10 Ιαν 2016

Ένα καρτέλ εργολάβων ξανακτυπά – μετά το ξέπλυμα και στην Αναθεωρητική Αρχή; Εποχές και μέθοδοι του Πόλυ και άλλων δικηγόρων ..εργολάβων και όχι μόνο (ή, τι εκπροσωπούσε ο κ. Παστελλής στην ΕΠΑ, όταν ανέπτυσε την ρητορική των εργολάβων που φοβόντουσαν την έρευνα και ήθελαν να ακυρωθεί;)
«Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού με κατά πλειοψηφία απόφαση της [3-2] τίναξε στον αέρα μακρά έρευνα που διεξήγαγε για ενδεχόμενη λειτουργία καρτέλ και χειραγώγηση των προσφορών που αφορούσαν την περιοδική συντήρηση των δρόμων, αυτοκινητόδρομων και κόμβων εντός της Δημοκρατίας»
[«Η ΕΠΑ χαρίστηκε σε εργολήπτες για καρτέλ. Ακύρωσε ολόκληρη της έρευνα της για ένα απλό τυπογραφικό λάθος σε ένα έγγραφο», Β. Βασιλείου, σελ. 13 – και πρωτοσέλιδο επίσης-, Φιλελεύθερος, 9/1/2016][1]

«Μηδένισαν έρευνα για καρτέλ Αυτογκόλ Επιτροπής Ανταγωνισμού σε ευρείας κλίμακα έφοδο κατά εργολάβων.» Το Σάββατο, ο Φιλελεύθερος είχε ως πρωτοσέλιδη είδηση ένα πρωτοφανές σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος και ενδεχομένως συγκάλυψης του καρτέλ και των πρακτικών του - σε μια εντυπωσιακή υπόθεση φαινομενικής ανικανότητας.  Και όπως και στην περίπτωση Αναθεωρητικής Αρχής, η ρητορική, την οποία προωθούσαν οι  υπό διερεύνηση εταιρείες υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία με εκπρόσωπο τον κ. Παστελλή, που φέρεται να πρόσκειται οικογενειακά στον ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση.[2] Αλλά και άλλοι στην επιτροπή πρόσκεινται κομματικά – ένας λ.χ. είχε σχέσεις με την Αλήθεια, άρα και το δίκτυο του Χάσικου ενδεχομένως. Ο Γενικός Ελεγκτής, όταν θα εξετάζει τα έξοδα του οργανισμού που εμπλέκεται, της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού,[3] μπορεί και οφείλει να διερευνήσει τις ό,ποιες, όπου υπάρχουν, συγκρούσεις συμφερόντων, και να αποδώσει ευθύνες για τη διασπάσθιση δημοσίου χρήματος – αλλά και για ανέπαρκη εργασία. Το θέμα αφορά και πάλι καρτέλ, όπως το ονομάζει πρωτοσέλιδα και ο Φιλελεύθερος πια, ανάμεσα σε εργολάβους. Ένα μικρό κύκλο εταιρειών, που με τα δίκτυά τους καταφέρνουν να ελέγχουν την αγορά και να καθορίζουν [ή και να στήνουν] τις τιμές.

..όπως και στην περίπτωση Αναθεωρητικής Αρχής, η ρητορική την οποία προωθούσαν οι  υπό διερεύνηση εταιρείες υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία, με εκπρόσωπο τον κ. Παστελλή, που φέρεται να πρόσκειται οικογενειακά στο ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση. Αλλά και άλλοι στην επιτροπή πρόσκεινται κομματικά – ένας λ.χ. είχε σχέσεις με την Αλήθεια, άρα και το δίκτυο του Χάσικου ενδεχομένως. Ο Γενικός Ελεγκτής, όταν θα εξετάζει τα έξοδα του οργανισμού που εμπλέκεται, της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, μπορεί και οφείλει να διερευνήσει τις ό,ποιες, όπου υπάρχουν, συγκρούσεις συμφερόντων, και να αποδώσει ευθύνες για την διασπάθιση δημοσίου χρήματος – αλλά και για ανεπαρκή εργασία.

Η έρευνα που έγινε από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού για τους εργολάβους ακυρώθηκε [και πετάγονται και τα λεφτά που δόθηκαν για να γίνει] γιατί λέει στην εκτύπωση της έκθεσης, υπήρχε ένα τυπογραφικό λάθος και έτσι σε μια ημερομηνία έλειπε ένα 1. Και ακυρώθηκαν όλα..  όπως ακριβώς ήθελαν όσοι ερευνήθηκαν. Με βασικό παίκτη, φυσικά, τις εταιρείες του καρτέλ.

Μια παράλληλη ιστορία καρτέλ που εξασφάλισε "ασυλία", με βάση άσχετα διαδικαστικά ζητήματα – οι εταιρείες καυσίμων και η πρακτική των νομικών μετατοπίσεων
Η ύπαρξη καρτέλ στην Κύπρο, και με τη συγκάλυψη μάλιστα όσων κατά τα άλλα φωνάζουν για την «αγορά» και τα καλά της, είναι εμφανής και σε άλλους τομείς, όπως τα καύσιμα. Το ότι υπάρχει στήσιμο τιμών είναι εμφανές από την συνεχή ανισότητα ανάμεσα στις κυπριακές τιμές πετρελαιοειδών και τις διεθνείς. Το ίδιο Σάββατο, η Χαραυγή είχε ένα ακόμα τυπικό δημοσίευμα από τον κυπριακό τύπο – «Διεθνώς η τιμη του πετρελαίου κατρακυλά, στην Κύπρο στα ύψη».

Το θέμα αφορά και πάλι καρτέλ, όπως το ονομάζει πρωτοσέλιδα και ο Φιλελεύθερος πια, ανάμεσα σε εργολάβους. Ένα μικρό κύκλο εταιρειών, που με τα δίκτυά τους καταφέρνουν να ελέγχουν την αγορά και να καθορίζουν [ή και να στήνουν] τις τιμές.  Η έρευνα που έγινε από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού για τους εργολάβους ακυρώθηκε [και πετάγονται και τα λεφτά που δόθηκαν για να γίνει] γιατί λέει στην εκτύπωση της έκθεσης, υπήρχε ένα τυπογραφικό λάθος και έτσι σε μια ημερομηνία έλειπε ένα 1. Και ακυρώθηκαν όλα..  όπως ακριβώς ήθελαν όσοι ερευνήθηκαν. Με βασικό παίκτη, φυσικά, τις εταιρείες του καρτέλ.

Πίσω από αυτήν σκανδαλώδη κατάσταση βρίσκονται, ενδεχομένως, οι νομικίστικες και σκανδαλωδώς αποδεκτές από τα δικαστήρια, πρακτικές για αποφυγή της ουσίας και εστίαση στη διαδικασία. Ένα κραυγαλέα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το «καρτέλ» καύσιμων και πώς του απάλλαξε ο δικηγόρος τους Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος φαίνεται να ήταν βασικός εμπνευστής της νομικής πρακτικής «όταν το δάκτυλο έδειχνε το φεγγάρι, οι δικαστές κοίταζαν το δάκτυλο». Έτσι, όταν τελικά ένας επικεφαλής της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, ο κ. Κωνσταντίνου, επί προεδρίας Χριστόφια, προέβη σε έρευνα  για τις τιμές των καυσίμων, που κατέληξε σε πρόστιμα 50 εκατομμυρίων για το καρτέλ, το θέμα ναυάγησε στο Ανώτατο, όταν ο κ. Πόλυς, προσπαθώντας να συγκαλύψει τα τεκμήρια που καταδίκαζαν τους πελάτες του, έκανε μια βολική μετατόπιση. Ανακάλυψε ότι το πτυχίο του επικεφαλής δεν ήταν ακριβώς αυτό που προνοούσε ο νόμος, έτσι τα τεκμήρια και το σκάνδαλο λογοκρίθηκαν. Προφανώς, ο κ. Πολυβίου έχει γίνει ειδικός στο να μετατοπίζει τα θέματα για να προωθεί τα συμφέροντα που τον εξυπηρετούν ως δικηγόρο. Και το Ανώτατο του έδωσε την ευκαιρία να αποφύγει την ευθύνη των πελατών του με το να εξετάσει ως καθοριστικό ένα ζήτημα διαδικασίας [τα τεκμήρια θα ήταν πάλι τα ίδια, έστω και αν είχε το «σωστό» χαρτί] και να λογοκρίνει το σκάνδαλο του καρτέλ. Και να διευκολύνει το κεφάλαιο που γλίτωσε εκατομμύρια. Είναι, δυστυχώς, ένα ακόμα τεκμήριο ανάλογο με τη συνταγματική εκτροπή που προωθεί το Ανώτατο για τα ωράρια – να θέλει να επιβάλει στο νομοθετικό σώμα τί θα ψηφίσει σε θέμα που είναι της αρμοδιότητάς της. Το θέμα, όμως, εδώ είναι ποιός φταίει αυτή τη φορά.

Μια σκανδαλώδης υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος και πόρων, και μια ύποπτη ευαισθησία για τη μέθοδο των εργολάβων να μετατοπίζουν την έμφαση…
Για να επιστρέψουμε στο καρτέλ των εργολάβων, καλοπροαίρετα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι, όντως έγινε ένα τυπογραφικό λάθος και οι 3 από τους 5 φοβήθηκαν, ότι θα αποτύχει η απόπειρα. Επειδή, όμως, ζήσαμε και τη διαπλοκή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών με τον κ. Κάππα να ψηφίζει υπέρ της εταιρείας της οποίας εξαργύρωσε επιταγή για το κόμμα του [και άρα ήξερε ότι πλήρωνε μίζες – όπως άλλωστε παραδέχθηκε και η ίδια, η ΕΔΕΚ,], το να θεωρήσουμε απλώς αθώους και φοβισμένους τους 3, είναι απλοϊκό. Η αναφορά στο Φιλελεύθερο για την επιχειρηματολογία του ενός από τους 3, που ψήφισαν ενάντια στη χρησιμοποίηση της έρευνας, κάποιου κ. Χάρη Παστελλή, [ο οποίος φέρεται να είναι συγγενής της «πρώτης κυρίας»,[4] είναι μια εντυπωσιακά μεροληπτική ρητορική .. υπέρ των εργολάβων. Και τον ακολούθησαν και οι άλλοι δυο.
«Τα τρία μέλη της επιτροπής ..ουσιαστικά υιοθετησαν τη θέση των εργολάβων ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα τους και κατά συνέπεια η έρευνα πρέπει να ακυρωθεί…
Και όμως, είναι εκπρόσωποι του Δημοσίου, που διερευνά, υποτίθεται, τις εταιρείες/εργολάβους.
Σαφώς, πρέπει να διερευνηθούν – και μάλιστα να διερευνηθεί γιατί δεν ζήτησαν τουλάχιστον την γνώμη νομικών – του γενικού εισαγγελέα ας πούμε, ή άλλων. Έτσι, απλώς φοβήθηκαν [και τί φοβήθηκαν, δηλαδή, αφού ήταν δική τους έκθεση;] ή έκαναν ότι φοβήθηκαν ως δικαιολογία για να απαλλάξουν το καρτέλ γιατί έχουν συμφέροντα με συμμετέχοντες σε αυτό; Να το πούμε απλά – γιατί να μην υποψιαστεί κάποιος ότι πληρώθηκαν, όπως άλλωστε υπάρχει υποψία για τους διαιτητές; Είναι σκάνδαλο ότι πείστηκαν ότι ένα τυπογραφικό λάθος θα έθετε πρόβλημα. Ας πήγαιναν στο Ανώτατο να αναλάβει εκείνο την αποκαλυπτική ευθύνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, η επικεφαλής προσπάθησε να τους πείσει ότι ήταν λάθος και μαζί της ψήφισε ένα ακόμα μέλος, η Ε. Καραολή. Η επιχειρηματολογία της κ. Λ. Χριστοδούλου βασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αλλά φαίνεται ότι και αυτό το Δίκαιο χρησιμοποιείται αλ καρτ από την τοπική διαπλεκόμενη πραγματικότητα. Οι Ανδρέας Καρύδης και Χ. Τσίγκης ακολούθησαν τον κ. Παστελλή.

Όμως, τίθεται και θέμα πιθανότητας να έγινε σκόπιμα το «λάθος». Αφού τα καρτέλ διασφαλίζουν για τον εαυτό τους με νομικίστικες μετατοπίσεις και υπεκφυγές [όπως ο Σιακόλας[5] διασφάλισε άλλους τρόπους «ειδικής μεταχείρισης» για τον εαυτό του] ότι δεν θα δικάζεται/αξιολογείται με βάση τα τεκμήρια, αλλά με διαδικαστικά ανόητα ζητήματα, όπως τα τυπογραφικά, γιατί να μην «διασφάλισε» ότι θα λείπει ένας αριθμός, για να μπορέσει μετά το άλλο μέρος του δικτύου να μπλοκάρει την έρευνα;

Δεν είναι συνωμοτικό σενάριο. Είναι πιθανόν, ακριβώς επειδή σε διάστημα 3 χρόνων ακούσαμε τεκμηριωμένα από ηχογράφηση πώς στήνεται δίκη και πώς απαλλάσσονται ένοχοι. Και το πρόσφατο παράδειγμα στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, με την όχι μόνο ύποπτη [ως αποτέλεσμα], αλλά και με εμφανή στοιχεία σύγκρουσης συμφερόντων], κάνει την καχυποψία ακόμα πιο έντονη.
Και με δεδομένο ότι ο κ. Πολυβίου φέρεται, στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, να προσπάθησε να αποτρέψει την έρευνα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη συμπεριφορά της Τράπεζας Κύπρου τον Ιούνιο του 2012, τίθεται σαφώς θέμα κατά πόσο, έγιναν και στη συγκεκριμένη περίπτωση παρεμβάσεις αλλων δικηγόρων  για να ακυρωθεί η έρευνα που τεκμηρίωνε την ενοχή των πελατών τους. Και η ρητορική του κ. Πασπαλλή,[6] όπως την κατέγραψε ο Φιλελεύθερος, οικοδομεί όντως πάνω στην απειλή ότι θα αμφισβητηθεί, η όλη έρευνα με βάση ένα ασήμαντο και άσχετο τυπογραφικό λάθος. Αλλά ο κ. Παστελλής ακουγόταν σαν να προειδοποιούσε εκ μέρους των εργολάβων. Έστω και αν ήξερε ότι δεν υπήρχε ουσιαστικά πρόβλημα. Και το όλο επιχείρημα βασίζονταν ότι αν μια προπαρασκευαστική πράξη είναι «μολυσμένη», μπορεί να «μολύνει» και το αποτέλεσμα. Το λογικό επιχείρημα πώς μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ένα τυπογραφικό λάθος/αβλεψία, δεν αναφέρθηκε. Το μοτίβο ήταν το ίδιο με του Πολυβίου και άλλων. Και το αποτέλεσμα – μια ακόμα απαλλαγή εργολάβων, μετά το ξέπλυμα του ρόλου τους από τον Ρίκκο στην υπόθεση του ΣΑΠΑ στην Πάφο και μετά την απαλλαγή τους από τον αποκλεισμό που αποφάσισε η εισαγγελία [αυτό έγινε από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών με την γνωστή υπόθεση της σύγκρουσης συμφερόντων της νικώσας ψήφου του κ. Κάππα. Έχουν, φαίνεται, καλούς προστάτες οι εργολάβοι – και ανάλογα πλαίσια προστασίας [μέχρι και νομικίστικα] έχουν τα καρτέλ.


[3] Η Επιτροπή:Πρόεδρος - Λουκία Χριστοδούλου , Μέλος - Ανδρέας Π. Καρύδης, Μέλος, Ελένη Ν. Καραολή, Μέλος - Χάρης Παστελλής, Μέλος - Χρίστος Τσίγκης(http://www.competition.gov.cy/competition/competition.nsf/page03_gr/page03_gr?OpenDocument )

Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού έχει ένα περίεργο καθεστώς. Ενώ τα μέλη της διορίζουνται που το Υπουργικό, βάσει του νόμου εγκαθίδρυσης της «Ο Πρόεδρος και τα τέσσερα άλλα

Το άλλο παράδοξο [το οποίο όμως μπορεί να έχει να κάνει και με τον τρόπο που ακυρώθηκε η απόφαση για το πρόστιμο στις εταιρείες καυσίμων που αναφέρεται πιο κάτω] είναι αυτό: «Ελάττωμα αναφορικά με το διορισμό του Προέδρου, άλλου  μέλους ή αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής δεν επηρεάζει τη νόμιμη συγκρότισή της και την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων,
εξουσιών και καθηκόντων της»

Βασικά όταν δει κάποιος/α το νόμο, η συγκεκριμένη επιτροπή είναι πλήρως εξαρτώμενη από το υπουργικό, όχι μόνο για το διορισμό, αλλά και για τα μισθολογικά μέχρι και να κηρύξει έκπτωτο τον Πρόεδρον ή έναν μέλος μπόρει. – Άρα μπόρει κάλλιστα να είναι εξαρτώμενοι και στο τί θέλει το υπουργικόν. Η Ελένη Καραολή – μέλος της ΕΠΑ – για παράδειγμα προέρχεται από την ΕΔΕΚ. Από την Παφο – άρα, τουλαχιστον σε κομματικο επιπεδο, λογικά συνδέεται με το ΣΑΠΑ εν δυνάμει, αλλά ίσως να ειναι της ομάδας Ομήρου και γι’ αυτόν τάχθηκεν εναντίον. Ο Τσίγκης προέρχεται από το ΔΗΚΟ – της πτέρυγας και εν δυνάμει να έχει σχέση με τους εμπλεκόμενους του ΣΑΠΑ ή άλλων υποθέσεων με εργολάβους, είναι ανοικτό. Φέρεται να πρόσκειται στον Κάρογιαν.
Ο Τσίγκης είναι πρωτοκούμπαρος με τον Κάρογιαν («Για τον νυν πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν υπέυθυνος της προεκλογικής του θα είναι ο φίλος και κουμπάρος του Χρήστος Τσίγκης ο οποίος αν και νεαρός είναι αρκετά διχτυωμένος εντός του κόμματος - http://www.laimitomos.com/2013/06/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%B3%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/ )

Ο Τσίγκης φαίνεται να εμπλέκεται και με τα αιολικά πάρκα - http://energypress.gr/news/kypros-aiolika-135-mw-os-kalokairi


[4] Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 24 Μαΐου 2013, διόρισε τη νέα σύνθεση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού – ΕΠΑ στο συμβούλιο της οποίας πλέον συμμετέχουν με μισθό κλίμακας Α13 ο Χάρης Παστελλής, άνδρας της αδελφότεχνης της Πρώτης Κυρίας, ο Χρίστος Τσίγκης, κομματικό στέλεχος του ΔΗΚΟ και κουμπάρος του Μάριου Κάρογιαν, και ο Ανδρέας Καρύδης, πρώην οικονομικός συντάχτης της «Αλήθειας»…

“Χρίστος Τσίγκης. Πρωτοκούμπαρος Πολιτικού Αρχηγού Συγκυβέρνησης.
Χάρης Παστελλής. Εξ αγχιστείας συγγενής του Προέδρου.” -
https://parapoliticas.wordpress.com/2013/05/29/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B6-2/
[5] Απόφαση της ίδιας επιτροπής για το Σιακόλα που αποσιωποιήθηκεν που τα ΜΜΕ γιατί την ίδια περίοδο που εκδόθηκεν ο Σιακόλας έπαιρνε  αποζημίωση λόγω της ύπαρξης του αεροδρομίου Ερτζάν «Η εκ πρώτης όψεως πιθανολογούμενη παράβαση αφορά:

Πιθανολογούμενη, εκ πρώτης όψεως, παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου από μέρους της εταιρείας Hermes Airport Ltd, κατέχουσας δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας (εφεξής το «ΔΑΛ») και στην αγορά παροχής χώρου στάθμευσης εντός του ΔΑΛ για παροχή υπηρεσιών από άλλες επιχειρήσεις, μέσω της συμπεριφοράς της και των πρακτικών της, αλλά και των όρων συναλλαγής τους οποίους επιβάλλει στην καταγγέλλουσα εταιρεία παροχής στάθμευσης valet, που στοχεύει στην εκτόπιση ή/και καταχρηστική εκμετάλλευση των ανταγωνιστριών της στην αγορά της παροχής υπηρεσιών στάθμευσης για επιβάτες και ιδιαίτερα υπηρεσιών στάθμευσης valet, που χρησιμοποιούν το ΔΑΛ.» - http://www.competition.gov.cy/competition/competition.nsf/All/154B0CF0C6769B6DC2257EF40031D156?OpenDocument

[6] Η ακόλουθη ρητορικη είναι από οικονομολόγο, τον κ. Παστελλή και αγνοήθηκε η συμβουλη νομικού, ή και οι αναφορές στο ευρωπαϊκό δίκαιο. «Κατά την υπό αναφορά συνεδρία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το μέλος Χάρης Παστελλής ανέφερε ότι οι αποφάσεις για διεξαγωγή έρευνας αποτελούν προπαρασκευαστικές διοικητικές πράξεις και με βάση τη νομολογία, όταν μια προπαρασκευαστική διοικητική πράξη πάσχει, τότε θα πάσχει και η πιθανή τελική εκτελεστή διοικητική πράξη, εφόσον αυτή παράγει έννομο αποτέλεσμα.» http://www.competition.gov.cy/competition/Competition.nsf/All/7C3C683ECC34A501C2257E9E00318409?OpenDocument  )

 

1 σχόλιο:

  1. αν οι υπευθυνοι τηρησης των θεσμων εν υπολογοι της αρχουσας ελιτ το μελλων μας προοιωνιζεται ακομα λαμπροτερον........

    ΑπάντησηΔιαγραφή