20 Δεκ 2015

Η Ελπίδα.. Το ραντεβού των μαρωνιτών και των τουρκοκύπριων της Αγιάς Μαρίνας με την Ιστορία

΄

"Αγιά Μαρίνα του γκρεμμού επ'έξω το Μετόσι
έκαμα χρόνια να σε δω τζιη προσφυγιά μου τόσιει

Αγιά Μαρίνα του γκρεμμού ότι εννα πω εννά κλάψω
που ήρταμε μεσα στο χωρκό τζιαν δεν το πω θα σπάσω»

Το κλάμα έρεε άφθονο όπως τζαι το ποτό. Εμείς οι μαρινιώτες κουβαλούμε μια «πελλάρα» που μας βοηθά στην επούλωση τζαι στην υπέρβαση.. έχουμε το κλάμα «στο τσεπάκι μας» που λαλούν οι καλαμαράες. Το ίδιον τζαι την διασκέδαση, σε μια, θα μπορούσα να πω  αρχαϊκή μορφή.. αυτήν του εξορκισμού του πόνου…της γενεσιουργού έκστασης.

Τζαι αν κρίνουμε που το εχτεσινό συναπάντημα των μαρωνιτών και τουρκοκύπριων μαρινιωτών, όπως αποθανατίζεται στο πιο κάτω βίντεο τούτον εν χαρακτηριστικό των μαρινιωτών ανεξαρτήτως θρησκείας.. Δέτε τον Πάτερ Σκέντερ να τραουδά την μαρινιωτού τζαι τους χωρκανούς να χωρεύκουν αντικριστούς τζαι «αραπιέ» στην πλατέα του χωρκού, όπως εκάμναν παλιά… με μιαν πικρή διακοπή 41 χρονών για τους μαρωνίτες  τζαι 52 για τους τουρκοκύπριους μαρινιώτες … Η γιορτή ονομάστηκεν φεστιβάλ μανιταρκού της αναθρήκας…ενναμέν?
J Η φύση ως σημείο αναφοράς της ύπαρξης τζαι της επανασύνδεσης των προσφύγων καταλαμβάνει την κεντρική της θέση, όι σαν ιδιοκτησία κανενός αλλά ούλλων, συμπεριλαμβανομένων τζείνων που επεράσαν που δαμαί τζαι τζείνων που εννάρτουν..»

https://www.facebook.com/kormakitisnet/videos/967656029956382/?theater
Kormakitis.net:

Οι Μαρινιώτες για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια στην πλατεία του χωριού τους 
Έγινε σήμερα Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, το φεστιβάλ Μανιταριού στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας. Ανάμικτα τα αισθήματα των Μαρινιωτών , Μαρωνιτών και Τουρκοκυπρίων που μετά από 41 χρόνια βρέθηκαν ξανά και διασκέδασαν στην πλατεία του χωριού τους. 
Πέρα των 200 ατόμων βρέθηκαν στο φεστιβάλ μανιταριού και μαζί τους ήταν ο Αρχιεπίσκοπος μας και ο Μουφτής. Μίλησαν στην αρχή ο Δρ. Ιωσήφ Μουτήρης και ο Μεχμέτ Χότζια και στη συνέχεια ο Πάτερ Ιωσήφ Σκέντερ και ο Μουφτής. 
Οι Μαρινιώτες περπάτησαν στα στενά δρομάκια της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας με ανάμεικτα αισθήματα αλλά με το μήνυμα και την αποφασιστικότητα ότι σύντομα θα επιστρέψουν στο χωριό τους. 
Αρκετοί ήταν οι Μαρινιώτες που περπάτησαν στις βουνοπλαγιές του χωριού και μάζεψαν μανιτάρια. Δεν έλειψε φυσικά η παραδοσιακή Μαρινιωτού όπου τραγουδήθηκε πάνω στους λάκκους της πλατείας του χωριού. 
Σε δύο εβδομάδες ξεκινά η επιδιόρθωση της παλιάς εκκλησίας του χωριού και ο καθαγιασμός της υπολογίζεται να γίνει την ημέρα της εορτής της 17 Ιουλίου.


Οι φωτογραφίες μιλούνε από μόνες τους
 
https://www.facebook.com/media/set/…………………………………….
Δέφτερη Ανάγνωση:
Οι τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας εξαναγκαστήκαν στην προσφυγιά το 1963 μετά την δολοφονία του τουρκοκύπριου δασκάλου από ελληνοκυπριακή παρακρατική ομάδα και τες απειλές ότι θα εκρούζαν τα σπίτια τους. Ήταν ένας βίαιος διαχωρισμός, μιας σε μεγάλο βαθμό συμπαγούς κοινότητας η οποία συμπεριλάμβανε με αρκετές μεικτές οικογένειες. Οι Μαρωνίτες κάτοικοι προσφυγοποιήθηκαν το 74, ενώ οι λίγοι  εγκλωβισμένοι που παρέμειναν, εγκατέλειψαν το χωρκό μετά τη δολοφονία ενός από αυτούς. ‘Από το 1974, η περιοχή είναι στρατόπεδο του τούρκικου στρατού και κανένας μαρινιώτης δεν επιτρέπεται να το κατοικήσει. Παρόλες τις αντιξοότητες η επαφή και συνεργασία των μαρωνιτών και των τουρκοκυπρίων της Αγιάς Μαρίνας ήταν όλα αυτά τα χρόνια συνεχής. Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 επέτρεψε την εντατικοποίηση της με παρουσίες σε γάμους και κηδείες και με οργάνωση κοινών δράσεων, μέσα από τες οποίες  διαφαινόταν έντονα η επιθυμία για επανασύνδεση και επιστροφή στην Αγία Μαρίνα. Η δραστηριοποίηση δια μέσου του facebook, διευκολύνει την οργάνωση τέτοιων πρωτοβουλιών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή ανοιχτών συζητήσεων, οι οποίες συμβάλουν στη συλλογικότητα και στο κτίσιμο ενός αναλυτικού υπόβαθρου.


Καθεστώς Κορμακίτη και για την Αγιά Μαρίνα?
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται οργασμός εξελίξεων όσον αφορά το χωρκό.   Όπως γράφει ο Mete Hatay στο φπ του:
“Ας ελπίσουμε για τη συνέχιση των θετικών αυτών εξελίξεων. Από ό, τι έχω ακούσει, ένας νέος δρόμος είναι υπό κατασκευή και τροχοδρομούνται η επισκευή της  παλιάς εκκλησίας και του τζαμιού. Συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους της Αγίας Μαρίνας! Γιατί όλα τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν  στο χωριό Κορμακίτη να μην συμβούν και εδώ συμβεί;»

Mete Hatay 
İnşallah bunun devamı gelir. Duyduğuma göre yeni bir yol inşaatı başlamış, eski köy kilisesi ve camisinin tamiri de yolda. Tüm Ayia Marinalıların (Gürpınarlıların) gözü aydın!! Kormacit'te olan güzellikler niye Ayia Marina'da olmasın?

Let's hope for the continuation of these positive developments. From what I've heard, a new road is under construction, and repairs to the old church and mosque are on the way. Congratulations to all the people of Ayia Marina! Why should all the positive things that have happened in Kormakiti village not happen here?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου