8 Νοε 2015

Στα πρόθυρα κρίσης πανικού Η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να μην μπορεί να παρεμποδιστεί;Από τη πρώτη στιγμή του διορισμού του Έσπεν Μπαρθ Άϊντα στη θέση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, η στήλη είχε προβλέψει, χωρίς να ρίξει τα χαρτιά, ότι σύντομα ο άνθρωπος θα κηρυσσόταν ανεπιθύμητος. Κι' όπως ξαναείπαμε, δεν πρόκειται για πρόβλεψη αλλά απλά για διαπίστωση για την ίδιας . Αρχίζουμε από τον ειδικό σύμβουλο και μετά πάμε στον ΓΓ. Ο Άϊντα έγινε στόχος των «μικρών απορριπτικών» μόλις ήλθε, αλλά η στήριξη του από την εκκλησία, που είναι το καινούργιο δεδομένο σε σχέση με τις προηγούμενες συνομιλίες, ανέστειλε τη στοχοποίηση. Εξ άλλου η αποπομπή του προηγούμενου ειδικού αντιπροσώπου ήταν τόσο νωπή, που έκανε τις κατηγορίες εναντίον του Άϊντα να φαίνονται κωμικές. Πλην όμως τα πράγματα, κατά ορισμένους προχωρούν στις συνομιλίες καλά, προς την κατεύθυνση της λύσης, που σημαίνει ότι προχωρούν κακά για όσους δεν επιθυμούν τη λύση ( ή τη λύση με αυτό το περιεχόμενο ως θα μπορούσε να ειπωθεί). Είναι επομένως επείγον να φθαρεί όσο είναι καιρός, ο κ Άϊντα.
Σφοδρά λοιπόν παράπονα για τον κ Άϊντα άκουσε από φίλους του στη Κύπρο ο υπουργός των εξωτερικών της Ελλάδας κ Κοτζιάς. Ο τελευταίος φαινομενικά έβαλε τον κ Αϊντα στη θέση του λέγοντας του να μην ξεχνά ότι αντιπροσωπεύει τον ΟΗΕ. Ήταν ένας εύσχημος τρόπος που χρησιμοποίησε για να στηρίξει και την θέση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως την στηρίζει και την καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς βέτο, ούτε των Ρώσων ούτε των Κινέζων.

Η εφημερίδα έχει υποχρέωση κατά την γνώμη μας, αφού δήλωσε όσα δήλωσε, να απαντήσει και στη δήλωση του Άϊντα: «δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προχωρήσεις σε μια οικονομία υδρογονανθράκων όσο υπάρχει πολιτική διαίρεση».

Η εφημερίδα ο Φιλελεύθερος ως τέτοια- σύνταξη και ιδιοκτήτες- ξεσπάθωσαν σήμερα ( Κυριακή 8.11.15 ) εναντίον του Νορβηγού διπλωμάτη ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πως «δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προχωρήσεις σε μια οικονομία υδρογονανθράκων όσο υπάρχει πολιτική διαίρεση». «Με τη μέθοδο των εκβιασμών δεν παράγεται αποτέλεσμα, αλλά προκαλούνται αντιδράσεις και περιπλέκουν τις προσπάθειες για λύση» προειδοποιεί η εφημερίδα η οποία δεν διστάζει να γράψει και το αναμενόμενο, « ...ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού υιοθετεί εν πολλοίς τις τουρκικές θέσεις στο θέμα αυτό. Υιοθετεί την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ...έχει το δικαίωμα όπως όλα τα κράτη του κόσμου να αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο επειδή ένα άλλο κράτος η Τουρκία, με μεθόδους τρομοκρατίας προσπαθεί να αποτρέψει τις έρευνες διεκδικώντας μερίδιο». Αφού παραπονιέται η εφημερίδα για την σιωπή του Άϊντα στο θέμα του κακού νερού, του ζητά να μην πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά από την κυβέρνηση να καταστήσει σαφές ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν κανονικά.

Η εφημερίδα έχει υποχρέωση κατά την γνώμη μας, αφού δήλωσε όσα δήλωσε, να απαντήσει και στη δήλωση του Άϊντα: «δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προχωρήσεις σε μια οικονομία υδρογονανθράκων όσο υπάρχει πολιτική διαίρεση». Φιλελεύθερε υπάρχει ή δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο; Φιλελεύθερε έχεις ευθύνη έναντι της στοιχειώδους λογικής τουλάχιστον και σε όσους σε λαμβάνουν υπόψη. Μπορεί βέβαια να υπάρξουν και χειρότερα αλλά θεωρείς ότι είναι συνετό να αναμένεις μια μονομερή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων χωρίς λύση του Κυπριακού μέσα σε συνθήκες κανονικότητας; Και έστω στην καλύτερη περίπτωση ότι κάποια οικόπεδα τύχουν εκμετάλλευσης, τι γίνεται με τις περιοχές όπου χρειάζεται συμμετοχή της Τουρκίας για την οριοθέτηση τους; Και αν γίνει κατορθωτή «μια κανονική» εκμετάλλευση Φιλελεύθερε, έχεις την εντύπωση ότι το «ψευδοκράτος» θα μείνει ψευδοκράτος να σε περιμένει; Όσο για το αν η Κύπρος «έχει το δικαίωμα όπως όλα τα κράτη του κόσμου να αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο», επιτέλους θα πρέπει να αντιληφθείς ότι η Κύπρος δεν είναι όπως όλα τα κράτη του κόσμου γιατί πρώτα από όλα είναι ημικατεχόμενη. Περί αυτού πρόκειται ακριβώς εξ ου και οι πόλεμοι που προηγήθηκαν και οι συνομιλίες φυσικά.

Η βόμβα στο ρωσικό αεροπλάνο προκάλεσε πολλούς θανάτους, και μια τεράστια αναστάτωση στον κόσμο αλλά κατά πάσα πιθανότητα και την απονέκρωση της τουριστικής αγοράς στην Αίγυπτο για αόριστο χρονικό διάστημα. Γι αυτό η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να προσφέρει τον κυπριακό ουρανό για ασκήσεις στον Ισραήλ όσο είναι καιρός.

Η στήλη ασχολείται με το θέμα ακριβώς για να υποδείξει ότι ορισμένοι θεωρούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την δυνατότητα « πουλήσει» τα κατεχόμενα και να της μείνουν τα πετρέλαια.
Η εφημερίδα βέβαια αναδιπλώνει την όλη πολιτική της στα βασικά κείμενα του φύλλου. Στη πρώτη σελίδα κεντρικός τίτλος είναι: Χρονοδιάγραμμα για συμφωνία και υπότιτλος: ο Άϊντα επιμένει στο σενάριο για λύση τους επόμενους μήνες , παρά τις μεγάλες διαφωνίες . Επιλέγεται ακριβώς η λέξη χρονοδιάγραμμα η οποία είναι κόκκινη γραμμή για την πλευρά μας αλλά και γιατί όντως αν πλησιάσουν πολύ οι εκλογές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια δικαιολογία για μια καινούργια πολιτική αναβλητικότητας. Η ανάγκη όμως του Φιλελεύθερου να αναφέρεται με αγωνία στο θέμα ( « ενισχύουν και αναβαθμίζουν την εμπλοκή τους στη διαδικασία των συνομιλιών τα Ηνωμένα Έθνη, επιμένοντας στους αρχικούς σχεδιασμούς για την επίτευξη συμφωνίας στους επόμενους λίγους μήνες» , ενώ παράλληλα θεωρεί ότι μόνο ο Ά ϊντα στήνει σκηνικό λύσης ( μέγας τίτλος στην τρίτη σελίδα) δείχνει το φόβο της εφημερίδας για τις πιθανότητες, αν όχι λύσης τουλάχιστον μιας νέας συμφωνίας.

Στο πάνω μέρος της πρώτης σελίδας προβάλλεται η ολοσέλιδη στη σελίδα 4 συνέντευξη της Ελένης Θεοχάρους : «διαφωνώ πολιτικά με τη ηγεσία του ΔΗΣΥ... των προεδρικών προηγείται η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας» όπου εμφανίζεται η ίδια αγωνία για την επίτευξη λύσης ( που θα διαλύσει κατά την Θεοχαρους την ΚΔ ) και «είμαι περήφανη για τις θέσεις και τη στάση μου». Γενικά μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια « προεδρική εμφάνιση» της Θεοχάρους.

Στο πλαϊνό της πρώτης σελίδας η Τουρκία ζητά ανταλλάγματα από την ΕΕ μεταξύ των οποίων και ξεπάγωμα τεσσάρων κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κύπρος. Το κείμενο συνειδητοποιεί εμμέσως ότι παρά τις μεγάλες αστοχίες της τουρκικής πολιτικής το μέγεθος και η γεωστρατηγική αξία της χώρας της επιτρέπουν μία ευχέρεια στο διεθνές παιγνίδι και άλλες αφορμές και ευκαιρίες.

Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε εδώ ότι στο θέμα των προσφύγων, παρά τις ευθύνες της στο συριακό πόλεμο, έχει όντως ίσως και τρία εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφος της. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια σχετική σύμπτωση συμφερόντων με την Ελλάδα η οποία όπως και η Τουρκία δεν σφραγίζουν τα σύνορα τους ( με την Ελλάδα δυστυχώς να κρατεί ερμητικά κλειστά τα σύνορα στον Έβρο). Στη πρώτη σελίδα προβάλλονται τέσσερις αναλύσεις για την υπερίσχυση Ερντογάν στην Τουρκία. Οι τρείς πραγματεύονται τα αναμενόμενα διλήμματα. Στεκόμαστε στην μία η οποία κατά την εφημερίδα πραγματεύεται το νέο σλόγκαν «Ερντογάν ή διχοτόμηση» από τον Μάριο Ευρυβιάδη. Δεν γνωρίζουμε που εντόπισε το νέο σλόγκαν (σικ) η εφημερίδα ή ο συγγραφέας. Για τον τελευταίο ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας τζιχαντιστής. Το καινούργιο σλόγκαν πιθανόν να είναι πρόταση για την Θεοχάρους. Αλλά όπως καταλαβαίνετε και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να υπάρχει η αντίληψη ότι μια λύση βρίσκεται προ των πυλών.΄

ΥΓ. Η βόμβα στο ρωσικό αεροπλάνο προκάλεσε πολλούς θανάτους, και μια τεράστια αναστάτωση στον κόσμο αλλά κατά πάσα πιθανότητα και την απονέκρωση της τουριστικής αγοράς στην Αίγυπτο για αόριστο χρονικό διάστημα. Γι αυτό η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να προσφέρει τον κυπριακό ουρανό για ασκήσεις στον Ισραήλ όσο είναι καιρός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου