18 Οκτ 2015

Μια αποκαλυπτική αναφορά για τη βιομηχανία εισαγωγής φτηνής εργασίας για εκμετάλλευση: η κρυφή αλήθεια πίσω από τις υπεκφυγές του Χάσικου για τις 800 πλαστογραφίες που φαίνεται να συγκάλυψε [ ή τέλος πάντων, αν ο Χάσικος έχει τον Φρίξο για την καρέκλα, τα κινήματα και η πραγματικότητα έχουν την Αντρούλα.. για την αλήθεια]
Η αψιμαχία του Χάσικου με τον Γενικό Ελεγκτή πήρε ένα είδος αναβολής, αλλά με μια σαφή κίνηση από τον Γενικό Εισαγγελέα που ντε φάκτο δικαίωσε τον κ. Μιχαηλίδη, δίδοντας οδηγίες για έρευνα για τις πλαστογραφίες που συγκάλυψε ο υπουργός εσωτερικών. Μετά τον πανικό του Χάσικου, ο Γενικός Εισαγγελέας εξέδωσε δεύτερη ανακοίνωση, με την οποία  ήταν κάπως καθησυχαστικός, λέγοντας ότι η έρευνα [η παρούσα ενδεχομένως] δεν αφορά κρατικούς φορείς. Αν όμως το εξόφθαλμο τεκμηριωθεί; Διότι το μόνο ανοικτό ερώτημα είναι αν η αστυνομία, με εξωτερική παρέμβαση, προσπαθήσει να συγκαλύψει. Το θέμα, όμως, έχει ιστορική σημασία, αφού φαίνεται πια να εκτίθεται σε δημόσια θεά η διαπλοκή και η συγκάλυψη της θητείας του κ. Χάσικου – και να ανοίγουν υποθέσεις που αφορούν τον τομέα της διαπλοκής επιχειρηματιών και υπουργού/υπουργών.

Ως συνέχεια λοιπόν της διερεύνησης, παραθέτουμε εδώ ένα κείμενο της Αντρούλας Ενρίκεζ, μιας ακτιβίστριας με ιστορική συνεισφορά – η δική της φωνή, της ανιδιοτελούς αντίστασης και διεκδίκησης είνα και ένα σαφές αντίβαρο στη διαπλοκή και δικαίωση όσων επέμεναν ότι η διαπλοκή δεν θα περάσει. Όταν ο Φρίξος Κουλέρμος θέλει να στηριξει τον γαμπρό του, αφήνει σχόλια στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τους. Η Αντρούλα, με τη σειρά της, καταγράφει την πραγματικότητα.

Ιδιωτικά Κολλέγια: Εργοστάσια Παρανόμων

Το πρόβλημα είναι γνωστό, σοβαρό και δεν λύνεται αγνοώντας το και συγκαλύπτοντάς το

Η Οργάνωσή μας, Cyprus STOP Trafficking, της οποίας το κύριο αντικείμενο είναι η Εμπορία Προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, έχει εντοπίσει εδώ και τρία χρόνια το φαινόμενο εκμετάλλευσης ξένων φοιτητών από φτωχές ασιατικές και αφρικανικές χώρες από ιδιωτικά κολλέγια. Δεν διστάζουμε να μιλήσουμε για Εμπορία Φοιτητών, γιατί το φαινόμενο αυτό ομοιάζει σε πολλά σημεία με την Εμπορία Προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο στρατολόγησης.
Μιλώντας με φοιτητές διαφόρων ιδιωτικών κολλεγίων διαπιστώσαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα διάφορα προβλήματα που δημιουργούνται, ιδίως από τον τρόπο στρατολόγησής τους. Σε μια καλοστημένη πλεκτάνη, πολλά -αν όχι τα περισσότερα- ιδιωτικά κολλέγια σε συνεργασία με τους ατζέντηδές τους, οι οποίοι ταξιδεύουν σε τρίτες χώρες με σκοπό να προσελκύσουν ξένους φοιτητές, καταφέρνουν με παραπλανητικές και ψευδείς πληροφορίες να παρουσιάσουν την Κύπρο ως παράδεισο ευημερίας και δυνατότητας εργασίας. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Στρατολόγηση Φοιτητών δεν πρέπει να βασίζεται στην Παραπληροφόρηση

Εστιαζόμενοι στις φράσεις από τον ορισμό της Εμπορίας Προσώπων «στρατολόγηση», «μέσο δόλου», «απάτης» , «για την επίτευξη συγκατάθεσης προσώπων», «για σκοπούς εκμετάλλευσης», καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η προσέλκυση και εκμετάλλευση φοιτητών πολλών ιδιωτικών κολλεγίων στην Κύπρο, μπορεί να θεωρηθεί ως εμπορία προσώπων.

Οι περισσότεροι φοιτητές φθάνουν στην Κύπρο με ψευδείς πληροφορίες  και υποσχέσεις που παίρνουν από ατζέντηδες των κολλεγίων, ή από άλλους φοιτητές που πληρώνονται με ποσοστά από τα κολλέγια ή με επίσημους αντιπροσώπους αυτών, οι οποίοι ταξιδεύουν στις χώρες προέλευσης  για να προσηλυτίσουν φοιτητές.

Η συχνότερη υπόσχεση είναι ότι θα έχουν την ευκαιρία να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Περιγράφουν την Κύπρο ως εργασιακό παράδεισο. Υπόσχονται σίγουρη εργοδότηση με υψηλές απολαβές ικανές να καλύψουν τα δίδακτρα τους, τα έξοδα διαβίωσης τους έχοντας περαιτέρω πλεόνασμα για αποστολή χρημάτων στην οικογένεια τους. Σημαντικό να σημειωθεί ότι το απαιτούμενο κόστος διδάκτρων και διαβίωσης  παρουσιάζεται να είναι πολύ χαμηλότερο από ότι στην πραγματικότητα. Υπόσχονται δηλαδή ολιγοέξοδη μόρφωση και συνάμα εύκολη και νόμιμη εργοδότηση στην Κύπρο με προοπτικές εργοδότησης και φοίτησης και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα δίδονται υποσχέσεις ότι μετά από διετή φοίτηση τους στο Κυπριακό ίδρυμα, μπορούν να εξασφαλίσουν αυτόματα βίζα για τη συνέχιση των σπουδών τους σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Όλα τα πιο πάνω αποτελούν υποσχέσεις οι οποίες είναι εξόφθαλμα παραπλανητικές.

Με μία πρώτη ματιά στο νομοθετικό πλαίσιο είναι εμφανές ότι οι τομείς εργασίας στους οποίους επιτρέπεται να εργοδοτούνται είναι χαμηλόμισθοι και εργασίες τις οποίες Κύπριοι πολίτες συχνά θα αρνούνταν να αναλάβουν. Για παράδειγμα, μπορούν να εργαστούν ως εργάτες σταθμών βενζίνης, φροντιστές στεγών ηλικιωμένων, εργάτες αρτοποιείων, εργάτες μονάδων ζωοτροφών, εργάτες σε αποχετεύσεις και άλλα παρόμοια.  Παράλληλα, ο ισχυρισμός για παροχή αυτόματης βίζας για συνέχιση σπουδών σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι ψευδής και νομικά ανυπόστατος. Τα γεγονότα αυτά από μόνα τους καταρρίπτουν τους μύθους που προωθούν διάφοροι πράκτορες στους φοιτητές.

Βαριά η ευθύνη της Κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων Υπουργείων

Α.       Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω των πρεσβειών και των προξενείων    που διατηρεί στην κάθε χώρα, οφείλει να διασφαλίσει, προτού      εκδοθούν οι φοιτητικές βίζες, ότι οι υποψήφιοι φοιτητές είναι     πλήρως ενημερωμένοι για την πραγματικότητα των όσων πρόκειται       να αντιμετωπίσουν στην Κύπρο, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο    παραπληροφόρησης από τους ατζέντηδες των ιδιωτικών κολλεγίων.   
Β.       Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οφείλει να ελέγχει          επισταμένως   τη λειτουργία των διαφόρων κολλεγίων όσον αφορά τα προγράμματα        σπουδών, τα ακαδημαϊκά προσόντα των καθηγητών           και τους χώρους       διδασκαλίας.
Γ.       Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε συνεργασία με        το Υπουργείο Εσωτερικών, προτού τιμωρήσει τους παράνομους πρώην          φοιτητές, να εξετάζει τους λόγους που τους οδήγησαν στην           παρανομία     και να επιρρίπτει ευθύνες σ’ αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα.

Τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι και τα τέσσερα Υπουργεία είναι υπεύθυνα για την ύπαρξη και διαιώνιση του φαινομένου της Εμπορίας Φοιτητών, εφόσον, ενώ αυτό δεν τους ήταν άγνωστο, εξακολουθούν να μην παίρνουν κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή του.

Και μια τελευταία ερώτηση: Οι 800 «φοιτητές» από το Μπαγκλαντές θα επαναπατριστούν, όταν αποδειχτεί ότι τα χαρτιά τους είναι πλαστά; Και τι θα γίνει με τις 4,000 ευρώ που πλήρωσε ο καθένας τους στα κολλέγια; Θα τα κρατήσουν οι κολλεγιάρχες λόγω κρίσης.
Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques

Πρόεδρος ΜΚΟ Cyprus STOP TraffickingΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου