11 Οκτ 2015

Είχε δίκαιο ο Λουρουτζιάτης: «Το 2015 θα είναι η χρονιά της Λάρνακας»[1] - Αυτό που δεν πρόβλεψει είναι πως είναι και η δική του χρονιά
Άλλο ένα μεγαλοστέλεχος του ΔΗΣΥ είχε την τιμητική του αυτή την εβδομάδα, μαζί με το ... μισό υπουργικό συμβούλιο, ο Αντρέας Λουρουτζιάτης, δήμαρχος Λάρνακας, όσον αφορά στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λάρνακας. Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Πολίτης για καταγγελίες σε βάρος του ότι είναι συνέταιρος νε την εταιρεία Iacovou Brothers Constructions στην εταιρεία AGI Cargo Village Ltd. Η εταιρεία Iacovou Brothers Constructions[2] με πρόεδρο τον  Αντρέα Λουρουτζιάτη στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λάρνακας κέρδισε τα συμβόλαι για το αποχευτικό. Όταν το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «ο κ. Λουρουτζιάτης δίνει πλήρη στοιχεία για όλες τις εταιρείες στις οποίες ήταν ή εξακολουθεί να είναι μέτοχος ή διοικητικός σύμβουλος.» Στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι παρόλον ότι δεν θεωρεί πως  «προκύπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ασυμβίβαστο εκ μέρους» του, εντούτοις αποφάσισε όπως απέχει από τούδε και στο εξής από οποιαδήποτε συζήτηση / απόφαση μπορεί να έχει σχέση με εταιρείες που είχε ή έχει μετοχές»

Τις τελευταίες δύο βδομάδες, όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες για καταγγελίες εναντίον του Δημάρχου Λάρνακας για υπέρβαση εξουσίας και παράνομες παρεμβάσεις για πληρωμές των εργολάβων – και συνεταίρων του; - σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Χαραυγή με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έκθεση – φωτιά για το Λουρουτζιάτη», που φαίνεται να αναφέρεται σε έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου, προσθέτει ακόμα μια διάσταση στις προηγούμενες καταγγελίες, αυτή της ενδεχόμενης προσπάθειας εκφοβισμού του προσωπικού του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας από δημοτικό σύμβουλο του ΔΗΣΥ, ενώ οι καταγγελίες για τον Αντρέα Λουρουτζιάτη συγκεκριμενοποιούνται με αναφορά σε παρέμβασή του ώστε να εκδοθεί επιταγή ύψους 120.000 ευρώ σε εργολάβο, αλλά και οδηγίες που έδωσε ώστε να επιστρωθεί η λεωφόρος Γρίβα Διγενή και το ποσό να αφαιρεθεί υπέρ του ΣΑΛ, από το Δήμο Λάρνακας. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση περιλαμβάνονται κενά τόσο στη διαχείριση, όσο και στην επίβλεψει των συμβολαίων, κυρίως στη διαδικασία απαιτήσεων από τους εργολάβους με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζονται τα συμφέροντα του ΣΑΛ «αφού λειτουργεί σαφώς υπέρ των εργολάβων αποδυναμώνοντας τη θέση του ΣΑΛ σε περίπτωση παραπομπής διαφορών σε διαιτησία».
Σε νέα ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας για να πει ότι η επίστρωση στη Γρίβα Διγενή αφορούσε απόσταση 30 μέτρων, ενώ «Η πληρωμή κρίθηκε απαραίτητη για την καταβολή μισθών σε υπεργολάβους και εργαζόμενους, ενόψει και των γιορτών του Πάσχα». Όσον αφορά στο δημοτικό σύμβουλο του ΔΗΣΥ στο δήμο Λάρνακας, Αυξέντη Ευαγγέλου, που με ημέηλ ημερομηνίας 26 Ιουλίου για εκφοβισμό προσωπικού του ΣΑΛ λόγω των καταγγελιών στις οποίες προέβαιναν, ο κ. Ευαγγέλου αποπειράθηκε να τα μαζέψει, λέγοντας ότι δεν απευθυνόταν στο προσωπικό, αλλά στον πρόεδρο του ΣΑΛ ώστε «να αποτραπούν καταγγελίες που γίνονται για εξυπηρέτηση προσωπικών ατζέντων των μελών του προσωπικού

Μόνο μια βδομάδα μετά, με νέο δημοσίευμά της η Χαραυγή, αναφέρεται σε ‘«Δώρα» εκατομμυρίων σε εργολάβους του ΣΑΛ’. Σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα το ‘παιχνίδι’ φαίνεται να χοντραίνει άγρια, αφού πλέον γίνεται αναφορά σε «χρηματοδότηση και ευνοϊκή μεταχείριση εργολάβων» εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν σε αποζημιώσεις έναντι καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση έργων και ανεξέλεγκτες υπερπληρωμές, αλλά πλέον, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης φέρεται να καταγγέλεται για απόκρυψη στοιχείων. Μάλιστα, εξαιτίας αυτού ο γενικός ελεγκτής απέστειλε στον δήμαρχο Λάρνακας επείγουσα επιστολή, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία ο Αντρέας Λουρουτζιάτης είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στα θέματα που θίγονται εντός 10 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.
Τα ποσά δε που καταγράφονται στο δημοσίευμα, προκαλούν ζάλη:
-       Στα συμβόλαια C11, C13 και C19 αποκόπτονται μικρότερα ή και καθόλου ποσά για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων
-       Για το συμβόλαιο C11 φαίνεται να χαρίστηκαν στον εργολάβο 951,000.00 ευρώ
-       Για το συμβόλαιο C13 φαίνεται να χαρίστηκε ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης ύψους 719,000.000
-       Για το συμβόλαιο C19 φαίνεται να χαρίστηκαν 82,000.00 ευρώ
Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, ο γενικός ελεγκτής φέρεται να «καθιστά σαφές ότι αυτές οι παραλείψεις συνιστούν ευνοϊκή μεταχείριση και χρηματοδότηση των εργολάβων με το κόστος να επιβαρύνει το ΣΑΛ», οι οποίοι εργολάβοι ‘χρηματοδοτούνταν επιπρόσθετα και «με άμεσες προκαταβολικές πληρωμές.»

Το κερασάκι στην τούρτα; Ο Αντρέας Λουρουτζιάτης φέρεται να κατηγορείται «ότι μαζί με τη διεύθυνση, απέκρυψαν στοιχεία από την Ελεγκτική Υπηρεσία προκειμένου να εξασφαλίσουν συγκατάθεση για έναντι πληρωμή σε εργολάβο.»
Μέχρι τη στιγμή δημοσίευσης αυτού του άρθρου ο δήμαρχος Λάρνακας, ήταν .... χασιμιός! Καμία απάντηση δεν έδωσε ούτε για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ούτε και για το άλλο που είδαμε να φιγουράρει και πάλι το όνομά του και που αφορά στο σκάνδαλο με τους πασσάλους της ΑΗΚ. Πληροφορίες μας, πάντως, αναφέρουν ότι το γραφείο δικηγόρου – και το όνομα του οποίου κατέχουμε -  στο οποίο είχε μπουκάρει η αστυνομία το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, οπόταν και παρέλαβε Η/Υ και υλικό για διερεύνηση, αφού φαίνεται ότι σύμφωνα «με καταγγελία ότι κατόπιν νομικής γνωμάτευσης, προσφορές κατέληγαν σε άλλες εταιρείες αντί σε αυτές που υπέβαλαν τη χαμηλότερη προσφορά», καταχώρησε αίτηση μέσω δικηγόρου για άδεια certiorari, η οποία ακυρώνει το ένταλμα έρευνας και ολα τα στοιχεια που έχουν συλλεχθεί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μάλιστα, ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί είναι ο γαμπρός του – παντρεμένος με την αδελφή του – και πολύ πολύ τραντακτό όνομα, όχι μόνο στο δικηγορικό κόσμο της Κύπρου, αλλά και νομικός εκπρόσωπος σε περιπτώσεις άλλων σκανδάλων, όπως αυτό της Τράπεζας Κύπρου και εκείνο των Κυπριακών Αερογραμμών. Επιπρόσθετα, όπως πληροφορούμαστε ο δικηγόρος «θύμα» του ντου της αστυνομίας ήταν ταυτόχρονα νομικός σύμβουλος για το ΣΑΛ, αλλά και για εργολάβο που πέτυχε συμβόλαια στο ΣΑΛ και διασυνδέεται και με τον Αντρέα Λουρουτζιάτη. Κάπου στο παζλ εμπλέκεται και όνομα πρώην ανώτερου αξιωματούχου του κράτους και κάποια στιγμή υποψηφίου για την προεδρία, αλλά προς το παρόν θα αφήσουμε εδώ το θέμα αυτό, μέχρι νεωτέρας.

Το περίεργο της όλης υπόθεσης του Αντρέα Λουρουζιάτη και του ΣΑΛ είναι η στάση των ΜΜΕ, αν δούμε συγκριτικά την περίπτωση του ΣΑΛ και την περίπτωση του ΣΑΠΑ σε σημείο, μάλιστα, που ότι επίκειται η υλοποίηση 32 ενταλμάτων συζήτησης να το μαθαίνουμε από μικρή ειδησιογραφική σελίδα. Ο Βέργας καλείτο να παραιτηθεί, ο Χάσικος ταξίδευε μέχρι την Πάφο για να ... εξομαλύνει την κατάσταση (μάλλον πείθοντας το Βέργα να παραιτηθεί;), τα ΜΜΕ μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό με κύριες και πρωτοσέλιδες ειδήσεις ακόμα και το πότε φταρνίστηκε ο Βέργας, ο Βέργας συνελήφθηκε και η ιστορία ακολούθησε το δρόμο της με τη φυλάκιση-διακοπές – σπουδές. Ο Λουρουτζιάτης έβγαλε δυο ανακοινώσεις και καθάρισε; Ούτε καν να κληθεί σε ανακρίσεις, ενώ έχει ήδη παραδεχθεί ο ίδιος με την πρώτη του ανακοίνωση ότι ως μέτοχος στην εταιρεία AGI Cargo Village Ltd είχε άμεσο και προσωπικό συμφέρον, όταν κατακύρωνε συμβόλαια ως πρόεδρος του ΣΑΛ στην εταιρεία Iacovou Brothers Constructions και επιπρόσθετα, ενώ ήταν εις γνώση του η σύγκρουση συμφερόντων (οκ στην ανακοίνωση δεν την «είδε» γιατί τα γραπτά μένουν προφανώς) δεν αυτο-εξαιρέθηκε από τη διαδικασία.

Όπως ξαναγράψαμε παλαιότερα «Το πραγματικό σκάνδαλο του ΣΑΠΑ ήταν το ποιοί συνεργάστηκαν για να στηθεί το θέαμα απαλλαγής των ένοχων εργοληπτικών εταιρειών, για τις υπερχρεώσεις» γιατί «η υπόθεση Λουρουτζιάτη είναι χειρότερη του Βέργα. Διότι ο Βέργας πήρε χρήματα για έγκριση υπερχρέωσης – ο Λουρουτζιάτης είχε συμφέροντα σε εταιρείες που έπαιρναν τα συμβόλαια.[3] Κέρδιζε άμεσα, δηλαδή, και από το βασικό πόσο, και θα κέρδιζε και από τις υπερχρεώσεις, κατά την προσφιλή τακτική μερικών εργολάβων.»
[1] Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ανέφερε αυτή τη φράση κατά την περιγραφή διαφόρων έργων που ανακοίνωνε - http://www.eklogika.gr/inews/Louroutziatis-To-2015-tha-einai-i-chronia-tis-Larnakas-20-01-2015
[2] Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη ετιαρεία παραδέχθηκε στην περίπτωση της Πάφου ότι «έδινε» ουσιαστικά μίζες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου