24 Ιαν 2016

Οι ουρανοί αγάλλονται...Ενώ τα άστρα που περιστρέφονται στο ηλιακό σύστημα της Κύπρου, συνεχίζουν να ευθυγραμμίζονται προς τη λύση ή κάποιο νέο υποκατάστατο της, (Νταβός , Μπάιντεν, Κοτζιάς, επαφές για το ενεργειακό με τις γείτονες χώρες ), η Τουρκία βρίσκει τρόπο, όπως τον βρίσκει από τις αρχές αυτού του αιώνα, να ηγείται των κινήσεων για το Κυπριακό (ή να φαίνεται έτσι ξεγελώντας την διεθνή κοινότητα με επικοινωνιακά παιγνίδια για να χρησιμοποιήσουμε την οπτική του εγχώριου τύπου), η οποία διεθνής κοινότητα πότε σαν στυγνή δύση με τα άνομα συμφέροντα της και πότε σαν « ένας είναι ο εχθρός ο Ιμπεριαλισμός» αφήνεται να ξεγελαστεί παραβλέποντας τα δίκαια του Κυπριακού λαού, όπως τα αντιλαμβάνονται οι ελληνοκυπριακές πλευρές, με αποκορύφωμα τα μνημόσυνα της κάθε Κυριακής. Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις από τους κακούς αναγνώστες, το ειρωνικό ύφος δεν αμφισβητεί τον βάρβαρο και συμφεροντολογικό τρόπο λειτουργίας των καπιταλιστικών κρατών και πολιτικών κομμάτων, αλλά περιπαίζει την εικόνα της αμώμου παρθένου που επιφυλάσσουμε για τον κυπριακό ελληνισμό, για την φτωχή και αγαθούλα Κυπρούλα του ΠΙΝ που όλοι την ξεγελούν.

... στην Πόλη...
Η Τουρκία δεν περιμένει όμως τα άστρα να ευθυγραμμιστούν μόνα τους αλλά ... κάλεσε σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού με τον πρωθυπουργό της και τον υπουργό της των εξωτερικών, σε πολύ ψηλό επίπεδο δηλαδή. Πρόκειται για μια κίνηση που αναβαθμίζει ή τουλάχιστον αναγνωρίζει την θέση κλειδί που κατέχει το ΑΚΕΛ στη λύση του Κυπριακού και στην εφαρμογή της και δίνει το μήνυμα ότι μπροστά της δεν βλέπει μόνο τον διαπραγματευτή αλλά και άλλες δυνάμεις. Η στήλη θεωρεί ως ορθή την αποδοχή ( ή και τη πρόκληση της πρόσκλησης) από τον Άντρο Κυπριανού αφού έτσι ή αλλιώς η Άγκυρα «έχει το κλειδί». Αντίθετα μια άρνηση θα ήταν επιζήμια όχι μόνο για τη διαπραγμάτευση αλλά και για την φιλική ή συντροφική σχέση που επιδιώκει να έχει το ΑΚΕΛ με τους Τουρκοκύπριους. Είναι κατανοητή επίσης η φροντίδα να μην φανεί ως ανεξάρτητη ενέργεια, αλλά ως μία συνεργασία και με τον κύριο Αναστασιάδη και με τον κ Κοτζιά. Πρόκειται για μια προληπτική εκ των προτέρων απάντηση σε αναμενόμενα σχόλια αυτού του επιπέδου. Είναι όμως καιρός να παραβλέπονται αυτά τα αναμενόμενα σχόλια και να προβάλλεται η θέση ότι ο όποιος πολιτικός και ο όποιος πολίτης στο κάτω κάτω, έχει το δικαίωμα να επιλέγει μόνος του τις πολιτικές του κινήσεις. Τα υπόλοιπα είναι κατάλοιπα μιας παρωχημένης εθναρχικής αντίληψης που θεμελιώθηκε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας και διαιωνίζεται μέχρι σήμερα.

...όλοι θέλουν...
Το μήνυμα που πήρε από την Τουρκία είναι ότι η τελευταία θέλει λύση αλλά χρειάζεται δουλειά για να την πείσουμε για τις διαχρονικές μας θέσεις. Με άλλα λόγια η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τους Ελληνοκύπριους, και να επαναλάβει και στους άλλους διαπλεκόμενους ότι εξακολουθεί να είναι ενεργό μέρος του διαλόγου για την λύση. Φαίνεται και στο θέμα των εγγυήσεων, να «μην εγκαταλείπει» τους Τουρκοκύπριους αλλά να αντιλαμβάνεται τους φόβους των Ελληνοκυπρίων. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι η τουρκική κίνηση διασκεδάζει την μετατόπιση των «άτυπων χρονοδιαγραμμάτων» προς το τέλος του έτους. (μια μετατόπιση που ανακούφισε και τον Φιλελεύθερο) και προσπαθεί να κρατήσει το μομέντουμ. Ταυτόχρονα κάτι που δεν προβλήθηκε αρκετά είναι και η θέση της Τουρκίας ότι πρόκειται για ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας. Η Τουρκία στέλλει δυο μηνύματα: και προς όσους θέλουν λύση αλλά και προς όσους δεν θέλουν ότι είναι έτοιμη και για τη λύση και για την διχοτόμηση.

... στο Νταβός
... Προβλήθηκαν δυο πράγματα γενικά: η παγκόσμια ύφεση που έχει σχέση με την τιμή του πετρελαίου και επηρεάζει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, και το προσφυγικό που δημιουργεί μεγάλη πίεση στην Τουρκία, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων στο έδαφος της και δημιουργεί συνθήκες αναθεώρησης των ευρωτουρκικών σχέσεων προς σχετικό όφελος της Τουρκίας. (Πράγμα που δημιουργεί πίεση στην Κύπρο αναφορικά με τα μπλοκαρισμένα κεφάλαια του ευρωτουρκικού διαλόγου και άρα και πίεση για λύση του Κυπριακού προς όλους).

…το ειρωνικό ύφος δεν αμφισβητεί τον βάρβαρο και συμφεροντολογικό τρόπο λειτουργίας των καπιταλιστικών κρατών και πολιτικών κομμάτων , αλλά περιπαίζει την εικόνα της αμώμου παρθένου που επιφυλάσσουμε για τον κυπριακό ελληνισμό, για την φτωχή και αγαθούλα Κυπρούλα του ΠΙΝ που όλοι την ξεγελούν.

...στο Κυπριακό...
Προβλήθηκαν δύο πράγματα ειδικά: η διασύνδεση Κυπριακού και ενεργειακού. Στη πρώτη σελίδα του Φιλελευθέρου ο τίτλος είναι «χιονοστιβάδα εξελίξεων» και υπότιτλος κινήσεις ...στα ενεργειακά, εντατικοποίηση στο Κυπριακό. Παρά δηλαδή τις ρητορικές προσπάθειες αποσύνδεσης των δύο εκ των πραγμάτων συναρτώνται και πολύ περισσότερο στο Νταβός και μετά το Νταβός. Το δεύτερο σαφές είναι η αναβάθμιση του κ Ακκιντζή, όπως καταγγέλλουν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία. Δεν έχουν όμως την ειλικρίνεια να θυμίσουν ότι πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε μετά τους χειρισμούς Παπαδόπουλου το 2004 και το ΟΧΙ με σαφή παραίνεση του Κόφι Ανάν, το ψήφισμα του οποίου μπλοκαρίστηκε από τη Ρωσία, αλλά καλούσε τις χώρες να σπάσουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και το οποίο υιοθετήθηκε από την Κομμισιόν. Η τελευταία χαιρέτησε την θετική στάση της Τουρκίας, με υπογραφή Παπαδόπουλου, Λιλλήκα και από τότε δεν συνέβη κάτι το οποίο να ανατρέψει αυτή την εικόνα παρά τα όσα λέγονται στο εσωτερικό πολιτικό παζάρι για κατανάλωση από τους ιθαγενείς. Το μήνυμα σε σχέση με την αναβάθμιση από το Νταβός αλλά και από τη συνολική αντιμετώπιση των Τουρκοκυπρίων από το εξωτερικό και κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι πρόκειται να συνεχιστεί όσο δεν λύεται το Κυπριακό. Το μήνυμα ίσως και να είναι πιο οξύ υπό την πίεση και του προσφυγικού. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν πρόκειται να συνεχίσουν να χορεύουν στο ρυθμό της επίσημης Λευκωσίας.

...πλην όμως....

... οι Κούρδοι, οι Σύροι πρόσφυγες και η δημοκρατική αντίσταση στην Τουρκία...
...κάθε ιστορική στιγμή θέτει τις προτεραιότητες της ή μάλλον οι άνθρωποι ανάλογα με τις προτεραιότητες τους διαβάζουν την ιστορική στιγμή ... και αυτή τη στιγμή δε είναι το Κυπριακό όσο κι αν αυτό φαίνεται να εξυπηρετεί τις δυνάμεις που θέλουν να βλέπουν μόνο κατοχή κι όχι ζήτημα συνύπαρξης με τους Τουρκοκύπριους (διότι είναι εξ ορισμού αθώες περιστερές).
Και πολύ περισσότερο δεν είναι το ενεργειακό. Άλλωστε σε αυτό τον πλεγμένο κόσμο η σύνοδος του Παρισιού έθεσε ως καθαρό στόχο την απελευθέρωση απ' τους υδρογονάνθρακες και την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές. Ίσως το συμφέρον των Κυπρίων και ειδικά των Λαρνακέων και των Λεμεσιανών να είναι να μην φτάσει ποτέ το αέριο στις ακτές μας.
Τα ζητήματα που επείγουν λοιπόν αυτή την στιγμή είναι η υποστήριξη των Κούρδων της Τουρκίας και των προσφύγων.
Ίσως ένας τρόπος αντίστασης να είναι το τουριστικό μποϋκοτάζ της Τουρκίας και το γκρέμισμα του συνοριακού φράκτη στον Έβρο.

...κάθε ιστορική στιγμή θέτει τις προτεραιότητες της ή μάλλον οι άνθρωποι ανάλογα με τις προτεραιότητες τους διαβάζουν την ιστορική στιγμή ... και αυτή τη στιγμή δε είναι το Κυπριακό όσο κι αν αυτό φαίνεται να εξυπηρετεί τις δυνάμεις που θέλουν να βλέπουν μόνο κατοχή κι όχι ζήτημα συνύπαρξης με τους Τουρκοκύπριους ( διότι είναι εξ ορισμού αθώες περιστερές ).
Και πολύ περισσότερο δεν είναι το ενεργειακό….
Τα ζητήματα που επείγουν λοιπόν αυτή την στιγμή είναι η υποστήριξη των Κούρδων της Τουρκίας και των προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου