25 Οκτ 2015

Από τις θέσεις της Πρωτοβουλίας Κοινωνικού Ελέγχου Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Η δημιουργία Ανεξάρτητης επιτροπής για διαχείριση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Το ακόλουθο απόσπασμα είναι από επιστολή του δικηγόρου ακτιβιστή Μ. Παρασκευά, μέλους της πρωτοβουλίας για «κοινωνικό έλεγχο του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων» προς  τον γενικό Εισαγγελέα. Το απόσπασμα αφορά στη δημιουργία, όπως προνοείται από τον σχετικό νόμο, «ανεξάρτητης επιτροπής για διαχείριση των αποθεματικών του ταμείου κοινωνικών Ασφαλίσεων».


Ακόμα και αν υποθέσει κάποιος ότι η αναβολή δημιουργίας της επιτροπής μπορούσε να δικαιολογηθεί με βάση την περίοδο «έκτακτης ανάγκης» με την παρουσία της τρόικα την περίοδο 2013-16, η ολοκλήρωση αυτής της περιόδου και η επαναλειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, θέτουν ξανά το ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας για δημιουργία σχετικής επιτροπής για το ταμείο. Και φυσικά, μια «ανεξάρτητη επιτροπή» δεν πρέπει να ελέγχεται από αυτούς είναι ενάντια στο Ταμείο κοινωνικών Ασφαλίσεων – όπως ήταν ιστορικά οι εργοδότες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Θα πρέπει, κατά συνέπεια, να τεθεί και θέμα ταξικής προκατάληψης όσον αφορά στη συγκρότησή της. Δεν μπορεί λ.χ. ο Χ. Γεωργιάδης με την γνωστή του προκατάληψη, να διορίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου