25 Οκτ 2015

Αυτός είναι ο καθρέφτης της ανοχής στη κοινότητα μας κατά την κυβέρνηση που έχει την έδρα της στον απέναντι λόφο; Τέτοια νοοτροπία καλλιεργούν σε νεαρά παιδιά;

Νέα ρατσιστική ένταση στην Αγγλική Σχολή: τουρκοκύπριοι μαθητές ρωτήθηκαν «από που είναι»
 και όταν απάντησαν «we are Cypriots»
οι εκφραστές/φερέφωνα της εθνικοφροσύνης

τους πρόταξαν ελληνικές σημαίες «στα μούτρα» και τους πρόσβαλαν


Νέα επεισόδια την Αγγλική Σχολή. Μερικοί, από ότι φαίνεται μεγαλύτεροι ελληνοκύπριοι μαθητές, ξανάρχισαν επιθέσεις και προκλήσεις ενάντια σε τουρκοκύπριους μαθητές – και κατά το γνωστό σενάριο του bullying, επιλέγουν πρωτοετείς. Το ότι τα νέα επεισόδια και καταγγελίες γίνονται γύρω από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είναι και κωμικά αποκαλυπτικό – η αντιφασιστική ελληνική γιορτή, της αντίστασης στο ρατσισμό των Ναζί, εκλαμβάνεται από κάποιους ημιμαθείς νεαρούς που απλά παπαγαλίζουν το «εμβατήριο που τους έμαθαν να λένε» σαν ευκαιρία έκφρασης απειλών. Προφανώς δεν κατάλαβαν ποιοι ήταν αντίπαλοι τότε και ποιοι έχασαν το 1945. 


Το επαναλαμβάνουμε – αυτό το σχολείο είναι litmus test  και σημείο αναφοράς για τις πρακτικές προεκτάσεις του ηγεμονικού ελληνοκυπριακου λόγου. Και αυτά σε ένα σχολείο όπου η πλειοψηφία των μαθητων/τριων έδειξε πέρσι την αποφασιστικότητα της προχωρήσει μπροστά – πέρα από τον φτηνό ρατσισμό όσων γαντζώνονται από αυτόν για να εξασφαλίσουν καρέκλες.Αν μερικοί φωνάζουν ότι μπορούν να τους εμπιστευθούν οι τουρκοκύπριοι [ανκαι όπως πάμε δεν θα τους εμπιστεύονται ούτε οι ελληνοκύπριοι με αυτήν την μανιοκαταθλιπτική εμμονή στη ρουσφετολογία] ότι δεν θα συμπεριφερθούν με την νοοτροπία της πλειοψηφίας που έχει την εξουσία για να επιβάλλεται, ας μιλήσουν. Μιλάμε για ένα σχολείο στο οποίο δεν τηρείται έστω και μια μουσουλμανική γιορτή, (από τισ πρώτες αποφάσεις του Δ.Σ. που διόρισε η κυβέρνηση Αναστασιάδη), όπου οι τουρκοκύπριοι μαθητές αναγκάστηκαν να κάνουν δικό τους χορό αποφοίτησης – και τώρα αυτά..

Νέα επεισόδια στην Αγγλική Σχολή:

Η ακόλουθη ανάρτηση κοινοποίησε τις πληροφορίες για επίθεση σε νεαρό τουρκοκύπριο στις τουαλέτες του Σχολείου:

«
Κακά νέα που την Αγγλική Σχολή... 
:( Νέο ρατσιστικό επεισόδιο εναντίων τουρκοκύπριου μαθητή...
Τζαι η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής. Τζαι το Συμβούλιο εν το άλλαξε παρόλο που υποσχέθηκε του Ακιντζί... EIΣΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ... :(

Λαλεί μου ο φίλος μου "είμαστε μια προοδευτική οικογένεια, που πάντα εδουλεύκαμε για την λύση τζαι την συμφιλίωση με του ελληνοκύπριους... ο γιός μου επήεν με χαρά ... τζαι σε 1 χρόνο εκάμαν μου τον τούρκον εθνικιστή. Είπεν μου προχτές ξέρω την λύση παπά, να έρουν αλλο 300,000 τούρκοι που την τουρκία να είμαστε ίσια ίσια να μας σέβουνται..."Αναστασιάδη εν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο. Έπεισες τους ότι εν μπορούν να έχουν καμιάν εμπιστοσύνη στους Ελληνοκύπριους...»

Ο Αντρέας Λόρδος, μέλος του Δ.Σ. της Αγγλικής Σχολής σχολίασε την πιο πάνω ανάρτηση στο φπ ως εξης:

Andreas C Lordos Η όλη κατάσταση δυστυχώς είναι ως περιγράφεται απο εσένα Christina και την Maro. Έχω μείνει έκπληκτος απο τα κατα συρροή προβλήματα που δημιουργούνται, με το Συμβούλιο να έχει την ευθύνη. Έχω υποβαλει αιτήματα γραπτώς και παραινέσεις διαφόρων ειδών, εντός του ΣΔ και στο επίπεδο ενος Συμβούλου οπως εμένα τα περιθώρια χειρισμων έχουν απο καιρού εξαντληθεί. Ευελπιστώ ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα προβεί σε αλλαγές με σκοπό να επέλθουν ατομα τα οποία πρώτιστα να σέβονται το όραμα του ιδρυτή του σχολείου, ο οποίος έφτιαξε ενα ίδρυμα το οποίο εξυπηρετεί όλες τις κοινότητες της Κύπρου. Οι σημερινοι μαθητές ειναι οι αυριανοί ηγέτες της ΤΚ κοινότητας, έχουμε κάθε καλό λόγο να δημιουργήσουμε φίλους και συμμάχους και όχι εχθρούς, όπως τώρα πράττουμε. Σημειώνω ότι παρα την συμβουλή του Υπουργικου Συμβουλίου όπως αποσυρθουν τα νομικα μέτρα εναντιον σωρείας γονέων, το ΣΔ της Αγγλικης Σχολής πεισματικά αρνείται κάθε διάλογο και διχάζει την κοινωνία των γονέων ανευ ουσιαστικού λόγου. Ο αντίκτυπος της κακής αυτής διαχείρησης είναι η πτώση στο ενδιαφέρον νέων για να φοιτήσουν στη Σχολή, και η διακύβευση του κύρους της Σχολής-ειναι γνωστό ότι δεν μπορεί να διαπιστευθεί σχολείο το οποιο διατηρεί νομικά μέτρα επι μεγαλης μερίδας γονέων. Προφανώς η έννοια της λέξης "υπευθυνότητα" διαφέρει αρκετά, με το μεν ΣΔ εν τέλει να διεξάγει "εθνικο αγώνα" όπως τον φαντάζεται, εις βάρος της Σχολης και του καταστατικου της Νόμου. Αυτά δεν έχουν σχέση με τα ακαδημαικά, και για αυτά υποφέρει το σχολείο μας.

Σύσκεψη την οποία συγκάλεσαν τουρκοκύπριοι γονιοί στις 22 Οκτωβρίου
Ρωτήσαμε μέλη της κοινότητας της Αγγλικής Σχολής για να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα του το τι ακριβώς έγινε. Μας περιέγραψαν έξαρση ρατσιστικών περιστατικών, μάλιστα και εναντίων μικρών παιδιών που μόλις άρχισαν το σχολείο καθώς και αδιαφορία/ανικανότητα των αρχών του σχολείου.  Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσαν τουρκοκύπριοι γονείς την περασμένη Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. 

Περιγραφές και σχόλια των τουρκοκυπρίων για τα νέα επεισόδια: Το θράσος της ερώτησης «από πού είσαστε;», η επίθεση σε νεαρό τ/κ στις τουαλέτες, «δεν είναι νέα αυτά…γιατί το σχολείο δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τους μαθητές»

Παραθέτουμε  κάποια αποσπάσματα από το τι μας ειπώθηκε:

Η πρόκληση: όταν μερικοί ενοχλούνται από την απάντηση «είμαστε κύπριοι»
«About the incident, I think there were more than one. A big group of GC students, older aged ones bullied some younger ΤC students, waved Greek flags to them and insulted them. The Turkish Cypriot students were asked where are they from and when they answered "Cypriot" they were insulted and greek flags were waved in their faces.”

Η επίθεση
“Some of these young Turkish Cypriot kids replied arguing that what they are doing is not right. A couple of days later a group of the flag waving students found one of these kids on his own in the toilets and they bullied and abused him”

Κάνουν τους τραμπούκους γιατί κάποιοι τους ανέχονται“Of course I am not surprised to hear this because: The school does not have any correct integration programmes, the Pastoral group is both indifferent and incompetent to deal with such incidents the HT (Headteacher) leaves in his own world.”

Μας έχουν επίσης σταλεί φωτογραφίες όπως την πιο πανω στην οποίαν απεικονίζεται θρανίου εντεκάχρονου τουρκοκύπριου μαθητή της πρώτης τάξης με γραφίτι «Γαμώ την Τουρκία..η Κύπρος είναι ελληνική». Η Μετάφραση των σχέσεων μεταξύ παιδιών σε μυθολογική σύγκρουση εθνών με αναφορές σε έμπολα κοκ είναι κατάντια…

Το anti-bullying anti-discrimination policy της Αγγλικής Σχολής και η υπονόμευση του από τους συνήθεις ύποπτους

Η  Αγγλική Σχολή έχει εφαρμόσει το 2010, την πιο προηγμένη  για τα κυπριακά δεδομένα Αnti bullying Αnti discrimination Policy[1] , για την οποίαν μάλιστα γίνoνται θετικές αναφορές σε διεθνή εκθέσεις . Τι έγινε λοιπόν, ήταν τελικά μη αποτελεσματική η πολιτική αυτή? «Κάθε άλλο» μας πληροφορούν οι συνομιλητές μας, «τα αποτελέσματα ήταν θετικά και άμεσα.. απλώς δε εφαρμόζεται σωστά πλέον». Η εθνικιστική ελίτ ήταν εχθρική ευθύς μιας εξ’αρχής… το policy ερχόταν σε αντίθεση με τον διαφενόμενο σκοπό τους να υποσκάψουν την φοίτηση τουρκοκυπρίων μαθητών στο σχολείο…πιθανών να το θεωρούσαν και απειλή για τα «δικά» τους παιδιά, αφού προνοούσε και επιπτώσεις για ρατσιστικές συμπεριφορές.  Έτσι το σχολείο προχώρησε στην αφαίρεση των αρμοδιοτήτων για θέματα διακρίσεων από την υποδιευθύντρια Μαρία Ασβεστά, η οποία συντόνιζε με επιτυχία την εφαρμογή του και το ανέθεσε στην Αντιγόνη Κοιλιάρη η οποία φαίνεται να μην έχει τες απαιτούμενες ευαισθησίες και θεωρείται φιλική προς την εθνικιστική ελίτ …  Μέλη της κοινότητας με τα οποία μιλήσαμε, μας ανάφεραν ότι η σημερινή εφαρμογή του Αnti bullying Αnti discrimination Policy, πόρρω απέχει από τες σύγχρονες και αποτελεσματικές διαδικασίες που απορρέουν από αυτό. Κάποιοι μάλιστα ανάφεραν ότι δεν προβαίνουν σε καταγγελίες … «όχι μόνο θεωρούμε ότι δεν θα έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα, φοβούμαστε ότι μπορεί να μετατραπεί μπούμερανκ εναντίων των παιδιών μας».

Μέρος του προβλήματος είναι η απουσία εποικοδομητικού ρόλου από τον σύνδεσμο γονέων της Αγγλικής Σχολής , ο οποίος από το 2009 λειτουργεί ως προπύργιο της εθνικιστικής ελίτ που θεωρεί το σχολείο ιδιωτικό της φέουδο. Από την άλλη η διοίκηση δεν επιτρέπει κανένα ρόλο στον σύνδεσμο PTA, στον οποίο δραστηριοποιούνται και οι τουρκοκύπριοι γονείς. Όχι μόνο αυτό αλλά χρησιμοποιεί λεφτά των γονιών για να κινά αγωγή από κοινού με τον σύνδεσμο γονέων εναντίων του Κράτους επειδή ενέγραψε το PTA ως σωματείο!! Ο Σύνδεσμος Γονέων είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στην επιτροπή καθηγητών, γονιών και μαθητών η οποία με συντονιστή την υποδιευθύντρια Μαρία Ασβεστά και την εποπτεία της τότε διευθύντριας Deborah Duncan ετοίμασε το 2009 το Antibullying Αntidiscrimination Policy. Το δικαιολογητικό ήταν ότι έπρεπε εκείνοι να αποφασίσουν ποιοι γονιοί θα ελάμβαναν μέρος. Ήταν τότε που ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπό την ιδιότητα του ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής απείλησε την διευθύντρια Deborah Duncanμε ότι θα παγιοποίησει της κυβερνητική χορηγία αν δεν ακυρώσει τις μουσουλμανικές αργίες του σχολείου, ωθώντας την να καταγγείλει στο τότε Δ.Σ του σχολείου ότι «I have been bullied by Mr. Nicholas Papadopoulos.”! Παρένθεση, αυτές ήταν οι έννοιες του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών την περίοδο που οι 2 τράπεζες (η μιά εκ των οποίων ήταν πελάτες του) επαττίζαν την χώρα L.  Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Πάρις Σπανός φέρεται να είπε τότε ότι υπάρχουν 2 μόνο προβλήματα στο σχολείο – οι υποδιευθυντές Αντώνης Αντωνίου και η Μαρία Ασβεστά… Από την Μαρία Ασβεστά αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα για θέματα ρατσισμού από το προηγούμενο Δ.Σ. ενώ το νυν Δ.Σ. πήρε το καλοκαίρι απόφαση αρχικά να απολύσει τον υποδιευθυντή Αντώνη Αντωνίου μετατρέποντας την σε υποβιβασμό, μετά από την δημόσια κατακραυγή. Ο Πάρις Σπανός ο οποίος είναι σήμερα  ειδικός σύμβουλος του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για το Κυπριακό, φαίνεται εξέφραζε τες επιθυμίες της ευρύτερης εθνικιστικής ελίτ που φτάνει ως το Προεδρικό και που ελέγχει σήμερα το σχολείο.

The whole world is watching αλλα η στενοκεφαλιά των wannabe «σερ», με την ανοχή δυστυχώς της κυβέρνησης, εξακολουθεί να νομίζει ότι ζει στο απομονωμένη επαρχία της φαντασίας της, όπου νομίζει ότι κερδίζει φαντασιακους πολέμους, ενώ ο κόσμος όλος βλέπει ένα θλιβερό κατήφορο χωρίς τέλος, και χωρίς αίσθημα ντροπής…

Τα τελευταία ρατσιστικά επεισόδια συνέπεσαν με την έκδοση έκθεσης του State Department για τες θρησκευτικές ελευθερίες[2] η οποία είναι καταπέλτης για την Αγγλική Σχολή αλλά και την Κυβέρνηση που διόρισε και στηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο νομικός σύμβουλος Μάριος Γεωργίου δήλωσε στη Δέφτερη Ανάγνωση ότι η έκθεση αυτή ανοίγει τον δρόμο στους γονείς για το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι προφανές ότι το Δ.Σ. δεν θα προχωρούσε με τες καταγραμμένες ρατσιστικές ενέργειες και δεν θα διοικούσε με τον νεποτισμό του οποίου η Κύπρος (και από τες 2 πλευρές της διαχωριστικής γραμμής) έχει γίνει μάρτυρας, αν δεν είχε την συνεχή στήριξη της Κυβέρνησης.  Παραθέτουμε τεκμήριο του ρόλου της κυβέρνησης στες ατασθαλίες του Δ.Σ. της Αγγλικής από επιστολή του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παντελή Παντελίδη προς την συντεχνία καθηγητών ημερομηνίας 5 Φεβρουαρίου 2015:

«contrary to your motion, we consider it unproductive at this time to replace members of the Board as requested by some ESSA Committee members during our meeting…..We believe that the Board has managed the school in accordance with our instructions.» !
Ο Παντελίδης αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι ο «άνθρωπος της Μάγδας» στο Προεδρικό. Είναι εγγονός του Πασχαλίδη, υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, γιός του Παντελίδη, Αρχιλογιστή της Αρχιεπισκοπής και της Κατερίνας Πασχαλίδου Παντελίδου η οποία διετέλεσε βουλευτής του ΔΗΣΥ, η οποία φαίρεται να διατηρεί σχέσεις με άτομα της εθνικιστικής ελίτ που διοικούν την Αγγλική Σχολή. Ο ίδιος ο Αναστασιάδης δήλωσε άγνοια για την πληθώρα των καταγγελιών εναντίων του Δ.Σ. που εστάληκαν στο Προεδρικό. Αν δεν λέει ψέματα (και πάλι), τότε φαίνεται ότι η πορεία των επιστολών εμπλοκάρετουν στο γραφείο του γραμματέα του, Παντελίδη.  Ο Πρόεδρος όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να επικαλείται άγνοια, αφού ενημερώθηκε από μέλη της κοινότητας του Σχολείου σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό πριν 4 περίπου μήνες  και από τον ίδιον τον Ακιτζί κατά την διάρκεια των συνομιλιών, όπου και δεσμεύτηκε ότι θα διορίσει νέο Δ.Σ. Το οποίον και δεν έπραξεν, οπότε όπως λέει το εισαγωγικό σχόλιο:

..."Αναστασιάδη εν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο. Έπεισες τους ότι εν μπορούν να έχουν καμιάν εμπιστοσύνη στους Ελληνοκύπριους...»


Φωτογραφία του Chris Krzentz

*Εγιναν κάποιες αλλαγές στο αρχικό κείμενο, μετά από διασταύρωση πληροφοριών από γονείς της Αγγλικής Σχολής. Σε υπότιτλο λανθασμένα αναφερόταν ότι ο συντονισμός του Αnti bullying Αnti discrimination Policy αφαιρέθηκε από την αρχική συντονίστρια από το παρών συμβούλιο. H αλλαγή αυτή έγινε από το προηγούμενο Δ.Σ. Aπολογούμαστε για το εκ παραδρομής λάθος.


[1] The English School ANTI-BULLYING POLICY/ ANTI-DISCRIMINATION POLICY
http://www.englishschool.ac.cy/anti-bullying-policy

[2] 2014 Report on International Religious Freedom: Cyprus


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου