21 Φεβ 2016

Μια διαμάχη με ευρύτερες προεκτάσεις στη Λεμεσό: Ποιοί πρέπει να διαχειρίζονται τους κοινούς χώρους στον τομέα του πολιτισμού;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Κίνησης Αρχιτεκτόνων Λεμεσού σχετικά με την διαχείριση του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου

Μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού να διορίσει στο διοικητικό συμβούλιο του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου κομματικούς εκπροσώπους στη βάση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Η κομματική τούρτα και αυτή τη φορά καθόρισε το αποτέλεσμα. Οι έχοντες κομματική εξουσία κρύβονται κάτω από το δήθεν πέπλο της δημοκρατίας και ευλογούν αλλήλους με αποτέλεσμα να μην συμπεριφέρονται αξιοκρατικά.

Μετά από τόση  καθυστέρηση που υπήρξε για να αποφασισθεί το κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας του Παττιχείου Θεάτρου, τελικά το μόνο που καταφέραμε είναι να  χρωματίσουμε παντελώς το Δ.Σ. κομματικά.

Αυτή τη φορά τα πολιτικά κόμματα αποδεικνύουν ότι θέλουν να αλώσουν και τον χώρο του πολιτισμού με μοναδικό στόχο την άσκηση παντός είδους εξουσίας.
Καθορίσαμε ότι το Παττίχειο Θέατρο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρεία, αλλά κάτω από την απόλυτη διεύθυνση των κομμάτων που θα διορίζει τα μέλη του Δ.Σ. μόνο ανεξάρτητο δεν θα είναι το Δ.Σ.

Η άποψη του Προέδρου του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού κ. Εύρου Αλεξάνδρου ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανοικτό συμβούλιο που να απαρτίζεται από μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και από ανεξάρτητους παράγοντες του πολιτισμού, μας βρίσκει σύμφωνους. Σε αυτό το συμβούλιο θα πρέπει εκτός από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή να συμμετέχει ένας δημοτικός σύμβουλος από κάθε δημοτική ομάδα και ο Δήμαρχος. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι ικανά και καταρτισμένα άτομα στη διαχείριση θεάτρου και θεμάτων του πολιτισμού και που δεν θα διοριστούν μετά από παρεμβάσεις από τα κόμματα αλλά στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων και όχι 11 δημοτικοί σύμβουλοι άσχετοι με το αντικείμενο και ένας Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Θα πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητο ότι ο κάθε τομέας διαχείρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται τους ειδικούς, σπουδασμένους και αναγνωρισμένους για να μπορέσουμε να έχουμε πρόοδο και σωστά αποτελέσματα. Έτσι και τον πολιτισμό θα πρέπει να τον διαχειρίζονται οι πολιτιστικοί φορείς αυτού του τόπου που είναι γνώστες και δόξα τω Θεώ έχουμε πολλούς και άξιους στη Λεμεσό που μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα και να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου