7 Φεβ 2016

Άμα είναι για να κάνουν επεμβάσεις οι δυτικοί αρπάζονται από ότι βρουν, αλλά άμα βγάζει απόφαση επιτροπή του ΟΗΕ, που δεν τους βολεύει, γιατί καταγράφει τη δικήτους καταστολή, τότε το παίζουν και αυτοί «μα εγώ εν τζαι..» Με τη βούλα των Ηνωμένων Εθνών παράνομη η κράτηση του Julian AssangeΗ ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για Αυθαίρετη Κράτηση γνωμοδότησε για την περίπτωση του Julian Assange (Νο 54/2015) και αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κράτηση αυθαίρετη από πλευράς των κυβερνήσεων της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ομάδα Εργασίας αναγνώρισε στον Julian Assange το δικαίωμα ελευθερίας κινήσεως και αποφάσισε την αποζημίωσή του. Η αίτηση για τον Julian Assange κατατέθηκε στην Ομάδα Εργασία για Αυθαίρετη Κράτηση το Σεπτέμβρη του 2014 και η άποψη στάλθηκε στις κυβερνήσεις της Σουηδίας και Ηνωμένου Βασιλείου στις 22 Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με τις μεθόδους εργασίας της.

Με δεδομένο ότι ο Julian Assange είναι αυστραλός πολίτης, ενός από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, η Αυστραλία αυτοεξαιρέθηκε από τη διαδικασία. Άλλο μέλος, διαφώνησε με την θέση της πλειοψηφίας και θεώρησε ότι η περίπτωση του Julian Assange δεν αφορά σε κράτηση, άρα βρίσκεται εκτός των όρων εντολής της Ομάδας Εργασίας.

Στα μέσα του 2010, Σουηδός εισαγγελέας άρχισε διερεύνηση εναντίον του Julian Assange για καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης. Στις 7 Δεκεμβρίου 2010, σύμφωνα με διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε μετά από αίτημα του Σουηδού εισαγγελέα, ο Julian Assange συνελήφθη και τέθηκε σ’ απομόνωση για 10 μέρες στις φυλακές του Wandsworth. Αργότερα, υποβλήθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για 550 μέρες. Ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Julian Assange ζήτησε όπως του παραχωρηθεί άσυλο στην πρεσβεία της Δημοκρατία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και του παραχωρήθηκε άσυλο εξαιτίας του φόβου του Julian Assange ότι αν εκδιδόταν στην Σουηδία, θα εκδιδόταν και στις ΗΠΑ, όπου αντιμετώπιζε σοβαρές κατηγορίες. Από τον Αύγουστο του 2012, ο Julian Assange, δεν μπόρεσε να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού και υπόκειτο σε εκτεταμένη παρακολούθηση από τη βρετανική αστυνομία.

Η Ομάδα Εργασίας έκρινε ότι ο Julian Assange υποβλήθηκε σε διάφορες μορφές στέρησης της ελευθερίας: αρχική κράτηση στις φυλακές της Wandsworth που ακολουθήθηκε από κατ’ οίκον περιορισμό και κατέληξε σε περιορισμό στην πρεσβεία του Ισημερινού. Καταλήγοντας ότι υπήρξε συνεχής στέρηση της ελευθερίας του, η Ομάδα Εργασίας συμπέρανε επίσης ότι η κράτηση ήταν αυθαίρετη αφού κρατήθηκε σε απομόνωση και εξαιτίας της έλλειψης επιμέλειας από πλευράς του σουηδού Εισαγγελέα στη διερεύνηση που διεξήγαγε, η κράτηση του Assange κατέληξε να είναι μακροχρόνια. Η Ομάδα Εργασίας διαπίστωσε ότι η κράτηση του Assange παραβιάζει τα άρθρα 9 και 10 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταξύ άλλων.

Συνεπώς, η Ομάδα Εργασίας ζήτησε από την Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως εξετάσει την περίπτωση Assange ώστε να προωθηθεί η ασφάλεια και φυσική του ακεραιότητα, ώστε να διευκολύνουν την διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης και την πλήρη απόλαυση των ελευθεριών όπως κατοχυρώνονται από τις διεθνείς συμβάσεις για κράτηση. Η Ομάδα Εργασίας, έλαβε επίσης υπόψη ότι η κράτηση πρέπει να τερματιστεί και ο Assange να αποζημιωθεί.


Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ημερομηνίας – 5 Φεβρουαρίου 2016 - http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=17012&LangID=E


Η άποψη της Ομάδας Εργασίας για την περίπτωση Assange του Σεπτέμβρη -  http://www.ohchr.org/Documents/Issues/Detention/A.HRC.WGAD.2015.docx#sthash.VQJBSBh6.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου