24 Ιαν 2016

Οι Κύπριοι Ακαδημαϊκοί και οι Συντεχνίες των Εκπαιδευτικών είναι στο πλευρό των Τούρκων Ακαδημαϊκών που θέλουν την Ειρήνη ενάντια στον πόλεμο!


Όπως είναι γνωστό, ήδη ξεκίνησαν προσαγωγές, συλλήψεις και απειλές κατά της Πρωτοβουλίας των Ακαδημαϊκών για την Ειρήνη, η οποία απεύθυνε κάλεσμα ειρήνης, κάλεσμα για να σταματήσει ο πόλεμος και για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Μας έχει λυπήσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν με τη φωνή της συνείδησης και της σωφροσύνης σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, κατασυκοφαντήθηκαν και έγιναν στόχος με τον ισχυρισμό ότι δήθεν υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Δε θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι αναγκαίο χαρακτηριστικό κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο». Το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης διασφαλίζεται και στο Σύνταγμα του τουρκικού κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 25 στο κεφάλαιο της «ελευθερίας γνώμης και σκέψης» αναφέρεται ότι ο καθένας έχει την ελευθερία σκέψης και γνώμης. Κανένας και για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να υποχρεωθεί να αποκαλύψει τις σκέψεις και τις απόψεις του, αλλά και κανένας δε μπορεί να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί για αυτές.

Η περίοδος των τελευταίων τριάντα χρόνων στο Κουρδικό πρόβλημα, μας έχει δείξει ότι η βία γεννά περισσότερη βία και μόνο. Ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να εμποδίσει τις καθημερινά αυξανόμενες απώλειες πολιτών, στρατιωτών και αστυνομικών, είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η πρόοδος μέσα από το διάλογο και όχι τη σύγκρουση. Η αστάθεια στην Τουρκία, μια χώρα παράγοντα στην περιοχή μας που ήδη φλέγεται, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την ίδια, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Για αυτό το λόγο, καλούμε όλες τις πλευρές, αλλά ιδιαίτερα την τουρκική κυβέρνηση να κινηθεί με σωφροσύνη για να σταματήσει η βία, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Συλλογή υπογραφών συμπαράστασης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου