6 Δεκ 2015

Η αλήθεια για το Κυπριακό πλησιάζειΟι Τουρκοκυπριακές μας πηγές επιμένουν ότι υπάρχει πολύ σημαντική πρόοδος στο Κυπριακό και ότι υπάρχει πραγματική προοπτική λύσης σε διάστημα μάλιστα μηνών. Οι ηγεσίες των τουρκοκυπριακών κομμάτων της Αριστεράς κινούνται, ήδη, στη βάση αυτής της προοπτικής.

Όπως είναι γνωστό για τον κ. Αναστασιάδη, υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά είναι ακόμα νωρίς για βεβαιότητες.

Οι επισκέψεις των υπουργών των εξωτερικών υποθέσεων Ρωσίας, ΗΠΑ και Κίνας δείχνουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λύση.   Ταυτόχρονα, έχουν και συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής που εντάσσονται στις επιδιώξεις τους  στην περιοχή.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, όμως, γράφει στην ιστοσελίδα του ότι δεν υπάρχει πρόοδος, και ότι οι διάφοροι ΥΠΕΞ των μεγάλων χωρών παραπληροφορήθηκαν από τον κ. Άϊντα. Δεν αναφέρει, όμως, στοιχεία συγκεκριμένα, τα οποία να στηρίζουν ή να επεξηγούν αυτή του τη βεβαιότητα. Η στοχοποίηση, πάντως, των εκάστοτε συμβούλων του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί μια πρώτη πάγια και σχεδόν αυθόρμητη, πλέον, πρακτική του απορριπτικού στρατοπέδου, χωρίς όμως και να προτείνεται αποστασιοποίηση από τον Οργανισμό.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τη στήλη είναι η ειλικρίνεια εκείνων που δηλώνουν ότι θέλουν και στηρίζουν τη διαδικασία επίλυσης που ακολουθείται και στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Θα εμμείνουν μέχρι τέλους; Το ερώτημα μπαίνει. διότι απλούστατα η ελληνοκυπριακή διπλωματία συνήθως χρησιμοποιούσε τις συνομιλίες ως τον μοναδικό τρόπο που διέθετε για να κρατήσει τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να μπαίνει σε επικίνδυνες εντάσεις. Μια πολιτική επιλογή που είχε υιοθετήσει και η τουρκοκυπριακή πλευρά υπό τη μακρά καθοδήγηση  του ιστορικού της ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αυτή η πολιτική, που κρατά μέχρι στιγμής, επέτρεψε την παγίωση του γεωγραφικού διαχωρισμού και τη δημιουργία σταθερών δομών και μιας σταθερής καθημερινότητας. Δημιούργησε, δηλαδή, το βασικό πλαίσιο της λύσης. Η ένταξη  στην ΕΕ διευκολύνει το Κυπριακό σε αρκετές πτυχές, κυρίως στο λεγόμενο θέμα της ασφάλειας.

.. Πάντως έχοντας υπόψη ότι πρέπει να βρεθεί κάποιου είδους σταθεροποίηση στην περιοχή … αν δεν λυθεί το Κυπριακό συνολικά, θα πρέπει τουλάχιστον να αναμένουμε κάποιου είδους ενδιάμεση συμφωνία που να αντιστοιχεί με την νέα κατάσταση.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αρκετά σαφής: θέλει ένταξη στην ΕΕ, αποστασιοποίηση από την Τουρκία,  ισότιμη σχέση με τους Ελληνοκύπριους και συμμετοχή στο φυσικό πλούτο.

Η τουρκική πλευρά, που θεωρείται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως η κατέχουσα το κλειδί της λύσης, καταφέρνει με τη συμπεριφορά της από το 2004 και μετά, να θεωρείται υποστηρικτής της λύσης στο διεθνή χώρο. Μετά την αποτυχία της πολιτικής της στη συριακή κρίση και τη ρήξη με τη Ρωσία είναι υποχρεωμένη να στραφεί προς την Ευρώπη. Φυσικά, δεν στρέφεται ως επαίτης, διότι είναι μια από τις χώρες των G20. Τα λάθη των μεγάλων βαρούν λίγο και τα λάθη των μικρών βαρούν πολύ. Φαίνεται, όμως, ότι το Κυπριακό επωφελείται, καθώς η Τουρκία κάνει για πρώτη φορά νύξη ότι συζητά αλλαγή του συστήματος εγγυήσεων.


Πάντως, έχοντας υπόψη ότι πρέπει να βρεθεί κάποιου είδους σταθεροποίηση στην περιοχή και ειδικά για τη θαλάσσια περιοχή να ρυθμιστεί η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων , αν δεν λυθεί το Κυπριακό συνολικά, θα πρέπει τουλάχιστον να αναμένουμε κάποιου είδους ενδιάμεση συμφωνία που να αντιστοιχεί με τη νέα κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου