6 Σεπ 2015

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη – και η λογοκρισία όσων δεν θέλουν να μπουν στη Μοντέρνα εποχή..Το ότι έχουμε οπισθοχωρήσει χρονικά τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός. Μερικοί χρησιμοποιούν το κράτος λ.χ. λες και είναι προύχοντες της περιόδου πριν το 1940. Σε αυτή τη γενική οπισθοδρόμηση φαίνεται ότι κινούνται μέχρι και οι αναμεταδόσεις των ΜΜΕ για τις κινητοποιήσεις επανένωσης: έτσι όταν έχει να κάνει με θρησκευτικό ή ανάλογο συμβολισμό, σε εκκλησίες κλπ, τα κανάλια είναι, συνήθως, εκεί. Όταν, όμως, έχει να κάνει με συντεχνίες και οργανώσεις που ξεφεύγουν από τον κόσμο της παραδοσιακής φαντασίωσης, μπλοκάρονται και μπλοκάρουν. Έτσι, όταν πραγματικοποιήθηκε η «παγκόσμια μέρα δράσης των συνδικάτων για την ειρήνη», τα ΜΜΕ την λογόκριναν. Το ΡΙΚ που προβάλει μέχρι και εκδηλώσεις παρουσιάσεις βιβλίων, ξαφνικά δεν… ο Τσαλακός έφυγε, αλλά η αύρα της ημετεροκρατίας του Χάσικου πλανιέται ακόμα; Ή μήπως επενέβηκε και πάλι ο επιτηρητής του Λήο; Πέρα από τα κωμικά των κυβερνώντων, η εκδήλωση ήταν μαζική και είχε δυναμική – σαν είναι μέρος της υπόγειας οικοδόμησης της λύσης, που αν έρθει και όταν έρθει, θα βασιστεί πάλι σε αυτούς που βγαίνουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν μια άλλη Κύπρο – που υπήρχε ιστορικά ως χώρος συμβίωσης, που διατηρήθηκε υπόγεια παρά την καταστολή των εθνικιστών, και των δυο κοινοτήτων, και θα είναι αναπόφευκτα το μέλλον της Κύπρου. Και οι λογοκριτές απλώς θα εύχονται να τους ξεχάσει η ιστορία..

Από το φμπ. της ΠΕΟ

«Λύση και επανένωση η προτεραιότητά μας!

Για άλλη μια φορά η ΠΕΟ και οι Τ/κ Συνδικαλιστικές Οργανώσεις DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, TURK-SEN, BIO-COMMUNAL INITIATIVE UNITED CYPRUSΜ, στηριζόμενες από 60 και πλέον κόμματα, Οργανώσεις και Φορείς και από τις δύο κοινότητες, πραγματοποιήσαν την 1η Σεπτεμβρίου αγωνιστική εκδήλωση στο χώρο της νεκρής ζώνης παρά το Λήδρα Πάλας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη στην ανάμνηση των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού, όπως την καθιέρωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).
Για άλλη μια φορά χιλιάδες εργαζόμενοι Ε/κ και Τ/κ βροντοφώναξαν πως η λύση και η επανένωση του τόπου μας είναι επείγουσα ανάγκη και ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε ειρηνική και συμφωνημένη λύση.»

Βίντεο από την εκδήλωση εδώ:  https://www.facebook.com/peo.org.cy?fref=nf
Η ομιλία του Τάκη Χατζημητρίου 


…Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί για τη λυση. Για μια Κυπρο της ελευθέριας , της δημοκρατιας και της ειρήνης.
Η ομιλία στη συγκέντρωση στη περιοχή του Ληδρα Πάλας . Εκει που παλιά ήταν τόπος διαχωρισμού, τώρα έγινε τόπος συνάντησης και κοινών αγώνων:
Συμπατριώτες συμπατριώτισσες
Σήμερα πρώτη του Σεπτέμβρη είναι η μέρα της ειρήνης. Μέρα σημαδιακή. Βγαλμένη μέσα από τη ψυχή του ανθρώπου. Αναδύθηκε μέσα από τα δάκρυα και τις θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων. Τότε που ενωμένοι ΕΚ και ΤΚ πολεμούσαμε, μαζί με τους άλλους λαούς, ενάντια στον φασισμό και το Χιτλερισμό. Οι γονιοί μας, οι άνθρωποι οι δικοί μας, έπεφταν στα πεδία των μαχών με το όραμα και τη ελπίδα μιας λεύτερης, δημοκρατικής, και ειρηνικής ζωής. Σήμερα είναι σπαρμένοι οι τάφοι τους από την Πολωνία μέχρι τη Σιγκαπούρη. Επισκέφθηκα τέτοια νεκροταφεία, και στάθηκα με οδύνη πάνω από τους τάφους του Αντρέα και του Μουσταφά, του Μεχμέτ και του Δημήτρη.
Ένιωσα τους νεκρούς να μας κατακρίνουν που διχαστήκαμε, που με τα όπλα και τους φόνους κάναμε τα χωριστά νεκροταφεία της έχθρας και της μισαλλοδοξίας.
Κάπου ξεστρατίσαμε, αδελφοί. Όχι για λίγο καιρό, αλλά, δυστυχώς για πολύ, για εξήντα και πάνω χρόνια. Και όχι μόνο αυτό. Επιτρέψαμε, αφήσαμε, να φυτρώσουν, χρόνια μετά το χιτλερισμό, και μέσα μας στη δική μας πατρίδα, τα στοιχεία του φασισμού. Και έφεραν και εδώ, τι άλλο, παρά πένθη, καταστροφές, πόνο και ερείπια.
Αγαπητοί φίλοι, συμπατριώτες, σύντροφοι,
Τώρα που η καπνιά των παθών κατακάθισε, τώρα που καταλάβαμε ότι ο δρόμος της έχθρας και της σύγκρουσης οδηγεί μόνο σε πένθη και καταστροφές, ο πόθος της ειρήνης βγαίνει πανίσχυρος μέσα από τα κατάβαθα της ψυχής του λαού και στη δική μας πατρίδα.
Το μήνυμα της εκδήλωσης μας είναι ένα : Μπορούμε να ζήσουμε με ειρήνη. Μπορούμε ΕΚ και ΤΚ να παλέψουμε μαζί για μια πιο ευτυχισμένη ζωή στη Κύπρο.
Οι συνομιλίες του τελευταίου καιρού μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί δεν είναι απλά συνομιλίες ανάμεσα σε ηγέτες, είναι οι φωνές μέσα από τους τάφους, είναι τα δάκρυα των μανάδων, είναι η επιθυμία, η ελπίδα και το πάθος των ζωντανών, για ειρήνη.

Μας λένε: Μη βιάζεστε. Μη είσαστε αισιόδοξοι. Υπάρχουν πολλά εμπόδια .
Εμείς όμως είμαστε αισιόδοξοι, γιατί πάνω από τα εμπόδια και τις δυσκολίες βάζουμε την ακαταμάχητη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας που θέλει λύση. Που είναι αποφασισμένος να παλέψει για αυτή και να την κερδίσει. Που τολμά να ξεφύγει από το τέλμα της κρίσης και να φτιάξει μια νέα ζωή.
Η ειρήνη είναι πλάι μας, το μόνο που μένει είναι να την υψώσουμε πάνω από τις μικρότητες και τις αθλιότητες που εξακολουθούν να μας περιβάλλουν.
Μας λένε η λύση είναι δύσκολη. Το ξέρουμε. Εμείς όμως θεωρούμε πιο δύσκολη την κρίση. Εμείς δεν θέλουμε άλλα ερείπια, ούτε άλλα νεκροταφεία. Εμείς θέλουμε να ξαναδούμε τους κήπους της Εμινέ και της Μαρίας να λουλουδιάζουν, και να γεμίζουν τις γειτονίες με τη μυρωδιά του γιασεμιού. Εμείς θέλουμε τον Αχμέτ και το Γιώρκο να πίνουν μαζί τον καφέ τους και να μιλούν για το μέλλον των παιδιών τους.
Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να μιλήσουμε την αυριανή γλώσσα της συμπόρευσης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης και της κοινής ευτυχίας.
Του χρόνου θα είμαστε και πάλι εδώ, με άλλο από το σημερινό σκοπό. Θα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την ειρήνη που στο μεταξύ θα έρθει και στη δική μας πατρίδα,

Και το σχόλιο απάντηση στην λογοκρισία των ΜΜΕ
[αν και θα μπορουσε να σκεφτεί κάποιος/α ότι για να λογοκρίνουν «αυτοί», μάλλον κάτι τους ανησυχεί..]
Μια τέτοια εκδήλωση, σε μια περίοδο που όπως φαίνεται οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται σε μεταίχμιο, δεν θεωρήθηκε από τα ΜΜΕ «άξια» προβολής και κυρίως τηλεοπτικής κάλυψης. Θυμίζει σε μεγάλο βαθμό, τη στάση που τηρήθηκε κατά την εκδήλωση για τα θύματα της βίας και από τις δύο κοινότητες που πραγματοποιήθηκε πριν δύο μήνες, κατά την οποία ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε προέβη σε μια από τις σημαντικότερες μέχρι στιγμής δηλώσεις τους. ..

Η σχετική ανακοίνωση της ΠΕΟ: «Η ΠΕΟ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση για την απαράδεχτη και προκλητική απουσία όλων των τηλεοπτικών καναλιών από τη μεγάλη δικοινοτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο χώρο της νεκρής ζώνης στο Λήδρα Πάλας. 

Διερωτόμαστε με ποια κριτήρια και με ποια δεοντολογία, μια τέτοια δικοινοτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τα συνδικάτα του τόπου και από τις δύο κοινότητες και η οποία είχε την στήριξη από 50 και πλέον οργανώσεις και φορείς, στην παρουσία ηγετών κομμάτων και προσωπικοτήτων και από τις δύο κοινότητες, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου δεν κρίθηκε άξια τηλεοπτικής κάλυψης και προβολής από τα κανάλια.
Ειδικότερα διερωτόμαστε γα το δημόσιο κανάλι του ΡΙΚ, το οποίο καθηκόντως οφείλει να παρουσιάζει αντικειμενικά και αμερόληπτα όλες τις ειδήσεις και γεγονότα στο τόπο.

Ελπίζουμε ότι η παραγνώριση αυτή της σημαντικής δικοινοτικής δράσης και κινητοποίησης δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων και προκαταλήψεων. 
Θεωρούμε αυτή τη στάση ως σοβαρό ολίσθημα και εκφράζουμε την απαίτηση από τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα το δημόσιο κανάλι, για αντικειμενική πλήρη και χωρίς προκαταλήψεις ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν τον αγώνα του λαού μας για λύση και επανένωση της πατρίδας μας. 
2 Σεπτεμβρίου 2015»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου