20 Μαρ 2016

Η συγκάλυψη για τα σκάνδαλα του Λουρουτζιάτη στο συγκριτικό καθρέφτη του θεάματος για το ΣΑΠΑ στην Πάφο: η απόσταση ανάμεσα στις δυο πόλεις μπορεί να μην είναι μεγάλη, αλλά οι εκ των άνω οδηγίες προφανώς είναι..Τότε, για το ΣΑΠΑ, οι ανακριτές και «οι αρμόδιοι» διέρρεαν ότι νά’ ναι.. οι πληροφορίες για το πιο πάνω πρωτοσέλιδο αποδείχτηκαν παραπλανητικές… αλλά τότε φούσκωνε το κλίμα..[1]
8/11/2015.. Ενώ για τη Λάρνακα του ημέτερου δημάρχου, ακόμα και οι τεκμηριωμένες καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή, δεν κατάφερναν να φτάσουν στα πρωτοσέλιδα…

Η απόσταση από την Πάφο στη Λάρνακα μπορεί να μην είναι μεγάλη γεωγραφικά αλλα είναι τεράστια για το ελεγχόμενο κυπριακό επικοινωνιακό σύστημα. Και αυτό, φυσικά, έχει να κάνει με το τί θέλει η εξουσία που ελέγχει την πλειοψηφία των ΜΜΕ και τη σχετική ροή της πληροφορίας. Τα σκάνδαλα του ΣΑΠΑ [για την Πάφο] και του ΣΑΛ [για τη Λάρνακα] είναι χαρακτηριστικά – όπως και η υπόθεση με την διαχείριση σπουπιδιων. Η υπόθεση της Πάφου και τα σκάνδαλα [πραγματικά ή μη] ήταν πρωτοσέλιδα [και αρκούντως διογκωμένα, όπως φαίνεται και πιο κάτω], ενώ για τη Λάρνακα, ακόμα και όταν ήταν τεκμηριωμένα, πέφτουν στα μαλακά… Η συγκριτική αντιμετώπιση της υπόθεσης Βέργα και Λουρουτζιάτη είναι χαρακτηριστική – για το Βέργα υπήρξαν πρωτοσέλιδα και θεάματα για θέματα που αποδείχτηκαν φούσκες [συναυλία Ρούβα, χαμένος αγωγός!, κοκ] ενώ για τον Λουρουτζιάτη ακόμα και οι τεκμηριωμένες υποθέσεις  [σχέση με εργοληπτικές εταιρείες, ενώ αποφάσιζε για τα συμφέροντα τους ως δήμαρχος ή επικεφαλής του ΣΑΛ, παράνομες αποφάσεις για το λιμάνι, σκάνδαλο για πασσάλους ΑΗΚ] έπεφταν στα μαλακά… Ο Βέργας έπρεπε να φύγει [και για να ευκολυνθεί εκλογή συναγερμικού δημάρχου] και να φτιαχτεί θέαμα Μετατόπισης από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης στη Λευκωσία, ενώ αντίθετα ο Λουρουτζιάτης ήταν και είναι προστατευόμενος..

Η πρακτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών ήταν άλλωστε έκδηλη από τα προκαταρκτικά θεάματα: στην Πάφο στήθηκε ολόκληρο θέαμα και δίκη για την καταγγελία ότι στάλθηκε απειλητικό sms στο δημοσιογράφο του Πολίτη, Κ. Νάνο [με ειδικές σχέσεις όπως φαίνεται με την αστυνομία, αλλά και το παρασκήνιο των ανακριτικών ομάδων/«ερευνών»] ενώ την ίδια περίοδο στην Λάρνακα, ο Λίλλης απειλούσε δημοσιογράφους έξω από την δίκη για το θέμα της Δρομολαξιάς, αλλά δεν κουνήθηκε φύλο.

Όταν ο ΔΗΣΥ και η κυβερνητική μηχανή στα ΜΜΕ μπαίνει στη διαδικασία Μετατοπίσεων και damage control..

Η σύλληψη Λουρουτζιάτη ψιλοξεχάστηκε αυτή τη βδομάδα, τουλάχιστον αν το δούμε συγκριτικά με το πώς είχε προβληθεί η σύλληψη Βέργα, κάτι που παρατήρησαν και οι κύπριοι τουϊτεράδες με το χαρακτηριστικό τους χιούμορ –όπως φαίνεται και στο αρχικό σχόλιο του Hasampouli.@chrys0111 @SavCh118 θέλω να καταγγείλω μια παγκόσμια συνωμοσία: για τον Βέργα & #Vergasgate καταρρεύσε το Twitter. Για #Lourougate σιωπή!

Η σύλληψη του Ανδρέα Λουρουτζιάτη μετά από «τόσες παρεμβάσεις εδώ και μήνες από το λόφο (και από αλλού) [που] πήγαν χαμένες» ήταν μια έκπληξη, όμως η σιωπή που ακολούθησε δεν ήταν έκπληξη.

Η μοναδική είδηση που ακολούθησε τη σύλληψη Λουρουτζιάτη ήταν ότι ο Χάσικος ζήτησε «την αποχή του» από τις εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου[2]. Ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης αποδέκτηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας ζήτησε γραπτώς την απόφασή του για αποχή. Στη συνέχεια, τη μετατόπιση ανέλαβε ο Σωκράτης Χάσικος και ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τεκμηριωμένη έρευνα/καταγγελία από Γενικό Ελεγκτή για τη Λάρνακα – αλλά δεν έπαιξε: 9 Οκτωβρίου 2015. Χαραυγή. Τα άλλα ΜΜΕ, όμως, δεν εστίασαν πρωτοσέλιδα. Ήταν και η εποχή που ο Σ. Χάσικος ξεκινούσε τον πόλεμο εναντίον του Γενικού Ελεγκτή γιατί δεν τον άφηνε να υπογράψει για τα ΧΥΤΥ της Κόσιης – με τον Κοκότση, που μετά ξέχασε ότι τον ήξερε..Ενώ στην Πάφο, τον Δεκέμβριο του 2014, η ανακριτική ομάδα έκανε ανακρίσεις σε άμεση μετάδοση για να εξασφαλίζει πρωτοσέλιδα τα Σάββατα, ο υπουργός εσωτερικών ήξερε πότε θα ομολογήσει ο Βέργας και ανακοίνωνε «ραγδαίες εξελίξεις»..και οι φούσκες «έρεεαν» όντως από παντού – συναυλίες του Ρουβά, επιστημονικές έρευνες για τηλεφώνημα απειλή σε δημοσιογράφο.. για να καταλήξει το όλο θέαμα στην απαλλαγή των εργολάβων που πήραν 38 εκατομμύρια.. Και με βάση την τελική δικογραφία και το πιο πάνω δημοσίευμα [με βάση διαρροές] ήταν επίσης μη αληθινό..

Ο μεν Σωκράτης Χάσικος σε δηλώσεις του την Τρίτη άφησε αιχμές εναντίον προηγούμενων κυβερνήσεων[3] και ανέφερε ότι είχε διαταχθεί ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα από το 2013, ξεχνώντας τους δικούς του ομηρικούς καυγάδες με το Οδυσσέα Μιχαήλιδη, όταν ο ΥΠΕΣ επέμενε στην επαναδιαπραγμάτευση του ίδιου συμβολαίου λίγους μήνες πιο πριν. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν μετά τη σύσκεψη της Νομικής Υπηρεσίας, κατά την οποία τέθηκαν στο μικροσκόπιο όλες οι συμβάσεις του κράτους με την Helector[4], όπως και ο τερματισμός του υφιστάμενου συμβολαίου, με το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης το κράτος[5], αλλά και μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, παραγνωρίζοντας ουσιαστικά την αναφορά της δικαστού:
«Η  δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου, ανακοινώνοντας την απόφασή της, ανέφερε πως η διάπραξη των αδικημάτων έχει αποδειχθεί, χωρίς ωστόσο στην παρούσα φάση το δικαστήριο να προβαίνει σε οποιαδήποτε αξιολόγηση.»[6]
Παραγνωρίστηκε και η δήλωση του δημάρχου Γεροσκήπου, η οποία έδωσε μια νέα διάσταση στο θέμα και στην ουσία διέψευσε τις δηλώσεις Σωκράτη Χάσικου:
για δύο χρόνια τώρα ζητούσαμε να μας γίνουν όροι,  ούτως ώστε να βγούμε  σε προσφορές και το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών και μετά το Υπουργείο Γεωργίας καθυστερούσαν γιατί δεν είχαν την τεχνογνωσία όπως μας έλεγαν, αυτό πιστεύω είναι μέγα λάθος” [5]

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προβλήθηκε άμεσα από τον Πολίτη, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο «ήταν εδώ και αρκετό καιρό γνωστό σε πολλούς και σε προηγούμενες κυβερνήσεις, προσθέτοντας ωστόσο πως η παρούσα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει τα οποιαδήποτε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς[7]»

Ο Πολίτης, ξεχνώντας ότι ο Αβέρωφ αποφάσισε να .. «μιλήσει» μετά από χρόνια χωρίς να του καταλογίζει ευθύνες, όπως είχε κάνει προηγουμένως με τον Χασαπόπουλο, το βαρβάτο τίτλο «Το colpo grosso με τους συμβούλους, Στοιχεία Αβέρωφ στον Γενικό Εισαγγελέα»[8], άφηνε να διαφανεί ένα άλλο colpo grosso.
Στις δηλώσεις του ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε ξεχάσει να σχολιάσει ουσιαστικά τη σύλληψη Λουρουτζιάτη αναφέροντας μόνο “υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας , οι έρευνες και οι ανακρίσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο” [9], το οποίο τεκμήριο αθωότητας τυγχάνει και πάλι επιλεκτικής επίκλησης, αλλά και το ότι ο Κοκότσης είναι μέλος του ΔΣ ΔΗΣΥ Ελλάδας, όπως φαίνεται στην  ιστοσελίδα του κόμματός[10]


Τη στάση αυτή για συγκάλυψη Λουρουτζιάτη για ακόμα μια φορά μπορεί να εξηγεί σχόλιο του ΒΑΣ ΒΑΣ στα παραπολιτικά του Φιλελευθέρου:
«Ο συλληφθείς δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Λουρουτζιάτης ήταν από τα ισχυρά ατού του ΔΗΣΥ στην τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρείτο ότι θα μπορούσε να κερδίσει οποιονδήποτε ανθυποψήφιό του. Βεβαίως, εκτός από το κόμμα είχε και τη στήριξη του Προεδρικού. Τώρα και οι δύο, ΔΗΣΥ και Προεδρικό, πρέπει να αναζητήσουν τον αντικαταστάτη του. Όχι επειδή είναι ένοχος, αλλά επειδή ό,τι και να συμβεί, η τάτσα έμεινε, όπως θα έλεγε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου.» ΒΑΣ ΒΑΣ[11]

Τα δεδομένα, όμως, για την εμπλοκή Λουρουτζιάτη σε σκάνδαλα παραμένουν, όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο[12] και επαναλαμβάνουμε, γιατί όπως ανέφερε και η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου η διάπραξη των αδικημάτων έχει αποδειχθεί, ενώ τα στοιχεία για τα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία φαίνεται να εμπλέκεται εξακολουθούν να μην εξετάζονται, τουλάχιστον προς το παρόν:
Ιούλιος 2015: Η εμπλοκή και η σύγκρουση συμφερόντων του κ. Λουρουτζιατη σε συμβόλαια [ιδού και πάλι η εταιρεία Ιακώβου] για το Αποχετευτικό της Λάρνακας και οι πιέσεις για συγκάλυψη: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης ο δήμαρχος Λάρνακας φέρεται να είναι συνέταιρος στην εταιρεία Iacovou Brothers Constructions στην εταιρεία AGI Cargo Village Ltd. Η εταιρεία Iacovou Brothers Constructions με πρόεδρο τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη, είχε αναλάβει [μετά την κατακύρωση σχετικής προσφοράς] συμβόλαιο εργασιών για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Μετά τα δημοσιεύματα, τις πιέσεις και τη σύσταση του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Λουρουτζιάτης αποχώρησε από τα καθήκοντα του ως πρόεδρος του ΣΑΛ.
Σεπτέμβριος 2015: Το σκάνδαλο με τους πασσάλους της ΑΗΚ:  Το Σεπτέμβριο του 2015, το όνομα του κ. Λουρουτζιάτη εμφανίστηκε στο σκάνδαλο με τους πασσάλους της ΑΗΚ, όντας αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, όταν κατακυρωνόταν η προσφορά για τους προβληματικούς πασσάλους. 

Η παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή για το σκάνδαλο του Αποχετευτικού –ένας δήμαρχος που φαινόταν να εργάζεται για τα συμφέροντα των εργολάβων και όχι του ΣΑΛ: Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Χαραυγή δημοσίευσε πρωτοσέλιδο για έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία επιπρόσθετα των καταγγελιών για υπέρβαση εξουσίας και παράνομες παρεμβάσεις για πληρωμές των εργολάβων συνεταίρων του κ. Λουρουτζιάτη, προστίθετο και ενδεχόμενη προσπάθεια εκφοβισμού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γενικός Ελεγκτής είχε αποστείλει επιστολή στον Ανδρέα Λουρουτζιάτη για θέμα που σχετιζόταν με «χρηματοδότηση και ευνοϊκή μεταχείριση εργολάβων» εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν σε αποζημιώσεις έναντι καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση έργων και ανεξέλεγκτες υπερπληρωμές, αλλά πλέον, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης φερόταν να καταγγέλλεται για απόκρυψη στοιχείων:

«καθιστά σαφές ότι αυτές οι παραλείψεις συνιστούν ευνοϊκή μεταχείριση και χρηματοδότηση των εργολάβων με το κόστος να επιβαρύνει το ΣΑΛ», οι οποίοι εργολάβοι ‘χρηματοδοτούνταν επιπρόσθετα και «με άμεσες προκαταβολικές πληρωμές.» [...] «ότι μαζί με τη διεύθυνση, απέκρυψαν στοιχεία από την Ελεγκτική Υπηρεσία προκειμένου να εξασφαλίσουν συγκατάθεση για έναντι πληρωμή σε εργολάβο.»

Απόπειρα αστυνομικής έρευνας για συνδεόμενη υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων δικηγόρου που μπλοκαρίστηκε για μήνες…
Υπενθυμίζουμε ότι τότε η αστυνομία είχε μπουκάρει σε γραφείο δικηγόρου στη Λάρνακα απ΄όπου και παρέλαβε Η/Υ και υλικό αφού φαίνεται ότι σύμφωνα «με καταγγελία ότι κατόπιν νομικής γνωμάτευσης, προσφορές κατέληγαν σε άλλες εταιρείες αντί σε αυτές που υπέβαλαν τη χαμηλότερη προσφορά», καταχώρησε αίτηση μέσω δικηγόρου για άδεια certiorari, η οποία ακύρωνε το ένταλμα έρευνας και ολα τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Όπως αναφέραμε τότε, ο συγκεκριμένος δικηγόρος «ταυτόχρονα νομικός σύμβουλος για το ΣΑΛ, αλλά και για εργολάβο που πέτυχε συμβόλαια στο ΣΑΛ και διασυνδέεται και με τον Αντρέα Λουρουτζιάτη. Κάπου στο παζλ εμπλέκεται και όνομα πρώην ανώτερου αξιωματούχου του κράτους».

Και για όσους θέλουν να ξεχνούν.. η κόντρα Χάσικου – Οδυσσέα ξεκίνησε για το ΧΥΤΥ της Κόσιης με τον κ. Χάσικο να θέλει να υπογράψει συμβόλαιο και να φωνάζει γιατί του υπενθύμιζε τα προβλήματα ο Γενικός Ελεγκτής


7/10/2015 μετά από την συζήτηση στην Βουλή την προηγούμενη: «..ο Γενικός Ελεγκτής.. ανέφερε.. κίνδυνο προστίμου 20 εκατομμυρίων από ΕΕ..Ο Υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε την νομιμότητα της συμφωνίας..»

Τελευταία προσπάθεια του Ανδρέα Λουρουτζιάτη για να κερδίσει/ διατηρήσια την εύνοια στο πρόσωπό του, το εγχείρημα να ανατρεψει την ήδη ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας για ΜΗ παραμονή των εταιρειών υδρογονανθράκων στο Λιμάνι της Λάρνακας. Μετά την αντίδραση Αβέρωφ και τον εξαναγκασμό σε παραίτηση δημοτικού συμβούλου με το ΔΗΣΥ για την αρνητική του ψήφο στο θέμα, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης επανέφερε το θέμα προς ψήφιση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίο, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν νέα στοιχεία που να χρήζουν εξέτασης. Με την αποχώρηση όλων των κομματικών ομάδων πλην αυτής του ΔΗΣΥ η ψηφοφορία δεν διεξήχθη.
Χαρακτηριστικό της παρωδίας το ακόλουθο απόσπασμα από άρθρο του Γιώργου Καλλινίκου στο Φιλελεύθερο, με τίτλο «Έτσι έπνιξαν τη Δημοκρατία στο λιμάνι της Λάρνακας»:

«Χωρίς τέλος αποδεικνύεται το θέατρο του παραλόγου που παίζεται στο λιμάνι της Λάρνακας. Οι εμπλεκόμενοι πρωταγωνιστές σκαρφίζονται κάθε ζαβολιά, ώστε να βρουν τρόπο να κλείσουν την αυλαία με τρόπο που θα ικανοποιεί τις σκοπιμότητές τους. Το πάθος για ένα ιδανικό για τους ίδιους φινάλε, τους έχει πωρώσει. Αδυνατούν να παρακολουθήσουν ακόμη και τις ενέργειες τους. Μέσα στην παραζάλη, αδυνατούν να παρατηρήσουν μια σημαντική λεπτομέρεια. Το αρχικό σενάριο είχε σοβαρή έως και δραματική πλοκή (αξιοποίηση ενός λιμανιού). Η προσθήκη σκηνών, όμως, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί στο αρχικό σενάριο, είναι κωμικές. Έτσι η δραματική παράσταση έχει εξελιχτεί σε κωμωδία. Αναπόφευκτα οι σεναριογράφοι και οι πρωταγωνιστές γελοιοποιούνται...»[13]

[1] Αξίζει να καταγραφεί και εδώ ότι μερικοί δημοσιογράφοι, όπως ο Β. Βασιλείου,του Φιλελευθέρου, επέμεναν από τότε στην εστίαση στο πραγματικό θέμα που ήταν οι εργολάβοι – και επιμένουν μέχρι σήμερα [που άλλοι θέλουν να ξεχνούν] ότι το θέαμα ΣΑΠΑ ήταν τελικά και μια διαδικασία απαλλαγής όσων ήταν ένοχοι για το πραγματικό φούσκωμα των λογαριασμών..


[6] http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=318950,printer.html&-V=webcontent  
[12] Η σύλληψη του Λουρουτζιάτη που θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό: κατάφεραν οι θεσμοί που στηρίζουν την ισονομία να προσπεράσουν τα πέπλα της συγκάλυψης ή θα έχουμε νέα θεάματα; http://2ha-cy.blogspot.com/2016/03/blog-post_75.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου