22 Νοε 2015

Τώρα ο Χάσικος θα αποκτήσει και τηλεοπτικό κανάλι, «που δεν είναι προσωπικά δικό του», αλλά θα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος της οικογένειας, και τους διόρισε και ..τον Τσαλακό για διευθυντή.. και δεν «έχει σχέση» ο ίδιος..:)


Η κωμική σειρά «Σωκράτης Χάσικος – εγώ δεν έχω σύγκρουση συμφερόντων» συνεχίζεται και φαίνεται να είναι επικερδής, παρά την χαμηλή αξιολόγηση από το κοινό

Φιλελεύθερος 12/11/2015. σελίδα 16. Στο πρωτοσέλιδο υπήρχε αναφορά.. για το θέαμα των χαλαρώσεων που πρόβαλε τότε  Χάσικος… και σαν μετατόπιση από διάφορα..

Όταν την περασμένη εβδομάδα, ο  Σ. Χάσικος έκανε μια ακόμα από εκείνες τις κωμικές παραστάσεις, όπου προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του, και καμωνόταν ότι ο ίδιος δεν ξέρει από χαλαρώσεις, ενώ την ίδια ώρα έλεγε ότι ο ίδιος μεσολάβησε για να παραβιαστεί η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα για τους εργολάβους που έδωσαν μίζες για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, λίγοι εστίασαν στο ότι το πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό κανάλι του Χάσικου γινόταν πραγματικότητα. Όπως έγραψε και ο Φιλελεύθερος, ουσιαστικά υπήρχε άδεια για συνδρομητικό κανάλι και ο Χάσικος ήταν μεγαλομέτοχος. Φαίνεται, όμως, ότι με τις ευκολίες που μπορεί να έχει ως υπουργός, αποφάσισε να το κάνει ανοικτό. Και όπως έκανε και στο κτηματολόγιο, όπου διόρισε «δικούς του» για να ελέγχει την κατάσταση [και έτσι δεν φαίνεται πως εξυπηρετούνται οικεία συμφέροντα γιατί μετατοπίζεται έμμεσα η απόφαση;] έτσι και εδώ, φαίνεται ότι υπάρχει μια επιφάνεια απόστασης. Η οικογένεια του Χάσικου, που έχει το συγκρότημα που προσπαθεί να οικοδομήσει γύρω από την εφημερίδα Αλήθεια, θα νοικιάζει τις εγκαταστάσεις. Και επειδή είναι σαφές το τί γίνεται στο άλλο τηλεοπτικό κανάλι, το Μέγα, όπου ο αρχιεπίσκοπος νοικιάζει στο κανάλι, αλλά ουσιαστικά καθορίζει [όχι απλώς έμμεσα] την κατεύθυνση του για να εξυπηρετεί τα ό,ποια συμφέροντα θέλει, έτσι και το Άλφα θα είναι εκφραστική φωνή της οικογένεια Κουλέρμου. Και αν η σύμπτωση της προηγούμενης πρόθεσης [με μεγάλο μέτοχο τον ίδιο τον κ. Χάσικο] και το «ενοίκιο των εγκαταστάσεων» δεν είναι αρκετή τεκμηρίωση, ο Χάσικος φρόντισε να διορίσει, όπως έκανε και στο ΡΙΚ, ενα «δικό του» τον Τσαλακό, επικεφαλής του καναλιού.[1]
Αλλά σημερα η εικόνα [του κ. Χάσικου] είναι πια κωδικοποιημένη – και το τηλεοπτικό κανάλι απλώς θα κάνει την εικόνα της σύγκρουσης συμφερόντων και της αναπόφευκτης δομικά διαπλοκής ακόμα πιο κραυγαλέα. Όσο και αν χαριεντίζεται με αστείες μετατοπίσεις. Η παρούσα συγκυρία, μετά… την παραίτηση Πενταρά και την παύση του Ρίκκου είναι δύσκολη για τον κ. Χάσικο, που έχει βλέψεις και για την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Όμως, τέτοιες κινήσεις [όπως η παραμονή στο υπουργείο με υπεκφυγές για τις τόσες συγκρούσεις συμφερόντων] απλώς υπονομεύουν τη θέση του. Και τον φέρνουν επικίνδυνα κοντά σε σύγκρουση με συνταγματικές αρχές.

Η εικόνα είναι σαφής όπως και η κραυγαλέα κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων του υπουργού σε πολλούς τομείς – είναι επικεφαλής υπηρεσιών που αποφασίζουν για συμφέροντα της οικογένειάς του: από το ιχθυοτροφείο το Λιοπέτρι[2] μέχρι τα ΜΜΕ γενικά και τις τηλεοράσεις ειδικά με την Βέλιστερ,[3] και φυσικά το κτηματολόγιο.. Ο ίδιος είναι εκεί εμφανώς, γιατί εκφράζει μια πτέρυγα του κομματικού μηχανισμού του ΔΗΣΥ που πρόσκειται στον κ. Κουλέρμο – από εκεί κληρονόμησε ο κ. Χάσικος την ό,ποια επιρροή του. Ο ίδιος, όμως, ως πολιτικός είναι στα όρια του κωμικού πια. Στην αρχή της θητείας του ως βουλευτής, αλλά και ως υπουργός είχε μια κάποια απόσταση για το ευρύτερο κοινό από αυτήν την εικόνα της διαπλοκής – αν και, όπως γράψαμε σε σχετική έρευνα, η οικογένεια Κουλέρμου φαινόταν να εμπλέκεται σε οικονομικά συμφέροντα με προηγούμενους υπουργούς άμυνας,[4] και ο ίδιος ήταν υπουργός την εποχή των μιζών του Ν. Μιχαηλίδη [γιατί οι μίζες δόθηκαν και μετά τους πύραυλους S 300], εντούτοις η κοινή γνώμη δεν εστίασε σε αυτόν. Ήταν έτσι και αλλιώς γενικά προβληματικές, σε θέματα διαπλοκής, οι κυβερνήσεις Κληρίδη. Και ο ίδιος ο Χάσικος προσπαθούσε να κρατήσει ένα προφίλ κάπως. Μάλιστα, το 2011 είχε δηλώσει ότι δεν θα ξανά-έθετε υποψηφιότητα, γιατί ήθελε να ασχοληθεί με τις οικογενειακές επιχειρήσεις και θα υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων. Τότε το καταλάβαινε και τώρα όχι; Προφανώς, κάνει το άτομο που καμώνεται ότι δεν καταλαβαίνει.


Αλλά σήμερα η εικόνα είναι, πια, κωδικοποιημένη – και το τηλεοπτικό κανάλι απλώς θα κάνει την εικόνα της σύγκρουσης συμφερόντων και της αναπόφευκτης, δομικά, διαπλοκής ακόμα πιο κραυγαλέα. Όσο και αν χαριεντίζεται με αστείες μετατοπίσεις. Η παρούσα συγκυρία, μετά και το ξήλωμα του δικτύου [με το οποίο φαινόταν να έχει σχέσεις] με την παραίτηση Πενταρά και την παύση του Ρίκκου, είναι δύσκολη για τον κ. Χάσικο, που έχει βλέψεις και για την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Όμως, τέτοιες κινήσεις [όπως η παραμονή στο υπουργείο με υπεκφυγές για τις τόσες συγκρούσεις συμφερόντων] απλώς υπονομεύουν τη θέση του. Και τον φέρνουν επικίνδυνα κοντά σε σύγκρουση με συνταγματικές αρχές.
[4] «Οι μίζες για τους εξοπλισμούς και η αβάσταχτη σιωπή στην κυπριακή Δημόσια Σφαίρα http://2ha-cy.blogspot.com/2015/09/blog-post_83.html

και
Η επανεμφάνιση της σκιάς των μιζών από τα εξοπλιστικά, πανικοβάλλει το Χάσικο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου