6 Δεκ 2015

Συζήτηση για τις ΙδιωτικοποιήσειςΤο βράδυ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου σε μια γεμάτη αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας, η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και στις Πολιτικές Λιτότητας διοργάνωσε δημόσια συζήτηση με θέμα: «Ιδιωτικοποιήσεις: Συνετή πολιτική ή ξεπούλημα των ασημικών της οικογένειας;» Επιστημονικές παρουσιάσεις έκαναν οι Δρ. Νίκος Τριμικλινιώτης (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) και Δρ. Σωφρόνης Κληρίδης (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και ακολούθησαν οι Βουλευτές Μάριος Μαυρίδης (ΔΗΣΥ) και Γιώργος Λουκαΐδης (ΑΚΕΛ). Συντόνισε ο Θέμος Δημητρίου, Πρόεδρος της Κίνησης, ο οποίος και έκανε εισαγωγική ομιλία. Των παρουσιάσεων προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους Αντώνη Νεοφύτου - εκ μέρους της ΠΕΟ, Γρηγόρη Κατσελλή - εκ μέρους της ΠΟΑΣ και Ιωσήφ Αναστασίου - εκ μέρους της ΔΕΟΚ, οι οποίοι και κατέθεσαν τα επιχειρήματά τους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων οργανισμών ΑΤΗΚ, ΑΗΚ και ΑΛΚ.

 Ο Δρ. Τριμικλινιώτης θεωρεί εσφαλμένη την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών στην Κύπρο δεδομένων των ερευνών που έγιναν παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια. Παρουσίασε σειρά ερευνών που αμφισβητούν τη σωφροσύνη των πολιτικών αυτών. Αναφέρθηκε σε συγκριτική έρευνα σε χώρες του ΟΟΣΑ που έδειξε ότι ιδιωτικοί παροχείς ηλεκτρικού ρεύματος έχουν 23.1% ψηλότερες τιμές σε σχέση με τους αντίστοιχους δημόσιους, διαβλέποντας αύξηση της τιμής του ρεύματος στην Κύπρο, αν ιδιωτικοποιηθεί η ΑΗΚ. Για τις τηλεπικοινωνίες ανάμεσα σ’ άλλες έρευνες, παρουσίασε πρόσφατη συγκριτική έρευνα υπό τον νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς που έδειξε ότι οι ιδιωτικοί τομείς υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους δημόσιους. Αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα για τις Telecoms στην ΕΕ, η οποία έδειξε ότι η μείωση τιμών οφείλεται αποκλειστικά στην επέκταση της κινητής τηλεφωνίας και αύξηση σχετικών επενδύσεων, και όχι στη φιλελευθεροποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προχωρεί σε ιδιωτικοποιήσεις φυσικών δημοσίων μονοπωλίων, όταν η διεθνής εμπειρία  αποδεικνύει την αδυναμία ουσιαστικής ρύθμισης όσων τέτοιων οργανισμών έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Τέλος, αναφέρθηκε στη παρούσα συγκυρία στην Κύπρο της κρίσης και λιτότητας, θεωρώντας παράλογη την επιλογή για ιδιωτικοποιήσεις, όταν παγκοσμίως η νέα τάση είναι η ανα-κρατικοποίηση προηγουμένως ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες: Στις ΗΠΑ το 1/5 όλων των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών ανα-κρατικοποιούνται, ενώ το ίδιο συμβαίνει την Ευρώπη.

Αναφέρθηκε σε συγκριτική έρευνα σε χώρες του ΟΟΣΑ που έδειξε ότι ιδιωτικοί παροχείς ηλεκτρικού ρεύματος έχουν 23.1% ψηλότερες τιμές σε σχέση με τους αντίστοιχους δημόσιους, διαβλέποντας αύξηση της τιμής του ρεύματος στην Κύπρο, αν ιδιωτικοποιηθεί η ΑΗΚ. Για τις τηλεπικοινωνίες ανάμεσα σ’ άλλες έρευνες, παρουσίασε πρόσφατη συγκριτική έρευνα υπό τον νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς που έδειξε ότι οι ιδιωτικοί τομείς υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους δημόσιους.

Με τη σειρά του ο Δρ. Κληρίδης, αφού διατύπωσε την άποψη ότι οι φόβοι που εκφράζονται για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι υπερβολικοί και η απόρριψή τους είναι άκριτη, ερμήνευσε την αντίδραση ως έκφραση ενός πολιτικού συστήματος που δεν προκρίνει αλλαγές. Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους παρατηρήθηκε το κύμα μαζικών ιδιωτικοποιήσεων τις τελευταίες δεκαετίες: Πολιτικοί λόγοι (π.χ. η υλοποίηση της κοινής Ευρωπαϊκής αγοράς), προβλήματα στη λειτουργία κρατικών εταιρειών, τεχνολογικοί λόγοι (π.χ. φυσικά μονοπώλια έπαψαν να είναι τέτοια και μπορούσε να εισαχθεί ανταγωνισμός) και νέες αντιλήψεις στην οικονομική θεωρία με έμφαση στην προώθηση του ανταγωνισμού σε προστατευόμενες αγορές, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει σήμερα υγιής ανταγωνισμός και ότι οι θεσμοί πάσχουν. Θεωρεί επιτυχή την εφαρμογή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων στην αεροπορία, καθώς και στην τηλεφωνία όπου η μετάβαση από την ενσύρματη στην ασύρματη επικοινωνία μείωσε δραματικά το κόστος δημιουργίας δικτύου και άνοιξε την πόρτα στη δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών.

Στη συνέχεια μίλησαν οι βουλευτές. Ο Μάριος Μαυρίδης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, κρίνοντάς τις ως συμφέρουσες. Υποστήριξε ότι το ζητούμενο δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η ιδιωτικοποίηση αλλά η αγοραιοποίηση με την εισαγωγή του ανταγωνισμού που είναι ευεργετική για τον καταναλωτή. Συναφώς,  τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν παρεξηγηθεί και ότι δεν πρόκειται για πωλήσεις αλλά για άνοιγμα των αγορών. Θεωρεί ότι το θέμα είναι καθαρά οικονομικό και όχι ιδεολογικό, ότι είναι θέμα τιμών, ποιότητας και ανοίγματος θέσεων εργασίας, καταλήγοντας στο ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις. Με τη σειρά του ο Γιώργος Λουκαΐδης εγκάλεσε την Κυβέρνηση για την άρνησή της να συζητήσει και να διαβουλευτεί για τα κορυφαία αυτά θέματα. Άσκησε έντονη κριτική γιατί επιβάλλει τις ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή μάλιστα που ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι δεν είναι εισπρακτικό το θέμα. Θεωρεί αδιανόητη τόσο την πώληση των κερδοφόρων ημικρατικών, ενώ μίλησε για  εξευτελιστική τιμή πώλησης της ΑΤΗΚ. Ιδιαίτερα δριμεία κριτική άσκησε στη πρόταση για  μεταφορά των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ στο δημόσιο όταν η κυβέρνηση επιβάλλει τόσο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας με μορατόριουμ για το κρατικές δαπάνες για τις ευάλωτες ομάδες.


Ακολούθησε συζήτηση, με ερωτήσεις και απόψεις συμμετεχόντων και με τελικές τοποθετήσεις από τους πανεπιστημιακούς και τους βουλευτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου