6 Μαρ 2016

Η «Τύφλα» της Δικαιοσύνης, αλλά και του δημόσιου λόγου, απέναντι στο "Φαινόμενο Χρήστος Ορφανίδης";

[μια ύποπτη υπόθεση καθυστερήσεων που μοιάζει με παρασκηνιακό στήσιμο πλαισίου]Πρόστιμο 2.000 ευρώ επιβλήθηκε στο πρώην μεγαλομέτοχο των υπεραγορών Ορφανίδης, Χρήστο Ορφανίδη και 1.000 ευρώ στη σύζυγό του Χαρίκλεια. Το δικαστήριο έκρινε πως οι μετριαστικοί παράγοντες που λήφθηκαν υπόψην ήταν αρκετοί ώστε να μην επιβληθεί ποινή φυλάκισης σε σχέση με το αδίκημα της έκδοσης ακάλυπτων επιταγών για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι.
Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα "Καθημερινή Κύπρου" : "Το Εφετείο σχολίασε πως κατά τη λήψη της απόφασης για επιβολή ποινής η οποία θα μπορούσε να ήταν μέχρι και τρία χρόνια φυλάκιση ή 10 χιλ. ευρώ πρόστιμο, λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως το γεγονός πως πλήρωσαν από δικούς τους λογαριασμούς το ποσό που αφορούσαν οι ακάλυπτες επιταγές της συγκεκριμένης υπόθεσης, το λευκό τους ποινικό μητρώο και τις προσωπικές τους συνθήκες".
Φαίνεται πως η φράση "το λευκό τους ποινικό μητρώο και τις προσωπικές τους συνθήκες" έχει αναστατώσει αρκετό κόσμο που λόγω προσωπικών βιωμάτων διαφωνούν στο κατά πόσο είναι λευκό το ποινικό μητρώο του Χρήστου Ορφανίδη.
Συγκεκριμένα, έφτασε κοντά μας φωτογραφικό υλικό αλλά και πληροφορίες σχετικά με τον Χρήστο Ορφανίδη, τα οποία μετά από έρευνα αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε – και αφού ο βασικός στόχος είναι να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για ένα ευρύτερο θέμα το οποίο μέχρι στιγμής κινείται στην σφαίρα του προφορικού λόγου, και της φημολογίας, θα δημοσιεύσουμε οποιεσδήποτε διευκρινίσεις, απαντήσεις η επιπρόσθετα στοιχεία /υποθέσεις.
Μετά τη δήθεν πτώχευση της εταιρείας Ορφανίδη (δήθεν διότι υπάρχουν πληροφορίες – η φήμες- που κάνουν την υπόθεση «κοινό μυστικό», για επιχειρήσεις και «πλούσια οικονομική κατάσταση» του Χρήστου Ορφανίδη εκτός Κύπρου, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο) ο Χρίστος Ορφανίδης άφησε απλήρωτους δεκάδες επιχειρηματίες, υποχρεώνοντας τους, ντε φάκτο, "να πληρώσουν τα σπασμένα" με χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή είναι εξαιτίας του που κάποιες εταιρείες ή έκλεισαν ή πτώχευσαν πραγματικά. Άνθρωποι έφτασαν στα πρόθυρα αυτοκτονίας μετά τα τεράστια ποσά που τόσο άδικα έχασαν ή αναγκάστηκαν να πληρώσουν - εξαιτίας του Χρήστου Ορφανίδη η των «επιχειρηματικών» του κινήσεων.
Ο ίδιος, όμως, φέρεται, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν, να προχώρησε [ ή να «συνεργάζεται»] στη δημιουργία των υπεραγορών "Micro", στις οποίες, αν και φαίνεται να έχουν άλλους διαχειριστές, φημολογείται [με βάση τις πληροφορίες μας] πως εξακολουθεί να είναι βασικός εμπλεκόμενος – η όπως λένε μερικοί, «βασικός παίκτης». Με βάση  τις περίπλοκες σχέσεις που μπορούν να υπάρχουν ανάμεσα στην νομική επιφάνεια και την ντε φάκτο επιχειρηματική πραγματικότητα, δημοσιεύουμε αυτές τις πληροφορίες που κυκλοφορούν διάχυτα και σαν πρόκληση για ξεκαθάρισμα των δεδομένων από τους εμπλεκόμενους – αλλα και γιατί η πιο κάτω ιστορία φαίνεται να καταγράφει βιωματικά σχέση των νέων υπεραγορών micro και του επιχειρηματία.

Η πιο κάτω ιστορία που έφτασε κοντά μας είναι θλιβερή και, στο βαθμό που ευσταθούν οι πληροφορίες, και υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτό είναι απλώς μια από άλλες ανάλογες υποθέσεις, τότε το θέμα, τίθεται ευρύτερα…Και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με δημόσιο διάλογο – αλλά και με διερεύνηση του πώς αντιμετωπίζεται από μερικούς εμπλεκόμενους στις νομικές διαδικασίες.
Είναι γνωστό πως αρκετές μεγάλες εταιρίες έχουν κινηθεί νομικά εναντίον του κ. Ορφανίδη, αλλά δεν φαίνεται μέχρι τώρα τα κυπριακά ΜΜΕ να ασχολούνται με το θέμα αυτό που πραγματικά θυμίζει οικονομικό, κι όχι μόνο, θρίλερ.
Τα γεγονότα που έφτασαν στη "Δέφτερη Ανάγνωση": Μήπως ο υποτιθέμενος πτωχεύσας, στήνει μια παράλληλη επιχείρηση χρησιμοποιώντας μεθόδους που θυμίζουν «εκβιασμούς»
Μετά την [δήθεν;] πτώχευση της εταιρίας Ορφανίδη, ένα από τα καταστήματα του μετονομάστηκε σε υπεραγορά "Micro". Ο ιδιοκτήτης, όμως, του καταστήματος, ο οποίος το ενοικίαζε στον Ορφανίδη, μετά την πτώχευση της εταιρίας "Ορφανίδη", δεν ήθελε να συνεχίσει τη συνεργασία με τον κ. Ορφανίδη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας: Ο κ. Ορφανίδης, είχε στείλει κάποιο να μιλήσει στον ιδιοκτήτη, αλλά ο ιδιοκτήτης ήταν ανένδοτος. Τότε ο Ορφανίδης, ζήτησε να συναντηθεί ο ίδιος με τον ιδιοκτήτη για να τον πείσει να δεχθεί να συνεχίσει την ενοικίαση.
Αφού, όμως, είδε πως ο ιδιοκτήτης δεν δεχόταν, τότε προχώρησε σε μια πράξη έμμεσου εκβιασμού: Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ήθελε να αγοράσει το οικόπεδο δίπλα από το κατάστημα του για σοβαρούς λόγους τους οποίους θα δούμε πιο κάτω.
Τότε, ο Ορφανίδης προχώρησε σε "πωλητήριο έγγραφο" (με καταχώρηση στο κτηματολόγιο) και εμμέσως πλην σαφώς απειλούσε τον ιδιοκτήτη (του καταστήματος) πως αν ήθελε να αγοράσει το οικόπεδο δίπλα θα έπρεπε να δεχθεί να συνεχίσει να του ενοικιάζει το κατάστημα.
Ο λόγος που ο ιδιοκτήτης ήθελε να αγοράσει το οικόπεδο, σύμφωνα με τις πηγές μας, ήταν επειδή "κατά τη διάρκεια ενοικίασης του καταστήματος από την υπεραγορά Ορφανίδη, ο Χρήστος Ορφανίδης ήθελε να κάνει μια προέκταση στο κατάστημα. Ο ιδιοκτήτης δέχθηκε να σταλούν τα σχετικά έγγραφα στο Δημαρχείο της πόλης και αφού εξασφαλίσουν την έγκριση, να προχωρήσει η προέκταση. Τα έγγραφα στάληκαν, αλλά προτού ληφθεί η απόφαση/έγκριση ο Ορφανίδης προχώρησε στην προέκταση, χωρίς καν να ρωτήσει τον ιδιοκτήτη. Τότε, το Δημαρχείο για να μην προχωρήσει σε κυρώσεις, είπε στον ιδιοκτήτη πως θα πρέπει ή να αφαιρέσει την προέκταση ή να αγοράσει το διπλανό οικόπεδο, το οποίο διαχειριζόταν η Τράπεζα Κύπρου. Γι αυτό ο ιδιοκτήτης ήθελε να προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου δίπλα από το κατάστημα του. Κάτι το οποίο πέτυχε τον Μάρτιο του 2014, αφού πρώτα, μετά από τις πιέσεις του Ορφανίδη δέχθηκε να ενοικιάσει το κατάστημα του και στο "νέο καθεστώς" που ήταν η υπεραγορά "Micro" η οποία φημολογείται ότι έχει σχέσεις με τον Χ. Ορφανίδη, έστω και αν δεν φαίνεται νομικά.
Εδώ και 7 μήνες η "Micro" δεν έχει πληρώσει τα ενοίκια στον ιδιοκτήτη, έχει αμπαρώσει το κατάστημα, το μετέτρεψε σε ερείπιο και αρνείται να το παραδώσει στον ιδιοκτήτη του, καθότι φοβάται ότι ο ιδιοκτήτης θα το μετατρέψει σε υπεραγορά (κάτι που ήταν και πρωτού το ενοικιάσει στον Ορφανίδη για το "Orfanides Express").
Φαίνεται [ή τουλάχιστον αυτό φοβάται ο ιδιοκτητης] ότι ο Χρήστος Ορφανίδης [ή τα ό,ποια διαπλεκόμενα συμφέροντα] αναμένει να ολοκληρωθούν οι εργασίες μιας νέας υπεραγοράς "
Micro" λίγο πιο κάτω από το εν λόγω κατάστημα και μετά ίσως δεχθεί να παραδώσει το κατάστημα στο ιδιοκτήτη του.
Στο βαθμό που ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες, το θέμα αγγίζει πια και την ευρύτερη διάσταση της συγκάλυψης. Διότι η παρουσίαση του κ. Ορφανίδη ως ένας επιχειρηματίας που απλώς ..απέτυχε είναι ένα ζητούμενο. Η εικόνα, όμως, ότι ουσιαστικά στήθηκε ένα είδος «αυτοκρατορίας» σε φούσκες, και έμειναν ξεκρέμαστοι πολλοί συνεργάτες και άλλοι που τον εμπιστεύτηκαν, ενώ ο ίδιος φέρεται να έχει μεταφέρει κεφάλαια αλλού, και να μην βρίσκεται νομικός ή άλλος τρόπος να διεκδικηθούν τα δικαιώματα των παραπονούμενων, είναι σοβαρό. Και αγγίζει τα όρια σκανδάλου. Ιδιαίτερα όταν αναλογιστεί κανείς την όλη ρητορική που αναπτύσσεται λ.χ.για τον κ. Βγενόπουλο και τις κατηγορίες εναντίον του, και τις ανάλογες προσπάθειες σε νομικούς κύκλους των Αθηνών να συγκαλυφθούν και μπουν στα συρτάρια τα θέματα. Η αναπόφευκτη ερώτηση κατά συνέπεια, είναι μήπως αυτό που βλέπουμε είναι αντίστοιχο με τις προσπάθειες συγκάλυψης του κ. Βγενόπουλου στην Αθήνα;

Μέχρι πότε; 
Y.Γ Το φωτογραφικό υλικό έφτασε κοντά μας και είναι από το εν λόγω κατάστημα, σήμερα. Εξωτερική διαφήμιση και εσωτερική εικόνα εγκλωβισμού μιας επιχείρησης.. μέχρι να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα – και σε βάρος του ιδιοκτήτη;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου