18 Οκτ 2015

Οι τουρκοκυπριακές κινητοποιήσεις ενάντια στον Ερντογάν – έστω και με το νερό, «δεν ξεχνούμε»….


Οι εκδηλώσεις για την «άφιξη» του νερού από την Τουρκία, δεν είχαν μόνο τον πανηγυρικό τόνο που θα ήθελε η τούρκικη κυβέρνηση, με φόντο τις επερχόμενες εκλογές. Η καχυποψία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που πάει πίσω στις κινητοποιήσεις του 2011, οι οποίες σηματοδότησαν το ράγισμα του γυαλιού με τον Ερντογάν [ίσως και με την Τουρκία ευρύτερα] εκφράστηκε με κινητοποιήσεις. Οι οποίες, όμως, δεν εστιάστηκαν σε υστερικούς πανικούς, όπως μερικών ελληνοκύπριων εθνικιστών. Η δική τους αμφισβήτηση είχε να κάνει και με την αυτονομία της κοινότητας, αλλά και την αλληλεγγύη στους διαδηλωτές της Άγκυρας, που δολοφονήθηκαν από τις εκρήξεις την περασμένη εβδομάδα. Δεκαεπτά οργανώσεις διαδήλωσαν με σύνθημα «το νερό που έφερες δεν μπορεί να «καθαρίσει» τις ψυχές που πήρες».

Η αστυνομία έστησε οδοφράγματα έξω από την τούρκικη πρεσβεία. Ο επικεφαλής της ΚΤΟS, Sener Elcil  διάβασε μια σύντομη δήλωση και τηρήθηκε σιωπή ενός λεπτού για τους νεκρούς στην Άγκυρα¨http://www.thecypriotpuzzle.org/17-organisations-held-demonstration-to-protest-water-project-from-turkey/

«Η κοινωνική ύπαρξη των Τ/κ βρίσκεται σε κίνδυνο» - «δεν είναι γνώστης [για τον Ερντογάν] του διεθνούς δικαίου και έχει μια συμπεριφορά κατακτητή, βλέποντας την Κύπρο ως αποικία»

Στην δήλωσή του ο Sener Elcil επεσήμανε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν καταδεικνύουν ότι  οι τουρκικές αρχές δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού και η παροχή νερού και ηλεκτρισμού δείχνουν την αυξανόμενη αποικιοκρατική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στους τ/κ και την πρόθεση για αύξηση και επέκταση της οικονομικής εξάρτησης, επαναφέροντας το θέμα της κοινωνικής ύπαρξης των τ/κΤο πανό στη διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων πριν απο λίγο: "το νερό που έφερες δεν μπορεί να 'καθαρίσει' τις ψυχές που πήρες".
Τα μαύρα μπαλόνια για τη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα.

( Cansu N. Nazlı foto için teşekkür ederiz )

Από ανάρτηση του Νίκου ΜούδουρουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου