20 Μαρ 2016

Η διαμάχη για τον Βγενόπουλο στην Αθήνα.. Ποιοί τον υπερασπίζονται και τί δεν γράφουν μερικοί σύμμαχοι τους στην Κύπρο… [ ο «Κυριάκος» της νεοφιλελεύθερης δεξιάς πρώτο τραπέζι πίστα, και ο Πολίτης – στην Κύπρο - κάνει ότι δεν βλέπει; όπως το 2009;..]«…μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, αλλά και ο πρώην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος…..Η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθέτησε πλήρως την υπόθεση των καταγγελιών της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη..»

Αθήνα: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, μετά τη σχετική εντολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση εξελίσσεται σε σίριαλ με πολλά επεισόδια, που προκαλεί κλυδωνισμούς στην ελληνική κυβέρνηση και αναταραχή στον χώρο της Δικαιοσύνης... Όλα ξεκίνησαν μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας από την Εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατσάνη, και την πανηγυρική συνέντευξη Τύπου του επιχειρηματία Α. Βγενόπουλου. Ακολούθησε η εντολή για πειθαρχικό έλεγχο από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, η επιστολή της Εισαγγελέως Εφετών κατά του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία τον κατηγορεί για παρεμβάσεις και απειλές, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη Δικαιοσύνη, ενώ μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, αλλά και ο πρώην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου στην Ελλάδα, ακολούθησαν αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου και του υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου, οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, η Βασιλική Θάνου ζήτησε πειθαρχική έρευνα, σχετικά με τον τρόπο που περιήλθε στα χέρια της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, η δικογραφία για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. 

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός, ασκώντας ένα δικαίωμα που της εκχωρήθηκε πρόσφατα με νόμο για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστών και εισαγγελέων, έχει ήδη ξεκινήσει να διενεργεί -σύμφωνα με πληροφορίες- αυτοπροσώπως την έρευνα για την υπόθεση που η Γ. Τσατάνη ύστερα από πολύμηνο και ενδελεχή έλεγχο αποφάσισε ότι πρέπει να αρχειοθετηθεί.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γεωργία Τσατάνη, μάλιστα, είχε συντάξει και πολυσέλιδο πόρισμα αιτιολογώντας την κρίση της περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης Βγενόπουλου. Για τη νομιμότητα της επίμαχης έρευνας, πρόσφατα, ο αρμόδιος για την εποπτεία των οικονομικών εγκλημάτων, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής εγγράφως αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση σωστά ερευνήθηκε από τη συνάδελφό του Γεωργία Τσατάνη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, στα έγγραφα που έφτασαν από την Κύπρο στην Ελλάδα και αποτέλεσαν την αρχή για τον πειθαρχικό έλεγχο, αναφέρονται μία σειρά από γεγονότα που έχουν σχέση με τη διερεύνηση της υπόθεσης σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα έγγραφα εστάλησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου στον Έλληνα ομόλογό του και από τον Γενικό Εισαγγελέα στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Όπως είπε στον «Φ» καλά πληροφορημένη πηγή, «οι Κύπριοι αξιωματούχοι διατυπώνουν ενστάσεις για την αντικατάσταση του Έλληνα Εισαγγελέα Συνδρομών, Γιάννη Αγγελή, από άλλον συνάδελφό του». Τα ντοκουμέντα επισημαίνουν επίσης «τη ‘σύμπτωση’ της αρχειοθέτησης της υπόθεσης στις 22  Φεβρουαρίου, ημέρα που εμφανίστηκε ο επιχειρηματίας σε Ελληνίδα ανακρίτρια παρουσία του Κύπριου ανακριτή και ζήτησε και πήρε αναβολή με το επιχείρημα ότι εκδίδεται το πόρισμα από την Εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη. Πράγμα που έγινε σε λίγη ώρα». Σε άλλα έγγραφα διατυπώνονται επίσης ενστάσεις και για την αρχειοθέτηση συνολικά της υπόθεσης αφού, όπως λένε, «είχε συμφωνηθεί σε σύσκεψη με την Eurojust ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα ερευνούσε τη δανειοδότηση και η κυπριακή τις κατηγορίες περί δωροδοκίας».
 
Από την πλευρά του επιχειρηματία, ο δικηγόρος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος απάντησε στις πληροφορίες αυτές ότι «ο κ. Βγενόπουλος δεν προεξόφλησε ποτέ με δήλωσή του το αποτέλεσμα της έρευνας της κυρίας Τσατάνη. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, θα ήταν κόντρα στην κοινή λογική». Κατά τον Μ. Δημητρακόπουλο, ο Α. Βγενόπουλος εμφανίστηκε στην 10η ανακρίτρια κυρία Μαρίνα Ευαγγέλου, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, στις 22 Φεβρουαρίου, παρουσία του νομικού συμβούλου του ομίλου του κ. Φώτη Καρατζέρη και ζήτησε και πήρε αναβολή.
 
«Όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε ο εντολέας μου κ. Α. Βγενόπουλος, με ενέργειες του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βαξεβάνη, ερώτηση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εναρμονισμένες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου για το ίδιο ως άνω δικονομικό θέμα διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση κατά της κας Τσατάνη, η οποία διεξήχθη από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή, όπου επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών της κας Τσατάνη και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Κατόπιν των ανωτέρω, η πρωτοβουλία της κας Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι νομικά παραδεκτή, γιατί προβλέπεται σε πρόσφατο νόμο του κ. Ν. Παρασκευόπουλου, αλλά με δύο σοβαρές ενστάσεις, που στηρίζονται στην πάγια πειθαρχική νομολογία του Αρείου Πάγου: α) η πειθαρχική διαδικασία διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα και δεν είναι θεσμικά επιτρεπτή η κοινολόγησή της. β) Δεν έχει επαναληφθεί -νομολογιακά- στο παρελθόν αρχειοθετημένη πειθαρχική δικογραφία από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να επαναξιολογείται, χωρίς να έχουν υπάρξει νεότερα άγνωστα στοιχεία, πλην της έντονης διαφωνίας για την αρχειοθέτηση του άνω γνωστού δημοσιογράφου», σχολίασε ο νομικός εκπρόσωπος του Α. Βγενόπουλου.

Βολές κατά ριπάς κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο επικεφαλής της MIG, αναφερόμενος στον Δ. Παπαγγελόπουλο, ανέγνωσε δημοσίευμα του Τύπου, σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επικοινωνούσε απευθείας με εισαγγελέα, δίνοντας οδηγίες για την ανάθεση υπόθεσης. «Έπρεπε τουλάχιστον να το διαψεύσει», είπε, «για να προφυλάξει τόσο το κύρος και την εικόνα των εισαγγελέων, όσο και την αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», είπε. Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε ενέργειες του Δ. Παπαγγελόπουλου, «με εμφανή διάθεση επηρεασμού της Δικαιοσύνης», σε υποθέσεις που τον αφορούσαν. Με αφορμή μάλιστα παλαιότερη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού περί παρακολούθησης των εξελίξεων δικαστικών υποθέσεων που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον, ο ίδιος εξερράγη: «Θα πρέπει να τρελαθούμε εντελώς. Ο υπουργός παρακολουθεί τις δικαστικές εξελίξεις υποθέσεων; Και πού είναι στη δική μου υπόθεση το δημόσιο συμφέρον; Η Λαϊκή δεν έχει πάρει λεφτά από το δημόσιο».
 
Με άξονα, δε, τα δημοσιεύματα του περιοδικού Hot Doc, περί πραξικοπήματος στη Δικαιοσύνη, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι «δύο ημέρες αργότερα, βγαίνει ο Παπαγγελόπουλος και λέει ότι δεν θα ανεχθούμε δικαστικά πραξικοπήματα. Απόλυτη τρομοκρατία απέναντι σε δικαστές». Ο επικεφαλής της MIG δεν δίστασε να καταγγείλει τον εισαγγελέα Εφετών και πρώην προϊστάμενο Δικαστικής Συνδρομής κ. Ιωάννη Αγγελή, ως πηγή διαρροής απόρρητων εγγράφων στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.
 
Ο Α. Βγενόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της προσφυγής της ΜΙG (και 18 Ελλήνων επενδυτών) εναντίον της Κύπρου, στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται εντός των προσεχών 12 μηνών, όπως είπε. Διεκδικούν ποσά της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ, καθώς -όπως υπογράμμισε- η Λαϊκή Τράπεζα καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ίδιος αποκάλυψε, δε, ότι η υπό εκκαθάριση σήμερα Λαϊκή Τράπεζα έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, διεκδικώντας ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ, ως αποζημίωση από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, και επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορήγησε ELA στα κυπριακά υποκαταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα. Με οξείς χαρακτηρισμούς, ο Α. Βγενόπουλος μίλησε για πρωτοφανή εχθρική ενέργεια της Κύπρου κατά της Ελλάδας, παραθέτοντας στοιχεία για να καταδείξει ότι «η κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνον ήταν ενήμερη αλλά είχε δώσει και την έγκρισή της». «Στο πλαίσιο αυτό, ο συναγελασμός και η συνεργασία μεταξύ διαφόρων Ελλήνων με Κύπριους αξιωματούχους, εφόσον βεβαίως η υπόθεση αυτή τους είναι γνωστή, είναι αδιανόητος, προτού η Κύπρος αποσύρει την εξωφρενική απαίτησή της», πρόσθεσε. «Προφανώς, εξαιρούνται οι συνεννοήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, που είναι το μείζον εθνικό θέμα, αλλά για οτιδήποτε άλλο το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας πρέπει να πρυτανεύσει. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα είχε συμβεί, αν π.χ. η Γερμανία είχε αυτή την απαίτηση απέναντί μας;».
 
Ο ντόρος από τη συνέντευξη Τύπου, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης, αλλά και τα έγγραφα από την Κύπρο έκαναν την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να παρέμβει. Ουσιαστικά, η Β. Θάνου ζητά να ερευνηθεί ο λόγος γα τον οποίο η έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλου δεν ανατέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς ή στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος που είναι αρμόδιες για τη διερεύνηση συναφών υποθέσεων.
 
Τα κατηγορώ της Γεωργίας Τσατσάνη
 
Όλα έμοιαζαν να έχουν πάρει έναν συγκεκριμένο δρόμο, όταν την περασμένη Κυριακή, σε δύο μεγάλες εφημερίδες της Ελλάδας, δημοσιεύτηκε η επιστολή της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη. 
Η εισαγγελική λειτουργός με χειρόγραφη επιστολή της κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδιο για θέματα διαφθοράς ότι την εκβίαζε και την απειλούσε για την υπόθεση Βγενόπουλου. Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες....
 
Τη «θλίψη» του για τις «επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» εξέφρασε ο επιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος.
 
Η αναφορά της Εισαγγελέως Εφετών προς την κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη που κοινοποιήθηκε και στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, κατατέθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της απόφασής της για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου. Κύκλοι από τον χώρο της Δικαιοσύνης ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» ότι η ημερομηνία κατάθεσης της επιστολής της δείχνει ότι «η πρωτοβουλία της Γ. Τσατάνη δεν έγινε ως κίνηση αντιπερισπασμού προς την πειθαρχική έρευνα που διέταξε σε βάρος της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου την περασμένη Τρίτη 1η Μαρτίου, κάτι που έχει σημασία».
 
Στη χειρόγραφη, τρισέλιδη αναφορά, η Εισαγγελέας Τσατάνη περιγράφει μία συνάντησή της με τον αναπληρωτή υπουργό, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της στο γραφείο του. «Πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία όμως μου εδήλωσε, “παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα”», γράφει στην επιστολή της η Εισαγγελέας. Η Εισαγγελέας Εφετών -μεταξύ άλλων- αναφέρεται σε παρεμβάσεις στο έργο της, με την αξίωση του υπουργού να σταματήσει την έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου, να παραδώσει τη δικογραφία για να αναλάβει η Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ ομιλεί και περί απειλών που διατυπώθηκαν από τον υπουργό εις βάρος της. Η Γ. Τσατάνη κλείνει την αναφορά της, τονίζοντας ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για όσα περιγράφει.

Κατηγορώ κατά Παπαγγελόπουλου 
Έντονη ήταν η απάντηση της MIG: «Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος ελέγχεται πλέον για τη διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων, συνεπώς η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέσω ανακοινώσεων και υποστήριξης των φιλικών του μέσων μαζικής ενημέρωσης τον οδηγεί σε λάθη και αντιφάσεις και σίγουρα δεν τον βοηθούν εν όψει της ποινικής διερεύνησης που θα επακολουθήσει. Έτσι, μαζί με όλον τον φιλικό του Τύπο εμφανίζεται να υιοθετεί τις αιτιάσεις των “Κυπριακών Αρχών” ότι στις 22-2-2016 εμφανίσθηκα ενώπιον της 10ης Ανακρίτριας κ. Μ. Ευαγγέλου και ζήτησα αναβολή για προγραμματισμένη κατάθεση επικαλούμενος δήθεν τη Διάταξη της κ. Τσατάνη η οποία όμως μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε εκδοθεί, άρα την εγνώριζα εκ των προτέρων!», σημειωνόταν στην ανακοίνωση.
 
«Τα τερατώδη αυτά ψέματα, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, διαψεύδονται από τα πραγματικά γεγονότα: 1. Η κατάθεσή μου ενώπιον της 10ης Ανακρίτριας αφορά δήθεν χρηματιστηριακές παραβάσεις ως προς την ακρίβεια ενημερωτικών δελτίων οι οποίες δεν είναι καν ποινικά αδικήματα κατά το Ελληνικό Δίκαιο και δεν έχουν καμία σχέση με τις υποθέσεις που εξέτασε η κ. Τσατάνη, συνεπώς δεν έχει καμία λογική η επίκληση της Διάταξής της ως λόγος αναβολής και προφανώς είναι ψευδές ότι έγινε. 2. Ο λόγος αναβολής, που επικαλέσθηκα, ήταν η αίτηση για άσκηση αναίρεσης κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που αποφάσισε, κατά τη γνώμη μου λανθασμένα, να δοθεί η σχετική δικαστική συνδρομή στις Κυπριακές Αρχές, την ίδια περίοδο που συμπτωματικά ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε παρανόμως και αναρμοδίως δημόσιες δηλώσεις περί «επιτάχυνσης» της δικαστικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου! 3.Μία απλή ερώτηση, μέσω των θεσμικών οργάνων, προς τη 10η Ανακρίτρια και τη γραμματέα της από τον κ. Παπαγγελόπουλο θα αρκούσε όχι μόνον για να μη χρησιμοποιήσει αυτή τη λάσπη εναντίον μου αλλά κυρίως για να προστατεύσει το κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης έναντι του Κυπρίου ομολόγου του. Τέλος, ο κ. Παπαγγελόπουλος κάποια στιγμή πρέπει να δικαιολογήσει τη στενή του συνεργασία με τους Κυπρίους και τις επεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, την ίδια στιγμή που η κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα με την έγκριση της «φίλης» Κυπριακής Κυβέρνησης διεκδικεί από την Ελληνική Δημοκρατία 4 δισ. ευρώ!», κατέληγε η ανακοίνωση.

Αιχμές αναπληρωτή υπουργού για διαπλοκή
Την επόμενη κιόλας μέρα, δημοσιεύτηκε επιστολή που είχε στείλει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Με την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε ενημερώσει από την προηγούμενη Τετάρτη για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση με την Εισαγγελέα Εφετών, η οποία όπως αναφέρει πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της. Στην επιστολή, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα διαπλοκής αφήνει σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της Γ. Τσατάνη και δίνει όλο το παρασκήνιο, κάνοντας λόγο για «αξιοπερίεργες συμπτώσεις» που αφορούν και στην Κύπρο.
 
«Τέλος πρέπει να επισημάνω και ορισμένες αξιοπερίεργες συμπτώσεις στην υπόθεση αυτή. Συγκεκριμένα, στην από 24/2/2016 επιστολή του προς εμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: Σύμφωνα με την προαναφερθείσα χθεσινή ανακοίνωση του κ. Βγενόπουλου, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, η κα Τσατάνη περάτωσε την Προκαταρκτική Εξέταση, την οποία διεξήγαγε και με σχετική Διάταξη της υπό στοιχεία 1/22-2-2016, αποφάνθηκε ότι δεν προέκυψαν οποιεσδήποτε ενδείξεις περί διάπραξης αδικημάτων και ότι η όλη υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι «εκ συμπτώσεως», κατά την ίδια ημερομηνία ο κ. Βγενόπουλος, ως είχε προκαθοριστεί, εμφανίστηκε ενώπιον της 10ης Ανακρίτριας κας Μ. Ευαγγέλου για ανάκριση, αρνούμενος και πάλι να ανακριθεί. Επικαλέστηκε δε, όπως πληροφορούμαι από τις κυπριακές ανακριτικές Αρχές, τη Διάταξη της κας Τσατάνη, η οποία φαίνεται να μην είχε μέχρι εκείνη την ώρα εκδοθεί. Απ’ ό,τι πληροφορούμαι επιστολή με το ίδιο περιεχόμενο έχει σταλεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Την ημέρα που έδωσε συνέντευξη ο Ανδρέας Βγενόπουλος εξυμνώντας την κα Τσατάνη και κατηγορώντας εμένα με ανακριβή στοιχεία και αβάσιμους συνειρμούς και εικασίες, διαβιβάσθηκε συμπτωματικά στον υπουργό Δικαιοσύνης η αναφορά της κας Τσατάνη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (...)», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δ. Παπαγγελόπουλος στην επιστολή.

«Πλάτη» στον αν. υπ. Δικαιοσύνης από Μαξίμου
Υποστήριξη στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δίνει το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι ερμηνεύεται η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή γενικότερα για το θέμα της Δικαιοσύνης. Οπως αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής ο Ελληνας Πρωθυπουργός, «την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Δικαιοσύνης». Σημειώνει ότι οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται και χαρακτηρίζει ως δυστύχημα ότι αυτές αναπαράγονται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
«Η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», απάντησε με ανακοίνωσή της η ΝΔ.
 
Στο μεταξύ, φάκελο με δύο έγγραφα παρέδωσε στην πρόεδρο της Επιτροπής  Θεσμών και Διαφάνειας ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης λέει τα απολύτως αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται τώρα μετά τη μηνυτήρια αναφορά της κ. Τσατάνη!», σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Στον φάκελο περιλαμβάνονται δύο έγγραφα, μια ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2015, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης «για τον ρόλο της Εισαγγελέως Εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου» και η απάντηση του Δ. Παπαγγελόπουλου στις 14 Ιανουαρίου 2016, ο οποίος γνωστοποιεί ότι κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε ο αρμόδιος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής, που εποπτεύει των Εισαγγελέων Διαφθοράς, απεφάνθη ότι όλες οι δικονομικές ενέργειες της αρμόδιας Εισαγγελέως Εφετών, δηλαδή της κυρίας Τσατάνη, επί της συγκεκριμένης υποθέσεως είναι απολύτως νόμιμες.
 
«Στην απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ειδική αναφορά και σε άλλες υποθέσεις που έχει χειριστεί η κ. Τσατάνη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος προφανώς υιοθετεί και μεταφέρει στη Βουλή τις απαντήσεις της κ. Τσατάνη για τις υποθέσεις SONAC και Βατοπεδίου και τη σχέση συγγενικών της προσώπων με τη ΝΔ. Για να το πω συνοπτικά, στις 14.1.2016, με έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης λέει τα απολύτως αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται τώρα μετά τη μηνυτήρια αναφορά της κ. Τσατάνη!», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Ένταση στο στρατόπεδο της ΝΔ 
Οι εξελίξεις της υπόθεσης έχουν προκαλέσει ένταση και στο «στρατόπεδο» της ΝΔ, μεταξύ των «καραμανλικών» και της νέας ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και της ομάδας των «μητσοτακικών». Η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθέτησε πλήρως την υπόθεση των καταγγελιών της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στον απόηχο της καταγγελίας εισαγγελικής λειτουργού για παρεμβάσεις στο έργο της.
 
Το κλίμα όμως στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει βαρύνει πολύ, καθώς ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και επί δυόμισι χρόνια Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αποφάσισε να παραιτηθεί από μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», ο Βαγγ. Μεϊμαράκης δεν ήθελε να βρεθεί στη μέση διασταυρούμενων πυρών και να αναγκαστεί να υπερασπιστεί τη γραμμή της Ν.Δ., γιατί ο Δ. Παπαγγελόπουλος ανήκει στα «καραμανλικά» στελέχη, ενώ στην κριτική σε βάρος του πρωτοστατεί ο «σαμαρικός», πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. Το στρατόπεδο των «καραμανλικών» θεωρεί ότι η ΝΔ κακώς στοχοποιεί τον Δ. Παπαγγελόπουλο, θυμίζοντας ότι η Γ. Τσατάνη είχε επιβάλει την πολύ μεγάλη εγγύηση των 400.000 ευρώ στον Γιάννη Αγγέλου, στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση του Βατοπεδίου.
 
Για να αποφύγει τη σύγκρουση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να τοποθετήσει στη θέση του Βαγγ. Μεϊμαράκη τον συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον Μάκη Βορίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Β. Μεϊμαράκης διαρρέει ότι η αποστασιοποίησή του δεν σχετίζεται με την επίμαχη υπόθεση Παπαγγελόπουλου, αλλά με τη διάθεσή του να μην είναι, πλέον, μέλος της εν λόγω επιτροπής.
 
«Κρίνω τον κ. Παπαγγελόπουλο για τις σημερινές του πράξεις. Δεν με ενδιαφέρει η κομματική του διαδρομή και θα κληθεί να απαντήσει και πρέπει να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, γιατί αυτές οι κατηγορίες είναι πάρα πολύ βαριές», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επιτέθηκε σφόδρα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
 
Online  έκδοση Φιλελευθέρου

Μαρία Ψαρά, Αθήνα
 
-           Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου