6 Δεκ 2015

Η δίκη της σιωπής των αμνών και των ΜΜΕ

«…η υπόθεση φαίνεται τόσο διεφθαρμένη και ξιμαρισμένη, που όποιος παίρνει φανατικά το μέρος κάποιου εκ των εμπλεκομένων, είναι πιθανότατα και ο ίδιος εμπλεκόμενος»[1]Μια δίκη διεξάγεται εδώ και καιρό σε Κύπρο, Ρωσία και ΗΠΑ και αφορά το Ρώσο επιχειρηματία Leonid Lebedev. Η δίκη, ή καλύτερα η σειρά από δίκες, εμπλέκει την εταιρεία Imperium Nominees, η οποία ανήκει στο δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεργάτες.

Tον Οκτώβριο του 2013, το περιοδικό των... μεγιστάνων Forbes, σε αφιέρωμα του με τίτλο «Από τα λιβάδια του πετρελαίου στο Χόλυγουντ: Λεονίντ Λεμπέντεβ» (From Oil Fields To Hollywood: Leonid Lebedev[2]) έγραφε ότι επρόκειτο για την ιστορία ενός ρώσου επιχειρηματία που προτίμησε τη βιομηχανία πετρελαίου, αλλά δεν σταμάτησε την παραγωγή ταινιών και περιέγραφε την τότε πιο πρόσφατή του ταινία με τίτλο “The Geographer Drank His Globe Away”, την οποία παρουσίαζε στην Νέα Υόρκη στο Φεστιβάλ ρωσικών ταινιών.

Ποιός είναι ο Leonid Lebedev
Στο προφίλ του Λεονίντ Λεμπέντεβ, το Forbes αναφέρει ότι ήταν από τις λίγους σοβιετικούς που προχώρησαν σε κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των καπιταλιστικών ΗΠΑ και της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ από τη δεκαετία του 1980, οπόταν και δημιούργησε μαζί με άλλους την εταιρεία SINTEZ με την οποία τη δεκαετία του 1990, ως πρωτοπόρος επιχειρηματίας προχώρησε στην παραγωγή πετρελαίου στη Σιβηρία, οπόταν και δημιούργησε πετρεολοπαραγωγό σταθμό. Εικοσιπέντε  χρόνια μετά, η SINTEZ, που έχει αρχικά ιδρυθεί ως εταιρεία παραγωγής δίσκων για να μεταπηδήσει στην πετρελαιοπαραγωγική βιομηχανία λίγο αργότερα, συγκέντρωσε 1 δις σε εισόδημα και κατατάχθηκε στην 154η θέση των 200 μεγαλύτερων εταιρειών της Ρωσίας.

Το προφίλ του Leonid Lebedev συμπληρώνεται με πολιτική δράση ως μέλος του ομοσπονδιακού συμβουλίου της Ρωσίας, της Άνω Βουλής που χειρίζεται νομοθετικά ζητήματα. Από τις δηλώσεις του στη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν φαίνενται να είναι οπαδός του Πούτιν, αφού όπως φέρεται να ανέφερε εξαιτίας του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης να εντείνει τον έλεγχο των επιχειρήσεων, περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάζονται να αλλάζουν διοικητική προσέγγιση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. «Είναι δύσκολα τα πράγματα για οποιαδήποτε επιχείρηση στη χώρα μας. Είμαι πλήρως ενημερωμένος [γι’ αυτό] από την προσωπική μου εμπειρία, αλλά και από την εμπειρία μου στο ομοσπονδιακό συμβούλιο».

Περίπλοκα ε; Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός! Να δημιουργείται ένας λαβύρινθος με γαϊτανάκια εταιρειών που ανήκουν η μια στην άλλη με αποτέλεσμα τα φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες να μην εντοπίζονται ή τουλάχιστον να είναι δύσκολο και χρονοβόρο να εντοπιστούν.

To ιστορικό της υπόθεσης
Λίγους μήνες αργότερα, το Φεβρουάριο του 2014, οι Financial Times[3] αναφερόμενοι στη μεγαλύτερη νομική μάχη ολιγαρχών στις ΗΠΑ ενημερώνουν το αναγνωστικό τους κοινό για την αγωγή ύψους 2 δισεκατομμυρίων που κατέθεσε ο  Leonid Lebedev εναντίον δύο πρώην φερόμενων συνεργατών του, αφού όπως υποστήριζε στην αγωγή ήταν μυστικός μέτοχος εταιρείας στην οποία επένδυσε 25 εκατομμύρια σε μετρητά και η οποία αποτέλεσε αργότερα μέρος της ΤΝΚ-ΒP. Στο ιστορικό της υπόθεσης αναφέρεται ότι η διαμάχη άρχισε γύρω στο 1997, όταν οι συγκεκριμένοι πετρελαιοπαραγωγοί, ενώ άρχισαν μαζί μετά χώρισαν τα ... χωράφια τους.  Οπόταν ακολούθησε και νομική μάχη μεταξύ τους στη Βρετανία που διεξαγόταν ταυτόχρονα για κάποιους μήνες με την αγωγή στις ΗΠΑ. Η απόφαση από το βρετανικό ανώτατο δικαστήριο, τμήμα εμπορικών υποθέσεων εκδόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 υπέρ του Leonid Lebedev[4].

Πώς εμπλέκεται η Κύπρος
Το Σεπτέμβρη του 2015, μια άλλη δική στις ΗΠΑ που αφορούσε τον Leonid Lebedev, εμπλέκει τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας και .... την Κύπρο
Ανάρτηση με τίτλο «Κύπρος, Έρευνες για ρωσική εξαπάτηση κλείνουν με τον Leonid Lebedev – Τρεις αμερικανικές τράπεζες κατηγορούνται για ξέπλημα χρήματος» σε μπλοκ που παρακολουθεί ζητήματα ξεπλύματος χρήματος αναφέρει:
Έγγραφa που αποκαλύφθηκαν στην Κύπρο καταδεικνύουν ότι τρεις τράπεζες με έδρα την Νέα Υόρκη – η Citibank, Bank of America, and HSBC – εμπλάκηκαν με την Imperium Services Ltd., μια κυπριακή εταιρία για την παραλαβή του ρευστού του Lebedev και ανοικτές καταθέσεις μιας κυπριακής [νομικής] οντότητας που ονομάζεται North Sintez International Trust. Στο άνοιγμα η τράπεζα Citi κρατούσε 98.4 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα του Lebedev΄η Bank of America 17.9 εκατομμύρια δολάρια, και η HSBC 33.4 εκατομμύρια δολλάρια.
Στις αρχικές τους συναλλαγές με την North Sintez και τις κατά συνέχεια πληρωμές τόκων σε αυτά τα ποσά, οι αμερικανικές εταιρείες φαίνεται να παραβίασαν τους νόμους και κανονισμούς των ΗΠΑ που αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος. Οι τράπεζες φαίνεται επίσης ότι απέτυχαν να αποκαλύψουν στοιχεία ότι ο Lebedev ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει το εισόδημά του στην υπηρεσία εσωτερικών προσόδων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πηγές ο 59 χρονος Lebedev, ο οποίος μετανάστευσε από τη Ρωσία στις ΗΠΑ κοντά στα είκοσί του και έζησε εκεί μέχρι τη δεκατία του ’80 και αρχές της δεκαετίες του ’90, ήταν κάτοχος διαβατηρίου των ΗΠΑ μεταξύ του Σεπτέμβρη του 2001 και του Σεπτέμβρη του 2011.»[5]

 Με ανάρτηση στις 15 Σεπτεμβρίου[6] στο μπλοκ του ανταποκριτή στη Μόσχα  και δημοσιογράφου John Helmer, αναφέρεται ότι η κυπριακή Γενική Εισαγγελία άρχισε διερεύνηση εναντίον του πρώην γερουσιαστή Leonid Lebedev για κρυφές μεταφορές χρημάτων ύψους 150 εκατομμυρίων  που φέρονται να κλάπηκαν από τη ρωσική εταιρεία ηλεκτρισμού TGK-2 και μια άλλη σχετική εταιρεία την TKS. Από μαρτυρίες ο Lebedev φέρεται ως κατηγορούμενος για κλοπή 240 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω από διάφορες εταιρείες που σχετίζονται με τον όμιλο εταιρειών SINTEZ και καταλήγουν στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, ο Lebedev φέρεται να είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου από το 2011 κάτι το οποίο επίσης διερευνάται, όπως και η πηγή των 5 εκατομμυρίων με τα οποία  αγόρασε την κυπριακή υπηκοότητα.

Το πιο ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι άλλο: Ο Leonid Lebedev εκπροσωπείται νομικά, όπως και οι εταιρείες του από την δικηγορική εταιρεία, Νίκος Αναστασιάδης και Συνεργάτες![7] Το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης και Συνεργάτες, όπως αναφέρεται στο προαναφερθέν άρθρο, κέρδισε το 2012 για τον Leonid Lebedev, αγωγή από την γερμανική εταιρεία Commerzbank, η οποία είχε εξασφαλίσει πάγωμα των λογαριασμών/ περιουσιακών στοιχείων του Leonid Lebedev στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης και Συνεργάτες επιχειρηματολογόντας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης υποστήριξε ότι το πάγωμα των λογαρισμών έπρεπε να ακυρωθεί, επειδή ο Lebedev δεν είχε σχέση με την υπόθεση της Commerzbank και «Δεν είχε και δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, ούτε συμφέρον ή σχέση και ως τούτο δεν μπορεί να δικαστεί στην Κύπρο».

Μπορεί να κερδίθηκε η δίκη, η υπόθεση όμως δεν έμεινε εκεί και από ότι φαίνεται ο φάκελος της διερεύνησης είναι αρκετά ογκώδης. Σύμφωνα με πρόσφατη δίκη στη Ρωσία (No. A82-13348/2013), η δικαστής Kartosova αποφάνθηκε ότι το κυπριακό δικαστήριο ξεγελάστηκε και ότι ο Lebedev διαχειρίστηκε με παράνομο τρόπο μετοχές τους στην εταιρεία TGK-2 μέσω δύο κυπριακών εταιρειών, των Kardikor Holdings and Bitar Holdings. Επιπρόσθετα, εξαιτίας της υπόθεσης με την γερμανική Commerzbank, ρώσοι ανακριτές αναζητούν την παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις δίκες που αφορούν την υπόθεση της TGK-2 and TKS, κατά την οποία έγινε η αναφορά σε παραπλάνηση των κυπριακών δικαστηρίων και για την οποία διεξάγεται δίκη και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καραϊβικής. Επιπλέον, φαίνεται να διερευνάται, και η υπόθεση με γερμανική εταιρεία ηλεκτρισμού, στην οποία εμπλέκονται και πάλι εταιρείες εγεγραμμένες στην Κύπρο που σχετίζονται με τον όμιλο εταιρειών SINTEZ, και την οποία υπόθεση υποβλήθηκε αίτημα διερεύνησης στην κυπριακή Γενική Εισαγγελία.

Επομένως, ο Leonid Lebedev κρατούσε και κρατά δέμενο χειροπόδαρα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, μέσω του λαβυρίνθου εταιρειών και των τρέχοντων δικαστικών υποθέσεων και μπορεί μετά από τρία σχεδόν χρόνια να εξηγηθεί το σχόλιο στην Λιμπερασιόν, στις 27 Μαρτίου 2013, του συνονόματού του, Alexander Lebedev, επιχειρηματία των ΜΜΕ (φαίνεται να πρόκειται για απλή συνωνυμία αλλά ένας εκ των δύο φαίνεται να ήταν αυτός που δάνεισε στον πρόεδρο Αναστασιάδη το αεροπλάνο του για να μεταβεί στο Παρίσι, λίγο μετά την  εκλογή του – ένα ακόμα σκάνδαλο, μπροστά στα πολλά)

Η απόφαση στις ΗΠΑ αποκάλυψε ακόμα μια σύνδεση του Leonid Lebedev με την Κύπρο. Την εταιρεία Agragorn και την Imperia Nominees.  Η πρώτη, μαζί με την εταιρεία Coral Petroleum Ιρλανδίας και τις Ecu Financ και Petrosol Ελβετίας, θεωρούνται τα κλειδιά στο ρόλο του Lebedev για απόκρυψη της πώληση των μετοχών του στην TNK από την οποία προέκυψαν και οι δικαστικές διαμάχες στις χώρες αυτές[8].

Η Imperia Nominees και οι πολλαπλές [και ύποπτες] εμφανίσεις της
Η Imperia Nominees από την άλλη, έχει τη δική της ιστορία, αφού δεν εμπλέκεται μόνο όπως πιο πάνω, αλλά φέρεται και ιδιοκτήτρια της Gorgonasia Trading LIMITED και συνιδιοκτήτρια της MODISANNA LIMITED που κατέχει από το 2009 το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας εταιρείας Bashkir Chemistry, που με τη σειρά της περιλαμβάνεται στον μετοχικό όμιλο Petrotek. Περίπλοκα ε; Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός! Να δημιουργείται ένας λαβύρινθος με γαϊτανάκια εταιρειών που ανήκουν η μια στην άλλη με αποτέλεσμα τα φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες να μην εντοπίζονται ή τουλάχιστον να είναι δύσκολο και χρονοβόρο να εντοπιστούν.

Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τον λαβύρινθο, λοιπόν, να θυμίσουμε ότι η MODISANNA LIMITED, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Χριστόδουλου Βασιλειάδη & Σια ΔΕΠΕ, στις 15 Απριλίου 2013, σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις εκροές κεφαλαίων κατά την περίοδο του κουρέματων στην Κύπρο, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι:
1. Η Modisanna Ltd είναι κυπριακή εταιρεία εγγεγραμμένη στις 11.4.2002
2. Το εγγεγραμμένο γραφείο της εν λόγω εταιρείας βρίσκεται στην οδό Ομήρου 64 Imperium Tower,3036 Λεμεσός.
3. Διευθυντές της εταιρείας Modisanna Ltd είναι οι:
a. Imperium Nominees Ltd, (ανήκει στο δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ.Αναστασιάδης & Συνέταιροι)
b. Ledra Fiduciares Ltd (ανήκει στη δικηγορική μας εταιρεία)
4. Γραμματέας της εταιρείας Modisanna Ltd είναι η εταιρεία Imperium Services Ltd (ανήκει στο δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι)[9]
Μετά την ανακοίνωση Βασιλειάδη είχαμε κάποιες αντιδράσεις:
«Σύμφωνα με τη λίστα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, για την Τράπεζα Κύπρου στις 15 Μαρτίου η εταιρεία Modisanna Ltd βγάζει εκτός νησιού 10.930.100 δολάρια.
Η Modisanna Ltd είναι κυπριακή και ενεγράφη στο Μητρώο Εταιρειών στις 11 Απριλίου 2002. Ως έδρα της αναφέρεται το «Imperium Tower» στην οδό Ομήρου 64 στη Λεμεσό. Πρόκειται για τη διεύθυνση που στεγάζεται το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι».
Γραμματέας της εταιρείας Modisanna Ltd είναι η εταιρεία Imperium Services Ltd, επίσης του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι».
Μέτοχοι από τις 30 Σεπτεμβρίου 2009 είναι δύο άλλες εταιρείες αγνώστων ιδιοκτητών: η Caron trade & Invest Ltd και η Μorello Worldwide Ltd με 50% η καθεμία. Σύμφωνα με την πρακτική που επιτρέπει την «απόκρυψη» των πραγματικών ιδιοκτητών, η εταιρεία φαίνεται να έχει ως διευθυντές δύο άλλες εταιρείες: την Imperium Nominees Ltd, που ανήκει στο δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι», και την εταιρεία Ledra Fiduciares Ltd που ανήκει στο δικηγορικό γραφείο «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & Σία ΔΕΠΕ».
Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστοσελίδα του δικηγορικού γραφείου «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & Σία ΔΕΠΕ» (http://www.vasslaw.net/...…) θα διαπιστώσει ότι μεταξύ των δικηγόρων που εργάζονται είναι και ο κ. Χριστόδουλος Κληρίδης, υιός του γενικού εισαγγελέα.
Εκ των πραγμάτων γεννάται ένα σοβαρό θέμα ηθικής τάξεως, το οποίο και θα πρέπει να απαντηθεί.
Η κυβέρνηση πριν από την απόφαση για «κούρεμα» στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου δίνει οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο γενικός εισαγγελέας για ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου.
Την ίδια ημέρα η εταιρεία Modisanna Ltd, την οποία διευθύνουν τα δικηγορικά γραφεία Νίκου Αναστασιάδη (κόρη του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελσα Αναστασιάδη) και Χριστόδουλου Βασιλειάδη (με εργαζόμενο τον γιο του γενικού εισαγγελέα, Χριστόδουλο Κληρίδη), βγάζει εκτός Κύπρου 10.930.100 δολάρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Modisanna Ltd σύμφωνα με τη λίστα έβγαλε εκτός Κύπρου και στις 6 Μαρτίου ακόμα 13.280.000 δολάρια[10]
Από την άλλη, η εταιρεία Imperium Services, αλλά και η Imperium Nominees (με μετόχους την κα. Έλσα Αναστασιάδη με 60%, Στάθη Λεμή με 20% και Θεοφάνη Φιλίππου με επίσης 20%, ο οποίος κ. Φιλίππου να θυμίσουμε είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο με την Ryanair), εμφανίστηκε σε διάφορες περιπτώσεις ως πλυντήριο, αλλά και εμφανίζουν διάφορα περίεργα κατά καιρούς, όπως αυτό:
«Τρία χρόνια μετά ιδρύεται η εταιρεία Makra Investments LTD, με μετοχικό κεφάλαιο χιλίων μετοχών, που η αξία της καθεμιάς δεν ξεπερνά τη μία λίρα. Οι μετοχές ανήκαν στην Imperium Nominees Ltd. Στην ίδια εταιρεία ανήκει και η Compaservus Nominees Limited. Μια εταιρεία υπηρεσιών που ανήκει στο γραφείο Νίκος Αναστασιάδης και Συνεταίροι. [...]
Την ίδια περίοδο το γραφείο του κ. Αναστασιάδη συνεχίζει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Η Compaservus Nominees Limited πουλά τις μετοχές της Makra Investments LTD έναντι του αστρονομικού ποσού των 50 εκατ. δολαρίων.
Έγγραφο της Τράπεζας Κύπρου, το επιβεβαιώνει. «Η εταιρεία Compaservus Nominees Limited… ανήκει στον όμιλο του γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη όπου οι μέτοχοι είναι και συνέταιροι στο πιο πάνω γραφείο» και καταλήγει ότι «η συγκεκριμένη πράξη για 50 εκατ. δολάρια αφορά την πώληση μετοχών (υπόθεση εταιρείας Makras Investment Ltd) για την οποία σας ενημερώσαμε με επιστολή».
Πιο απλά μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο που δεν ξεπερνά τα 9.000 ευρώ κατορθώνει να αποκομίσει κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων από πώληση μετοχών. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους συναλλαγή ήταν αυτή ώστε να καταφέρει να αποκομίσει τόσο τεράστιο κέρδος;»[11]
Και οι πολιτικές προεκτάσεις… μέχρι το προεδρικό;
Επομένως, ο Leonid Lebedev κρατούσε και κρατά δέμενο χειροπόδαρα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, μέσω του λαβυρίνθου εταιρειών και των τρεχόντων δικαστικών υποθέσεων και μπορεί μετά από τρία σχεδόν χρόνια να εξηγηθεί το σχόλιό του συνονώματού του, Alexander Lebedev, επιχειρηματία των ΜΜΕ, στην Λιμπερασιόν, στις 27 Μαρτίου 2013: [12])
«Η Κύπρος ήταν πάντα διαμετακομιστικός σταθμός – τα χρήματα περνούν [από εκεί] για να καταλήξουν στη Λιθουανία, Λεττονία, Μπελίζε, Ελβετία, αλλού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι [για να αποφύγει κανείς τον έλεγχο κεφαλαίων]. ... Κάποια να γίνουν διευθετήσεις[13]»
Επιπρόσθετα, όλο αυτό το φαινομενικά περίπλοκο σκηνικό μπορεί να εξηγεί τόσο την σύγκρουση συμφερόντων του προέδρου Αναστασιάδη με την ιστορική απάντηση του Κώστα Κληρίδη «Ντροπή», όσο και την στήριξή του στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, όταν εμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα το ζήτημα της εξαγαράς μέσω της υπόθεσης Providencia. Η Providencia και η δίκη που διεξάγεται γι’ αυτήν, μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο, αλλά και να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο γίνονται .... οι διευθετήσεις στις οποίες αναφέρεται ο Alexander Lebedev, πιο πάνω. Επιπρόσθετα, ο Ρίκκος θα ήταν, προφανώς, πιο «προστατευτικός» στις δύσκολους ατραπούς που οδήγησε η πιθανολογούμενη εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Ταυτόχρονα, διαφαίνεται και μια άλλη διάσταση που μπορεί να εξηγήσει προηγούμενες (ενδεχομένως και επόμενες) πολιτικές κινήσεις του προέδρου Αναστασιάδη. Φαίνεται ότι το .... πιστόλι στον κρόταφο, δεν ήταν ούτε ένα, ούτε το κρατούσε ένα άτομο/ μια δομή. Τότε, τον Μάρτη του 2013, την περίοδο του γιούρογκρουπ και της απόφασης του κουρέματος, εκτός από τους ευρωπαίους, συμφέροντα είχαν και ρώσοι ολιγάρχες εκατομμυριούχοι, με πρώτο και καλύτερο τον Leonid Lebedev, με τον οποίο ο πρόεδρος είτε το παραδέχεται, είτε το αρνείται (και δεσμεύεται γι’ αυτή την άρνηση) εμπλέκεται στις υποθέσεις και στα συμφέροντά τους μέσω του δικηγορικού του γραφείου, έστω κι αν πλέον, όπως διαβεβαιώνει, δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στις ... θυγατέρες. Τέτοια συμφέροντα, τουλάχιστον, τον καθιστούν ευάλωτο στη λήψη πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν τον κυπριακό λαό. Εσείς, αν είχατε να διαλέξετε μεταξύ της «σωτηρίας» (οποιασδήποτε μορφής, πολιτικής, οικονομικής, επαγγελματικής, φυσικής) των παιδιών σας και ενός λαού που ... απλώς σας εξέλεξε, τί θα διαλέγατε; Η απάντηση ίσως να εξηγεί πολλά.
[1] Σχόλιο του Γ. Ιωάννου σε σχόλιο του κ. Παράσχου, που αναφέραμε εδώ - http://2ha-cy.blogspot.com/2015/03/blog-post_36.html

[5] Cyprus, Russian Fraud Investigations Close In On Leonid Lebedev – Us Banks Accused Of Money Laundering

Documents uncovered in Cyprus reveal that three banks based in New York – Citibank, Bank of America, and HSBC – were engaged by Imperium Services Ltd., a Cyprus trustee company, to receive Lebedev’s cash and open deposits for a Cyprus entity he called North Sintez International Trust. At opening, Citi (below, left) was holding $98.4 million of Lebedev’s money; Bank of America (right), $17.9 million; and HSBC of New York, $33.4 million.
In their originating transactions with North Sintez, and in their subsequent payments of interest on these funds, the American banks appear to have violated US money-laundering laws and regulations. The banks also appear to have failed to uncover evidence that Lebedev was obliged to report his income to the US Internal Revenue Service. According to unverified sources, the 59-year old Lebedev, who emigratedfrom Russia to the US in his twenties, and lived there in the 1980s and early 1990s, held a US passport between September 2001 and September 2011.…
[7] «Lebedev’s law firm, Nicos Anastasiades & Partners [...] - http://johnhelmer.net/?p=14051
[12] Φαίνεται να πρόκειται για απλή συνωνυμία αλλά ένας εκ των δύο φαίνεται να ήταν αυτός που δάνεισε στον πρόεδρο Αναστασιάδη το αεροπλάνο του για να μεταβεί στο Παρίσι, λίγο μετά την  εκλογή του – ένα ακόμα σκάνδαλο, μπροστά στα πολλά http://ru-facts.com/news/view/21345.html
[13] Cyprus was always a transit jurisdiction—money would pass through and then go to LithuaniaLatviaBelizeSwitzerland, everywhere. There are plenty of ways [to avoid capital controls]. … Certain schemes can be put into place.” - http://www.liberationnews.org/eu-ecb-and-imf-cyprus-html/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου