6 Σεπ 2015

Το μεταναστευτικό ως μέρος των μεταμορφώσεων της εποχής μαςΤο θέμα δεν είναι η φωτογραφία που επιτέλους έσπασε το φράγμα, έστω και για ένα διάστημα, ανάμεσα στις κορώνες για «ανθρωπισμό» και την υποκριτική πρακτική της κατασκευής της εξαθλίωσης και της άρνησης των βόρειων να αναλάβουν ευθύνες. Ο κόσμος έτσι και αλλιώς πλανιέται ανάμεσα στη συνείδηση ενός μέλλοντος που θα είναι ανθρώπινο και κοινό, μιας δυναμικής η οποία βασίζεται και στις δυναμικές της      Ιστορίας, και στη σημερινή θεσμική πραγματικότητα, όπου οι άνθρωποι εγκλωβίζονται και μετατρέπονται σε θεάματα πόνου.

Στην Κύπρο ζήσαμε μια στιγμή αυτής της αντιπαράθεσης το 2010 – η οποία κορυφώθηκε με την αντιπαραθεση στη Λάρνακα τον φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς. Ήταν τότε, που χωρίς ντροπή μερικοί περιέφεραν επιταγές για πρόσφυγες και προσπαθούσαν να κατασκευάσουν δαιμονοποίηση. Για παλαιστίνιους πολιτικούς πρόσφυγες από το Ιράκ. Την προηγούμενη πηγή του πόνου. Δεν έχει σημασία ποιοί κατασκεύαζαν [και πολιτικάντικα εκείνη την υστερία], ποιοί την ανέχτηκαν – έχει σημασία, όμως, ποιοί αντιστάθηκαν και ποιοί την απέτρεψαν. Γιατί είναι οι αντιστάσεις που φτιάχνουν το μέλλον. Που γεφυρώνει την συνείδηση, που παράγει η τεχνολογική και Ιστορική εξέλιξη με την κατασκευή φραγμάτων αντίστασης και ροών για τους θεσμούς του μέλλοντος.


Ως αφιέρωμα σε αυτές τις αντιστάσεις, δημοσιεύουμε εκκλήσεις για κινητοποιήσεις από την Κύπρο – μια από την Λάρνακα και μια από την ΚΙΣΑ [η οποία είχε καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση το 2010] –μια από μια πρόσφατη πρωτοβουλία για άμεση ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που φθάνουν στην Κύπρο, μια ευρωπαϊκή έκκληση και ένα ενδιαφέρον σχόλιο για το πώς τα καραβάνια των προσφύγων προκάλεσαν ένα ρήγμα την ευρωπαϊκή φαντασίωση του «φρουρίου Ευρώπη». Ίσως να είναι και αυτό μέρος των κερδών από την επική σύγκρουση της ελληνικής κοινωνίας με τους θεσμούς του χθες τους περασμένους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου