11 Οκτ 2015

Οι πολλαπλές μορφές παρατυπιών/σύγκρουσης συμφερόντων του Σ. ΧάσικουΜε το φαινόμενο Χάσικος ασχοληθήκαμε αρκετές φορές – σε αυτό το τεύχος μόνο, περιλαμβάνονται δύο άρθρα επιπρόσθετα από τις σπόντες. Με τα έργα και ημέρες του Σωκράτη Χάσικου, δεν ασχοληθήκαμε  αρκετά – παρά ένα καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό άρθρων – γιατί έχουμε πλέον φτάσει στο σημείο να μην τον προλαβαίνουμε!

Η διαμάχη με τον Γενικό Ελεγκτή: το «φιλαράκι» που πρόδωσε τον Χάσικο γιατί σταμάτησε να τον συγκαλύπτει;
Τη βδομάδα που μας πέρασε, υπήρξε μια συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου  που αφορούσε το θέμα της σύμβασης του κράτους με τον επενδυτή που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Κόσιη και στο οποίο φαίνεται να εμπλέκεται ο υπουργός εσωτερικών. Αντί για την ουσιαστική συζήτηση του θέματος – τουλάχιστον όπως διαφάνηκε από την ειδησιογραφία της βδομάδας – ξέσπασε «κόντρα», όπως χαρακτηρίστηκε – μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου – παραπέμποντας αυθόρμητα στην περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου που το θέμα και εκεί είχε χαρακτηριστεί «κόντρα μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα». Κατά την «κόντρα» και τη μετάδοσή της από τα ΜΜΕ εμφανίστηκαν πληροφορίες κλειδιά, στις οποίες δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, αλλά ήταν ιδιαίτερα εκφραστικά:
"Σύμφωνα με το κ. Χάσικο, ο γενικός ελεγκτής απέστειλε επιστολή στον γενικό εισαγγελέα για άλλο ζήτημα, ζητώντας να διερευνήσει κατά πόσο ο υπουργός εσωτερικών διέπραξε ποινικό αδίκημα."

Ο Χάσικος, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, ουσιαστικά, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς το λόγο της αντίδρασής του. Η πρότερη του σχέση με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη - «Ο σεβασμός μου», είπε, «προς τον γενικό ελεγκτή είναι μεγάλος, είμαστε φιλαράκια με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όμως το θέμα που εγείρεται, σημείωσε, είναι απόλυτα θεσμικό «και πρέπει να μπουν κάποια πράγματα σε τάξη», άρχισε να χωλαίνει. Προφανώς, ο κος. Χάσικος ένιωσε προδομένος από το φίλο του Οδυσσέα, επειδή ο Οδυσσέας που φαινόταν μέχρι πρότινος να ... «παίζει πελλόν» με τα τόσα και τόσα Χασικικά σκάνδαλα (να μεν ξεκινήσουμεν να καταγράφουμεν τζιαι φάμεν το τεύχος), δεν τον έπαιρνε να «κρύψει» πλέον και να συνεχίσει να καλύπτει σε κάποιο βαθμό το ... φιλαράκι του Σωκράτη, με αποτέλεσμα να στείλει επιστολή στον Κώστα  Κληρίδη, Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνήσει, παρακαλώ, "τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων"! Όχι αστεία. Μάλιστα, η επιστολή ΔΕΝ ήταν για την Κόσιη, αλλά για άλλο ζήτημαόπως αόριστα αναφέρθηκε αρχικά, που τελικά αποδείχθηκε ότι έχει να κάνει με νόμιμο human trafficking, για το οποίο ασχολούμαστε σε άλλο άρθρο του παρόντος τεύχους.

Με τη συγκεκριμένη αντίδραση, ο κος. Χάσικος μόνος του ξεσκεπάστηκε, αφού όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του – μια από της πολλές – ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η καταγγελία που υπέβαλε στον Γενικό Εισαγγελέα, δεν στρέφεται προσωπικά εναντίον του υπουργού εσωτερικών, αλλά εναντίον όσων εμπλέκονται στο εν λόγω σκάνδαλο [αυτό με τα πλαστά έγγραφα για μεταφορά φοιτητών από την Μπαγκλαντές]. - Είτε επρόκειτο για προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης, είτε για διασαφήνιση του τύπου "από' σιει μούγιαν μουγιάζεται", αφού ο κος. Χάσικος ενώπιον μαρτύρων στο κοινοβούλιο «πιάστηκε» από το θέμα της επιστολής προς τον Γενικό Εισαγγελέα και το μετέτρεψε σε προσωπική διαφορά με το πρότινος ... φιλαράκι του. Ένα ακόμα παράδειγμα που παραπέμπει στην περίπτωση Ρίκκος Ερωτοκρίτου, όπως κρίθηκε και στην απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να προκαλεί συνειρμούς για παραλληλισμός αντιδράσεων και τακτικής μεταξύ των δύο - εκφοβισμός, προβολή της τάξης και σεβασμού των θεσμών, προσωπική επίθεση και έμμεσες απειλές/προειδοποιήσεις: "Εν κατακλείδι, φρονώ ότι το προαναφερθέν ψήφισμα το οποίο επικαλείται ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί να καταλύει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Παραβλέποντας τον νόμο και γνωμάτευση της Εισαγγελίας για την Κόσιη
Οι διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα – και εννοούμε αυτό της Κόσιη για να επανέλθουμε – όμως, δεν είναι "θεσμικές" με την έννοια που αποδίδει ο κος Χάσικος στον όρο. Γιατί σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα με την οποία εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την νομιμότητα της λύσης που προσπαθεί να προωθήσει ο Χάσικος για το συμβόλαιο επεξεργασίας αποβλήτων στην Κόσιη.

Από πλευράς ΜΜΕ, ο Βάσος Βασιλείου του Φιλελευθέρου, φαινόταν να .. «παίζει μάππαν μόνος του». Τα άρθρα για τις αποκαλύψεις απανωτά, αποκαλύπτοντας το θέμα των φοιτητών και της Κόσιης παράλληλα, που φαινόταν ως υπόθεση να παραμένει μετέωρη λόγω της έμφαση που δόθηκε στο πρώτο ζήτημα. Μια από τις ανακοινώσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έριχνε κι άλλο φως στην υπόθεση Κόσιης:
"Είναι πάντως άξιο απορίας πως ο Υπουργός, ο οποίος φρόντισε στη γραπτή δήλωσή του, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2015, να περιλάβει αναφορά πως η συμφωνία που έκανε με τον ιδιώτη εργολάβο έγινε, δήθεν, σε συνεννόηση με την Ελεγκτική Υπηρεσία, θυμήθηκε μόλις διαφάνηκε ότι αυτό δεν ευσταθούσε, να πει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει ρόλο και αρμοδιότητα στις δημόσιες συμβάσεις, και ότι η εκ μέρους της υποβολή εισηγήσεων συνιστά «κατάλυση(!) του Συντάγματος». Όταν μάλιστα ο ίδιος είχε καλέσει τον Γενικό Ελεγκτή να μετέχει ως παρατηρητής στην Τεχνοκρατική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που είχε διορίσει στις 7 Ιανουαρίου 2014. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είχε καθορίσει στην απόφασή του, ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου 2013, ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα ετίθετο προς έγκριση ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, στην οποία ο Γενικός Ελεγκτής μετέχει και διά νόμου ως παρατηρητής."

Σε κάποιο σημείο, το παιχνίδι χόντρυνε: «ο Υπουργός της ευρωπαϊκής Κύπρου αμφισβητεί αυτά που θεωρούνται δεδομένα ακόμη και σε τριτοκοσμικές χώρες», δείχνοντας και μια αγανάκτηση, η οποία ίσως να εξηγεί σε κάποιο βαθμό και γιατί χάλασε – ή τουλάχιστον έτσι αφήνεται να φανεί – η φιλία των δύο.

Ο Σωκράτης Χάσικος, που την ίδια περίπου περίοδο έστηνε το «σκάνδαλο» της Δρομολαξιάς και μιλούσε για .... διαπλοκή και για «Λαϊκιστές του Κερατά», ουσιαστικά είχε, σαν μέτοχος της Βελιστερ, αποφασίσει για κάτι που τον ενδιέφερε ιδιωτελως /οικονομικά με τη σύμφωνη γνώμη των συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο. Γιατί κατά τη συνεδρία απόφασης για το μέλλον της πλατφόρμας, δεν ζήτησε εξαίρεση - αφού ο ίδιος και η σύζυγος του ήταν μέτοχοι - όπως νομοθεσία και ηθικοί κανόνες επιτάσσουν. Ούτε όμως και οι συνάδελφοι του στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησαν την εξαίρεση του Σωκράτη Χάσικου – ή μήπως δεν γνώριζαν ή δεν όφειλαν να γνωρίζουν;. ..τίθεται πλέον το ερώτημα κατά πόσον η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τελικά νόμιμη …

Το σκάνδαλο της σύγκρουσης συμφερόντων: ένας μέτοχος της Βέλιστερ [των καναλαρχών] είναι υπουργός και αποφασίζει και εγκρίνει θέματα που αφορούν το προσωπικό του συμφέρον. Πώς η κυβέρνηση συγκαλύπτει και ενισχύει την Βέλιστερ [και έμμεσα τα συμφέροντα της ομάδας επιχειρηματιών στην οποία ανήκει οικογενειακά ο Σ. Χάσικος]
Ο χαρτοπόλεμος των ανακοινώσεων μεταξύ Σωκράτη Χάσικου και Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όσο αποκαλυπτικός και να ήταν, σήκωσε ττόζι που σκέπασε ένα άλλο ζήτημα στο οποίο και πάλι εμπλέκεται ο υπες: αυτό της πλατφόρμας των ιδιωτικών καναλιών Βέλιστερ:
«Με παρέμβαση του Προεδρικού απετράπη την τελευταία στιγμή το κλείσιμο τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών που ήταν προγραμματισμένο για τις 4.00 σήμερα το απόγευμα. Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο των καναλιών Mad, Capital, Extra και Plus άρχισε ουσιαστικά την περασμένη εβδομάδα, όταν η επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική πλατφόρμα Velister, που εκπέμπει το σήμα όλων των ιδιωτικών καναλιών ανά το παγκύπριο, τους έθεσε χρονικό περιθώριο για να καταβάλουν τα αυξημένα τέλη που τους επέβαλε, μέχρι σήμερα στις 4.00 το απόγευμα. Όπως τους διεμήνυσε με σχετική επιστολή, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν τα τέλη, η Velister θα προχωρούσε σε διακοπή της μετάδοσης του τηλεοπτικού τους σήματος, πράξη που ουσιαστικά θα οδηγούσε σε κλείσιμο των καναλιών.»

Την εταιρεία Velister, την μάθαμε, τουλάχιστον κατ’ όνομα, πριν από μερικά χρόνια, αλλά όχι πολλά. Το 2013 έγινε ντόρος γύρω από το όνομά της, όταν τον Μάιο του 2013, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του ΡΙΚ στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, έθεσε θέμα μετάδοσης διαφημίσεων από το ΡΙΚ, προβάλλοντας μάλιστα ως παράδειγμα το «μοντέλο του BBC» όπως είχε χαρακτηριστεί για να διαψευστεί πανηγυρικά η λογική του. Τότε, έγραφε η Καθημερινή, χαρακτηριστικά, για να μας μεταφέρει ή καλύτερα να μας θυμίσει το κλίμα, σε άρθρο με τον εκφραστικό τίτλο «Ύποπτη» στήριξη καναλαρχών εις βάρος του ΡΙΚ και με υπότιτλο ‘Παραπλανητικός ο ισχυρισμός για το BBC αφού το τελευταίο είχε πέρσι 215 εκ. εμπορικά έσοδα’:
«Η όλη στάση του ΔΗΣΥ αλλά και της κυβέρνησης μέσω του Υπουργού Εσωτερικών και ιδιοκτήτη ΜΜΕ Σωκράτη Χάσικου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά από τις πιέσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών - μετόχων της πλατφόρμας μετάδοσης ''Velister''- για να απεμπλακούν από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις αξίας 10εκ ευρώ απέναντι στο κράτος, φορτώνοντας μέρος των εξόδων στο ΡΙΚ. Για την ιστορία, οι ιδιοκτήτες των 5 μεγάλων ιδιωτικών καναλιών (ΑΝΤ1, ΣΙΓΜΑ, LTV, ΜΕΓΚΑ, Plus) με επιμονή και έντονο παρασκήνιο πριν 3 χρόνια, πλειοδότησαν στον δημόσιο πλειστηριασμό για την ψηφιακή εκπομπή της ιδιωτικής τηλεόρασης έναντι της CYTA, της οποίας βουλευτές επέβαλαν τότε με την στάση τους να μην διεκδικήσει την λειτουργία της πλατφόρμας. Το αποτέλεσμα των τότε εσφαλμένων εκτιμήσεων των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών για τα πιθανά έσοδα της πλατφόρμας, είναι το κόστος μετάδοσης ενός καναλιού για να φτάσει το σήμα του στα σπίτια των κυπριών πολιτών να φτάνει σχεδόν τις 200.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα το ποσό να είναι στις 60.000 ευρώ τον χρόνο για τα 7 εκ. κατοίκων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.»

Λίγες μέρες αργότερα, ο τότε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, μακαρίτης Τάσσος Μητσόπουλος σε επαφές του με τα ιδιωτικά κανάλια για συζήτηση της βιωσιμότητας της Velister, αφού τα ιδιωτικά κανάλια εξέφραζαν αδυναμία να καταβάλουν το αυξημένο τέλος πρόσβασης «το οποίο έχει δυνητικά οριστεί από πλευράς του Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων» , δήλωνε ότι η «Η αγορά και η οικονομική κρίση, δεν σηκώνουν δυο πλατφόρμες επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης» και αναμενόταν μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2013 να αποφασιστεί από την αρμόδια υπουργική επιτροπή ποιά πλατφόρμα θα ήταν η καλύτερη λύση, ιδιαίτερα αφού την ίδια ημερομηνία, τα κανάλια καλούνται να καταβάλουν τα αυξημένα τέλη τους, προς την Βελιστερ.

Η 8η Ιουλίου θεωρήθηκε κρίσιμη μέρα για τα κανάλια, αφού η Βέλιστερ είχε αποστείλει σε όλα τους που εντάσσονται στην πλατφόρμα «προειδοποιητική επιστολή-τελεσίγραφο»:
«Μετά τις 12 το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου 2013, θα τερματιστεί η μετάδοση του ραδιοτηλεοπτικού σήματος οποιουδήποτε καναλιού δεν έχει συνάψει συμφωνία με τη Velister» [..]«Η Velister επιθυμεί να σας διαβεβαιώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη τις οποιεσδήποτε ενδεχόμενες αποφάσεις παρθούν από το κράτος σε σχέση με τη βιωσιμότητα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και να διαμορφώσει ανάλογα το τέλος πρόσβασης το συντομότερο δυνατό και πάντοτε μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας. Παρακαλώ ενημερώστε μας για τον χρόνο και τόπο που σας βολεύει για υπογραφή της μεταξύ μας συμφωνίας»
Η διευκρίνηση, στο σχετικό άρθρο με το οποίο δημοσιοποιείται η επιστολή της Βέλιστερ, για το κόστος αναφέρει ότι «τα ετήσια τέλη από τις €102.000 εκτοξεύθηκαν στις €182.000, ποσό που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να καταβάλουν τα κανάλια, λόγω της οικονομικής κρίσης». Η λύση μάλιστα στην οποία μάλιστα φάνηκε να προσανατολίζεται η κυβέρνηση - όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο – προνοούσε την «μεταφορά των καναλιών Euronews και ΕΡΤ στη Velister για να αυξηθούν τα έσοδα της ιδιωτικής πλατφόρμας και διαγραφή των υπολοίπων 4 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η ίδια πλατφόρμα προς το κράτος».
Η αρχική αναφορά για την εύνοια προς τους ιδιώτες καναλάρχες, διασαφηνίζεται, τελικά, το τέλος Αυγούστου (29 Αυγούστου 2013) με άρθρο της Χαραυγής, το οποίο μεταφέρεται πιο κάτω μέσα από σχόλιο στο ίντερνετ:
«Για το ζήτημα της Βέλιστερ και τη διαπλοκή- και πάλι ο κ. Χάσικος; : Το Υπουργικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων οι οποίες αποσκοπούν στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά πέντε χρόνια των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας Velister στην οποία έχει δοθεί άδεια ψηφιακής πλατφόρμας. Σημείωσε επίσης ότι η Velister έχει ήδη καταβάλει 6,6 εκατομμύρια και υπολείπονται άλλα 3.4 τα οποία θα έπρεπε να αποπληρωθούν σε δύο δόσεις στο τέλος του 13 και 14. Πολλά ερωτηματικά. Από την πολιτική απόφαση που πάρθηκε για το θέμα εγείρονται πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τους όρους του διαγωνισμού, χαρίζοντας στους καναλάρχες - μετόχους της Velister τους τόκους (σε πρώτο στάδιο) γιατί κανείς δεν ξέρει με τόση εξάρτηση της κυβέρνησης από τα κανάλια αν στο τέλος πληρώσουν τα υπόλοιπα ή χαριστούν. Εξάλλου σε προηγούμενο αίτημα της Velister για απαλλαγή του υπόλοιπου ποσού, η Νομική Υπηρεσία του κράτους σε επιστολή της στο προηγούμενο Υπουργείο Συγκοινωνιών ανέφερε ξεκάθαρα τους όρους του διαγωνισμού που αναφέρουν πως η εταιρεία που θα κέρδιζε το διαγωνισμό θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή της επαρκείς οικονομικούς πόρους για να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο για τα πρώτα τέσσερα χρόνια. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε πως η Velister με προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε προσβάλει τη διαδικασία του διαγωνισμού αφού, όπως ισχυρίστηκε, δεν έπρεπε να συμμετάσχουν ούτε η ΑΤΗΚ ούτε η εταιρεία LRG, με τη δικαιολογία πως δεν είχαν στη διάθεσή τους τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πλατφόρμα. Και τώρα η ίδια η Velister ζητά και παίρνει αβρόχοις ποσί από την κυβέρνηση (με την οποία βρίσκεται στα δικαστήρια) ευκολίες πληρωμής!»

Στο δημοσίευμα καταγράφονται και οι μέτοχοι της Βέλιστερ με αποτέλεσμα να ρίχνεται φως στην κυβερνητική έγνοια για διάσωση της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας: HE 261340 VELISTER Ημ. εγγραφής: 25/01/2010 METOXOI: Sigma radio tv public ltv, (325.000 μετοχές) Cablenet communication systems ltd (325,000), Antenna ltd, (325.000) Primetel Plc,(262.500) lumiere tv company ltd, (262.500) Proteas Productions ltd, (325.000) Πληροφοριακή Εταιρεία «Ο Λόγος», (325.000) ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΦΑ 'ΛΤΔ.,(262.500) Μέτοχοι της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΛΦΑ ΛΤΔ: Σωκράτης Χάσικος, α.τ 496809 -Ελλη Χάσικου, α.τ 680385

Ο Σωκράτης Χάσικος, που την ίδια περίπου περίοδο έστηνε το «σκάνδαλο» της Δρομολαξιάς και μιλούσε για .... διαπλοκή και για «Λαϊκιστές του Κερατά», ουσιαστικά είχε, σαν μέτοχος της Βελιστερ, αποφασίσει για κάτι που τον ενδιέφερε ιδιοτελως /οικονομικά  με τη σύμφωνη γνώμη των συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο. Γιατί κατά τη συνεδρία απόφασης για το μέλλον της πλατφόρμας, δεν ζήτησε εξαίρεση - αφού ο ίδιος και η σύζυγος του ήταν μέτοχοι - όπως νομοθεσία και ηθικοί κανόνες επιτάσσουν. Ούτε όμως και οι συνάδελφοι του στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησαν την εξαίρεση του Σωκράτη Χάσικου – ή μήπως δεν γνώριζαν ή δεν όφειλαν να γνωρίζουν;. Επομένως,  τίθεται πλέον το ερώτημα κατά πόσον η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τελικά νόμιμη λόγω της συμμετοχής του ενδιαφερόμενου μετόχου στην απόφαση.

Όλα τα πιο πάνω μπορεί να εξηγούν και την παρέμβαση του Προεδρικού για να αποτραπεί, έστω και προσωρινά, το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών Mad, Capital, Extra και Plus, τη βδομάδα που μας πέρασε, παρόλον ότι λίγους μήνες πριν, στις 22 Απριλίου, ο Ανδρέας Πετρίδης, πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης σε συνέντευξή του ανέφερε εκφραστικά:
«Υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα της Velister, το οποίο ουσιαστικά έχει μπλοκάρει το ύψος των τελών που επιβάλλονται στους σταθμούς, μπλοκάροντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη του τηλεοπτικού τομέα, ευελπιστώ ότι θα υπάρξουν παράθυρα ευκαιρίας για δημιουργία νέων καναλιών και ανάπτυξη του τηλεοπτικού τοπίου. [..]Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, με μία νομικά ορθή, αλλά πολιτική απόφαση. Η Velister βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, είναι θέμα χρόνου πότε θα φτάσει στον τοίχο και ελπίζουμε ότι μέχρι να συμβεί αυτό, θα υπάρξουν οι ανάλογες ενέργειες. Ευτυχώς, φαίνεται να δρομολογείται οριστική και ουσιαστική λύση του προβλήματος, γεγονός το οποίο δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα αναπνεύσει το τηλεοπτικό τοπίο, από το βάρος που έχει φορτωθεί. Η Velister βρίσκεται στην εντατική, στον αναπνευστήρα και είναι θέμα χρόνου να κλείσει η πρίζα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος, με βάση πραγματικά δεδομένα και εκτιμήσεις, να επαναπροκηρυχθεί διαγωνισμός, ο οποίος θα πρέπει να είναι αυστηρά ελεγχόμενος.»

Χάσικος και διαπλοκή – μια πολλαπλή μορφή
Για να καταλήξουμε, σε μιαν ουσιαστικά βδομάδα (ίσως λιγότερο μάλιστα) βγήκαν στη φόρα τρεις περιπτώσεις, που στην ουσία ‘εσπουρτίσαν’ ως συζήτηση για το ένα: ήταν αρχικά η Κόσιη εξαιτίας της οποίας τέθηκε το θέμα στη βουλή και για το οποίο παρευρέθηκε ο Σωκράτης Χάσικος και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στη συζήτηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου. Κατά την εμμονή του, ο Σωκράτης Χάσικος, να παρακάμψει θεσμούς (Γενικός Ελεγκτής και Γενικός Εισαγγελέας) και τους νόμους (των προσφορών/ δημόσιων διαγωνισμών) και τις αρχές (της νομιμότητας) αποκαλύφθηκε το θέμα με τους φοιτητές. Το θέμα των καναλιών πέρασε στο ντούκου, αλλά όπως φαίνεται δεν μπορεί να  θεωρηθεί ασύνδετο με τα άλλα δύο: το πάρε φέρε ανακοινώσεων, δηλώσεων κλπ μήπως, τελικά, ήταν το «ττόζι» για τα μεγάλα λεφτά που βρίσκονται στα κανάλια και στην πλατφόρμα Βέλιστερ? Γιατί μπορεί αυτή φορά να ήταν τέσσερα μικρά κανάλια, άλλοτε όμως είχε γίνει το ίδιο με τα μεγάλα και μάλιστα το θέμα χρησιμοποιήθηκε δεόντως για να κτυπηθεί και το ΡΙΚ, αλλά και η CYTA. Στις υποθέσεις – τις τρεις αυτές, αλλά και άλλες στις οποίες εμπλέκεται ο Χάσικος – μπορεί κανείς να εντοπίσει τα ίδια μοτίβα: παρανομία/ λειτουργία υπεράνω του νόμου για προσωπικό/ οικογενειακό όφελος με εκμετάλλευση ανθρώπων - στην περίπτωση του ιχθυοτροφείου του Λιοπετρίου ήταν οι ψαράδες, στην περίπτωση των κολεγίων οι φοιτητές, στην Κόσιη, οι δημότες όλων των δήμων Λάρνακας/ Αμμοχώστου, στη Βέλιστερ όλο το τηλεοπτικό κοινό - Πάει εξελικτικά. Σε όλες περιπτώσεις (εδώ να περιληφθούν και οι πρόσφυγες και αιτητές ασύλου), η στάση είναι η ίδια: αλαζονεία και «μπορώ να κάνω ότι θέλω, εγώ ο .... untouchable» ήταν η πάγια στάση του Σωκράτη Χάσικου. Πάλι σε όλες τις περιπτώσεις το τίμημα είναι η παραγκώνιση του δημοσίου συμφέροντος, σε περιπτώσεις με οικονομικό κόστος (πρόστιμα από την Ευρωπαϊκήν Ένωση, διπλασιασμός κόστους σκυβάλων κλπ). Σε άλλες περιπτώσεις, και ακόμα πιο σημαντικό είναι το κόστος ζωής - η ζημιά που επάθαν οι απεργοί πείνας και δίψας κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν είναι αναστρέψιμη.   


Επομένως, το θεσμικό ζήτημα που προκύπτει είναι πόσοι κρατικοί αξιωματούχοι των οποίων τα ονόματα εμπλέκονται σε σκάνδαλα, τα οποία μάλιστα είναι υπό διερεύνηση, θα συνεχίσουν να αλωνίζουν ανενόχλητοι επειδή προβαίνουν στην έκδοση ανακοινώσεων τύπου εγώ εν τζιαι... και μέχρι πότε το κάθε θέμα και πραγματικό σκάνδαλο θα επανέρχεται, χωρίς ουσιαστική διερεύνηση και κυρίως απόδοση ευθυνών. Οδυσσέα; Κώστα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου