28 Φεβ 2016

Η βαθύτερη στρατικοποίηση της Εθνικής Φρουράς, ο νέος της ρόλος και η μείωση της θητείας

Αναδημοσίευση από: Αγκάρρα

Μπορεί ο τίτλος να φαίνεται αντιφατικός αλλά τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μαρτυρούν άλλα.
Δεν είναι κακό που μειώθηκε η θητεία. Σε κανέναν δεν άρεσε να χάνει δύο χρόνια. Το πρόβλημα είναι που ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο να προβληματιστούν γιατί συμβαίνει αυτό, ποιους στόχους εξυπηρετεί η προώθηση της επαγγελματοποίησης του στρατού και για ποιο πράγμα ετοιμάζεται το έδαφος. Αγνοούμε την ίδια την επίσημη ανακοίνωση που δείχνει ότι η μείωση είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Επιτρέπουν έτσι στην κυβέρνηση να εμφανίζεται φιλολαική και φιλοειρηνική.
Ας δούμε λοιπόν τα επίσημα ”φιλοειρηνικά” δεδομένα:
Το σχέδιο, όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό, προνοεί:
α) ”Σημαντικές δομικές αλλαγές….που θα καταστήσει στην Ε.Φ. πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη και ικανή να διαδραματίσει το ρόλο και την αποστολή της στο νέο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας.”
β) ”Νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Ναυτικό και την Αεροπορία, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα για το Στρατό Ξηράς. ….προβλέπεται και η απόκτηση σημαντικών οπλικών συστημάτων για τον Στρατό Ξηράς”.
γ) ”Πρόσληψη Συμβασιούχων Επαγγελματιών Οπλιτών, έτσι ώστε η Ε.Φ. να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό.” (πρόσληψη 3000, με 33 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος, με μισθό 1100 το μήνα). ”Ο τρίτος αυτός πυλώνας, κυρίως, είναι αυτός που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και στη μείωση της στρατιωτικής θητείας”.
Άρα, τι έχουμε μπροστά μας;
Καμία απολύτως μείωση του στρατού: ”Δεν θα υπάρξουν κενά σε ότι αφορά στην κάλυψη αναγκών από τη μείωση της θητείας αλλά θα υπερκαλυφθούν κιόλας, μέσα από ισόποση ουσιαστικά αντικατάσταση των κληρωτών οπλιτών με επαγγελματίες”. (Να σημειώσουμε ότι κάθε ”σειρά” στην Κύπρο είναι περίπου 3000. Άρα οι προσλήψεις καλύπτουν αυτό το κενό της μιας ετήσιας σειράς και δεν υπάρχει μείωση ούτε του προσωπικού ούτε του στρατού γενικότερα).
Καμία απολύτως μείωση των εξόδων: Ο ίδιος αριθμός προσωπικού τώρα θα απαιτεί αυξημένα έξοδα λόγω κανονικής μισθοδοσίας, αλλά και αγορά νέων οπλικών συστημάτων όπως είπε ο Υπουργός. Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτοί που θα προσληφθούν δεν θα είναι αξιωματικοί που έχουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης (πέραν του μισθού, δηλαδή φαί, καθημερινή συντήρηση κτλ), αλλά επαγγελματίες οπλίτες.
Καμία απολύτως πρόθεση αποστρατικοποίησης ή μείωσης του ρόλου του στρατού εν όψη λύσης του κυπριακού. Αντιθέτως: ”…Αναβαθμίζει την μαχητική ικανότητα και προσδίδει πρόσθετη αξία ως προς την χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων”.
Επαγγελματοποίηση του στρατού: Η μείωση της θητείας δεν αποτελεί καθόλου ειρηνική πρόθεση αλλά (εκτός από ψηφοθηρία) αποτέλεσμα της ανάγκης της αστικής τάξης να επαγγελματοποιήσει τον στρατό, εν όψη νέων καθηκόντων στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον (όπως οι ίδιοι παραδέχονται: ”…ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και νέων προκλήσεων ασφάλειας”). Τα περισσότερα Νατοικά κράτη προχώρησαν τις τελευταίες δεκαετίες σε κατάργηση του κληρωτού στρατού και επαγγελματοποίηση γιατί έτσι τους προσφέρεται απόλυτος έλεγχος πάνω σε στρατιώτες οι οποίοι προηγουμένως αντιδρούσαν συχνά (π.χ. πόλεμος στο Βιετνάμ). Παράλληλα δημιουργείται έτσι ένας σκουπιδότος ”χαμένων ζωών”, όπου οι αναλώσιμοι άνεργοι της εργατικής τάξης μετατρέπονται κυριολεκτικά σε πρόθυμες αναλώσιμες ζωές για ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Χαρακτήριστικο στρατών όπως ο αμερικανικός και ο βρετανικός, είναι η εργατική καταγωγή των επαγγελματιών στρατιωτών που κατατάσσονται στον στρατό για να γλυτώσουν την ανεργία.
Είναι λογικό ένας νέος να μην επιθυμεί την μακρόχρονη διετή θητεία. Αλλά από που προκύπτει ότι αυτά τα μέτρα είναι για οποιοδήποτε λόγο πολιτικά-κοινωνικά προοδευτικά ή αποτελούν βήμα ειρήνης προς την λύση; Αυτό εννοούμε όταν λέμε αποστρατικοποίηση; Είναι άσχετο αυτό με την πρόσφατη ανακοίνωση στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ; Πέρασε επίσης ασχολιάστη η δήλωση του Υπουργού πρόσφατα, ότι μετά την λύση του Κυπριακού θα έχουμε ”επαγγελματικό στρατό’‘.
Οι νέες δομικές αλλαγές δεν συνιστούν κανένα βήμα προς αποστρατικοποίηση. Αντίθετα, συνιστούν εμβάθυνση της στρατικοποίησης και ανάδειξης του ρόλου του στρατού σαν παίχτη στις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις της αστικής τάξης. Είναι βήμα της κυβέρνησης στα πλαίσια της αναβάθμισης του ρόλου της σαν τοποτηρητής. Αυτό δεν είναι συμπέρασμα, αλλά δηλώνεται ρητά στις αλλαγές που ανακοινώθηκαν.
Τι σημαίνει λοιπόν το αίτημα για αποστρατικοποίηση στα πλαίσια της λύσης; Να έχουμε στρατό, πιο μάχιμο, με πιο επικίνδυνο διεθνή (ιμπεριαλιστικό) ρόλο που επεκτείνεται πέρα από την υπεράσπιση της χώρας, αρκεί να μην πηγαίνουμε εμείς στρατό. Είναι για μας επαρκής αποστρατικοποίηση και ειρήνη να υπάρχουν επαγγελματίες, να κάνουν με επαγγελματική ευλάβεια τα βρώμικα καθήκοντα που θα έχει ένας τέτοιος στρατός. Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει ο στρατός, δεν μας ενδιαφέρει ούτε καν ότι υπάρχει, αρκεί να είμαστε εμείς απαλλαγμένοι; Όλο το θέμα λοιπόν για μας τους ειρηνιστές είναι μην βλέπουμε τα αίματα, αρκεί να σφάζει κάποιος άλλος το κρεάς;
Μήπως οφείλουμε να κοιτάξουμε πιο στενά την σχέση που έχει η επαγγελματοποίηση των σύγχρονων στρατών με τον αναβαθμισμένο τους ρόλο;
Ας μας απαντήσει λοιπόν, αν μπορεί κάποιος, από που προκύπτει ότι αυτά τα μέτρα είναι για οποιοδήποτε λόγο προοδευτικά, πως αποτελούν βήμα ειρήνης προς την λύση, πως αποτελούν βήμα προς αποστρατικοποίηση;

Αναδημοσίευση από την Αγκάρρα:

Καμία απολύτως μείωση του στρατού …. Ο ίδιος αριθμός προσωπικού τώρα θα απαιτεί αυξημένα έξοδα λόγω κανονικής μισθοδοσίας, αλλά και αγορά νέων οπλικών συστημάτων όπως είπε ο Υπουργός…. δημιουργείται έτσι ένας σκουπιδότος ”χαμένων ζωών”, όπου οι αναλώσιμοι άνεργοι της εργατικής τάξης μετατρέπονται κυριολεκτικά σε πρόθυμες αναλώσιμες ζωές για ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Χαρακτήριστικο στρατών όπως ο αμερικανικός και ο βρετανικός, είναι η εργατική καταγωγή των επαγγελματιών στρατιωτών που κατατάσσονται στον στρατό για να γλυτώσουν την ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου