11 Οκτ 2015

Identity Politics: Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή της κρίσης της ελληνοκυπριακής δεξιάς εθνικοφροσύνης Το ανέκδοτο περί ελληνοφρόνων και το κλαμπ του Αβέρωφ που έγινε στάχτη


Γ. Καλλινίκου
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015
  
  Το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο από τον Γ. Καλλινίκου. Ήταν ένα σχόλιο για την συζήτηση μεταξύ ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για την στάση του ΔΗΣΥ απέναντι στην αριστερή ελληνική κυβέρνηση. Το κείμενο εστιάζει στις μετατοπίσεις που έχουν γίνει στο δημοσιο/επισημο λόγο της δεξιάς, σε αντιδιαστολή με ότι ο συγγραφέας, που έρχεται από την δεξιά, θεωρεί ότι είναι η αντίληψη των λαϊκών στρωμάτων της δεξιάς [ ουσιαστικά εκεί παραπέμπει η αναφορά στους «απλούς ανθρώπους]
Λάθος μεγάλο, Αβέρωφ. Πολύ μεγάλο. Αυτή η ειρωνεία σου να καλωσορίσεις το ΑΚΕΛ στο κλαμπ των ελληνοφρόνων είναι άκρως αποτυχημένη. Προφανώς, δεν το κατάλαβες. Αυτό το κλαμπ των ελληνοφρόνων, που εσύ εννοείς, το έχετε κάψει. Πρώτα το κάνατε ρεντίκολο και μετά το πυρπολήσατε. Το συντηρήσατε επί μακρόν ομολογουμένως. Δεκαετίες ολάκερες. Η Ελλάδα, η ελληνική σημαία, ο εθνικός ύμνος, το βαθύ μπλε και λευκό κοσμούσαν για χρόνια τις προθήκες κάποιων κομματικών γραφείων. Πλασάρατε καλά αυτές τις ιδέες. Ξέρατε ότι οι απλοί άνθρωποι τις αγαπούσαν στην πλειονότητά τους. Όχι μόνο όσοι κατείχαν ταυτότητες του ΔΗΣΥ. Πολύ περισσότεροι. Τολμώ να πω, η πλειονότητα του λαού. Καλά έκαναν και καλά συνεχίζουν να κάνουν οι απλοί άνθρωποι, οι αγνοί ιδεολόγοι. Ποιος δεν θέλει να είναι περήφανος για τις ρίζες του, την ιστορία του, τη γλώσσα του και ό,τι χαρακτηρίζει την ταυτότητα ενός λαού; Παίζατε πολύ καλά αυτό το παιγνίδι.
 
Μέχρι τη στιγμή που κάποιο παιδαρέλι, ονόματι Αλέξης, ανήλθε στην εξουσία στην Ελλάδα. Εκπροσωπώντας την Αριστερά. Σας χάλασε, βεβαίως, ότι έπρεπε να συνεργαστείτε με αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν αυτό το βασικό. Εκείνο που πραγματικά σας τάραξε ήταν ότι αυτό το παιδαρέλι ήρθε να χαλάσει τη μανέστρα. Να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα. Πήγε να κοντραριστεί με όλους τους λύκους των Βρυξελλών. Απαίτησε αξιοπρέπεια, δικαίωμα λόγου στα όποια μέτρα θα επιβάλλονταν, απεγκλωβισμό από την πολιτική που οδήγησε τρία εκατομμύρια Έλληνες στην πείνα. Πανικοβληθήκατε, τρομάξατε, τα χάσατε. Και αν αυτός τα κατάφερνε; Αν κέρδιζε κάτι; Με τι μούτρα θα αντικρίζατε τον κυπριακό λαό όταν, από τον Μάρτιο του 2013, προτάσσετε μόνο την πολιτική του πιστολιού στον κρόταφο; Όταν, έκτοτε, η μόνη πολιτική που ασκείτε είναι αυτή του γονυπετούς επαίτη;
 
Δεν βρήκατε τη δύναμη να κρύψετε την απέχθειά σας, που ήταν προϊόν του πανικού σας. Φτάσατε στο κατάντημα, εσύ να αποφεύγεις να δεις τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο κι ο υπουργός Οικονομικών να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ με… ηχηρή αποστασιοποίηση. Και, στη συνέχεια, να επιστρέφει και να ομολογεί ξεδιάντροπα, σε μια προσπάθεια να διασύρει την, κατά τ' άλλα, αδελφική ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν κατάλαβε τι ζητούσε η Ελλάδα. Και, φυσικά, δώσατε και συνέχεια. Όταν αντιληφθήκατε ότι οι λύκοι των Βρυξελλών ήταν πανίσχυροι και δεν θα υπέκυπταν στην Ελλάδα, αναθαρρήσατε. Βρήκατε πάλι τη λαλιά σας. Κι αρχίσατε τις ειρωνείες. Προεξάρχοντος, πάντοτε, ενός υπουργού που αιφνιδίως έπαθε αμνησία. Ξέχασε πού ανδρώθηκε πολιτικά. Ξέχασε ποια σύμβολα ανέμιζε. Ξέχασε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι το μοναδικό μας στήριγμα και οφείλουμε να τη σεβόμαστε.
 
Άρχισε τις ειρωνείες. Με προκλητικό τρόπο ανακάλυψε ότι οι μόνοι μας δεσμοί με την Ελλάδα είναι… πολιτισμικοί. Τότε ήταν που προσπάθησες να κολάσεις κάπως τα πράγματα με την περιβόητη δήλωσή σου περί ελληνοφρόνων. Στην έφερε, όμως, πισώπλατα το Προεδρικό. Σου πέταξε εκείνη τη βόμβα περί αποκοπής του ομφάλιου λώρου και σ' άφησε άναυδο. Ήταν η στιγμή που το κλαμπ των ελληνοφρόνων έγινε στάχτη. Αποκαλύφθηκε, σε όλο το μεγαλείο της, η τεράστια υποκρισία που κρύβατε τόσες δεκαετίες. Απλούστατα διότι, κύριε Αβέρωφ, κανένας ελληνόφρων, με την πραγματική έννοια, δεν θα ειρωνευόταν ποτέ μια ελληνική κυβέρνηση. Είτε δεξιά είτε αριστερά. Είτε μπλε είτε κόκκινη είτε πράσινη. Σπεύδω να προλάβω κάποιους που θα βιαστούν να αντιτάξουν ότι ορθά η κυπριακή κυβέρνηση δεν ακολούθησε την ελληνική στον πόλεμο γιατί ενδεχομένως να είχε αρνητικές συνέπειες στη δική μας οικονομία. Ένα είναι να διαφωνείς και άλλο να το διατυμπανίζεις. Ένα είναι να έχεις διαφορετικές θέσεις και άλλο να ειρωνεύεσαι δημοσίως αυτόν που υποτίθεται ότι είναι ο μόνος σου σύμμαχος. Όποιος δεν στοχεύει να διασύρει τον αδελφό του, κρατά για τον εαυτό του τις διαφωνίες.
 
Όταν, μάλιστα, ο Τσίπρας γονάτισε, φτάσατε στα άκρα. Χαιρεκακείτε και ειρωνεύεστε. Όπως έπραξε και προ ημερών ο Χάρης Γεωργιάδης, συνεχίζοντας τον απεχθή ρόλο του, μιλώντας για πεταγμένες γραβάτες και σκισμένα μνημόνια. Συνέχεια έδωσες κι εσύ, Αβέρωφ, με την πρόκληση έναντι του ΑΚΕΛ. Ξέχασες, προφανώς, ότι στις 10 Ιουνίου 2013, από το βήμα της Βουλής, επιχειρούσες κι εσύ να το παίξεις Τσίπρας προ του Τσίπρα. Όταν ζητούσες να κινήσουμε αγωγή του Ντράγκι για το ληστρικό κούρεμα των τραπεζών και την απώλεια 8 δισ. ευρώ. Δεν το έπραξες, βεβαίως, ποτέ. Ούτε εσύ και το κόμμα σου, ούτε και η κυβέρνησή σας. Προτιμήσατε την τυφλή υπακοή με σκυφτό κεφάλι στα αφεντικά των Βρυξελλών. Πώς το είχες πει τότε; Αν δεν κινήσουμε αγωγή του Ντράγκι, δεν έχουμε υπόθεση; Η πιο σωστή κουβέντα που είπες ποτέ. Όντως, δεν έχουμε υπόθεση. Όχι γιατί δεν κινήσαμε αγωγή, διότι περί μπαρούφας επρόκειτο, αλλά γενικώς δεν έχουμε.
 
Συνεχίστε με έπαρση και αλαζονεία έναντι του Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης. Μην επικαλείσαι, όμως, το κλαμπ των ελληνοφρόνων διότι γελά και το παρδαλό κατσίκι πλέον. Σε αυτό ανήκουν μόνο οι πολίτες. Αυτοί που δεν κοιτάζουν τι χρώμα παντιέρα κρατά ο κάθε Έλληνας πρωθυπουργός. Αυτοί δικαιούνται και να μιλούν και να ασκούν κριτική. Όχι εσείς. Απωλέσατε αυτό το δικαίωμα από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το ψεύτικο προσωπείο σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου