14 Φεβ 2016

Το Success Sorry σε ανθρώπινες ιστορίες και βιώματα αντί για αριθμούς – Όταν το δρόμο δείχνουν οι ευάλωτες ομάδες
Τη βδομάδα που μας πέρασε, παρά τις νέες και συνεχιζόμενες προσπάθειες για να πειστεί ο κόσμος για το οικονομικό θαύμα, που πλέον κατάντησε ανέκδοτο, ήρθαν να διαψεύσουν τόσο τα νέα στατιστικά της Eurostat, όσο τα βιώματα και η παρουσία στο δρόμο των συνταξιούχων και των μονογονιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, 134 χιλιάδες άνρθωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, και σχεδόν 240 χιλιάδες, που αντιστοιχούν στο 27,4% του πληθυσμού βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Πρώτη αιτία για την αύξηση των αριθμών η μακροχρόνια ανεργία που σημειώνει ραγδαία επιδείνωση, με ένα στους τέσσερις μακροχρόνια άνεργους να βρίσκονται εκτός εργασίας για πέραν του ενός έτους και δεύτερ αιτία οι μειώσεις των μισθών

Το κυπριακό 27,4% όσων αντιμέτωπίζουν την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα της Ευρώπης (μέσος όρος ΕΕ 24.4% και μέσος όρος ευρωζώνης 23.5%). Οι τραγικές διαψεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής μεταφράζονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας με ποσοστό 28.3% ανάμεσα στα άτομα 18-64 ετών, 27.2% ανάμεσα σε άτομα άνω των 65 ετών και 24.7% για τα παιδιά κάτω των 17 ετών.Γι΄ αυτούς ακριβώς τους λόγους, χρήζουν αναφοράς των συνταξιούχων και των μονογονιών. Το κοινό μοτίβο που παρατηρείται και στις δύο περιπτώσεις είναι η χρήση της λέξης «Αξιοπρέπεια». Το δεύτερο κοινό, οι παραβιάσεις από πλευράς της κυβέρνησης που εντείνουν στον κίνδυνο της φτώχειας των ομάδων αυτών. Αποτέλεσμα, τα δικαιώματα των παιδιών σε μονογονεϊκές οικογένειες να καταπατούνται ασύστολα, όπως και των συνταξιούχων που βλέπουν νέες μειώσεις και αποκοπές στις συντάξεις τους και παραγνώρισει του κοινωνικού διαλόγου.

Οι μεν μονογονιοί σε επιστολή προς την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού επισημαίνουν τους κινδύνους επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών.

Οι δε συνταξιούχοι επαναλαμβάνουν το πλήγμα πέραν του 30% που υπόκειται το βιωτικό τους επίπεδο, και καταδικάζουν την κοπτοραπτική που εφαρμόζει στις συντάξεις του το Υπουργείο Εργασίας.Και οι δύο υπόσχονται δυναμικές διαμαρτυρίες, αν δεν υπάρξει αντιμετώπισει στα όσα τους ταλανίζουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου