20 Σεπ 2015

Διάλογος για την θέση της Μαρωνιτικής κοινότηταςΚάτω από την σκιά της προσπάθειας λύσης του κυπριακού αναδύονται και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία διασταυρώνονται άμεσα ή έμμεσα με το κυπριακό, αλλά και τα ζητήματα του εσωτερικού πλουραλισμού – της ταυτότητας κοκ. Η Μαρωνιτική κοινότητα, σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε μια κομβική θέση – νομικά είναι αναγνωρισμένη από το Σύνταγμα, αλλά και με βάση τις παραμέτρους με τις οποίες προσδιορίζεται στο δημοσιο λογο μια κοινότητα, οι κύπριοι Μαρωνίτες έχουν μια σαφώς αυτόνομη ιστορική παρουσία αιώνων, με δική τους κουλτούρα [γλώσσα, θρησκευτική μορφή] η οποία συνυπήρξε και συνείσφερε στο υπό εξέλιξη κυπριακό ‘Όλο’ το οποίο είχε διαμορφωθεί μέχρι τις εθνικιστικές διαμάχες στα μέσα του 20ου αιώνα – και το οποίο είναι σημείο αναφοράς σήμερα. Η ιστορική εμπειρία των κύπριων Μαρωνιτών τους επιφύλαξε και μια ιδιόμορφη ιστορική- γεωγραφική εμπειρία μετά το 1974, καθως τα ιστορικά Μαρωνίτικα χωριά βρέθηκαν στην κατεχόμενη περιοχή, με αρκετούς κατοίκους, ενώ την ίδια περίοδο στις πόλεις, ιδιαίτερα στην Λευκωσία, διαμορφωνόταν και μια νέα Μαρωνιτική αστική ταυτότητα – η οποία μετά από μια αμφιταλάντευση ταύτισης με την ελληνοκυπριακή κοινότητα φαίνεται σήμερα να διεκδικεί και πάλι την αυτονομία της. Έχοντας πια και μια ιδιαίτερη σχέση και με τις δυο μεγάλες κοινότητες –τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους. Και αναπόφευκτα, θα υπάρχει ως οντότητα [πολιτιστική, αν όχι και γεωγραφική] και στις δυο συνιστώσες της ομόσπονδης κυπριακής πολιτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο διεύρυνσης των οπτικών, αλλά και κατανόησης των εμπειριών αναδημοσιεύουμε μέρος από την συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ από μέλη της κοινότητας.

Η Αναβάθμιση των Μαρωνιτών της Κύπρου σε Κοινότητα
Antonis Kassapis
Φίλοι μου
Η επιδίωξη της αναβάθμισης των Μαρωνιτών απο "θρησκευτική ομάδα" (σχεδόν τίποτα όσον αφορά ειδικά δικαιώματα) σε "Κοινότητα" και η αναγνώριση ώς Μειονότητα, είναι πολύ σημαντική. Ίσως είναι και απαραίτητη για την τελική επιβίωση της Κοινότητας.
Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να το ζητήσουμε γιατί το δικαιούμαστε.
Δεν θα βλάψει κανένα, και θα βοηθήσει πάρα πολύ τους Μαρωνίτες της Κύπρου.
Τονίζω επίσης ότι αυτή την αναβάθμιση πρέπει να την επιδιώξουμε ανεξάρτητα απο όλα τα άλλα. Ανεξάρτητα απο τη λύση του Κυριακού, απο το αν τελικά όλα τα χωριά μας θα είναι στο ΕΚ ή στο ΤΚ κρατίδιο, και ανεξάρτητα απο το άν θα έχουμε κάποια μορφή εσωτερικής αυτοδιοίκησης ή όχι.
Η αναβάθμιση είναι λοιπόν ένας ξεχωριστος, σημαντικότατος και ανεξάρτητος στόχος, και δεν είναι σωστό να θεωρείται ώς εξαρτημένος και υποδεέστερος.
Το συζητούμε σε αυτή τη χρονική περίοδο λόγω των συνομιλιών για το Κυπριακό, και λόγω της εισαγωγής ενός νέου συντάγματος για την Κύπρο σε περίπτωση λύσης.

Διαχρονικοί στόχοι:
-Να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις άλλες κοινότητες της Κύπρου
-Να ενδυναμώσουμε τη θέση της Κοινότητας μας ώς συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο μαγαλύτερων κοινοτήτων
-Να συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις με διεθνή κέντρα αποφάσεων και φιλικές χώρες, όπως το Βατικανό, την Ευρωπαική Ένωση, τις μεγάλες χώρες, το Λίβανο, και άλλα, αλλά να θυμούμαστε πάντοτε ότι είμαστε Κύπριοι! Μοναδική Πατρίδα μας είναι η Κύπρος, και όλοι οι Κύπριοι συμπατριώτες μας είναι Αδέλφια μας.


Σχόλια

Pavlos Nacouzi Συγνώμη αλλά, αν το θέσουμε αλλιώς, γιατί όχι κοινότητα; Σε τι υςτερούμε, εκτος από αριθμό.

Το 1960 ήταν αδικο για μας. Σιγούρα δεν θα πάρουμε κάτι καλύτερο ουτε τώρα αν δεν το ζητήσουμε πρωτα. Δεν είμαστε Ελληνοκύπριοι, ουτε Τουρκοκύπριοι. Είμαστε ομως Κύπριοι και έχουμε και εμείς δικαιώματα σε αυτον τον τόπο. Η διαφορετικότητα μας δεν είναι μόνο θεμα θρησκείας. Είναι επιισης θέμα καταγωγής, ιστορίας, γλωσσας και γεωγραφικής παρουσιας


Petros Orphanos Είμαστε κοινότητα το επαλαμβάνω και ο μακαρίτης ο Σπυριδάκης μας μετονόμασε σε θρησκευτική ομάδα όταν διαλύθηκε η κοινοτική συν'ελευση μετά το δημοφήφισμα

Pavlos Nacouzi An den diasfalisoume ta dikaiomata mas, tin epistrofi sta horia mas, tim anagnorisi tis diaforetikotitas mas kai tin exasfalisi periorismenis aftodiathesis mas tote i diadikasia oloklirotikis afomiosis mas stin ellinokypriaki koinotita den tha argisi poly na akolouthisi.

Maro Emmanuel Αγαπητοί μου φίλοι, θεωρώ σημαντικό ότι γίνεται αυτή η συζήτηση. Είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί κάποιος οφείλει, με σεβασμό να συνεισφέρει σε μιαν ανοικτή δημοκρατική συζήτηση στην οποίαν να νοιώθουν όλοι άνετα να πουν την άποψή τους. Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις γιατί βοηθούν στην δημιουργική διαδικασία της εξεύρεσης καλύτερων λύσεων...
Maro Emmanuel Επίσης επαναλαμβάνω ότι και εγώ πιστεύω ότι η αναγνώριση της κοινότητας θα είναι προς όφελος των Μαρωνιτών και ότι τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για την προώθηση του αιτήματος αυτού. Βρισκόμαστε σε μιαν φάση την οποίαν ονομάζουν οι ειδικοί "condensed history" όπου αλλάζουν πράμματα. Ας μην αφήσουμεν την συγκυρία αυτή να περάσει ....

Joseph Kassapis Άποψη μου: Εγω πάντα θεωρούσα άκρως μειωτική, προσβλητική στην νοημοσύνη μας (insult to our intelligence) και απλώς πλήρη αποχώρηση από την πραγματικότητα, τον όρο "θρησκευτική ομάδα". Και με έκανε έξω φρενών όταν άκουα πολιτικούς να μας αποκαλούν έτσι με ύφος και πνεύμα ότι αυτός ο όρος εξαντλεί την περιγραφή αυτού που είμαστε. Το τι είμαστε είναι γεγονός, όχι άποψη ούτε ταπέλα που θα μα κολλήσουν πολιτικοί. Και επιδίωξη μας αυτόματη & αυτονόητη είνα πολιτικά/πολιτιακά/νομικά να είμαστε αυτό που φυσικά είμαστε. επί τη ευκαιρία χαιρετίζω το ήθος & την προσέγγιση στίς συζητήσεις της φίλης .... Είτε συμφωνάς είτε διαφωνάς μαζι της επι μέρους, δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις την συμβολή της στο πιο σημαντικό: να γίνει μια συζήτηση που τελικά να κάνει καλό - όχι κακό (σλυγκρουση & διχόνοια) - στον μόνιμο απώτατο στόχο - να βοηθήσουμε ο καθ'ένας τον εαυτό μας μέσα απο το να βοηθήσουμε την Κοινότητα μας.

Από το facebook group Φόρουμ Μαρωνιτών-Maronite Forum
https://www.facebook.com/groups/Maroniteforum/887671414649502/?notif_t=group_comment_reply

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου