20 Μαρ 2016

Μια αύρα νίκης από τους αγώνες για τον Ακάμα.. Ένταξη όλης της χαλίτικης γης στο Εθνικό Δασικό Πάρκο μετά από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις…Σε ομόφωνη εισήγηση κατέληξαν τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την οριοθέτηση του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, προτείνοντας όπως όλη η χαλίτικη γη της Χερσονήσου ενταχθεί σε αυτό.
Ο διευθυντής του τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης δήλωσε στην «Χ» ότι το Δασικό Συμβουλευτικό Σώμα (ΔΣΣ) και η επιτροπή Επέκτασης Δασών (ΕΕΔ) εισηγήθηκαν ομόφωνα στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Κουγιάλη όπως όλα τα χαλίτικα που βρίσκονται εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000, πλην εκείνων που έχουν πρόβλημα στο καθεστώς ιδιοκτησίας, κηρυχθούν κρατικά δάση και ταυτόχρονα σε εθνικό δασικό πάρκο.
Αυτό σημαίνει πως ικανοποιούνται τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων για ένταξη των Φαραγγιών της Ανδρολύκου, των θαλασσινών σπηλιών Πέγειας, του παραλιακού μετώπου Τοξεύτρας – Αγίου Γεωργίου, των νησιών του Ακάμα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο και των βράχων της Ίνειας και της Δρούσιας.
Ερωτώμενος για τα τεμάχια που μένουν εκτός, ο κ. Τσιντίδης ανέφερε ότι ανέρχονται στο 2-3% της συνολικής έκτασης της χαλίτικης γης στον Ακάμα και για κάποια εξ αυτών τρέχουν ήδη διαδικασίες απαλλοτριώσεων. Το πρόβλημα με ορισμένα από αυτά τα τεμάχια είναι πως οι ιδιοκτήτες δεν έχουν συναινέσει στις προσφερόμενες αποζημιώσεις.
Μία ένσταση κατέθεσε αγροτική οργάνωση αναφορικά με τη χρήση της χαλίτικης γης, ωστόσο οι αγρότες έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αλλάξει η χρήση γης, αρκεί να σέβονται τη νομοθεσία για τα δάση.
Ο κ. Κουγιάλης συναίνεσε στην εισήγηση του ΔΣΣ και της ΕΕΔ και το προσωπικό του υπουργείου θα κληθεί να ετοιμάσει τους χάρτες μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ώστε να προωθηθεί η σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θεωρείται απίθανο να προκύψουν αλλαγές στην πρόταση.

Ανδρέας Ριρής

[Αναδημοσίευση]
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου