22 Νοε 2015

“Το θρίλερ της βιομηχανοποίησης της Λάρνακας – the sequel”


Της Γιώτας Δημητρίου

Σε πείθουν ότι όλα αυτά γίνονται για την “ανάπτυξη” και σκέφτεσαι “ίσως δηλαδή εργοδοτηθεί ο άνεργος κοσμάκης”, δεν σου λένε την αλήθεια πως οι θέσεις εργασίας είναι λίγες, δεν σου λένε ότι οι θέσεις στα νοσοκομεία ίσως γεμίσουν απ’ τις ασθένειες που θα φέρουν οι εν λόγω “αναπτύξεις”!

Σου λένε πως οι εταιρείες που έρχονται είναι “κολοσσοί”, αλλά δε σου λένε ότι χρηματοδοτούσαν τον πόλεμο στο ΙΡΑΚ, δε σου λένε ότι ο επικεφαλής τους βρίσκεται στη φυλακή για περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Στην αρχή, λοιπόν, είναι το βιομηχανικό λιμάνι στην καρδιά της πόλης. Ανάμεσα σε άλλα παραμύθια σου λένε πως “θα είναι προσωρινό” , λες και υπάρχει εταιρεία η οποία ξοδεύει χιλιάδες (ή εκατομμύρια) για εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν προσωρινά, λες και τα πιθανά ατυχήματα ή προκλήσεις ασθενειών που ενδέχεται να στοιχίσουν την ζωή ανθρώπων, θα είναι “προσωρινός θάνατος”.

Μετά ακολουθούν τα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας στη περιοχή Κρασά. Δίπλα από σπίτια και σχολεία. Γνωρίζεις πως μέσα στην πόλη θα μεταφέρονται χημικά και εκρηκτικά. Σε μια πόλη που ΠΑΡΑΝΟΜΑ (σύμφωνα με τις οδηγίες Σεβέζο) φιλοξενεί εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου! Δεν θες καν να σκεφτείς τί θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος!

Σου λένε πως οι ό,ποιες αντιδράσεις “είναι κόλπα της αντιπολίτευσης”,  λες και τα ατυχήματα και οι ασθένειες θα επιλέξουν ποιό πολιτικό χρώμα θα έχει το θύμα που θα βρεθεί στο δρόμο τους, λες και δεν είναι ξεκάθαρο πλέον πως άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις (και άνθρωποι που δεν ανήκουν σε καμιά πολιτική παράταξη) φωνάζουν όχι στην επικίνδυνη βιομηχανοποίηση της πόλης κι επαρχίας Λάρνακας.

Και ενώ κάποιες ομάδες πολιτών και τρία κόμματα παλεύουν κατά της επικίνδυνης αυτής μετατροπής της τουριστικής πόλης της Λάρνακας σε βιομηχανική, έρχεται ακόμη μια έκπληξη: Ένα επιπλέον επικίνδυνο εργοστάσιο. Εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού! 

Διότι όταν το χρήμα κυριεύει τους ανθρώπους, τότε οι ζωές των γύρω τους δεν τους ενδιαφέρουν. Κι όταν μάλιστα υπάρχει και η στήριξη (ή εμπλοκή) απ’ τους κυβερνώντες, εκεί να δεις action στο θρίλερ!

Κρύβετε την αλήθεια κύριοι, αλλά αφού ασχολείστε με το χρυσό να σας υπενθυμίσουμε ότι ”Σιγάν την αλήθειαν χρυσόν εστί θάπτειν”.

Οι ομάδες πολιτών φωνάζουν ΟΧΙ στο εργοστάσιο χρυσού και ζητούν να μετακινηθεί σε μη κατοικημένη περιοχή, ενώ σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι “τοποθετείται εναντίoν της χωροθέτησης του στη συγκεκριμένη περιοχή, και ζητά επίσημα την διεξαγωγή μελέτης ως προς την εξεύρεση της σωστής τοποθέτησης του, η οποία δεν θα προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους των γύρω περιοχών και θα πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θα συνάδει με το τοπικό σχέδιο της Λάρνακας. Ταυτόχρονα επιβάλλεται η διεξαγωγή μελέτης ανάλυσης εκτίμησης κινδύνου, για οποιανδήποτε τοποθεσία και αν επιλεχθεί”.

Το θρίλερ, the sequel, στη πόλη κι επαρχία Λάρνακας εκτυλίσσεται εν ολίγοις όπως περιγράφω πιο πάνω.
Απόψε, ένας φίλος (ακτιβιστής) μου έθεσε τα πιο κάτω ερωτήματα:

“Πού αλλού στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοια εργοστάσια χρυσού;

Και αν υπάρχουν, σε ποιά ακτίνα βρίσκονται από κατοικημένη περιοχή;
Γιατί ζητάτε μεταφορά του υπό ανέγερση εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού από τη μια ζώνη στην άλλη; Δηλαδή, ας πούμε ότι το σύνθημα σας είναι “ο θάνατος παραμονεύει” ή κάτι τέτοιο, θεωρείτε ότι το αέριο χλώριο θα σταματήσει 1000 μ πιο πάνω;

Κοινωνιολογικά μιλώντας, αυτό είναι ο ορισμός του NIMBY (“Not In My Back Yard”) : “όχι εδώ μέσα στην αυλή της προϋπάρχουσας οικιστικής ζώνης, αλλά λίγο πιο κάτω”.
Ναι, αλλά το ΜΑΚΡΙΑ δεν υπάρχει επιστημονικά…..
Το αέριο χλώριο, σε περίπτωση έκλυσης δεν σταματά σε ακτίνα μερικών χλμ, πόσο μάλλον 1-2 χλμ. Σταματά;
Γιατί η γη έκτασης 10500 τετρ. χλμ που εκμισθώθηκε από το κράτος στη μια ζώνη, προφανώς δεν υπάρχει στην άλλη….
Και στην τελική, η κρατική γη δεν είναι κοινό αγαθό;”
Είναι πολλά τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε και να δούμε, αν τελικά θα αφήσουμε τους κυβερνώντες και τα πιόνια τους να καταστρέψουν το περιβάλλον και να παίξουν με τις ζωές των κατοίκων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας[1].

[……
Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015, διαβάστηκε το πιο κάτω υπόμνημα:
ΠΡΟΣ:
ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ
Ο σκοπός της σημερινής διαμαρτυρίας και του υπομνήματος είναι η συνέχιση του αγώνα για την υγεία και ασφάλεια των δημοτών της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Αγωνιζόμαστε επίσης για την ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λάρνακας που τόσο έχει ανάγκη. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε εναντίον των συγκεκριμένων αναπτύξεων αλλά εναντίον της χωροθέτησης τους στις συγκεκριμένες περιοχές όπου θεωρούμε ότι επηρεάζουν και την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων αλλά και την ίδια την ανάπτυξη την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν.

Έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της προσπάθειας της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ για βιομηχανοποίηση του Λιμανιού Λάρνακας και χωροθέτηση βαριών βιομηχανιών στην Βιοτεχνική Περιοχή Αραδίππου – Κρασά, η οποία όμως, σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας του 2013, είναι περιοχή ελαφράς βιομηχανίας. Και αντί οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Αραδίππου να σταθούν ανάχωμα στις μονομερείς και ετσιθελικές πιο πάνω ενέργειες της Κυβέρνησης, οι ίδιοι, με τις πλειοψηφίες που διαθέτουν στα Δημοτικά Συμβούλια, διευκολύνουν την Κυβέρνηση με τις πράξεις ή και τις παραλείψεις τους.

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και χωροθέτηση αναπτύξεων στην Πόλη και Επαρχία Λάρνακας, με αποτέλεσμα να προχωρούν με την τοποθέτηση βαριών βιομηχανιών δίπλα από κατοικημένες περιοχές, παραγνωρίζοντας την υγεία και ασφάλεια των πολιτών, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις νενομισμένες διαδικασίες.

Τα τελευταία χρόνια και δη κατά τη διάρκεια της Δημαρχίας των κ.κ. Λουρουτζιάτη και Ευαγγελίδη, οι οποίοι εκλέγηκαν κάτω από την σημαία του Δημοκρατικού Συναγερμού και απολαμβάνουν την άνεση που τους δίνει η πλειοψηφία στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια, αντί να γίνουν οι εκφραστές των καλώς νοουμένων συμφερόντων των Δημοτών τους και της τοπικής κοινωνίας τους, έχουν γίνει οι Κυβερνητικοί εντολοδόχοι αποφάσεων που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού και που αφορούν όλους εμάς και που λήφθηκαν στην απουσία μας και χωρίς την εκ του νόμου απαιτούμενη δημόσια διαβούλευση και συζήτηση όπως καθορίζουν οι σχετικοί νόμοι και κανονισμοί.

Την 7/04/2015 η Επίτροπος Διοικήσεως εξέτασε τις καταγγελίες της ομάδας «Πολίτες και κάτοικοι Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου Κρασά» που αφορούσε τις διαδικασίες αδειοδότησης εγκαταστάσεων παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στις εργασίες ανεύρεσης και εξόρυξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εξέδωσε σχετική έκθεση όπου φαίνεται ξεκάθαρα η παράνομη και παράτυπη χωροθέτηση των πιο πάνω εγκαταστάσεων. Η Επίτροπος Διοικήσεως καταλήγει ξεκάθαρα ότι έγινε μία αδιαφανής, εσπευσμένη και συντονισμένη διαδικασία από Τμήματα του Δημοσίου Τομέα για να επιτευχθεί οπωσδήποτε η χωροθέτηση των πιο πάνω αναπτύξεων στην Περιοχή Κρασά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Αραδίππου συγκάλεσε εσπευσμένα το δημοτικό συμβούλιο λίγες μέρες πριν ψηφίσει η Βουλή την πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων που προνοούσε την υποχρεωτική εκπόνηση μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον γι΄ αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος Αραδίππου, παρά το ότι είχε στην κατοχή του την πιο πάνω έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και παρά την ανοχή του στις πιο πάνω παράνομες ενέργειες και παραλείψεις, εντούτοις, τον ίδιο μήνα που έλαβε την έκθεση, με την ανοχή του ή και τις παραλείψεις του προωθεί τη χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στην Περιοχή Κρασά με τις ίδιες αδιαφανείς και εσπευσμένες διαδικασίες σε συντονισμό με Κυβερνητικά Τμήματα αδιαφορώντας για τις ενστάσεις των πολιτών της Πόλης της Λάρνακας και των γύρω Περιοχών, χωρίς την διεξαγωγή οποιασδήποτε δημόσιας διαβούλευσης στις διαδικασίες που ακολουθούν και παρά του ότι αυτή προβλέπεται από τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπήρξε επίσης καμία τοποθέτηση ούτε αντίδραση από πλευράς του δημάρχου Λάρνακας για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη η οποία επηρεάζει και την πόλη της Λάρνακας.

Παρενθετικά, σημειώνεται ότι σε παρόμοια ευρήματα με την Επίτροπο Διοικήσεως, σχετικά με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Medserv στο λιμάνι Λάρνακας έχει καταλήξει και ο Γενικός Ελεγκτής. Ο Γενικός Ελεγκτής, με απαντητική επιστολή του ημερομηνίας 3 Νοεμβρίου 2015 σε σχετική καταγγελία της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ-Αριστερά, Νέες Δυνάμεις στο Δήμο Λάρνακας, υπογραμμίζει ότι η μη έκδοση άδειας οικοδομής στην εταιρεία Medserv ήταν παράνομη επεξηγώντας λεπτομερώς την εκ των νόμων και κανονισμών υποχρέωση της εταιρείας να εξασφαλίσει άδεια οικοδομής και την αντίστοιχη υποχρέωση του Δήμου Λάρνακας να εκδώσει άδεια οικοδομής για τις εγκαταστάσεις, πράγμα που δεν έγινε.

Ενώ έχουν παραβιασθεί οι οδηγίες του Υπουργού για την σύνταξη της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον σύμφωνα με την Κ.Δ.Π.420/2008 για την προτεινόμενη ανάπτυξη εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού, εντούτοις παρά τις παροτρύνσεις των πολιτών και άλλων Δημοτικών Ομάδων του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου για να γίνει προσφυγή κατά της απόφασης για την χορήγηση Πολεοδομικής Έγκρισης εντούτοις ο Δήμαρχος Αραδίππου με την πλειοψηφία που διαθέτει αποφάσισε να μην προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο πράγμα που αποδεικνύει την σύμπλευση του με τις πολιτικές της Κυβέρνησης και του κόμματος του.

Ο υποσκαπτικός, για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών, ρόλος που διαδραματίζουν οι δύο πιο πάνω Δήμαρχοι φαίνεται και από το ότι ενώ είναι Δήμαρχοι όλων των Δημοτών της πόλης τους, εντούτοις δεν διαφώνησαν και ανέχτηκαν χωρίς διαμαρτυρία για ακόμα μια φορά ετσιθελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την επαρχία μας. Αναφερόμαστε στην πρόσφατη μετονομασία του διεθνούς αεροδρομίου Λάρνακας με το όνομα ενός τέως προέδρου της Δημοκρατίας, ηγέτη του Δημοκρατικού Συναγερμού, αδιαφορώντας για τις ενστάσεις και επιφυλάξεις. Τέτοια θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση μέσω του διαλόγου. Οι δύο δήμαρχοι έπρεπε να ζητήσουν – πέραν των δικών τους προσωπικών απόψεων – και να υπερασπιστούν τη διαδικασία του διαλόγου και της συναίνεσης. Απέδειξαν και πάλι με τη στάση τους, αναφορικά με τη μετονομασία του αεροδρομίου Λάρνακας, την προσήλωση τους στην κομματική τους προέλευση και στις επιθυμίες της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η πόλη και επαρχία Λάρνακας αντιμετωπίζουν πολλά διαρθρωτικά προβλήματα και έχουν έλλειψη βασικών υποδομών για την ευημερία, ασφάλεια και υγεία των πολιτών.
Καλούμε για ακόμη μια φορά τους δημάρχους κ. Λουρουτζιάτη και κ. Ευαγγελίδη να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα και να σταματήσουν να είναι απλοί εντολοδόχοι των αποφάσεων και επιθυμιών της κυβέρνησης του κομματικού τους χώρου!

Ζητούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τους νόμους και τους πολίτες της Λάρνακας!

Διεκδικούμε έργα ανάπτυξης που να λαμβάνουν υπόψη την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων!
Λάρνακα, 21/ 11/ 15[2]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου