20 Δεκ 2015

Σώσε τον Ακάμα: Κήρυξη της περιοχής NATURA 2000 του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο (Declaration to save Akamas)


https://www.youtube.com/watch?v=i-_1x76ICTYΓιατί είναι σημαντικό;

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΑΜΑ

20/11/2015
Στην Κύπρο τελικά το κράτος όχι μόνο δεν παίρνει τις σωστές αποφάσεις αλλά παίρνει και τις εξόφθαλμα λαθεμένες. Και αυτό όχι μόνο λόγω έλλειψης οράματος και ευθυνοφοβίας αλλά κυρίως λόγω του ότι, από την μια άγεται από τα μεγάλα συμφέροντα, για ευνόητους λόγους, και από την άλλη λόγω ψηφοθηρίας. Και αυτό σε πλείστους τομείς. Ελπίζαμε ότι τουλάχιστον στο θέμα του Ακάμα οι κυβερνώντες θα έκαναν την εξαίρεση και θα ελάμβαναν τουλάχιστον υπόψη τον παλμό του κόσμου, θα έβλεπαν ίσως και το πραγματικό συμφέρον του τόπου και όχι μόνο των λίγων. Δυστυχώς, προσγειωθήκαμε ανώμαλα επιβεβαιώνοντας έτσι τον κανόνα!

Η χθεσινή (19/11/2015) εισήγηση της Διυπουργικής Επιτροπής προς το Υπουργικό Συμβούλιο συνοψίζεται στην επιβολή συρρίκνωσης της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 κατά 25% από την μια, και από την άλλη προωθείται η διάνοιξη νέων πολεοδομικών ζωνών ανάπτυξης στον Ακάμα! Δηλαδή στρώσιμο του χαλιού για τους μεγαλοεπιχειρηματίες για να αλώσουν ανενόχλητοι τον Ακάμα όπως έχουν κάνει και σε όλες τις άλλες περιοχές της Κύπρου με το αζημίωτο για αυτούς! Πώς αλλιώς να δικαιολογηθεί η υφαρπαγή του ¼ της προστατευόμενης περιοχής του Ακάμα και η εύσχημη ένταξή του σε πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης ενός Τοπικού Σχεδίου;

Εμείς όμως εκεί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απτόητοι, με το μανιφέστο που ξέρει ο απλός και ανιδιοτελής πολίτης του σήμερα και το αύριο.

Εμείς που συνεχίζουμε να ψηφίζουμε για ένα Εθνικό Πάρκο, ένα με τις κοινότητες, που θα είναι ο πνεύμονας των χωριών και όχι ένα κουτσουρεμένο Πάρκο περιτριγυρισμένο από ξενοδοχεία και επαύλεις που θα το νέμονται προς ίδιο όφελος, αφού δεν θα είναι άλλο από ‘αυλές’ τέτοιων αναπτύξεων. Αυτός είναι ο τελικός σκοπός των μεγαλοεπιχειρηματιών, μα θα μας βρούν αντιμέτωπους κραδαίνοντας το μανιφέστο μας που είναι το δίκιο των νέων μας και των μελλοντικών γενιών.

Συνεχίστε λοιπόν συναγωνιστές να ψηφίζετε για να φθάσουμε τις 5000 ψήφους, ψήφους που θα τις καταθέσουμε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να πάρουν κι αυτά τις όποιες ευθύνες που τους αναλογούν αν ευδοκιμήσουν τέτοιες καταστροφικές για το περιβάλλον ενέργειες.
-----------------------------------------------------------------------

Ψήφισμα:
Καλούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή, όπως προχωρήσουν άμεσα στην κήρυξη της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 της Χερσονήσου Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο Ακάμα για αποτελεσματική προστασία του από τις όποιες πιέσεις για οικοδομική και άλλη δραστηριότητα ή λεγόμενη ανάπτυξη, ασύμβατη με τις αρχές της προστασίας της φύσης εντός των περιοχών προστασίας και να κωφεύσουν σε πιέσεις που εξασκούνται από μεμονωμένους επιχειρηματίες με σκοπό να αλλοιωθεί το δημοσιευμένο Διαχειριστικό Σχέδιο NATURA 2000 Ακάμα. Επίσης καλούμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να στηρίξει με έργα και όχι με λόγια την βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών του Ακάμα.

1. Καταρχήν η κήρυξη σε Εθνικό Πάρκο, από μόνη της, θα προσδώσει πρόσθετη αξία σε όλη την περιοχή όπως και στην ιδιωτική γη που εμπίπτει στην ζώνη προστασίας.

2. Οι ιδιοκτήτες αυτής της γης ουδόλως θα αποξενωθούν από τις περιουσίες τους αλλά θα τις κατέχουν και θα τις εκμεταλλεύονται καλύτερα από ότι μέχρι τώρα διότι τα προϊόντα τους θα φέρουν πια τη σφραγίδα (το branding) του Πάρκου Ακάμα και θα παίρνουν ίσως και επιπρόσθετες επιχορηγήσεις.

3. Τα όποια δικαιώματα ανάπτυξης (συντελεστής δόμησης) έχει η γη τους, θα δικαιούνται να τα καρπωθούν μεταφέροντάς τα σε δική τους γη στις ζώνες ανάπτυξης.

4. Όσοι από αυτούς δεν έχουν καθόλου γη μέσα στις ζώνες ανάπτυξης, έχουν κάθε δικαίωμα είτε να πωλήσουν τα αναπτυξιακά τους δικαιώματα είτε να αιτηθούν μαζί όλοι όπως επενδύσουν με ανάπτυξη σε κυβερνητική γη/χαλίτικη μέσα στις ζώνες ανάπτυξης (και υπάρχει διαθέσιμη) που θα τους παραχωρηθεί .

5. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλείστη επηρεαζόμενη γη είναι γεωργική και με μηδενικό συντελεστή δόμησης, αφού, σύμφωνα με το πολεοδομικό καθεστώς, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για οικοδόμηση, το κέρδος που θα προκύψει από την κήρυξη σε Πάρκο είναι προφανές.

6. Με την κήρυξη της περιοχής Natura 2000 σε Εθνικό Πάρκο τα ουκ ολίγα ήδη ώριμα έργα εξωραϊσμού και ανάπτυξης των χωριών θα αρχίσουν να απορροφούν διάφορα ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια για την υλοποίησή τους.

7. Μόνο τότε θα ανθίσει ο τόσο αναμενόμενος ποιοτικός τουρισμός καθιστώντας την περιοχή περιζήτητη για τουρίστες με ψηλά εισοδήματα και ειδικά ενδιαφέροντα.

8. Τέλος, θα αποφύγουμε τα όποια πρόστιμα που θα μπορούσαν να επιβληθούν από την ΕΕ διότι δεν προστατέψαμε ικανοποιητικά τα είδη και τους οικότοπους στους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας.

Η όποια διαστρέβλωση, ή αποσιώπηση των πιο πάνω από οποιονδήποτε, μόνο αλλότριους σκοπούς στοχεύει να εξυπηρετήσει. Καλούμε λοιπόν τον κόσμο να ψηφίσει για να στηρίξει το κράτος προς αυτή την κατεύθυνση.


Why is it important?
We urge the President of the Republic of Cyprus, the Council of Ministers and the Parliament to proceed immediately to declare the protected area Natura 2000 - Akamas Peninsula as a National Park - Akamas for its effective protection against pressures for development or other activities incompatible with the principles of nature protection and to resist pressures by individual developers to alter the published Management Plan of Akamas Natura 2000 area. We also urge the President to support the sustainable development of the Akamas villages not only in words, but with immediate concrete works.

Neden önemli?
Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı'nı, Bakanlar Kurulu'nu ve Parlementosu'nu, Akamas yarımadasında koruma altında bulunan Natura 2000 bölgesinin yapılaşmaya, doğanın korunması ilkesi ile bağdaşmayan diğer aktivitelere ve yayınlanmış Akamas Natura 2000 Yönetim Planı’nın değiştirilmesi yönünde girişimcilerden gelen baskılara karşı korumak amacıyla Akamas Milli Parkı’na dönüştürülmesi ve bunun ivedi olarak ilan edilmesi için teşvik ediyoruz. Başkan’a sadece sözler vermesi değil, Akamas köyleri yararına gerçek ve kalıcı işler yapması için çağrıda bulunuyoruz.

Декларация территории NATURA 2000 АКАМА в национальном парке АКАМА
Обращаемся к президенту республики Кипра,совет министров и парламент.Приступить непосредственно к декларации особо охраняемой территории NATURA 2000 полуостров АКАМА в национальном парке АКАМА,для эффективной защиты от всяких строительств,иной деятельности которое несовместимо с принципами охраны природы,оказать давление на индивидуальных предпринимателей с целью изменить опубликованный план управления NATURA 2000 АКАМА. Также обращаемся к президенту республики Кипр с просьбай поддержать не только словами а проектами устойчивого развития в поселении АКАМА.                             Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου