, και ως Νομική Υπηρεσία, αλλά και ως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας» και τον αποκάλεσε «μπαμπούλα που επικρέμαται πάνω από τους δημόσιους υπαλλήλους που φοβούνται να πάρουν αποφάσεις http://www.typos.com.cy/cat/1/article/16997 και  http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=ee3a35a40b68471b8fe69a6657e7c1c9 .Σύμφωνα με την εφημερίδα του κ. Χάσικου, ο υπουργός ήταν μάλιστα διατεθειμενος να πάει το θέμα των αποβλήτων μέχρι της Βρυξέλλες - http://91.184.204.106/index.php/kypros/item/20107-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B2%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B7-%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82.html Αστραψε και βρόντηξε τότε ο Σωκράτης, ο οποίος απειλούσε κι όλας αναφέροντας ότι έδωσε στο Γενικό Εισαγγελέα στοιχεία σε βάρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη τον οποίο κατηγόρησε για υπέρβαση εξουσίας - http://www.reporter.com.cy/local-news/article/18757/pairnei-ton-odyssea-sto-gniko-eisangelea-o-chasikos Πήρε, μάλιστα το θέμα ένα βήμα πάραπέρα μιλώντας για «τυπολατρία, γνωματεύσεις και διαδικαστικά» - http://ikypros.com/?p=131705 Στο τέλος σε ευρεία σύσκεψη για το χειρισμό του συμβολαίου με τη λήξη της οποίας δήλωνε “Ο Υπουργός και η Κυβέρνηση πήραν απόφαση. Ολοι αυτοί οι αξιωματούχοι του κράτους διαφωνούν με αυτή την απόφαση κι επειδή εγώ δεν θέλω να κάμω οτιδήποτε που να συνιστά παρανομία ή που να εκφεύγει υποχρεώσεων που έχουμε είτε προς Ευρώπη είτε προς αλλού που έχουν να κάνουν με την νομιμότητα, εγώ θέλω να είμαι καθόλα νόμιμος εντός των πλαισίων του Συντάγματος και εντός του πλαισίου που ορίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, γι αυτό τους είπα πάρτε τα και διαχειριστείτε τα και άμα καταλήξετε κάπου πέστε μας και εμάς ως Κυβέρνηση, τι ακριβώς θα κάνουμε” [....]“δεν είναι ουσιαστικό ότι τους είπα πάρτε τα και κάμετε ό,τι εσείς ξέρετε;” - http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=305629&-V=articles Αυτό μάλιστα  έγινε αφότου προηγήθηκε η δικαίωση του Γενικού Ελεγκτή από τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων - http://www.riknews.com.cy/index.php/news/kinonia/item/24678-xasikos-gia-kosii-sevasti-i-apofasi-tou-eforou και την αναστολή της υπογραφής της επταετούς επέκτασης της σύμβασης - http://www.sigmalive.com/simerini/news/271961/symmorfosi-xasikou-gia-kosi . Το θέμα μάλιστα τότε είχε φθάσει μέχρι την Ελλάδα αφού η κοινοπραξία Ηλέκτωρ είναι συμφερόντων Μπόμπολα, στον οποίο ανήκει το Μέγκα Ελλάδος (μαζί με το Βαρδινογιάννη) και της εφημερίδας το Έθνος, και με εμπλοκή στην εταιρεία εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική - http://www.avgi.gr/article/5973217/sto-stoxastro-o-kuprios-upes-gia-epektasi-sumbasis-me-tin-koinopraxia-mpompola  Κατά τα άλλα, και μια βδομάδα πριν προχωρήσει η αστυνομία σε συλλήψεις για την υπόθεση των ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ σε Πάφο και Λάρνακα, ο Σωκράτης Χάσικος σημείωνε  σε γραπτή δήλωση ότι «ουδέποτε διαπραγματεύτηκε ή συμφώνησε οτιδήποτε με τον διευθυντή της Μονάδας Ολοκλήρωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κόσιη» - http://cynews.tv/%CF%87%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B1-%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8D/ Το κάρφωμα μάλιστα το έκαν και πάλι ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος - http://www.reporter.com.cy/local-news/article/28841/karfonei-to-yp-esoterikon-ga-ton-chyta-pafoy-o-faidonos
[3] Η ένταση των παρεμβάσεων λ.χ. του δημάρχου Πάφου, του κ.Φαίδωνος, είναι ενδιαφέρουσα με δεδομένο ότι και αυτός και ο κ. Λουρουτζιάτης ανήκουν στον ΔΗΣΥ..Θα μπορούσε να ερμηνεύεσει κανείς τη σύγκριση του σκανδάλου στη Λάρνακα με την Πάφο ως απόπειρα να πετύχει εσωτερικούς πόντους στην Πάφο ..Αλλά φαίνεται ότι η εστίαση του πιάνει ευρύτερα.. όπως η αναφορά του και στην οικογενειακή σχέση του υπουργού Μεταφορών με το δικηγορικό γραφείο των εμπλεκομένων..
[4] Το ότι φαίνεται να υπάρχει και μια υπόγεια παρασκηνιακή αντιπαράθεση μπορεί να συνάγεται και από τις έμμεσες αναφορές σε ανακοίνωση του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη με αιχμές για «κίτρινο τύπο». O Οδυσσέας για τον εκβιασμό του από τον κίτρινο τύπο, όπως τον αποκαλεί...
"Σε αυτούς που υποβολιμαία διερωτούνται γιατί αναδείξαμε το θέμα των ελικοπτέρων Agusta σήμερα (ενώ θα έπρεπε να το κρύψουμε!), απάντησα χθες. Σήμερα οι ίδιοι θυμήθηκαν ότι δήθεν εκκρεμεί να διεκπεραιώσουμε έρευνα για τις υπερτιμολογήσεις στο ΣΑΠΑ, και ότι δήθεν δεν κάναμε τίποτε. Τους απαντώ ότι τίποτε τέτοιο δεν εκκρεμεί στην Υπηρεσία μας. Με την πρόσληψη από εμάς εξωτερικών συμβούλων και την πλήρη κινητοποίηση της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου, προχωρήσαμε το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε έλεγχο όλων των συμβάσεων για υποβοήθηση του έργου της αστυνομίας στην στοιχειοθέτηση των ποινικών υποθέσεων. Ακολούθως, σε πλήρη συνεννόηση μαζί μας και με το Γενικό Λογιστήριο, το ΣΑΠΑ διόρισε ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων και ανέθεσε σε εργαστήριο την πλήρη καταγραφή των κακοτεχνιών. Η ομάδα εργάζεται πυρετωδώς. Το ΣΑΠΑ κάνει όσα πρέπει ώστε να διεκδικήσει κάθε υπερπληρωμή, και εμείς το στηρίζουμε πλήρως, έμπρακτα, σε αυτή του την προσπάθεια.
Αυτά ως απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο λεγόμενος "εκβιασμός του κίτρινου τύπου" μπορεί να μας φοβίσει!!!"

[5] Ο Λουρουτζιάτης, ο Σιακόλας και η κυβέρνηση της διαπλοκής και της ημετεροκρατίας: θα αντέξει στις πιέσεις ο Γενικός Ελεγκτής για το σκάνδαλο Λουρουτζιάτη; - http://2ha-cy.blogspot.com/2015/08/blog-post_45.html


[6] Καθώς τα σκάνδαλα και η διαπλοκή υπουργών αναδύονται όπως τους καραόλους μετά την βροχή, Έχει και ο Ιωνάς να δώσει εξηγήσεις γιατί [και πως] προωθούσε τα συμφέροντα μιας εταιρείας που εξαπάτησε το δημόσιο – ο κ. Ιωνάς "αγωνίστηκε" δικαστικά και έπεισε σύμβουλους να αλλάξουν άποψη για να πάρει την προσφορά η εταιρεία πελάτης του - http://2ha-cy.blogspot.com/2015/10/blog-post_25.html


[7] Είχε δίκαιο ο Λουρουτζιάτης: «Το 2015 θα είναι η χρονιά της Λάρνακας»[1] - Αυτό που δεν πρόβλεψει είναι πως είναι και η δική του χρονιά http://2ha-cy.blogspot.com/2015/10/2015-1.html


[8] Υπόθεση ΣΑΛ: Μπούκαραν σε γραφείο δικηγόρου http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/278637/ypothesi-sal-boukaran-se-grafeio-dikigorou
[10] Για τη γνωμάτευση εδώ - http://2ha-cy.blogspot.com/2015/12/blog-post_45.html

[11] Το ξεχείλωμα του σκανδάλου του ΣΑΠΑ ένα χρόνο μετά την κατασκευή του θεάματος: τελικά αποδείχτηκε και δικαστικά ότι ήταν φούσκα Μετατόπισης η υπόθεση με τον Αριστοδήμου και τα οικόπεδα, ο Βεργας-σαν-Λιλλης επιμένει στην προνομιακή μεταχείριση, ενώ οι έρευνες του Γενικού Ελεγκτή επιβεβαιώνουν ότι το πραγματικό σκάνδαλο ήταν η απαλλαγή των εργολάβων που φαίνεται να έκαναν τα ίδια παντού… http://2ha-cy.blogspot.com/2015/08/blog-post_59.html 

[14] Ως δήμαρχος προεδρεύει του Συμβουλίου Προσφορών του δήμου που κατακυρώνει προσφορές. Ως δήμαρχος επίσης έχει την υποχρέωση να δηλώσει ρητά και να εξαιρεθεί της διαδικασίας αν έχει σχέση με εταιρείαν ή άτομον της εταιρείας. Σε αυτην την περιπτωση ο δημαρχος Λαρνακας φαινεται συνειδητά (δεν ξέρουμεν αν ήταν και εις γνώσιν των υπόλοιπον μελών του συμβουλίου προσφορών του δήμου) για τέσσερα χρόνια (που το 2011 Δεκέμβρη, με ανάληψη καθηκόντων 1 Γενάρη 2012) εσυμμετείχε κανονικά στις διαδικασίες και κατακύρωνε προσφορές σε εταιρείες στις οποίες ειχε μετοχές – δηλαδή, θα μποορυσε να πει καποιος, επληρώνετουν ως δήμαρχος για να πληρώνει τον εαυτόν του ως μέτοχον! Χρημάτιζε τον εαυτόν του, εν ολίγοις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου