13 Δεκ 2015

Όταν στριμώχνεται ο Χάσικος για τη διαπλοκή και δεν τον ακολουθεί η πλειοψηφία των ΜΜΕ.. θυμάται και τις συγκρίσεις [γιατί να εστιαστεί στους «δικούς του» η έρευνα για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες;], ενώ κάνει μια εντυπωσιακή παραδοχή για την διαπλοκή των ΜΜΕ [και των δικών του] τώρα που δεν έχει τον έλεγχο των πρωτοσέλιδων

Η νέα αντιπαράθεση του Σ. Χάσικου με τον Γενικό Ελεγκτή είχε ως στόχο τον καθορισμό της ατζέντας για το πώς θα γίνει η δημόσια συζήτηση για την έκθεση του Ελεγκτή [και εδώ έχασε ο Χάσικος] αλλά στις προεκτάσεις της σηματοδότησε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε δυο υπό διαμόρφωση διαμάχες: τον περιορισμό της αυθαιρεσίας της εξουσίας του υπουργού εσωτερικών και μια καταγραφή της διαμάχης με φόντο τον έλεγχο των ΜΜΕ.  Παρακολουθώντας το περιεχόμενο της διαμάχης [με τις δηλώσεις –ανακοινώσεις κλπ] ήταν σαφές ότι ο Χάσικος συμπεριφέρονταν σαν ένας δημοσιογράφος/ΜΜΕ που άφηνε ατεκμηρίωτες ατάκες να πλανιούνται, ενώ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κέρδισε σαφώς την εικόνα της τεκμηρίωσης, αλλά πολύ περισσότερο την αίσθηση ότι βασιζόταν στην εφαρμογή του νόμου. Όσον αφορά τα ΜΜΕ, ο Σ. Χάσικος κατάφερε να κινητοποιήσει, κάπως, τα ΜΜΕ της δεξιάς [Αλήθεια, Πολίτης] δείχνοντας την δύναμη που έχει ακόμα στο βαθύ κατεστημένο του ΔΗΣΥ, αλλά συγκριτικά με το 2013, φάνηκε να είναι μερικές φορές απελπιστικά, ή και κωμικά, μόνος. Όπως όταν κήρυσσε την επίθεση ενάντια στον Ο. Μιχαηλίδη σε ένα πλαίσιο όπου τα, μη ελεγχόμενα από τον ΔΗΣΥ, ΜΜΕ εστίαζαν ακόμα στην παρότρυνση του Αναστασιάδη στον Γενικό Ελεγκτή να είναι «άτεγκτος». Στο πλαίσιο της διαμάχης Αβέρωφ – Χάσικου, η αντιπαράθεση μπορεί να μην έδειξε τη δύναμη του Αβέρωφ [όσοι δεν ακολούθησαν τον Χάσικο δεν είναι κατ’ ανάγκη του Αβέρωφ] αλλά έδειξε τις αδυναμίες του Χάσικου. Το ότι η πιο ιστορική δήλωση της διαμάχης βγήκε από τον Χάσικο, όταν ήταν υπό πίεση, για τη διαπλοκή των ΜΜΕ, δείχνει ενδεχομένως και το μετακινούμενο πλαίσιο των μεγάλων συγκροτημάτων των ΜΜΕ.

 Το παράπονο του Χάσικου από την αρχή αυτής της διαμάχης, ήταν άλλωστε ότι τα συγκροτήματα του Φιλελεύθερου και του ΔΙΑ δεν τον ακολούθησαν πειθήνια, όπως ο Πολίτης. Και αν ο έκδοτης του Πολίτη έχει λόγους [όπως ίσως η υπόθεση με τη φοροδιαφυγή] να προσπαθεί να καλοπιάνει τον Χάσικο, η διαφοροποίηση των άλλων δυο συγκροτημάτων έχει ενδεχομένως πολλαπλές αιτίες και προοπτικές. Το αμέσως επιμένω διάστημα θα δείξει πόσο αισθητή θα είναι η διαφοροποίηση – και κατά πόσο έχει να κάνει με συμφέροντα ή/και διαπλοκή [και άρα αν μπορεί να εκβιαστούν και άλλα ΜΜΕ όπως ο Πολίτης] ή με το αίσθημα της θεσμικής, πια, ανάγκης να μπει ένα όριο στη διαπλοκή που εκφράζει ο κ. Χάσικος με τις πολλαπλές συγκρούσεις συμφερόντων που εκπροσωπεί. Άλλωστε, η ανακοίνωση της αστυνομίας, στις 10/12, για το θέμα των πλαστών εγγράφων για τους 800 «φοιτητές» από το Μπαγκλαντές[1], ήταν σαφής για το ότι ο κ. Χάσικος έκανε τα στραβά μάτια, ενδεχομένως για να εξυπηρετήσει κάποιους, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Εκλεκτικής Υπηρεσίας:
«Ο Υπουργός δήλωσε πως δήθεν ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών ούτε η Αστυνομία μπορούσαν να διαβεβαιώσουν ότι τα έγγραφα των φοιτητών είναι πλαστά και ότι δήλωναν πως ‘φαίνεται να είναι πλαστά’. Ακολούθησαν οι οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για αστυνομική έρευνα….Αυτό θα έπρεπε να είχε πράξει και ο Υπουργός. Να στείλει το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα και να εισαγάγει σωστές διαδικασίες. Αντί αυτού, αγνόησε την ύπαρξη πλαστών εγγράφων και επέλεξε μη σύννομες διαδικασίες που τώρα εγκαταλείπονται. Αυτοί που με βεβαιότητα ωφελήθηκαν είναι οι κολλεγιάρχες, και όχι το δημόσιο συμφέρον».[2]

Στο πλαίσιο της διαμάχης Αβέρωφ – Χάσικου, η αντιπαράθεση μπορεί να μην έδειξε τη δύναμη του Αβέρωφ [όσοι δεν ακολούθησαν τον Χάσικο δεν είναι κατ’ ανάγκη του Αβέρωφ] αλλά έδειξε τις αδυναμίες του Χάσικου.

Το άγχος του Χάσικου για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, καθώς οι συγκρούσεις συμφερόντων που εκπροσωπεί γίνονται πια κραυγαλέες
Από ότι φάνηκε ο Σ. Χάσικος περίμενε με ανησυχία τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή. Τα προβλήματα του κ. Χάσικου είναι γνωστά – σε μια ολόκληρη σειρά από θέματα [από τη διαχείριση του κτηματολογίου, την επίβλεψη υπουργείου που επιλαμβάνεται οικογενειακών επιχειρήσεων, όπως το ιχθυοτροφείο στο Λιοπέτρι και τα ΜΜΕ, τις άδειες όπως των 800 «φοιτητών από το Μπαγκλαντές κοκ] η θέση του είναι προβληματική. Και γιατί εμπλέκεται σε κραυγαλέες μορφές σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και γιατί, από κεκτημένη ίσως ταχύτητα, εξακολουθεί να νομίζει ότι το δημόσιο είναι όπως τις ιδιωτικές του επιχειρήσεις, όπου ο νόμος είναι οι επιθυμίες του. Αυτή η νοοτροπία συγκαλύπτονταν το 2013 και 2014, αλλά από τότε, και ιδιαίτερα φέτος, ο Γενικός Ελεγκτής φαίνεται αποφασισμένος να βάλει ένα όριο στις αυθαιρεσίες. Οι οποίες, για να είναι κανείς δίκαιος, δεν αφορούν μόνο τον κ. Χασικο. Αλλά η δική του νοοτροπία δίνει ένα εντυπωσιακό παράδειγμα δυσκολίας κατανόησης της έννοιας της ισονομίας – αλλά και αδυναμίας να κατανοήσει το σύνορο ανάμεσα στη σοβαρότητα και το φαιδρό. Έτσι, φέτος, είχαμε μια σειρά από αντιπαραθέσεις με τον Γενικό Ελεγκτή, με κορυφαία την αποκάλυψη ότι ο υπουργός εσωτερικών ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες τις άδειες 800 «φοιτητών», παρά την παρουσία πλαστών εγγράφων και τις αντίθετες αποφάσεις αρμοδίων σωμάτων. Το θέμα παραπέμφθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και ήταν μια σαφής προειδοποίηση προς τον κ. Χάσικο να κατανοήσει τα όρια της νομιμότητας. Το θέμα άλλωστε αφορούσε μια σειρά διαπλεκόμενων, και μη διερευνημένων, ακόμα, ζητημάτων – όπως την ευνοιοκρατική χρηματοδότησης μερικών κολλεγιαρχών, και την παροχή φθηνής εργασίας σε μερικούς επιχειρηματίες. Αυτό που είναι εμφανές, αλλά ακόμα δεν έχει συζητηθεί στη Δημόσια Σφαίρα είναι οι ό,ποιες σχέσεις του κ. Χάσικου με όσους κέρδισαν ή κερδοσκοπούν από αυτές τις αυθαίρετες, από ότι φαίνεται, αποφάσεις.

Ακολούθησε το θέμα με την Κόσσιη, όπου και πάλι ο κ. Χάσικος βρέθηκε υπό κατηγορία για αυθαίρετες κινήσεις που παράβλεπαν τοπικές ή ευρωπαϊκές οδηγίες και νόμους. Αναγκάστηκε και πάλι να υποχωρήσει. Και το σαββατοκύριακο πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, άρχισε να διαφαίνεται και μια νέα αντιπαράθεση για το σφαγείο Κοφίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός εσωτερικών ανέμενε.. την νέα ομοβροντία, προφανώς..

Τα προβλήματα του κ. Χάσικου είναι γνωστά – σε μια ολόκληρη σειρά από θέματα [από τη διαχείριση του κτηματολογίου, την επίβλεψη υπουργείου που επιλαμβάνεται οικογενειακών επιχειρήσεων, όπως το ιχθυοτροφείο στο Λιοπέτρι και τα ΜΜΕ, τις άδειες όπως των 800 «φοιτητών από το Μπαγκλαντές κοκ] η θέση του είναι προβληματική. Και γιατί εμπλέκεται σε κραυγαλέες μορφές σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και γιατί, από κεκτημένη ίσως ταχύτητα, εξακολουθεί να νομίζει ότι το δημόσιο είναι όπως τις ιδιωτικές του επιχειρήσεις, όπου ο νόμος είναι οι επιθυμίες του. Αυτή η νοοτροπία συγκαλύπτονταν το 2013 και 2014, αλλά από τότε, και ιδιαίτερα φέτος, ο Γενικός Ελεγκτής φαίνεται αποφασισμένος να βάλει ένα όριο στις αυθαιρεσίες. Οι οποίες, για να είναι κανείς δίκαιος, δεν αφορούν μόνο τον κ. Χάσικο. Αλλά η δική του νοοτροπία δίνει ένα εντυπωσιακό παράδειγμα δυσκολίας κατανόησης της έννοιας της ισονομίας – αλλά και αδυναμίας να κατανοήσει το σύνορο ανάμεσα στη σοβαρότητα και το φαιδρό.

Η αποτυχία του Χάσικου να οργανώσει μια μετατόπιση μέσω των ΜΜΕ.. Τελικά, εκτός από την δυο εφημερίδες της δεξιάς [την Αλήθεια και τον Πολίτη] η προσπάθεια του Χάσικου να εστιάσει στις χαλαρώσεις.. της προηγούμενης κυβέρνησης δεν του βγήκε
Η άμυνα του μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή – μετατόπιση της έμφασης αλλού, και η προσπάθεια να περάσει το θέμα που τον ενδιέφερε χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα. Αλλά από τότε που έχασε το δίκτυο με τον Ρίκκο και τον Πενταρά είναι δύσκολη η κατάσταση. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο Φιλελεύθερος και η Σημερινή δεν του είναι, πια, πειθήνια όργανα. Αλλά φαίνεται να έχει έλεγχο ακόμα, εκτός από την δικιά του εφημερίδα, πάνω στον Πολίτη.

Ο Πολίτης πειθήνια προσπάθησε να μεταφέρει την έμφαση ..στην αριστερά… Ήταν μια κωμική, αν αναλογιστεί κανείς το τί ακολούθησε, προσπάθεια μετατόπισης που θύμιζε τις προσπάθειες του Καλατζή, του Πολίτη, να αναδείξει τις αερολογίες του Ρίκκου [για τις οποίες παύτηκε από το Ανώτατο ως δείγματα μη ικανότητας και επάρκειας - και για τις οποίες τελικά απολογήθηκε]. Αλλά, δυστυχώς, για τον κ. Χάσικο το σκηνικό δεν κύλησε όπως έλπιζε. Κατ΄αρχήν, ο Φιλελεύθερος δεν του έκανε το χατίρι και φαίνεται να οδηγείται σε ένα είδος αυτονομοποίησης.. – το οποίο σαφώς ενοχλεί τον υπουργό εσωτερικών, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις του…. Και όταν και το συγκρότημα ΔΙΑΣ του έθεσε ερωτήματα για την αντίφαση να μιλά ο ίδιος, υπουργός και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης ΜΜΕ, ο κ. Χάσικος δεν ήξερε τί να πει, και ξαφνικά έκανε και μια ομολογία για τα ΜΜΕ – για τη διαπλοκή τους με τις τράπεζες. Συμπεριέλαβε και τον εαυτό του στο σκηνικό – και γι’ αυτό η δήλωση ήταν τελικά ιστορική. Αλλά ήταν μια δήλωση υπό πίεση.

Την Τρίτη, η εικόνα ήταν χαρακτηριστική. Ο Πολίτης πειθήνια προσπάθησε να μεταφέρει την έμφαση .. στην αριστερά. Για όσους θυμόνται, ο Χάσικος φαινόταν από πριν μερικές εβδομάδες να προσπαθεί να μεταφέρει το θέμα των χαλαρώσεων στην προηγούμενη κυβέρνηση. Έτσι και ο Πολίτης πρόβαλε στο πρωτοσέλιδο του ότι ο γενικός ελεγκτής.. φωτογράφιζε την Ελένη Μαύρου. Ήταν μια κωμική, αν αναλογιστεί κανείς το τί ακολούθησε, προσπάθεια μετατόπισης που θύμιζε τις προσπάθειες του Καλατζή, του Πολίτη, να αναδείξει τις αερολογίες του Ρίκκου [για τις οποίες παύτηκε από το Ανώτατο ως δείγματα μη ικανότητας και επάρκειας - και για τις οποίες, τελικά, απολογήθηκε]. Αλλά δυστυχώς για τον κ. Χάσικο το σκηνικό δεν κύλησε όπως ήλπιζε. Κατ΄αρχήν, ο Φιλελεύθερος δεν του έκανε το χατίρι και φαίνεται να οδηγείται σε ένα είδος αυτονομοποίησης από τον Χάσικο – το οποίο σαφώς ενοχλεί τον υπουργό εσωτερικών, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις του. Ο Φιλελεύθερος αναφέρθηκε, μεν, στο θέμα των χαλαρώσεων, στο οποίο ήθελε να εστιάσει ο Χάσικος, αλλά τηρώντας αποστάσεις – και αναφέροντας τη θέση της κ. Μαύρου, την οποία κατέγραφε ο γενικός ελεγκτής, ότι στις δυο περιπτώσεις, στις οποίες γινόταν αναφορά η έγκριση είχε γίνει από την νέα κυβέρνηση. Από τον κ. Χάσικο, δηλαδή. Ήταν μια χαλάστρα στο θέαμα – που οδήγησε τον κ. Χάσικο να αρχίσει να μιλά λες και ήταν η αντιπολίτευση. Άρχισε να κατηγορεί τον Φιλελεύθερο ότι είχε συμφέροντα.. γι’ αυτό δεν πρόβαλε το θέαμα που ο ίδιος ήθελε να κατασκευάσει. Αλλά τεκμήρια δεν παρουσίασε. Και όταν και το συγκρότημα ΔΙΑΣ του έθεσε ερωτήματα για την αντίφαση να μιλά ο ίδιος, υπουργός και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης ΜΜΕ, ο κ. Χάσικος δεν ήξερε τί να πει, και ξαφνικά έκανε και μια ομολογία για τα ΜΜΕ – για τη διαπλοκή τους με τις τράπεζες. Συμπεριέλαβε και τον εαυτό του στο σκηνικό – και γι’ αυτό η δήλωση ήταν τελικά ιστορική

Αυτά που δεν ήθελε να ακούσει ο Χάσικος: οι δυο κυρίες που τα πήραν έστρωσαν χαλί στους συζύγους τους για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, και να το παίξουν Λίλλης.. και πόσο εύκολα ξεχνά ο καημένος ο Σωκράτης
Η ουσία καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή, τελικά, δεν λογοκρίθηκε. Και η ουσία αφορούσε και το σφαγείο στην Κοφίνου, αλλά και ένα θέμα για τα οποίο ο κ. Χάσικος κτυπιόταν μόλις πριν 2 χρόνια. Το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Τότε, είχε απομονώσει το θέμα της πώλησης του χωραφιού στη Δρομολαξιά, και με τη βοήθεια του Ρίκκου και των τότε υπάκουων ΜΜΕ, κατασκεύασε ένα θέαμα, το οποίο κατάληξε στα δικαστήρια με την επίσης αναμενόμενη [και προβλεπόμενη στη συμπεριφορά της] όπως φάνηκε από τις δημοσιοποιημένες ηχογραφήσεις [που έκαναν ότι δεν έβλεπαν/άκουαν τα τότε πειθήνια ΜΜΕ] προεδρία της δίκης από τον κ. Σάντη. Και μετά από τόσο θέαμα ο Λίλλης απαλλάγηκε, αλλά ο Χάσικος είχε έκανε το σόου του, κατασκεύασε το θέαμα μετατόπισης σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση – και πήρε και οικογενειακή εκδίκηση, δίνοντας δείγμα της πιθανής «εκδίκησης» του αν δεν γίνεται το "δικό του" - γιατί το θέμα αφορούσε και τα ότι δεν πώλησε στο ταμείο συντάξεων της ΣΥΤΑ σχετικό χωράφι ο πεθερός του. Τώρα όμως, στο ρόλο του Λίλλη, εμπλέκονταν δύο κυρίες, λειτουργοί του υπουργείου του, που προφανώς πρόσκεινται στον κ. Χάσικο. Με ακριβώς ίδια δεδομένα – αγόρασαν κάποιοι φθηνά τουρκοκυπριακή γη και την πώλησαν πανάκριβα. Τότε, το 2013, όταν του ετίθετο το ερώτημα, αν θα διερευνηθούν και άλλες ανάλογες υποθέσεις όπως του Λίλλη, έλεγε, με την σίγουρα του ατόμου που ξέρει ότι θα τον συγκαλύψουν, ότι «βέβαια θα διερευνηθούν όλα» μπλα μπλα. Δηλώσεις Χάσικου την εποχή που νόμιζε ότι η στιγμή της δύναμής του θα ήταν μεγάλη σε διάρκεια. Δεν πέρασαν ούτε δυο χρόνια. Και τώρα, φωνάζει γιατί διερευνώνται τέτοιες υποθέσεις. Αλλά αυτές οι υποθέσεις περιέχουν κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων. Οι εν λόγω κυρίες ενέκριναν την πώληση της τουρκοκυπριακής γης, σε εταιρείες [οι οποίες κερδοσκόπησαν] στις οποίες εργδοτούνται οι σύζυγοι τους.. Ο Χάσικος, τώρα, φώναζε γιατί διασύρεται η δημόσια υπηρεσία.. Ήταν μια κωμική στιγμή που αν υπήρχαν πραγματικά κωμικές εκπομπές στην Κύπρο θα την πρόβαλαν συγκριτικά με ότι έλεγε ο Χάσικος μόλις πριν 2 χρόνια…

Η μοναξιά του Χάσικου: όταν κάλεσε επιστράτευση και είδε τον εαυτό του να πολεμά μόνος τους ανεμόμυλους νοστάλγησε την εποχή που έβγαζαν απόφαση και όλα τα πρωτοσέλιδα υπάκουαν, ενώ τώρα είπε «είναι η ώρα..» και γύρω του το καλύτερο που μπορούσε να περιμένει ήταν οι ίσες αποστάσεις..
Κτυπιόταν δημόσια, λοιπόν, ο κ. Χάσικος.. Πολεμούσε το φάντασμα της δικής του ρητορικής. Και είχε, ήδη, στο background την υπόθεση του σφαγείου της Κοφίνου, το οποίο θέλει εναγωνίως, από ότι φαίνεται, να νοικιάσει σε κάποιους, αλλά ο γενικός ελεγκτής του θυμίζει του νόμους και τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τον εμποδίζει.

Έτσι, την Τρίτη, παρά την πειθήνια στάση του Πολίτη, τελικά, η ατζέντα δεν διαμορφώθηκε όπως θα ήθελε ο Χάσικος και βρέθηκε, όχι μόνο να φωνάζει, αλλά και να είναι, πια, σαφές ότι προσπαθούσε να αποφύγει διάφορες παρατυπίες και παρανομίες. Σε μια κωμική στιγμή έβγαλε και φιρμάνι από το τουΐτερ ότι "ήρθε η ώρα" του Γενικού Εισαγγελέα. Ο καημένος ο κ. Χάσικος θυμόταν εκείνες τις μέρες που οι συσκέψεις στο προεδρικό έβγαζαν ατζέντα [να κτυπηθεί ο τάδε και ο τάδε] και την άλλη μέρα το 90% των ΜΜΕ ακολουθούσε πιστά. Όμως, τώρα η βαρύγδουπη δήλωση φαινόταν να αυξάνει το κωμικό της υπόθεσης. Έμοιαζε, όντως, να πολεμά με ανεμόμυλους, πια. Άρχισε να ρίχνει αιχμές για αλλαγές νομών και συντάγματος. Ένας Χάσικος μόνος του, με μερικά εξαρτώμενα ακόμα ΜΜΕ, αλλά έχοντας μπροστά του τον Γενικό Ελεγκτή που διόρισε το κόμμα του, τον οποίο ο πρόεδρος τους, κάλεσε μόλις την προηγούμενη να είναι άτεγκτος. Και όσοι έκαναν μια, έστω, σκέψη αν τα εννοούσε, δεν μπορούσαν παρά να χαμογελάσουν.

Τώρα όμως, στο ρόλο του Λίλλη, εμπλέκονταν  κυρίες, λειτουργοί του υπουργείου του, που προφανώς πρόσκεινται στον κ. Χάσικο. Με ακριβώς ίδια δεδομένα – αγόρασαν κάποιοι φθηνά τουρκοκυπριακή γη και την πώλησαν πανάκριβα. Τότε, το 2013, όταν του ετίθετο το ερώτημα αν θα διερευνηθούν και άλλες ανάλογες υποθέσεις όπως του Λίλλη, έλεγε, με τη σίγουρα του ατόμου που ξέρει ότι θα τον συγκαλύψουν, ότι «βέβαια θα διερευνηθούν όλα» μπλα μπλα.. Δεν πέρασαν ούτε δυο χρόνια. Και τώρα φωνάζει, γιατί διερευνώνται τέτοιες υποθέσεις. Αλλά αυτές οι υποθέσεις περιέχουν κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων. Οι εν λόγω κυρίες ενέκριναν την πώληση της τουρκοκυπριακής γης, σε εταιρείες [οι οποίες κερδοσκόπησαν] όπου εργοδοτούνται οι σύζυγοί τους.. Ο Χάσικος, τώρα, φώναζε γιατί διασύρεται η δημόσια υπηρεσία.. Ήταν μια κωμική στιγμή.. συγκριτικά με ότι έλεγε ο Χάσικος μόλις 2 χρόνια, πριν …

Ο κ. Χάσικος είναι από τους ελάχιστα δημοφιλείς [ή αντίστροφα τους πιο αντιπαθείς] υπουργούς, και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την ελέγχει ο εσωκομματικός του αντίπαλος, ο Αβέρωφ. Ο κ. Χάσικος, χωρίς την ευσπλαχνία του Αβέρωφ, δεν μπορεί να περάσει ούτε νομοσχέδιο για την σύνταξή του – όχι να αλλάξει το σύνταγμα. Ήταν κατά συνέπεια και μια θλιβερή στιγμή για τον ίδιο. Οι μόνοι που φάνηκαν να προσπαθούν να τον ενισχύσουν, κάπως, ήταν μερικοί από τους κύκλους του προεδρικού, που ίσως φοβούνται, όπως και με τον Ρίκκο, τις συνέπειες, αν ανοίξει το στόμα του. Ο Πολίτης πρόβαλε την θέση ότι το προεδρικό [ποιός ακριβώς είναι ασαφές – ο Πετρίδης, ενδεχομένως;] αλλά και ένα κείμενο της Οικονομικής Καθημερινής της Τετάρτης που παρέθετε την κωμική θέση.. «δεν γίνεται να φταίει πάντα ο Χάσικος», λες και το ποιός έχει δίκαιο ή άδικο δεν εξαρτάται από τους κοινούς νόμους, αλλά από το πώς βολεύεται η ισορροπία του ρουσφετιού και των καπετανάτων. Στα σχόλια της Καθημερινής, η απόσταση από τον Χάσικο ήταν σαφής - όπως και στα σχόλια του Φιλελευθέρου, αλλά και στις αιχμηρές ερωτήσεις στο sigmalive. Ο Χάσικος κατάλαβε τη μοναξιά του.

Ο ιδιοκτήτης των ΜΜΕ που βγάζει τα άπλυτα στη φόρα.. και κάνει ότι δεν βλέπει τις αντιδράσεις  
Και τότε, αποφάσισε να επιτεθεί στο Φιλελεύθερο, ο οποίος με την αποστασιοποίησή του έκανε τις αντιφάσεις του Χάσικου να είναι διαφανές σε όλους, αλλά και να φαίνεται ότι δημιουργείται [και με τη στήριξη του συγκροτήματος] ένα είδος «άμυνας των θεσμών» ενάντια στη διαπλοκή..Την Πέμπτη, ο Γενικός Εισαγγελέας ευγενικά, αλλά αποφασιστικά δήλωσε ότι δεν θα μπλεκόταν στα σενάρια του Χάσικου – και ο Φιλελεύθερος το πρόβαλε πρωτοσέλιδα.  Ο Χάσικος είχε ξεκινήσει την επίθεση ενάντια στον Φιλελεύθερο από την Τρίτη με μια δήλωση στο Τρίτο του ΡΙΚ: «Ξέρουμε για τη διαπλοκή των ΜΜΕ». Και ήταν ξεκάθαρος ότι το πρόβλημά του ήταν ότι δεν προβλήθηκε η δική του εκδοχή – αναφέρθηκε, βέβαια, αλλά ο Χάσικος, που ξέρει από ΜΜΕ, τί να κάνει την ισορροπημένη πληροφόρηση; Ήθελε τον πρωτοσέλιδο τίτλο, και μια σειρά σχόλια να κτυπούν τα τύμπανα για το θέαμα που ήθελε να κατασκευάσει. Αντί για αυτό, έπρεπε να διαβάζει τον Καλλίνικου να του κάνει κριτική ["Ο Οχετός της διαφθοράς, ο πόλεμος του Χάσικου και η ελπίδα του Οδυσσέα"] και να στηρίζει τον Ο. Μιχαηλίδη. Ο διευθυντής σύνταξης [Α. Μιχαηλίδης] και ο αρχισυντάκτης [Κ. Βενιζέλος] πάντως, φάνηκαν να φοβούνται να εμπλακούν και σιώπησαν. Αλλά η γενική εικόνα ήταν ότι ο Φιλελεύθερος που ήταν τόσο πειθήνιος το 2013, ξαφνικά δεν τον υπάκουε.. Και πρόβαλε τις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή, όπως και την πραγματική διάσταση των γεγονότων - σε αντίθεση με την κατάντια του Πολίτη που ίσως να προσφέρει γη και ύδωρ για να πέσει όσο πιο μαλακά γίνεται η υπόθεση της φοροδιαφυγής του εκδότη....

Αλλά ο κ. Χάσικος είναι έξυπνος πίσω από το κουτοπόνηρο στυλ. Έτσι αποφάσισε ότι η αντεπίθεση έπρεπε πια να φανεί ότι θα κτυπούσε ανεξέλεγκτα, αν συνεχίζονταν η εμφανής απομόνωση του. Σε αυτό το πλαίσιο, εξαπέλυσε μια επίθεση σε δυο κατευθύνσεις – η μια ήταν ενάντια στα ΜΜΕ που δεν τον στήριζαν και άλλη, φάνηκε, όπως σχολίασε και η Οικονομική Καθημερινή να ήταν μια εστίαση σε μια σύμμαχο του  αόρατου αντίπαλού του – του Αβέρωφ – τη Γενική Λογίστρια. Η παραπομπή του στο ότι ο σύζυγος της κ. Ρέας Γεωργίου εμπλέκεται ως δικηγόρος στην υπόθεση του σφαγείου, δεν ήταν μεν ξεκάθαρη ως προς το πώς αυτό αφορά σύγκρουση συμφερόντων,[3] αλλά υιοθετούσε μια μέθοδο [αυτή της αναλογίας] την οποία, όταν κατασκεύαζε ο ίδιος θεάματα το έπαιζε, ότι δεν καταλάβαινε. Τότε, βέβαια, καθόριζε την ατζέντα, ενώ τώρα φαίνεται σαν υπό επίθεση ο ίδιος. Η κ. Γεωργίου, η οποία προβαλλόταν από τον Πολίτη, και φαινόταν οτι διαρρέει πληροφορίες προς τα εκεί, μάλλον πρόσκειται στον κ. Αβέρωφ.[4]

Η παραπομπή του στο ότι ο σύζυγος της κ. Ρέας Γεωργίου εμπλέκεται ως δικηγόρος στην υπόθεση του σφαγείου, δεν ήταν μεν ξεκάθαρη ως προς το πώς αυτό αφορά σύγκρουση συμφερόντων, αλλά υιοθετούσε μια μέθοδο [αυτή της αναλογίας] την οποία, όταν κατασκεύαζε ο ίδιος θεάματα το έπαιζε ότι δεν καταλάβαινε. Τότε, βέβαια, καθόριζε την ατζέντα, ενώ  τώρα φαίνεται σαν υπό επίθεση ο ίδιος. Η κα. Γεωργίου, η οποία προβαλλόταν από τον Πολίτη, και φαινόταν ότι διαρρεε πληροφορίες προς τα εκεί, μάλλον πρόσκειται στον κ. Αβέρωφ.

Όμως, η πιο αιχμηρή επίθεση έγινε στα ..ΜΜΕ. Ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ /υπουργός έριξε στο τραπέζι ότι ξέρει για τη διαπλοκή των ΜΜΕ. Το πρωί της Τρίτης το άφησε να διαρρεύσει στο ΡΙΚ με το «ξέρουμε για την διαπλοκή των ΜΜΕ. Στην Κύπρο ζούμε». Βέβαια, αυτή η διαπλοκή ήταν στο απόγειό της το 2013, όταν ο κ. Χάσικος φαινόταν πανίσχυρος. Ακριβώς, όμως, γι’ αυτό έστελλε προειδοποιήσεις ότι δεν θα την πάθαινε, όπως ο Ρίκκος. Και όταν το συγκρότημα Δίας του ζήτησε να διευκρινίσει, ο Χάσικος απέφυγε την ερώτηση για την δική του διαπλοκή, αλλά ήταν σαφέστατος για τη μεγάλη πληγή των ΜΜΕ – τη διαπλοκή τους με την οικονομική κρίση.. Ακουγόταν σχεδόν επί λέξει, όπως τον Παράσχο το 2012. Και με φόντο τη δικαστική, πια, τεκμηρίωση της συναλλαγής του Πολίτη με την Τράπεζα Κύπρου το 2009 – με την λογοκρισία ότι κόπηκε ο Ολύμπιου για πακέτο 50,000 ευρώ, ο Χάσικος φαινόταν να στέλλει προειδοποιήσεις. Υπό πίεση αλλά …
«…Και με την ευκαιρία τούτη να πούμε ότι δεν είναι άσχετα τα Μέσα από αυτή την κρίση που βρήκε την Κύπρο. Όταν όλοι χειροκροτούσαμε τις τράπεζες ως Μέσα Ενημέρωσης –γιατί δούλευα κι εγώ στα Μέσα Ενημέρωσης τότε- γιατί όλοι αυτοί έβαζαν διαφημίσεις κτλ κανένας από εμάς των Μέσων τότε δεν είχε τη δύναμη ή τα κότσια να κάνει κριτική. «Πού πάτε με τον τρόπο που διαχειρίζεστε το χρήμα σαν τράπεζες;». Δεν είχαμε ευθύνη –και βάζω και τον εαυτό μου μέσα- σαν Μέσα; Βεβαίως και είχαμε".

Αλλά και οι ερωτήσεις του συγκροτήματος ΔΙΑΣ ήταν, επίσης, αιχμηρές. Και ο ίδιος δεν φαινόταν να μπορεί να απαντήσει. Ανάλογες αιχμές άφηναν και τα σχόλια στην Καθημερινή –τα οποία αποδίδονταν στην πτέρυγα Αβέρωφ.
«Μα είμαστε σοβαροί, υπουργός να ετοιμάζει κανάλι, έστω και αν λέει ότι ο ίδιος δεν έχει σχέση μαζί του, και να επιμένει να είναι υπουργός;.. είναι απαράδεκτο ο Σωκράτης να βγαίνει στον αέρα και να καταγγέλλει τα ΜΜΕ για διαπλοκή, ενώ ο ίδιος όντας υπουργός έχει εφημερίδα, ραδιόφωνο και ετοιμάζει τηλεοπτικό σταθμό, έχει ιχθυοτροφείο και πολλές άλλες οικογενειακές επιχειρήσεις.[5]

Οι τάσεις στα ΜΜΕ και η περιφρόνηση του Χάσικου για τους δημοσιογράφους «στρατιωτάκια» – αλλά και ο σεβασμός [και ο φόβος] για τους ιδιοκτήτες με τους οποίους δεν θέλει να συγκρουστεί…
Αντίθετα, στον Πολίτη, ακόμα και ο Κ. Κωνσταντίνου που έχει κάποιο ευκολία να κρατά αποστάσεις, έστω και σαν φύλλο συκής, κινήθηκε στις ίσες αποστάσεις. Έκανε κριτική στο Μιχαηλίδη για τις δειγματολογικές έρευνες για τις χαλαρώσεις, παραβλέποντας ότι ήταν ο Πολίτης που έγραψε τα ονόματα των εμπλεκομένων, και μετά έκανε κριτική στον Χάσικο για το ύφος του και γιατί δεν τεκμηρίωσε ή δεν είπε πιο πριν την υποψία του για την κα. Γεωργίου. Απαλά χαδάκια για να εξισωθούν οι δυο – και ξέχασε βολικά ότι τα δειγματολόγια ήταν και είναι το ψωμοτύρι του Πολίτη και φυσικά, έκανε τα στραβά μάτια για τις δύο κυρίες με τα οφέλη από τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Προφανώς, ο έκδοτης του Πολίτη έχει εξάρτηση…

Αντίθετα, η συνέντευξη του Χάσικου στο Sigmalive είχε ένταση. Και μάλιστα, ήταν αποκαλυπτική για το πώς ο Χάσικος βλέπει τους δημοσιογράφους.. σαν στρατιωτάκια… Και φυσικά, πως γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις απόψεις τους. Αλλά, βέβαια, σέβεται σαφώς αυτούς που καθορίζουν τα πρωτοσέλιδα – έτσι έριξε τους τόνους με τον Φιλελεύθερο όταν του είπαν, στο δικό τους σχόλιο, ότι οι σελίδες του Φ είναι ανοικτές σε αυτόν.. Αλλά ξέρει επίσης ότι δεν πρέπει να πιέζει την τύχη του, οπότε αναδιπλώθηκε απέναντι στον Παττίχη.. Δεν θέλει καυγάδες λέει..

..στον Πολίτη ακόμα και ο Κ. Κωνσταντίνου.. κινήθηκε στις ίσες αποστάσεις. Έκανε κριτική στον Μιχαηλίδη για τις δειγματολογικες έρευνες για τις χαλαρώσεις.., και μετά έκανε κριτική στον Χάσικο για το ύφος του και γιατί δεν τεκμηρίωσε ή δεν είπε πιο πριν την υποψία του για την κα. Γεωργίου. Απαλά χαδάκια για να εξισωθούν οι δυο.. Αντίθετα, η συνέντευξη του Χάσικου στο Sigmalive είχε ένταση. Και μάλιστα, ήταν αποκαλυπτική πως βλέπει ο Χάσικος τους δημοσιογράφους.. σαν «στρατιωτάκια»... Αλλά, βέβαια, σέβεται σαφώς αυτούς που καθορίζουν τα πρωτοσέλιδα – έτσι έριξε τους τόνους με τον Φιλελεύθερο…αναδιπλώθηκε απέναντι στον Παττίχη..

Συνέντευξη στο Sigmalive:
 Χασικος: "Εάν θεωρείτε ότι θα με βάλετε να τσακωθώ με τα Μέσα Ενημέρωσης... Εγώ ήμουν στα Μέσα πολύ πριν να πας εσύ. Ξέρω τι σημαίνει Μέσα Ενημέρωσης. Ήταν η δουλειά μου, άσχετο αν δεν την κάνω τώρα γιατί είμαι Υπουργός Εσωτερικών. Ξέρω τι σημαίνει Μέσα. Βλέπεις το ίδιο θέμα και το ένα Μέσο το παρουσιάζει με αυτό τον τρόπο, το άλλο Μέσο με άλλο τρόπο. Έχει υποχρέωση ο Υπουργός Εσωτερικών να παρέμβει στα Μέσα και να τους πει ξέρετε στρατιωτάκια έτσι θα γράφετε ή ακόμα και στο ΡΙΚ ότι έτσι θα δημοσιεύετε μια είδηση κτλ. Είμαστε Δημοκρατία, ελεύθερη χώρα και ο καθένας λειτουργεί όπως θέλει".
·         Κύριε Υπουργέ, μού υποδείξατε ότι είστε παραπάνω χρόνια από μένα στα Μέσα Ενημέρωσης, όμως, δεν απαντήσατε στο ερώτημα που σας έθεσα. Θεωρείτε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων σε ότι αφορά στην υπόθεσή σας με το να είστε Υπουργός Εσωτερικών και να συνδέεστε με Μέσα Ενημέρωσης;
Χασικος; "Τούτο λέγεις το εσύ. Δεν υπάρχει τίποτα".
·         Επειδή το θέμα θα επανέλθει στην επικαιρότητα μετά τις δηλώσεις σας.
Χασικος¨"Αν το φέρετε, θα έρθει. Απλά τότε θα μιλάτε σε ώτα μη ακουόντων".[1] Ο Γενικός Ελεγκτής είχε θέσει το θέμα από τις 30/9/2015
[3] Στην αναφορά του  ο κ. Χάσικος φάνηκε να προσπαθεί να θέσει θέμα «προνομιακής πληροφόρησης, αφού η κα. Γεωργίου, ως γενική λογίστρια, παρακάθεται σε συσκέψεις που αφορούν θέματα για τα οποία ο σύζυγος της, βρίσκεται στα δικασστήρια με το υπουργείο. Όμως, όπως υπέδειξε ο γενικός ελεγκτής, η κ. Γεωργίου δεν ήταν στη σύσκεψη [παρακάθισε εκπρόσωπος] και ότι ο κ. Χάσικος δεν είχε θέσει πριν, θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Φαινόταν ότι ο Χάσικος ήθελε να κάνει θέμα, παρά ότι έβλεπε πρόβλημα. Αν τηρούσε ο ίδιος την ίδια λογική για σύγκρουση συμφερόντων θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί προ πολλού, ξεκινώντας από τον διορισμό του κ. Τσαλακού.
[4] Αυτό ανεφερε και η Οικονομική Καθημερινή.
[5] Οικονομική Καθημερινή, στήλη Ομήρου και Σεβέρη, σελ. 3, 9/12/2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου