13 Σεπ 2015

Η επανεμφάνιση της σκιάς των μιζών από τα εξοπλιστικά, πανικοβάλλει το ΧάσικοΕυχαριστώ για όλα Άκη…

Ο πανικός του Χάσικου συνέπεσε χρονικά με μια σειρά γεγονότων, όπως αυτά που περιγράφονται στο άρθρο του παρόντος τεύχους και φέρει τον τίτλο «Ο Χάσικος πέρα από την κωμωδία σαν Ρίκκος Μάππουρος: το αποκαλυπτικό σημείο της αντίφασης της κυβερνητικής δεξιάς, καθώς προσπαθεί ακόμα να συντηρεί ένα εσωτερικό ταυτισμένο με τη ρουσφετολογία, το φτηνό ρατσισμό και την ημετεροκρατία, ενώ πουλά φανφάρες ευρωπαϊκές σαν εξωτερικό περιτύλιγμα. Μπορεί αυτή η κωμωδία να στηρίξει μια ό,ποια λύση;» Ταυτόχρονα, όμως, στον πανικό ίσως να συνέβαλε και άλλο ένα γεγονός, το οποίο δεν προβλήθηκε (ιδιαίτερα ή και καθόλου) από τα κυπριακά ΜΜΕ. Προφανώς, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, στην Ελλάδα έκανε την επανεμφάνισή του το θέμα των μιζών από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στις 3 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα ‘Δημοκρατία’[1] τέσσερις δικογραφίες που αφορούν στη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών τεσσάρων πρώην υπουργών Εθνικής Άμυνας για μίζες – άλλως προμήθειες – από την αγορά οπλικών συστημάτων. Οι δικογραφίες αφορούν στους Άκη Τζοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Ευάγγελο Βενιζέλο.


Η αφορμή και το ιστορικό
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δικογραφίες αφορούν κυρίως εξοπλιστικά προγράμματα και συγκεκριμένα,
«[..] τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 και τα επιθετικά Apache, τα άρματα μάχης Leopard 2HEL, τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 209, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου «S», την προμήθεια των ΤΠΚ και των «Zubr», την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage 2000-5 και των συστημάτων αυτοπροστασίας τους, τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-27J και την προμήθεια των διοπτρών νυχτερινής σκόπευσης.» 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στις καταγγελίες προέβη ο Δημοσθένης Μπακόπουλος που διετέλεσε ειδικός επιστημονικός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος στα πολιτικά γραφεία του ΥΠΑΜ και ΥΦΥΠΑΜ από το 2009 μέχρι το 2012.  Ο Δ. Μπακόπουλος προβάλλει τον ισχυρισμό ότι διαπίστωσε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και ότι «δίδονταν «δωράκια» για να υπογραφούν συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ». Υποστηρίζει, δε, ότι «οι αμυντικές δαπάνες ευθύνονται για το 25% του εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας».
Στο ιστολόγιο Αλ Τσαντίρι[2], αναφέρεται ότι η δικογραφία συντάχθηκε μετά από καταγγελίες στην τηλεοπτική εκπομπή «Απαγορευμένη Ζώνη» στις 21 Ιανουαρίου του 2014, όσον αφορά στις διαδικασίες προμήθειας οπλικών συστημάτων που σε περιπτώσεις γινόταν με απευθείας ανάθεση.  Μάλιστα, φέρεται ως παράδειγμα η χρονική περίοδος 1999 – 2003, κατά την οποίαν «έγιναν απευθείας αναθέσεις για εξοπλιστικές συμβάσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ».

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία κριτικής του χειρισμού του θέματος από πλευράς της Βουλής των Ελλήνων, απλώς για σκοπούς ισότιμης προσέγγισης, αφού τα πιο πάνω δημοσιεύματα κατηγορούν πρωτίστως την πρώην πρόεδρο της βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να παραθέσουμε απόσπασμα άρθρου και αφορά στο θέμα το οποίο αντικρούει τις συγκεκριμένες κατηγορίες:
Στις 24 Φεβρουαρίου 2015 από το βήμα της Βουλής, σύμφωνα με τα πρακτικά, ανακοίνωσε στην ολομέλεια του σώματος ότι: «Διαβιβάστηκε ποινική δικογραφία κατά την ίδια ημερομηνία, 11 Φεβρουαρίου 2015, η οποία αφορά τους πρώην Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Απόστολο-Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με τη διερεύνηση καταγγελιών που έλαβαν χώρα στις 21-1-2014 στην τηλεοπτική εκπομπή «Απαγορευμένη Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού EPSILONTV αναφορικά με τις διαδικασίες προμήθειας οπλικών συστημάτων εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λοιπόν, ενημέρωσε πλήρως την Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα και σημείωσε ότι «οι ποινικές δικογραφίες διαβιβάζονται στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο ρητώς ορίζει ότι μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί, για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ο νόμος ορίζει». Επιπλέον, ενημέρωσε ότι για να υπάρξει «πρόταση άσκησης δίωξης» σε βάρος κάποιου υπουργού, πρέπει να υποβληθεί σχετική πρόταση από «τουλάχιστον 30 βουλευτές». [3]
Η σύμπλευση των «πατριωτικών» κυκλωμάτων;
Από τα πρώτα βήματα της, την 2ηΑ είχε απασχολήσει το θέμα των μιζών του ενιαίου αμυντικού δόγματος και τα κυπριακά ίχνη των σκανδάλων του Τζοχατζόπουλου. Στο τεύχος 15, 17-24 Απριλίου 2012, περιλαμβανόταν το άρθρο «Οι μίζες του ενιαίου αμυντικού δόγματος: Και αν ανοίξει το στόμα του και ο Άκης ή οι Ρώσοι για τους S-300;»[4], όπου καταγράφεται η ευρύτερη εικόνα της περιόδου 1996 – 2001, κατά την οποία, όπως αποδείχθηκε και με την καταδίκη Τζοχατζόπουλου, πληρώθηκαν μίζες και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο δωροληψίας στις στρατιωτικές αγορές. Την ίδια περίοδο, στην Κύπρο, διαμορφώθηκε η σύμπλευση των «πατριωτικών» και ρουσφετολογικών κυκλωμάτων της κυπριακής δεξιάς με αποκορύφωμα την περίοδο 1997-1998, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των S-300. Από την περίοδο, παραμένει ως ιστορική πλέον η χαρακτηριστική δημόσια παραδοχή του Γ. Κληρίδη προς τον Άκη Τζοχατζόπουλο την νύκτα επανεκλογής του πρώτου: «Ευχαριστώ για όλα, Άκη».


Τί φοβάται ο Χάσικος;
Στο πιο πάνω άρθρο μπορεί να μην φαίνεται ειδική σύνδεση του Σωκράτη Χάσικου με οτιδήποτε μεμπτό. Άλλωστε ο ίδιος συνηθίζει να αναφέρει, όταν το θέμα στρέφεται γύρω από το όνομά του: «Όσον αφορά τους S – 300, για εκατομμυριοστή φορά απαντώ: ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΤΕ. Έλεος πλέον με αυτή την ιστορία»[5].
Στο επόμενο τεύχος, το 16ο για τη βδομάδα 24 Απριλίου – 1 Μαΐου 2012 και στο άρθρο με τίτλο «Αναζητώντας τα κυπριακά ίχνη των σκανδάλων του Τσοχατζόπουλου: η ανακύκλωση των υπουργών άμυνας και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα [από τον Ηλιαδη, στον Ομηρου, στον Χάσικο ..στην Telepassport και την Siemens]»[6] γίνεται αναφορά σε καταγγελία του Τάκη Χατζηδημητρίου στον τότε πρόεδρο για δύο σκάνδαλα σχετικά με την αγορά εξοπλισμού και την αναπόφευκτη, πλέον, εμπλοκή του Σωκράτη Χάσικου ως ένας από τους υπουργούς άμυνας που ανέλαβαν την περίοδο 1997 – 1999, κατά την οποία άλλαξαν πέντε υπουργοί.

Ο Σωκράτης Χάσικος ανέλαβε το υπουργείο άμυνας τον Αύγουστο του 1998 και εμφανίζεται να έχει αρκετά κοινά με τον Τζοχατζόπουλο - ιδιαίτερα στο σενάριο “from rags to riches”. Η δική του άνοδος, έγινε μέσα από γάμο στην οικογένεια Κουλέρμου. Γράφαμε το 2012 στο συγκεκριμένο άρθρο χαρακτηριστικά:
«Η εμφάνιση του Χάσικου στο υπουργείο άμυνας από το 1999 μέχρι το 2001 όταν φαίνεται να ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των μιζών [μετά τους S300 ακολούθησαν οι TOR], δεν μπορεί να ήταν τυχαία. Τους αμέσως επόμενους μήνες [μετά τον διορισμό του Χάσικου στο υπουργείο άμυνας], ξέσπασε και η κυπριακή φούσκα του χρηματιστηρίου, στην οποία συμμετείχαν ενεργά διάφορα στελέχη του ΔΗΣΥ.

Το 2000, η εταιρεία Sharelinks και η θυγατρική της White knight Ηoldings ltd στις οποίες εμπλέκονται τα κεφάλαια της οικογένειας Κουλέρμου, άρχισαν να αγοράζουν μετοχές εκατομμυρίων σε ακίνητα. Τελικά, οι αγορές κατέληξαν στην εταιρεία Ledra [SFS Ledra Properties Ltd], η οποία βρέθηκε με τουλάχιστον «100 τεμάχια ιδιοκτησίας/properties» στην Παλιά Λευκωσία. Υπολογίζεται από παρατηρητές της αγοράς στην περιοχή ότι επενδύθηκαν 30 εκατομμύρια. Ένας διευθύνων σύμβουλος, απέδιδε τα κεφάλαια σε ξένους επενδύτες, αν και οι φήμες, οι οποίες κυκλοφορήσαν παρέπεμπαν στο ότι πίσω που τις επενδύσεις σε ακίνητα βρίσκονταν τα κεφάλαια της οικογένειας Κουλέρμου, της οικογένειας του υπουργού άμυνας. 

Γιατί να επενδυθούν, ξαφνικά, τόσα λεφτά στην παλιά Λευκωσία και σε ακίνητα; Είναι τυχαίο ότι τα ακίνητα ήταν και ο τρόπος ξεπλύματος ύποπτων χρημάτων όπως το κωδικοποίησε και η μέχρι τώρα έρευνα για τον Τσοχατζόπουλο; Μπορεί να είναι, μπορεί και όχι, αλλά σαφώς αυτές οι συναλλαγές και μάλιστα την ίδια περίοδο όπου διαπλέκονται δύο σκάνδαλα, στα οποία υπήρχε η ανάγκη ξεπλύματος χρημάτων [οι μίζες και το χρηματιστήριο] θέτουν, σαφώς, θέμα διερεύνησης. 

Διότι ο κ. Χάσικος εμπλέκεται και άμεσα με εταιρείες, όπως την Telepassport, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για διακίνηση χρημάτων στα σκάνδαλα μιζών, τα οποία είναι υπό διερεύνηση στην Ελλάδα – όπως το σκάνδαλο της Siemens στο οποίο εμπλέκεται το όνομα του Τσοχατζόπουλου μέσω του «κολλητού του», Π. Νικολαΐδη.,Φαίνεται ότι ο εισαγγελέας Αθανασίου, ο οποίος διερευνά το σκάνδαλο της Siemens κατέληξε ότι τα «μαύρα ταμεία» φαίνεται να διαπλέκονται με την εταιρεία Telepassport «που κατά σύμπτωση ιδρύθηκε το 1998», δηλαδή τον επόμενο χρόνο που άρχισε η διαπλοκή του ΟΤΕ με την Siemens, αλλά και τον επόμενο χρόνο της οριστικοποίησης της συμφωνίας για τους S300. Ο Σ. Χάσικος, ηγετικό στέλεχος του ΔΗΣΥ και υπουργός άμυνας, την περίοδο 1999-2003, βρέθηκε, το 2006, να είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στην Ελλάδα. Αλλά, ήδη, από το 2004 υπάρχουν δηλώσεις του1 όπου εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος της εταιρείας στην Κύπρο – και κατηγορεί μάλιστα την ΑΤΗΚ, υποσχόμενος ότι η εταιρεία, την οποία εκπροσωπεί, θα προσφέρει καλύτερες τιμές. Και σύμφωνα με τις δηλώσεις του η Telepassportξεκίνησε τις επιχειρήσεις της στην Κύπρο από το 2002 – όταν ο κ. Χάσικος ήταν ακόμα υπουργός άμυνας. Και προφανώς χειριζόταν και ζητήματα μιζών στα οποία εμπλέκονταν διάφοροι οργανισμοί [όπως η Telepassport] και άτομα.

Η Telepassport απορροφήθηκε το 2006 από μια άλλη εταιρεία, την Lannet, η οποία έκλεισε το 2007. Είναι συμπτωματικό ότι η εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο Χάσικος και οι άλλοι εμπλεκόμενοι «ξαφνικά έμεινε από λεφτά» λίγο πριν ξεσπάσει δημόσια το σκάνδαλο της Siemens [και άρα θα γίνονταν έρευνες για τις διακινήσεις χρημάτων μέσω των ταμείων της] – και ενώ είχαν αρχίσει σχετικές έρευνες στο Λίχτεστάιν; Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, σε ένα κείμενο στην εφημερίδα Παρών, το 2008: «Τι μπορεί να συνδέει πρόσωπα φαινομενικά ετερόκλητα, όπως ο Σ. Αποστολόπουλος και ο Σ. Χάσικος, με μια ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, όπου έχουν το πρώτο λόγο ένα πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και ένα της Siemens;»2 Ο Σ. Αποστολόπουλος ήταν «ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ». Είναι δυνατόν να είναι τυχαίες όλες αυτές οι συμπτώσει; Η διερεύνηση αυτών των «συμπτώσεων» και διασυνδέσεων είναι, το λιγότερο, αναγκαία.

Και αρχές του 2002, φαίνεται να «δένει το γλυκό», με την διασύνδεση του υπουργού άμυνας του 1997, του Ηλιάδη, με τον μετέπειτα υπουργό του 1999, τον Χάσικο, σε μια άλλη ενδιαφέρουσα «συνεργασία»: Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία SFS [Sharelink Financial Services Limited] πληροφορεί το κοινό ότι ο «Κώστας Ηλιάδης, πρώην υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας, έχει διοριστεί ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας». Ήδη, πάντως, φαίνεται ότι η σχέση του Ηλιάδη με τηνSharelink χρονολογείτο από το προηγούμενο έτος, αφού η εταιρεία στην οποία ήταν πρόεδρος [ηKyknos investments] παρέπεμπε σε σχέση με την Sharelink. Έτσι, ο υπουργός, ο οποίος ξεκίνησε την επίβλεψη [και άρα και την κατανομή των μιζών] για την αγορά των S300, βρέθηκε σε μια επενδυτική, στην οποία βασικοί παίκτες είναι τα κεφάλαια της οικογένειας του υπουργού άμυνας, που έκλεισε την διαδικασία της κατανομής των μιζών, του Χάσικου.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση, η οποία μπορεί να είναι αποκαλυπτική τελικά, είναι το πώς έγινε η αγορά των TOR. Η προθυμία της Ελλάδας να αγοράσει οπλικά συστήματα για να δωρηθούν στην Κύπρο, ακούγεται παράδοξη. Σε αυτό το πλαίσιο, η διερεύνηση των διαπλεκομένων συμφερόντων των τέως υπουργών [αλλά και άλλων αξιωματούχων οι οποίοι γνώριζαν ή εμπλέκονταν], θα πρέπει να συμπληρωθεί με μια ευρύτερη διερεύνηση των κονδυλίων που ξοδεύτηκαν για την άμυνα. Η προσπάθεια να γίνει ένας σε βάθος έλεγχος του δημόσιου χρέους, τόσο σε Ελλάδα όσο και Κύπρο, από ανεξάρτητες ομάδες με άξονα ευρωπαϊκές δικλείδες έρευνας, μπορεί να οδηγήσει και σε αυτό το μονοπάτι των χαμένων χρημάτων.»

Δύο χρόνια αργότερα, η κυπριακή δημοσιογραφία σιγεί μπροστά στις αποκαλύψεις και την εμπλοκή της Κύπρου στις μίζες για εξοπλισμούς, αλλά και τους μηχανισμούς ροής των κεφαλαίων των μιζών μέσα από off shore εταιρείες[7].

Στις 24 Ιανουαρίου 2014, στο άρθρο «Οι μίζες για τους εξοπλισμούς και η αβάσταχτη σιωπή στην κυπριακή Δημόσια Σφαίρα», γινόταν αναφορά σε αφιέρωμα του Hot.Doc για τη διακίνηση των μιζών, αλλά στην Κύπρο – από όπου κατά καιρούς εμφανίζονται υποθέσεις που καταδεικνύουν ότι από εδώ περνούν μίζες, εμείς δεν ξέραμε τίποτε, όπως δεν ξέρουμε για ξέπλυμα.  Έτσι, ακριβώς και ο Σωκράτης Χάσικος που δεν ήταν «υπουργός όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των S-300, έλεος με αυτή την ιστορία». Δυστυχώς για τον ίδιο, τον διαψεύδει το .... βιογραφικό του και μάλιστα, όπως δημοσιεύεται σε σχετικά κοντινά, ή έστω φιλικά προσκείμενα προς αυτόν ΜΜΕ:

«Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος διετέλεσε Υπουργός Άμυνας από 1999-2003, την περίοδο που στο προσκήνιο βρισκόταν το ζήτημα των S-300. Ο κ. Χάσικος ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας, μετά την παραίτηση του Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος αντέδρασε στην απόφαση που λήφθηκε το 1998 για τη μη έλευση των S-300 στην Κύπρο.»[8]
Ή ακόμα:
«Οι Σ.Χάσικος και Δ.Αποστολάκης εντυπωσιάστηκαν από την επίδειξη του συστήματος που τους έγινε από Έλληνες χειριστές των S-300. Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι οι S-300 φιλοξενούνται στην Κρήτη και οι Κύπριοι χειριστές θα παραμείνουν εκεί όσο καιρό χρειαστεί. Ο ίδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Ρώσους τεχνικούς και τόνισε πως η Κύπρος μπορεί να στηριχτεί στη Ρωσία, γιατί ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της για εξοπλισμούς.»[9]
Και επίσης,
«Τα θέματα της Άμυνας είναι ιδιαίτερα λεπτά και ευαίσθητα, δεν μπορούν να σχολιάζονται με επιπολαιότητα. Ως εκ τούτου εναπόκειται στον ίδιο τον κ. Χάσικο να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Ήταν ο ίδιος Υπουργός Άμυνας που έζησε μέσα από τις εποχές εκείνες το όλο πλέγμα των θεμάτων της άμυνας περιλαμβανομένων των S300 και οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος’’, Δηλώσεις Κυβερνητικού εκπροσώπου 27.11.2005[10]
Και ο ίδιος:
«Κατ αρχήν θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 1999, όταν ήδη οι πύραυλοι S-300 είχαν εγκατασταθεί στην Κρήτη. [....]Εργασθήκαμε σκληρά πάντοτε σε συνεργασία με την Ελλάδα, εξοπλίσαμε σε χρόνο ρεκόρ την ΕΦ με υπερσύγχρονα όπλα, δημιου-ργήσαμε υποδομές και διαδικασίες για ομαλή λειτουργία του Δόγματος του ΕΑΧ [...]»[11]
Μπορεί ο Σωκράτης Χάσικος να μην εμπλάκηκε στην αγορά των S300, αλλά όπως ο ίδιος αποκαλύπτει πιο πάνω «εξόπλισε σε χρόνο ρεκόρ την ΕΦ με υπερσύγχρονα όπλα». Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Μακάριος Δρουσιώτης, πρώην σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη και νυν σύμβουλος του κύπριου επιτρόπου στην ΕΕ Χρήστου Στυλιανίδη:
«Από το καλοκαίρι του 1998, ενάμιση χρόνο μετά την παραγγελία τους, η κυβέρνηση Κληρίδη, με την παρότρυνση και του πρωθυπουργού Σημίτη, αναζητούσε τρόπους εγκατάλειψης του προγράμματος των πυραύλων και βρέθηκε η φόρμουλα της εγκατάστασής τους στην Κρήτη. Για αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα αγόραζε και θα παραχωρούσε στην Κύπρο πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς, τους TOR-M1. Έτσι, άνοιξε και η τύχη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Χωρίς διαγωνισμό, με τη διαδικασία της ανάθεσης, υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 21 συστοιχιών των TOR M1, εκ των οποίων οι 14 μεταφέρθηκαν στην Κύπρο για να αναπληρώσουν τα κενά στην αεράμυνα από το ναυάγιο της έλευσης των S-300.»[12]
Μάλιστα, σε άρθρο του Φιλελευθέρου, στις 25/11/99 ο Σωκράτης Χάσικος φέρεται να επισκέφθηκε τις πολεμικές βιομηχανίες Ελλάδας και να δηλώνει «Έχουμε πολλά να συζητήσουμε με τον Άκη»[13].


Εξετάζοντας τις ημερομηνίες και του νέου σκανδάλου που τουλάχιστον στη δημόσια σφαίρα ανοίγεται στην Ελλάδα, έστω και ως προεκλογικό χαρτί, χρονικά συμπτίπτουν και αυτές με τη θητεία του Σωκράτη Χάσικου στο Υπουργείο Άμυνας και σε μια περίοδο που τόσο η σύμπλευση του πατριωτικού μετώπου, όσο και ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος (γνωστό δόγμα του ΕΑΧ), αποτελούσαν την παντιέρα πολιτικών, μεταξύ αυτών και ο νυν υπουργός εσωτερικών. Είναι, λοιπόν, σχεδόν αδύνατο να βλέπουμε τόσες και τόσες υποθέσεις να εμφανίζονται και να καταλήγουν τουλάχιστον σε ποινικές έρευνες, και στην περίπτωση του Άκη Τζοχατζόπουλου με καταδικαστικές ποινικές αποφάσεις, από άτομα που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι και να μην στραφούν υποψίες και στους κύπριους, τότε, υπουργούς  (ειδικά μετά την καταδίκη του Ντίνου Μιχαηλίδη) περιλαμβανομένου και του Σωκράτη Χάσικου, ειδικά αν σκεφτούμε τη γενικότερη στάση του κάθε φορά που βρίσκεται διορισμένος σε κρατικό αξίωμα για ευνοιοκρατία, ημετεροκρατία, νεποτισμό και διασφάλιση των συμφερόντων του ιδίου και των οικείων του, ξεκινώντας από την οικογένεια Κουλέρμου.[1] http://www.dimokratianews.gr/content/52326/exafanistikan-sti-voyli-tesseris-dikografies-fotia - Σημειώνεται ότι μέχρι την Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, η φωτογραφία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, νυν προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, φιγούραρε μαζί με των άλλων πρώην ΥΠΑΜ. Από την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, αντικαταστάθηκε από τη φωτογραφία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, πρώην προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Ίσως για να γίνει πιο προφανής ο στόχος του άρθρου; 
[4] Το άρθρο διασώζεται αυτόνομα και εκτός από το τεύχος στην ιστοσελίδα της ΕΡΑΣ - http://erascy.blogspot.com/2012/04/s-300.html
[6] Εκτός από το τεύχος 16, το άρθρο διασώζεται αυτόνομα στο μπλοκ της ΕΡΑΣ http://erascy.blogspot.com/2012/04/blog-post_6515.html και στο μπλοκ Χασαμπουλιά http://xasampoullia.blogspot.com/2012/05/blog-post_25.html

[7] Οι αποκαλύψεις του ελληνικού σκανδάλου των μιζών αφορούν και την Κύπρο – και τις διαδιακασίες αγοράς όπλων, αλλά και τους μηχανισμούς ροών των κεφαλαίων/μιζών μέσα από off shore εταιρείες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου