10 Ιαν 2016

Ένα Ιστορικό κίνημα αποκτά την νέα του Μορφή: το κίνημα για την σωτηρία του Ακάμα

Το κίνημα για την σωτηρία του Ακαμα ήταν  ένα από τα πρώτα μαζικά κινήματα σε παγκύπριο επίπεδο, που εξέφρασε την αναδυόμενη παγκόσμια, μετά την δεκαετία του 1970, οικολογική συνείδηση. Το ότι το κίνημα κατάφερε να θέσει το ζήτημα, παρά τα συμφέροντα που ήθελαν την εμπορευματικοποίηση και αυτής της περιοχής, είναι ένα σημαντικό ιστορικό κεκτημένο. Αλλά το ζήτημα παραμένει ανοικτό σε διάφορες πτυχές του παρά την αναγνώριση της οικολογικής του σημασίας, και τις ποικίλες, εσωτερικές και εξωτερικές, δεσμεύσεις για προστασία. Η πρόσφατη ανακίνηση του θέματος από την κυβέρνηση, προκάλεσε μια άμεση κινητοποίηση με εκδήλωση έξω από το προεδρικό, και την περασμένη εβδομάδα έξω από του Βουλή όπου ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Κουγιάλης, θα κατάθετε τη θέση του. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις, η ιστορική κληρονομιά του ντόπιου οικολογικού κινήματος [πέρα από τους πολιτικαντισμούς μερικών] διασταυρώθηκε με μια νέα γενιά που διευρύνουν τους ορίζοντες του ιστορικού κινήματος.

Αναδημοσιεύουμε πιο κάτω τεκμήρια από τις κινητοποιήσεις ως μέρος της καταγραφής του κινήματος – που έχει ένα βεληνεκές πολύ ευρύτερο πια από την διάσωση της συγκεκριμένης ιστορικής [και συμβολικά και οικολογικά] περιοχής. Αφορά και τον ευρύτερο, πια, αγώνα για την διάσωση «των κοινών» και την διεύρυνση της χρήσης και του ρόλου τους.

Στην κινητοποίηση μπροστά από το προεδρικό μέγαρο συμμετείχαν η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, η Οικολογική Κίνηση Κύπρου, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, οι Φίλοι του Ακάμα και οι Φίλοι της Γης Κύπρου.[1]


Για την κινητοποίηση έξω από την Βουλή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ / ANNOUNCEMENT


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, Την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, πραγματοποιήσαμε μια μαζική, δυναμική και πετυχημένη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή, την ώρα που ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης παρουσίαζε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Ευχαριστούμε όσες και όσους ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας, τραγουδώντας και φωνάζοντας με αίτημα την προστασία της Χερσονήσου του Ακάμα. Η κυβέρνηση δυστυχώς φαίνεται να είναι αποφασισμένη να υποβάλει την πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο αύριο Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου. Θέλουμε να τονίσουμε πως τίποτα δεν τελειώνει εδώ! Αντίθετα, ο αγώνας μας συνεχίζεται και κλιμακώνεται, και γι' αυτό ζητάμε τη συμμετοχή και τη στήριξη όλων σας! Σύντομα θα καλέσουμε νέες συνελεύσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις, και φυσικά θα διοργανώσουμε νέες δράσεις και παρεμβάσεις.
Να θυμάστε - Ο Ακάμας δεν θα σωθεί ούτε θεσμικά, ούτε κομματικά. Ο
Ακάμας θα σωθεί κινηματικά από όλους εμάς!
(
φώτο: Φίλιππος Χρίστου)
------
Dear friends, our demonstration on Friday outside the Parliament, whilst the Minister of Agriculture, Rural Development and the Environment was presenting the suggestion of the Ministerial Committee to the Parliamentary Committee for the Environment, was very dynamic and a great success. We would like to thank everyone who came and joined forces with us, singing and shouting our demands for the protection of the Akamas Peninsula. The government seems to be determined however, to take the decision of the Ministerial Committee to a vote at the Ministerial Board. We want to highlight that whatever the outcome of tomorrow's vote, nothing is over! On the contrary, our struggle continues and even escalates, and for this we need everyone's participation and support! We will soon call for assemblies, presentations, discussions, and of course actions and interventions.
Neither institutional interventions, nor political parties will save Akamas! Collective struggle will though!
(photo: Philippos Christou)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου