21 Φεβ 2016

Σύνεση – Όχι στον πόλεμο
Η πόρτα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου φαίνεται να είναι έτοιμη να ανοίξει στην περιοχή της Συρίας, δηλαδή την περιοχή μας. Εξελίξεις οι οποίες σε κανονικές συνθήκες θα θεωρούνταν παράλογες, είναι πιθανόν να συμβούν.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το κυπριακό γίνεται δευτερεύον θέμα και η μετάθεση της λύσης ξαναγίνεται επίκαιρη. Η δουλειά επομένως των δυνάμεων που θέλουν να τορπιλίσουν τη λύση και στις δυο κοινότητες, γίνεται ευκολότερη. Οι δυνάμεις που εμφανίζονται να θέλουν λύση μέσα σε αυτό το κλίμα κωλυσιεργούν, σύμφωνα με την καλά εμπεδωμένη πολιτική τους εμπειρία.
Έτσι φαίνεται οξύμωρο, από τη μια να φτάνεις στη συζήτηση του περιουσιακού σε βαθμό λεπτομέρειας και από την άλλη να ετοιμάζεσαι για εκλογές.

Η στήλη θεωρεί ότι, η χρονική συγκυρία θα πρέπει να κινητοποιεί προς την κατεύθυνση της σύνεσης όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Σε στιγμές που το ηφαίστειο του πολιτικού παραλογισμού παίρνει το προβάδισμα, η κεντρική επιδίωξη που θα μπορούσε να συμφέρει στον κυπριακό λαό, είναι μια πολιτική ουδετερότητας προς τις αντιμαχόμενες δυνάμεις της περιοχής. Η αποστρατικοποίηση και η ειρήνη, θα έπρεπε να είναι το κεντρικό ακρογωνιαίο αίτημα στη διαδικασία λύσης του κυπριακού και όλα τα άλλα ζητήματα, του περιουσιακού και του εδαφικού περιλαμβανομένων, να ιεραρχούνται ως δεύτερα. Η τύχη είχε κρατήσει την Κύπρο έξω από τους δυο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους, χρειάζεται πλέον να ενισχύσουμε τον παράγοντα τύχη και με λίγο μυαλό. Μέσα σε αυτή τη λογική , το πολεμικό τουλάχιστον μέρος των συμφωνιών με το Ισραήλ, πρέπει να ακυρωθεί.
Η απόσυρση του τουρκικού αλλά και όλων των στρατευμάτων , καθώς και οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κοινοτήτων της, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή. Το συγκεκριμένο πρέπει να είναι μια γνώση που να προβληθεί προς τους πολίτες της Κύπρου, γιατί αυτό διαφυλάσσει πρωταρχικά την ύπαρξη μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το κυπριακό γίνεται δευτερεύον θέμα και η μετάθεση της λύσης ξαναγίνεται επίκαιρη. Η δουλειά επομένως των δυνάμεων που θέλουν να τορπιλίσουν τη λύση και στις δυο κοινότητες, γίνεται ευκολότερη. Οι δυνάμεις που εμφανίζονται να θέλουν λύση μέσα σε αυτό το κλίμα κωλυσιεργούν, σύμφωνα με την καλά εμπεδωμένη πολιτική τους εμπειρία. Έτσι φαίνεται οξύμωρο, από τη μια να φτάνεις στη συζήτηση του περιουσιακού σε βαθμό λεπτομέρειας και από την άλλη να ετοιμάζεσαι για εκλογές.

Διασύνδεση του πολιτικού ζητήματος και μια απάντηση στο νεοφιλελευθερισμό
Η συζήτηση όμως που γίνεται για το περιουσιακό μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και έλλειψης ρευστού, θα μπορούσε να μας σπρώξει να κοιτάξουμε στα κιτάπια της πρόσφατης κυπριακής εμπειρίας , την περίπτωση του Συνεργατικού κινήματος και ειδικά την περίπτωση της Ονίσιας, η οποία παρεμπιπτόντως βρισκόταν στην κατεχόμενη περιοχή Δικώμου. Ένα τουλάχιστον μέρος του περιουσιακού και όχι ευκαταφρόνητο, θα μπορούσε να λυθεί συνεργατικά με τη συμμετοχή προσφύγων και από τις δυο κοινότητες. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν περιοχές που προσφέρονται για συνεργατική, αγροτική και τουριστική δικοινοτική ανάπτυξη. Αυτή η πρόταση μπορεί να φιλοξενηθεί στις γραμμές μιας εναλλακτικής αντίληψης του κυπριακού, η οποία θα συνδυάζει την αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος, της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας προς την κατεύθυνση των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται καίρια και ταυτόχρονα, να απαλύνουν τις εντάσεις που προκαλούν στο οικοσύστημα οι νεοφιλελεύθερες ορέξεις των μεγάλων καπιταλιστών.

Η απόσυρση του τουρκικού αλλά και όλων των στρατευμάτων , καθώς και οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κοινοτήτων της, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή. Το συγκεκριμένο πρέπει να είναι μια γνώση που να προβληθεί προς τους πολίτες της Κύπρου, γιατί αυτό διαφυλάσσει πρωταρχικά την ύπαρξη μας.

            Οι διαπροσωπικές σχέσεις βοηθούν
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του κυπριακού Πανεπιστημίου δείχνουν ότι οι κοινότητες έρχονται πιο κοντά. Αυτό δείχνουν και οι εκατέρωθεν επισκέψεις ΕΚ και ΤΚ εκπαιδευτικών σε σχολειά και των δυο κοινοτήτων, αυτό δείχνει και η λειτουργία της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία. Ίσως ένας απλός τρόπος με τον οποίον θα μπορούσαν οι πολίτες να λειτουργήσουν εποικοδομητικά στην παρούσα κατάσταση, είναι απλά να αυξήσουν την επικοινωνία τους με την άλλη κοινότητα στο επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων. Ας εξαπολύσουμε ένα κίνημα κοινωνικής επαναπροσέγγισης, που δεν θα λαμβάνει υπόψη τις όποιες προφάσεις συντήρησης του εθνικού διαχωρισμού που προβάλλονται από διάφορους.


Η συζήτηση όμως που γίνεται για το περιουσιακό μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και έλλειψης ρευστού, θα μπορούσε να μας σπρώξει να κοιτάξουμε στα κιτάπια της πρόσφατης κυπριακής εμπειρίας , την περίπτωση του Συνεργατικού κινήματος και ειδικά την περίπτωση της Ονίσιας…. Ένα τουλάχιστον μέρος του περιουσιακού και όχι ευκαταφρόνητο, θα μπορούσε να λυθεί συνεργατικά με τη συμμετοχή προσφύγων και από τις δυο κοινότητες. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν περιοχές που προσφέρονται για συνεργατική, αγροτική και τουριστική δικοινοτική ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου