14 Φεβ 2016

Kίνδυνοι μιας πόλης(Η Λάρνακα, η αντίσταση και τα θεάματα εκφοβισμού για μιαν ορθολογική απόφαση)

Φίλε που διερωτάσαι γιατί η Λάρνακα είπε “ΟΧΙ στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ”.
Καταρχάς θα έπρεπε να σε είχαν ήδη ανησυχήσει  οι δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου για το ζήτημα, που ξαφνικά “την είδε” εργατοπατέρας. Χωρίς κανένα σεβασμό στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς καμιά έγνοια για τον αγώνα των ομάδων πολιτών που εδώ και δυο χρόνια αγωνίζονται κατά των σχεδιασμών της κυβέρνησης για βιομηχανοποίηση της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, τον έπιασε ξαφνικά η έγνοια για το δίκιο του εργάτη και συγκεκριμένα για τους 70 που εργάζονται στο λιμάνι Λάρνακας.
Κατά δεύτερο οι άδειες χρήσης του λιμανιού από τις εταιρείες ΦΑ λήγουν τον Αύγουστο 2016 με Υπουργική Απόφαση αλλά και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (που παρεμπιπτόντως δεν ερωτήθηκε για την εγκατάσταση των εταιρειών στο λιμάνι, αλλά τελεσίδικα του ανακοινώθηκε η άφιξη τους ένα πρωινό).
Διερωτάσαι γιατί η Λάρνακα “φέρνει την ανεργία” και αναφέρεσαι στους εργαζομένους στο λιμάνι. Λογικά οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί πριν εργοδοτηθούν από τις εταιρείες ότι η εγκατάσταση στη Λάρνακα θα ήταν προσωρινή. Αφού αυτή ήταν η απόφαση του Υπουργικού αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Αγαπητέ φίλε που “μασάς” τα όσα γράφουν κάποια καθεστωτικά ΜΜΕ θα σε ρωτήσω το εξής: Ποιό είναι το σωστό, να θέτουμε το ΕΓΩ πάνω από το ΕΜΕΙΣ ή το ΕΜΕΙΣ πάνω από το ΕΓΩ; Αν η απάντηση σου είναι το δεύτερο τότε συνέχισε να διαβάζεις το κείμενο αυτό. Αν η απάντηση σου είναι το πρώτο, τότε μείνε ως εδώ.
«Απόπειρα βιασμού της Δημοκρατίας. Επειδή άρχισαν οι ψίθυροι και κάποιοι κοκορεύονται ότι θα επιδιώξουν μέσω της Κυβέρνησης να ανατρέψουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, με οποιοδήποτε αιτιολογικό, είμαστε περίεργοι να δούμε αν τα πράγματι θα επέλθει και ένας τέτοιος.. βιασμός της δημοκρατίας και της Δημοκρατίας. Αν δηλαδή τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα είναι υπεράνω όλων.»
Π.Θ. Φιλελεύθερος 1-/2/2016
Συμφωνώ μαζί σου ότι η ανεργία είναι βαρυσήμαντο ζήτημα. Άλλωστε και η υποφαινόμενη που υπογράφει το άρθρο αυτό, άνεργη είναι. 

Αφού λοιπόν η ανεργία είναι βαρυσήμαντο ζήτημα για όλους μας και επιθυμούμε θέσεις εργασίας στη Λάρνακα και μια ανάπτυξη που θα οφελέσει μεγάλη μερίδα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, ας κάνουμε κάποια απλά μαθηματικά: Για πόσες θέσεις εργασίας μιλάμε με την “ανάπτυξη” του βιομηχανικού λιμανιού και για πόσες με προσανατολισμό την τουριστική ανάπτυξη; 

Απλή λογική: Ποιος τουρίστας θα επισκέπτεται τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα λοιπά μαγαζιά μιας βιομηχανικής πόλης; Πόσοι τουρίστες θα τρέξουν να χαρούν την Λάρνακα αν δουλέψουμε όλοι έτσι ώστε να γίνει ένα πραγματικό τουριστικό στολίδι; Και τέλος, με το παραμύθι των θέσεων εργασίας: Ποια μελέτη έδειξε ότι με το βιομηχανικό λιμάνι θα έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας; 

Γιατί να λέμε ψέματα μεταξύ μας; Ποιους εξυπηρετεί η παραπλάνηση αυτή;
Φίλε που διερωτάσαι γιατί η Λάρνακα είπε “ΟΧΙ στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ” θα έπρεπε να ξέρεις πως για την Λάρνακα υπήρχε ανέκαθεν ένα όραμα και ένας δρόμος για ανάπτυξη στο λιμάνι της πόλης: Μεικτή ανάπτυξη: Συμβατή εμπορική χρήση και τουριστικό-επιβατηγό.

Τουριστική ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, όταν μας χτύπησε την πόρτα η “ανάπτυξη” των διεργασιών φυσικού αερίου δεν είπαμε ΟΧΙ. Το σκεφτήκαμε και το μελετήσαμε με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων (περιβαλλοντολόγων, καθηγητών του ΤΕΠΑΚ κ.α). Τα αποτελέσματα που βρέθηκαν μπροστά μας έδειχναν ότι τέτοιου είδους εργασίες ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται μακριά από κατοικημένες περιοχές. Όχι δίπλα από παραλίες κολυμβητών, ιχθυοτροφεία, όχι δίπλα από τα σπίτια μας και τα σχολεία των παιδιών μας. Τέτοιους είδους εργασίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον!

Μήπως θέλεις να ξέρεις τί μπορεί να γίνει σε περίπτωση ατυχήματος; Η Λάρνακα θα κλαίει νεκρούς και υλικές ζημιές για δεκαετίες. Και πριν βιαστείς να μου απαντήσεις πώς δεν θα γίνουν ατυχήματα, να σου υπενθυμίσω την πετρελαιοκηλίδα της Halliburton στο Μεξικό για την οποία καλείται να πληρώσει εκατομμύρια για το τεράστιο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα, αλλά να σου θυμίσω επίσης και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα του επικεφαλής της ΕΝΙ (Paolo Scaroni λέγεται ο κύριος αν θες να τον ψάξεις στοGoogle) για τα οποία μπήκε φυλακή. Μπορείς λοιπόν εσύ φίλε να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια όσων αγαπάς και ζουν σε αυτή την πόλη; Εμείς όχι. 

Η κυβέρνηση όφειλε να ετοιμάσει άμεσα την περιοχή στο Βασιλικό για να δεχθεί τις εγκαταστάσεις αυτές. Αν η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανέτοιμη για τις εργασίες ΦΑ δεν θα το πληρώσει η πόλη του Ζήνωνα!
Φίλε που λες “μα η Λεμεσός τα θέλει!”. Μιλάμε για δυο διαφορετικές περιπτώσεις. Η περιοχή στο Ζακάκι είναι ήδη ζώνη βιομηχανική και πιθανότατα με τις απαραίτητες προδιαγραφές να μπορούν να εγκατασταθούν εκεί.
Φίλε που τα βάζεις με τα κόμματα που ψήφισαν ΟΧΙ στην παράταση των εταιρειών ΦΑ στο λιμάνι Λάρνακας. Μήπως θα έπρεπε να τα βάλεις με τον Δήμαρχο που έφερε μπροστά απ' το Δημοτικό Συμβούλιο μια πρόταση για την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ήδη αποφασίσει προ καιρού; Για την οποία το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ήδη αποφασίσει; Αλήθεια, πόσο εμπαιγμό μπορεί να δεχθεί μια πόλη όταν διακυβεύεται το μέλλον και η ζωή της;
Φίλε, φίλη, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας είπε ΟΧΙ στην παράταση των εταιρειών ΦΑ στο λιμάνι Λάρνακας. Δεν έχει σημασία πόσοι. Σε μια δημοκρατία δεν μετράμε το “πόσοι” αλλά αν είναι πλειοψηφία. Οφείλουμε να δείξουμε σεβασμό στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και ενωμένοι να φέρουμε μια ανάπτυξη στη πόλη που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων. Δεν θα λαβώνει το περιβάλλον! Μια ανάπτυξη που θα συνάδει με το όραμα που είχε ανέκαθεν αυτή η πόλη.
Μας λένε πως δεν θα βρεθεί επενδυτής για να υλοποιήσει το τουριστικό όραμα της πόλης. Φυσικά και δεν θα βρεθεί όσο “το ψάχνουν” αυτοί που τους βολεύει να παραμείνουν στην πόλη εσαεί οι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου (που βρίσκονται εκεί παράνομα σύμφωνα με τις οδηγίες  Σεβέζο). 

Και μην μου πεις “μα αφού μετακινούνται ήδη” διότι θα αποδειχθείς αδιάβαστος. Αποχωρούν οι κρατικές εγκαταστάσεις που αποτελούν το 20% του εν λόγω καρκινώματος της πόλης. Για το υπόλοιπο 80% των εγκαταστάσεων που ανήκει σε ιδιώτες ρωτήσαμε τον ίδιο τον Υπουργό κ. Λακκοτρύπη, όταν βρέθηκε στη Λάρνακα σε σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά δεν είχε ξεκάθαρη απάντηση να δώσει. Ξέρεις, συμφέρει σε κάποιους να μετατραπεί η πόλη σε βιομηχανική. Σε 3-4 μεγαλοκαρχαρίες. Σε λίγους. 

Μια είδηση: Για τον επενδυτή λοιπόν, που δεν κατάφεραν να βρουν οι ιθύνοντες, έχουν ήδη συσπειρωθεί οι ομάδες πολιτών της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και θα ψάξουν αυτές για επενδυτή! (Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη τους συνάντηση για το θέμα αυτό θα γίνει εντός ημερών).
Αυτά εν ολίγοις, για το θρίλερ της Λάρνακας που με τις ευλογίες του Δημάρχου της πόλης το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο και ο ένας εμπαιγμός τον επόμενο! 

Αλήθεια κύριε Δήμαρχε γιατί έθεσες σε ψηφοφορία θέμα της παράτασης των εταιρειών ΦΑ στο λιμάνι της πόλης; Έλπιζες σε ένα ΝΑΙ που θα έβγαζε την κυβέρνηση απ' τη δύσκολη θέση να το πει αυτή ετσιθελικά για δεύτερη φορά;
Το ΟΧΙ της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ του Δημοτικού Συμβουλίου χάλασε τα σχέδια κάποιων που μέχρι την υστάτη ευελπιστούν ότι με την βοήθεια των καθεστωτικών ΜΜΕ, και όχι μόνο, θα καταφέρουν αυτό που επιδιώκουν.....Την παραμονή εσαεί των εγκαταστάσεων ΦΑ στο λιμάνι της Λάρνακας. Την μετατροπή της Λάρνακας σε βιομηχανική!
Οφείλουμε ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ που αψήφισαν το εκλογικό κόστος μας έδωσαν το δικαίωμα να ονειρευόμαστε ότι η πόλη μας μπορεί να ακολουθήσει τους σχεδιασμούς του οράματος που πάντα είχε για τουριστική ανάπτυξη και δεν θα θυσιαστεί σαν Ιφιγένεια στην Αυλίδα για τα κέρδη των λίγων, για τα συμφέροντα κάποιων!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου