13 Σεπ 2015

Ποιός πιστεύει τον Χάρη και τα τις στατιστικές των δικτύων του; όταν μέχρι και οι στατιστικές της Κυπριακής Δημοκρατίας καταντούν φτηνά διαφημιστικά κλιπ, ποιός θα πιστέψει ότι δεν θα συγκαλυφθεί η λίστα Λαγκάρντ ή ότι δεν μαγειρεύονται τα στοιχεία για την οικονομία;


Όταν οι κυπριακές στατιστικές υπηρεσίες κατασκεύαζαν το θέαμα της μεγάλης ανάπτυξης για να προβάλλεται ο Χάρης..τον Αύγουστο [14/8]..

..και πως οι ευρωπαϊκές στατιστικές υπηρεσίες διαψεύδουν τις κυπριακές στατιστικές αλχημείες φτηνών θεαμάτων – η Κύπρος είχε λιγότερη ανάπτυξη και από την Ελλάδα… Ο Χάρης δεν δήλωσε τίποτα.. οι υπηρεσίες δεν εξήγησαν το λάθος/γκάφα.. Σεπτέμβριος [8/9]..

Όταν ο Χάρης και ο Αβέρωφ παίρνουν τη λίστα Λαγκάρντ, ακούγονται λες και θέλουν να την ξεχάσουν κιόλας – όπως ξέχασαν ότι είναι οι ίδιοι που εμπόδισαν στη Βουλή την έγκριση νομοθεσίας για το name and shame
Η ανακοίνωση για την λίστα Λαγκάρντ [ότι δηλαδή την παρέλαβαν οι κυπριακές αρχές μετέδιδε από την αρχή ένα αέρα συγκάλυψης. Αμέσως, βγήκε ο Χ. Γεωργιάδης και ακολούθως ο Αβέρωφ και άρχισαν τις δηλώσεις υποβάθμισης του θέματος – λες και τους  έδωσαν την λίστα με το ζόρι [ή την ζήτησαν υπό πίεση] και τώρα που την είχαν, έπρεπε να φροντίσουν να μη θιχτούν τα συμφέροντα των ημετέρων. Και με δεδομένο ότι και οι δυο, λειτουργούν ως προστάτες μεγαλοεπιχειρηματιών, το σκηνικό είναι σαφές. Διότι το αστείο επιχείρημα ότι υπάρχουν και νόμιμες καταθέσεις στο εξωτερικό, ήταν από μόνο του εκφραστικό – το θέμα της λίστας δεν αφορά οποιεσδήποτε καταθέσεις. Αφορά συγκεκριμένους λογαριασμούς στο παράρτημα της HSBC στην Ελβετία για σκοπούς φοροδιαφυγής. Διαφορετικά, θα μπορούσαν να τους είχαν ανοίξει σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Η συγκεκριμένη είναι ύποπτη – και οι προσπάθειες υπεκφυγής του Χάρη ήταν αποκαλυπτικές από μόνες τους - όπως και το αστείο επιχείρημα ότι "δεν είδε την λίστα'. Εδώ, όπως φαίνεται πιο κάτω, μάλλον στήνεται μέχρι και η παρουσίαση στατιστικών στοιχείων, και δεν είδε τη λίστα που αφορά ενδεχομένως "γνωστούς"; Ο Χάρης ιδιαίτερα παρέπεμψε σε νομοθεσίες στη βουλή για να μην δημοσιοποιηθεί η λίστα ή όσοι κάνουν φοροδιαφυγή. Έπαθε αμνησία φαίνεται ότι ήταν το κόμμα του που πρωτοστάτησε στο να μην ψηφιστεί η νομοθεσία του name and shame το 2012.

Τελικά στις 8 Σεπτεμβρίου, 3 εβδομάδες μετά, η Eurostat ανακοίνωσε τις τάσεις ανάπτυξης στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η κυπριακή ανάπτυξη δεν ήταν ούτε 1.2% [ο κατασκευασμένος αριθμός του τίτλου για τον οποίο πανηγύριζε ο Χάρης τον Αύγουστο], ούτε η «εκτίμηση» της κυπριακής στατιστικής υπηρεσίας, 0.9%, αλλά μόλις 0.5%. Ο Χάρης δεν έκανε δηλώσεις, η στατιστική υπηρεσία δεν εξήγησε.. . Και αν νομίζετε ότι αυτά συμβαίνουν γενικώς, ιδού η διάψευση - στην Ελλάδα η εκτίμηση του Αυγούστου ήταν σχετικά ορθή και μάλιστα ήταν και κάπως μικρότερη από την πραγματική: ενώ η εκτίμηση ήταν για 0.8%, τελικά η ανάπτυξη βγήκε 0.9%. Η κυπριακή ανάπτυξη ήταν από τις πιο χαμηλές στην Ευρώπη, τελικά.

 Η συγκάλυψη, βέβαια, μπορεί να έχει και τις συναλλαγές της. Το να πιστέψει κάποιος ότι το τμήμα που θα ασχοληθεί με τη διερεύνηση της φοροδιαφυγής, θα λειτουργήσει αυτόνομα από τον Χάρη και τον Αβέρωφ όσον αφορά στη φοροδιαφυγή του κεφαλαίου, είναι μάλλον αστείο με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα [εδώ χαρίζονται ευνοιοκρατικά χαλαρώσεις εκατομμυρίων, αποφεύγονται πιέσεις της ΕΕ για να μην θιχτούν ημέτεροι, όπως ο Σιακόλας κοκ]. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό ότι ο Χάρης, ο Αβέρωφ, και ο ό,ποιος άλλος έχει δυνατότητα παρέμβασης, θα μπορούσαν και να ζητούν ανταλλάγματα για τη συγκάλυψη. Η μόνη ελπίδα που παραμένει, είναι σαφώς ο έλεγχος από τη Βουλή. Τα ΜΜΕ μάλλον, θα συγκαλύψουν, αν το θέμα αφορά συμφέροντα με διαφημίστηκα πακέτα ή «φίλους» εκδοτών. Ή μπορεί και εκδότες..

Η μετατροπή των στατιστικών στοιχείων της Πολιτείας σε αποσπάσματα κομματικής προπαγάνδας του ΔΗΣΥ και στοιχεία προσωπικής προβολής υπουργών: από την ανεργία, όπου τα κυπριακά στοιχεία αρνούνται να συμβαδίσουν με τα ευρωπαϊκά, μέχρι την ανάπτυξη, όπου ακόμα και η γελοιοποίηση των «εκτιμήσεων» δεν απασχολεί, πια, μερικούς…
Γενικότερα, ωστόσο αυτήν την περίοδο η εγκυρότητα των κυβερνητικών στατιστικών φαίνεται να γίνεται αυξητικά αμφίβολη. Τα στοιχεία δεν ανακοινώνονται απλώς – φαίνεται να τυγχάνουν επεξεργασίας και κωδικοποίησης για να προβάλλουν μια [έστω και παραπλανητικά] συγκριτικά θετική εικόνα. Ακολούθως, το ΚΥΠΕ κωδικοποιεί ένα τίτλο βολικό για την κυβέρνηση που αναπαράγεται από τα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι που έχουν διασύνδεση με τα κυβερνητικά επιτελεία φαίνεται να προωθούν τις εκδοχές. Η πρόσφατη ανακοίνωση λ.χ. ότι η ανεργία είχε «μειωθεί κατά 10.1%» ήταν εκφραστική – αφορούσε τους εγγεγραμμένους άνεργους και σύγκρινε με τον προηγουμενο χρονο [μια χρονικη διαρκεια που εξηγει και την δομικη μειωση με την μη εγγραφη στους καταλογους οσων εγκατελιψαν την προσπαθεια] και όχι με τον προηγούμενο μήνα. Αλλά αυτά ήταν κρυμμένα στη ροή του κειμένου και όχι στο θεαματικό τίτλο. Γενικότερα, τα στοιχεία των κυπριακών υπηρεσιών τείνουν να ρυθμίζονται με τα ευρωπαϊκά [που είναι πιο συνεπή] όταν βολεύουν την  κυβέρνηση [έτσι άλλαξε η μεθοδολογία υπολογισμού του δημόσιου χρέους, ας πούμε] αλλά παραμένουν αυστηρά τοπικά όσον αφορά στην ανεργία – η Eurostat καταγράφει ανεργία 16%+ [με μικρή αύξηση το καλοκαίρι], ενώ το δίκτυο του Χάρη αναζητούσε αλχημείες για να πουλήσει θετικά στοιχεία. Η παραπλάνηση, βέβαια, γίνεται και με τη λογοκρισία των δομικών στοιχείων [μακροχρόνια άνεργοι, μεταναστευση, συγκαλυμμένη ανεργία με τις δουλειές μερικών ωρών της Ζέτας] αλλά και απροκάλυπτα με τις παραπλανητικές συγκρίσεις.

Ένα κλασικό παράδειγμα πρόσφατα ήταν το θέμα της «ανάπτυξης». Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το  οποίο λογοκρίνεται, θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος ότι με την ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι, φαίνεται να υπάρχει ώθηση για μια έστω και αναιμική ανάπτυξη γενικά στην ευρωζώνη. Ακόμα και η ελληνική οικονομία που δέχτηκε την χειρότερη επίδραση από την επιβαλλόμενη λιτότητα της περιόδου 2010 -2015, έχει ανάπτυξη – και μάλιστα μεγαλύτερη από την κυπριακή. Αλλά προσέξετε την παραπλάνηση στην αναπαράσταση από την κυπριακή εξουσία:
Σύμφωνα με το flash estimate της στατιστικής υπηρεσίας στις 14 Αυγούστου 2015, η κυπριακή οικονομία είχε ανάπτυξη «1.2.%». Αυτός ήταν ο τίτλος. Διαβάζοντας, ωστόσο, την είδηση το 1.2% είχε να κάνει με σύγκριση με τα προηγούμενο χρόνο. Έτσι, το δίκτυο του Χάρη πρόσθεσε παραπλανητικά 0.3% - η πραγματική ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 0.9%. Και αν το σύγκρινε κανείς με άλλες χώρες, θα έβλεπε ότι πολύ λίγα είχε να κάνει με την κυπριακή οικονομία – η ελληνική οικονομία, και κάτω συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας και διαμάχης με την τρόικα/θεσμούς είχε ανάπτυξη 0.8% [και πάλι flash estimate].

Τελικά, στις 8 Σεπτεμβρίου, 3 εβδομάδες μετά, η Eurostat ανακοίνωσε τις τάσεις ανάπτυξης στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η κυπριακή ανάπτυξη δεν ήταν ούτε 1.2% [ο κατασκευασμένος αριθμός του τίτλου για τον οποίο πανηγύριζε ο Χάρης τον Αύγουστο], ούτε η «εκτίμηση» της κυπριακής στατιστικής υπηρεσίας, 0.9%, αλλά μόλις 0.5%. Ο Χάρης δεν έκανε δηλώσεις, η στατιστική υπηρεσία δεν εξήγησε το λάθος της. Και αν νομίζετε ότι αυτά συμβαίνουν, γενικώς, ιδού η διάψευση - στην Ελλάδα η εκτίμηση του Αυγούστου ήταν σχετικά ορθή και μάλιστα ήταν και κάπως μικρότερη από την πραγματική: ενώ η εκτίμηση ήταν για 0.8% τελικά η ανάπτυξη βγήκε 0.9%. Η κυπριακή ανάπτυξη ήταν από τις πιο χαμηλές στην Ευρώπη τελικά.

Και αυτή ήταν η «εκτίμηση» για την Ελληνική ανάπτυξη, όπως καταγράφηκε στο Ρώυτερς στις 13/8/2015. Αυτοί έκαναν σωστή εκτίμηση – αλλά οι δικοί μας. Και όταν συγκρίνει κάποιος τις συνθήκες.. κάτι δεν πάει καλά με τα μαθηματικά μερικών στη Λευκωσία..

Και όπως μπορεί να δει κάποιος από τα στοιχεία της Eurostat, η πρακτική παρουσίασης των στοιχείων είναι η σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και μετά με τον προηγούμενο χρόνο. Αλλά στην Κύπρο φαίνεται ότι ρίχνουν αριθμούς ..και ότι να’ ναι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου