11 Οκτ 2015

Καθώς τα σκάνδαλα και η διαπλοκή υπουργών αναδύονται όπως τους καραόλους μετά την βροχή, Έχει και ο Ιωνάς να δώσει εξηγήσεις γιατί [και πως] προωθούσε τα συμφέροντα μιας εταιρείας που εξαπάτησε το δημόσιο – ο κ. Ιωνάς "αγωνίστηκε" δικαστικά και έπεισε σύμβουλους να αλλάξουν άποψη για να πάρει την προσφορά η εταιρεία πελάτης τουΗ βδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το ενεργητικό του υπουργικού συμβουλίου. Καταχωρήθηκαν αγωγές κατά του Χάρη Γεωργιάδη από πρώην εργαζόμενες στις Κυπριακές Αερογραμμές, ο Γιώργος Λακκοτρύπης έκανε περιπάτους με πιθανούς «επενδυτές» / αγοραστές της ΑΗΚ με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων να εξαγριωθούν, ο Χάσικος έκανε τα δικά του για τα οποία αναφερόμαστε σε άλλα άρθρα στο παρόν τεύχος, η υπόθεση του οποίου ‘κάλυψε’ ειδησιογραφικά και τους δύο προαναφερθέντες συνάδελφούς του, αλλά και την περίπτωση του Ιωνά Νικολάου, ο οποίος μετά το γώνιασμα λόγω των εξελίξεων με την υπόθεση των πασσάλων της ΑΗΚ, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για να .... διαχωρίσει τη θέση του. Η θέση μας για αυτές τις στάσεις είναι καταγεγραμμένη.

Ιστορικό της υπόθεσης των ελαττωματικών πασάλων της ΑΗΚ
Η υπόθεση των ελαττωματικών πασσάλων της ΑΗΚ άρχισε να αποκαλύπτεται πριν από ένα περίπου χρόνο. Σε άρθρο του Φιλελευθέρου στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, γίνεται αναφορά για ζημιές 10 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, οπόταν και σημειώθηκε ότι πρόκειται για 33.000 πασσάλους για τους οποίους η ΑΗΚ κατέβαλε 4 εκατομμύρια και που μισοί φάνηκε ότι είναι ελαττωματικοί «και έχουν ήδη σημειωθεί στο παρελθόν ατυχήματα».

Ένα χρόνο μετά ήρθε το πόρισμα της διοικητικής έρευνας, η οποία διεξήχθηκε στην ΑΗΚ από τον τέως διευθυντή και που καταλόγισε ευθύνες στους πέντε διευθυντές των διευθύνσεων Προμηθειών και Δικτύων για ολιγωρία και αμέλεια, με αποτέλεσμα η ΑΗΚ να υποστεί ζημιές πέραν των 10 εκατομμυρίων «για την αγορά, αφαίρεση και στη συνέχεια, τοποθέτηση νέων πασσάλων». Ενώ ο πολιτικός προϊστάμενος της ΑΗΚ, Γιώργος Λακκοτρύπης ζήτησε με επιστολή-καταγγελία προς τον Γενικό Εισαγγελέα τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενοι διάπραξης ποινικών αδικημάτων από πλευράς των εμπλεκομένων.

Κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν την εμπλοκή του Ιωνά
Στις 11 Σεπτεμβρίου οπόταν και έγινε αναφορά στο αποτέλεσμα της έρευνας, φαίνεται και πάλι από δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, ότι ο κ. Λακκοτρύπης ζήτησε και δεύτερη διοικητική έρευνα για το πώς και το γιατί κατακυρώθηκε ο εν λόγω διαγωνισμός στην ελληνική εταιρεία Κ.Ν.C. ΑΕ. Τέσσερις μέρες μετά από αυτή τη διευκρίνηση, και ενώ καταγράφετε στην κατακλείδα του πορίσματος η εισήγηση του τέως γενικού διευθυντή της ΑΗΚ για έρευνα του τρόπου κατακύρωσης του διαγωνισμού στην ελληνική εταιρεία ΒΕΞ Δράμας [«Επειδή αρκετά λέχθηκαν για τη διαδικασία αξιολόγησης και κατακύρωσης του διαγωνισμού αυτού, θεωρώ ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο (σ.σ. της ΑΗΚ) θα πρέπει να προβληματιστεί ως προς τη διεξαγωγή έρευνας και γι’ αυτό το θέμα» αναφέρει ο κ. Στυλιανού.], εντούτοις προβάλλεται η πληροφόρηση από αρμόδια αστυνομική πηγή, η οποία διαβεβαιώνει ότι «δεν ερευνάται με οποιονδήποτε τρόπο το δικηγορικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, το οποίο να σημειωθεί, έβαλε λουκέτο το 2014. Η ίδια πηγή υπέδειξε πως η μόνη εμπλοκή που φαίνεται να έχει το δικηγορικό γραφείο του Ιωνά Νικολάου με την εν λόγω υπόθεση είναι όταν ανέλαβε την υπεράσπιση της εταιρείας ΒΕΞ Δράμας ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.»

Λίγες μόνο μέρες μετά, δημοσίευμα της Χαραυγή ανέφερε ότι στην υπόθεση εμπλέκονταν τρεις πολιτικοί: οι Γιώργος Λιλλήκας, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου και ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στα παραρτήματα του πορίσματος της διοικητικής έρευνας, ανάμεσα στα στοιχεία περιλαμβάνονται και δύο επιστολές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «πολιτικού περιεχομένου», με τη μια να είναι από την Πρεσβεία της Ελλάδας με αίτημα να κατακυρωθεί η προσφορά στη ΒΕΞ Δράμας και η άλλη από τον τότε υπουργό εμπορίου Γ. Λιλλήκα. Η αναφορά στον Ιωνά Νικολάου αφορά στην εμπλοκή του ως νομικός εκπρόσωπος της ΒΕΞ στη διαδικασία ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, ενώ ο Αντρέας Λουρουτζιάτης ως αντιπρόεδρος, τότε, του ΔΣ της ΑΗΚ.

Πώς πήρε τελικά η ΒΕΞ το συμβόλαιο και πούλησε του προβληματικούς πάσσαλους στην ΑΗΚ: Ο Ιωνάς έτρεξε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και τρία μέλη της Τεχνικής επιτροπής υπαναχώρησαν και ευκόλυναν τη ΒΕΞ, μετά από επιστολές του Ιωνά
Σύμφωνα με το πρακτικό της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών για την συγκεκριμένη ιεραρχική προσφυγή της ΒΕΞ Δράμας κατά της ΑΗΚ, λόγω διαφωνίας των δύο επιτροπών που εξέτασαν τις προσφορές, ζητήθηκε νομική συμβουλή. Σύμφωνα με αυτή, ο νομικός σύμβουλος της ΑΗΚ εισηγήθηκε τη ΜΗ κατακύρωση της προσφοράς στην ΒΕΞ Δράμας: «Κατά συνέπεια και με βάση τα όσα αναφέρονται πιο πάνω η απάντηση στο ερώτημα (α) είναι εάν ο όρος αυτό θεωρείται ουσιώδης όρος από τεχνικής πλευράς (ερώτημα που θα πρέπει πρώτιστα να απαντηθεί από τους τεχνικούς – αλλά ερώτημα που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να απαντιέται από το γεγονός, ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης θέτει την απόκτηση και λειτουργία τόρνου, ως προϋπόθεση για κατακύρωση του διαγωνισμού υπέρ του συγκεκριμένου προσφοροδότη, τότε η μη ύπαρξη του τόρνου και της απαραίτητης πείρας στην επεξεργασία των στύλλων χρησιμοποιώντας τον τόρνο κατα την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ πρέπει να θεωρείται απόκλιση από τους όρους του Διαγωνσιμού».

Ακολούθως, όπως αναφέρεται στο ίδιο πρακτικό, η Επιτροπή Αξιολόγησης ετοίμασε δύο εκθέσεις. Η πρώτη δεν υπογράφηκε από το Διευθυντή Προσφορών, ενώ η δεύτερη, η οποία έτυχε διαφοροποιήσεων των θέσεων της, υπογράφηκε. Ενώ ο νομικός σύμβουλος των αιτητών, δηλαδή ο Ιωνάς Νικολάου, απέστειλε προς την ΑΗΚ επιστολή, ενώ ο διαγωνισμός βρισκόταν στο στάδιο της αξιολόγησης και το ίδιο έκανε και με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Δύο μήνες μετά, τρία μέλη της Τεχνικής Επιτροπής υπαναχωρούν από την αρχική τους θέσης και καταλήγει η επιτροπή σε νέα έκθεση, οπόταν και αναφέρεται η διαφωνία τους με την γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της ΑΗΚ, και θεωρούν ότι πληρούνται οι όροι του διαγωνισμού. Μετά την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΑΗΚ για απόρριψη της προσφοράς της ΒΕΞ Δράμας και αφού γνωστοποιήθηκε το αποτέλεσμα, η εταιρεία διά του νομικού της εκπροσώπου διαφώνησε με το αποτέλεσμα και προχώρησε σε Ιεραρχική Προσφυγή, στην οποία τελικά πέτυχε ομόφωνα για να φτάσουμε πλέον σήμερα να μιλάμε για ένα νέο σκάνδαλο.


Τα νομικά ζητήματα που εγείρονται: η ύποπτη αλλαγή στάσης των μελών της Επιτροπής, το τί ήξερε και τί πραγματικά έκανε ο κ. Ιωνάς για να κερδίσει το συμβόλαιο, αλλά και το πώς φαίνεται να προσπαθεί παράτυπα να συγκαλύψει την εμπλοκή του και τις όποιες ευθύνες
Η αλλαγή στάσης, τόσο από μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης μετά τις επιστολές του νομικού εκπροσώπου της ΒΕΞ Δράμας, Ιωνά Νικολάου, ενόσω η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, όσο και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών με την παραγνώριση της νομικής γνωμάτευσης που έλαβε η ΑΗΚ και η οποία, ουσιαστικά, αγνοήθηκε από την Τεχνική Επιτροπή γεννά ερωτηματικά, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί. Επιπρόσθετα ερωτηματικά εγείρονται με την καθυστέρηση διερεύνησης της υπόθεσης από την αστυνομία, που όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του σίγμα λάιβ ήγειρε και ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Όμως, το θέμα το οποίο τίθεται είναι ευρύτερο και αφορά στην αστυνομία, γενικότερα: Μπορεί η αστυνομία να διερευνήσει και να το πράξει και αμερόληπτα υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο πολιτικός της προϊστάμενος και/ ή συνάδελφοί του; Δεν θα ήταν καταλληλότερη υπηρεσία η Γενική Εισαγγελία για τέτοιες υποθέσεις, όντας ανεξάρτητος θεσμός; Ιδιαίτερα, αφού ο συγκεκριμένος υπουργός την ίδια ακριβώς βδομάδα εμπλέκεται ως πολιτικός προϊστάμενος της διεύθυνσης φυλακών, σε περίπτωση μη διεξαγωγής διοικητικής έρευνας για το ξυλοδαρμό δύο κρατουμένων, υπόθεση για την οποία εξετάζεται και παράπονο από το γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως.

Ενδεικτικό της προσπάθειας συγκάλυψης είναι και το δημοσίευμα του sigmalive ότι ο Ιωνάς επικοινωνούσε παρασκηνιακά με βουλευτές για να «πέσει το θέμα στα μαλακά». Όχι γιατί έχει δίκαιο, αλλά για να συγκαλυφθεί – αυτό από μόνο του θέτει και ζήτημα πώς συμπεριφέρθηκε στην υπόθεση των πασάλων, όταν μερικά μέλη της Επιτροπής άλλαξαν  γνώμη. Και φυσικά, μετά την απόφαση του Ανώτατου στην υπόθεση Ρίκκου ότι η προσπάθεια ιδιωτικού καλοπιάσματος [του Γενικού Εισαγγελέα σε εκείνη την περίπτωση] συνιστούσε τεκμήριο ανικανότητας για άσκηση του δημόσιου λειτουργήματος, αλλά και άγνοιας του νομικού πλαισίου, τίθεται ευρύτερα θέμα για την στάση του κ. Ιωνά. Και για την στάση του τότε, όταν κέρδισε το συμβόλαιο που στοίχισε το δημόσιο, αλλά και τώρα που φαίνεται να προσπαθεί ακόμα να λογοκρίνει τη διερεύνηση και συζήτηση του θέματος. Και αν τα κάνει αυτά σε βουλευτές, τί κάνει στην αστυνομία που υπάγεται σε αυτόν;

"Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά την αναφορά βουλευτών στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, περί διασύνδεσης του δικηγορικού του γραφείου με την εταιρεία των πασσάλων, επικοινώνησε με βουλευτές, οι οποίοι δεν επιθυμούν να κατονομαστούν, «σε μια προσπάθεια να ρίξει το θέμα των παρεμβάσεων τους στα χαμηλά». - http://www.sigmalive.com/news/local/273607/diasyndeei-dikigoriko-iona-nikolaou-me-ypothesi-passalon-aik 


Αυτά κάμνει η αριστεία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου