22 Νοε 2015

Εν αρχή ην η Αντίσταση… Η πρώτη νίκη στο μεταμοντέρνο αγώνα των κυπρίων ενάντια στις εκποιήσεις –πολίτες και μαθητές αποτρέπουν έξωση οικογένειαςΣτις 19/11 οργανώθηκε με επιτυχία η πρώτη απόπειρα αποτροπής έξωσης οικογένειας με οικονομικά προβλήματα. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση φαίνεται να έχει το Κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις, και το Αντιφασιστικό Δίκτυο και συμμετείχαν πολίτες και γείτονες. Και ίσως στην πιο αξιοσημείωτη εκδήλωση, οι μαθητές/τριες του γειτονικού σχολείου φώναζαν συνθήματα στήριξης – και το ιστορικό, πια, σύνθημα ενάντια στις εκποιήσεις: ‘Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη’.

Οι κινητοποιήσεις στη Λεμεσό:
Την ίδια βδομάδα που ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωνε ότι οι ευάλωτες ομάδες δεν πρέπει να ανησυχούν για τα ΜΕΔ και συναντιόταν με τραπεζίτες για το ίδιο θέμα, στη Λεμεσό προχωρούσε έξωση οικογένειας που εντάσσεται στις ομάδες ακριβώς στις οποίες αναφερόταν.  Το μήνυμα ότι επιδότης θα επιχειρούσε να επιδόσει έγγραφο για την έξωσή της από διαμέρισμα στις πρώην Δημοτικές Κατοικίες Λεμεσού στην περιοχή Αγίου Ιωάννη, οι οποίες είναι πολυκατοικίες του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, διαδόθηκε σαν αστραπή, όπως ακριβώς έδρασε για τη διάχυση της πληροφόρησης το Αντιφασιστικό Δίκτυο Λεμεσού, με τηλεφωνικά μηνύματα και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μέσα από τις σελίδες του το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις.

Δεκάδες κόσμος προσέτρεξαν και δημιουργώντας ανθρώπινη ασπίδα απέτρεψαν, έστω και προσωρινά, την έξωση. Σύμμαχοι και μαθητές/τριες του διπλανού σχολείου του 9ου Λυκείου Αγίου Αντωνίου που παρακολουθούσαν εν ώρα διαλείμμματος, έδρασαν με το δικό τους τρόπος, και συμμετείχαν στην αντίσταση, φωνάζοντας συνθήματα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και «Κανένα Σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη», με τους εκπαιδευτικούς να ακούγονται σε βίντεο να καλούν τους μαθητές να σωπάσουν! Γιατί υπάρχει και αυτή η μερίδα του μαθητόκοσμου, όπως και αυτή η μερίδα των ... εκπαιδευτικών που θα μπορούσαν να διδαχθούν από τους μαθητές, αλλά προτιμούν να σωπάσουν και να κλείσουν τα μάτια.

Η είδηση, φυσικά, δεν καλύφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, αφού θα χαλούσε την δήθεν εικόνα της εξόδου από το μνημόνιο, της δήθεν ανάπτυξης, της δήθεν εξόδου στις αγορές και γενικά το παραμύθι που προσπαθεί να πουλήσει με την αποτυχημένη ρητορική και πρακτική του ο υποικ και η κυβέρνηση.
Η είδηση παρουσιάστηκε εδώ (http://www.i-eidisi.com/2015/11/18/lemesos-polites-estisan-podi-ke-den-epetrepan-na-mini-ston-dromo-mia-mana-me-ta-pedia-tis/ ) μαζί με φωτογραφικά στιγμιότυπα για τις αντιδράσεις του κόσμου, όπως και το βίντεο της αντίστασης των μαθητών.

Μια πρώτη νίκη μέσα από την αντίσταση του δρόμου που ανοίγει μονοπάτια για μετέπειτα. Και μερικές καταγραφές από τον Τύπο:

"Το γεγονός ξεσήκωσε γείτονες και άλλους πολίτες οι οποίοι, γνωρίζοντας την κατάσταση της οικογένειας, συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι πετυχαίνοντας την προσωρινή αποχώρηση του δικαστικού επιδότη."[1]
Μάλιστα το περιστατικό συνέβη μπροστά από το 9ο Λύκειο Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό, με τους μαθητές να σπεύδουν και αυτοί με τη σειρά τους να στηρίξουν την οικογένεια. Την ώρα του διαλείμματος οι μαθητές από το σχολείο φώναζαν συνθήματα όπως “ ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” και “ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ”[2]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου