30 Αυγ 2015

Ενημέρωση για την πίεση ενάντια στον «εναλλακτικό σχεδιασμό» του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης
Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου συνεχίζει με την άσκηση πολιτικής πίεσης για την απόσυρση του «εναλλακτικού σχεδιασμού» από το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης (ΣΣΔ) ενάντια στην παράνομη παγίδευση πουλιών, μετά από σχετική ανακοίνωση στις 14 Μαΐου για την έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Την 1η Ιουλίου 2015 ο «εναλλακτικός σχεδιασμός» του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης (ΣΣΔ) για την «επιλεκτική θήρευση μόνο αμπελοπουλιών, κατά παρέκκλιση» συζητήθηκε από την Περιβαλλοντική Επιτροπή στη Βουλή. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, οι Φίλοι της Γης Κύπρου, η Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (CABS) και το Ίδρυμα για την Προστασία της Βιοποικιλότητας (SPA) και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου παρευρέθηκαν στη συζήτηση όπου εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στον «εναλλακτικό σχεδιασμό» και την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του ΣΣΔ, όπως αυτό αναπτύχθηκε μέσα από τα συμμετοχικά εργαστήρια κατά το 2013 και το οποίο υιοθετήθηκε από τους περισσότερους εμπλεκόμενους φορείς τον Απρίλιο 2014, που φυσικά δεν περιέχει τον εναλλακτικό σχεδιασμό.

Στη συζήτηση στη Βουλή οι περιβαλλοντικοί οργανισμοί ενημερώθηκαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη στείλει το ΣΣΔ με τον «εναλλακτικό σχεδιασμό» για την «επιλεκτική θήρευση μόνο αμπελοπουλιών, κατά παρέκκλιση» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σκοπεύει να εισακούσει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρούμε ότι η απάντηση θα είναι αρνητική, αφού δεν πληρούνται τα κριτήρια για παρέκκλιση και το αμπελοπούλι αποτελεί προστατευόμενο είδος. Ελπίζουμε ότι η απάντηση θα είναι σαφής και ξεκάθαρη, ότι μια τέτοια παρέκκλιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Μπορείτε να διαβάσετε το αναθεωρημένο κοινό έγγραφο θέσεων του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, των Φίλων της Γης Κύπρου, της Επιτροπής Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (CABS) και του Ιδρύματος για την Προστασία της Βιοποικιλότητας (SPA) εδώ.
Σε συνέχεια της συζήτησης στη Βουλή, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, οι Φίλοι της Γης Κύπρου, η Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (CABS) και το Ίδρυμα για την Προστασία της Βιοποικιλότητας (SPA) απάντησαν ερωτήματα τα οποία τέθηκαν στη Βουλή την 1η Ιουλίου 2015 για το θέμα της παράνομης παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο.
Στις 14 Ιουλίου ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» με την Κατερίνα Μηλιώτη στο ΡΙΚ, όπου δόθηκε ξανά η ευκαιρία να εκφράσουμε την αντίθεση μας ενάντια στον «εναλλακτικό σχεδιασμό» του ΣΣΔ. Οι εξελίξεις με τον «εναλλακτικό σχεδιασμό» έχουν δώσει πολλή δημοσιότητα στο θέμα της παράνομης παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο, με πολλές συνεντεύξεις να έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, ράδιο και τηλεόραση τους τελευταίους μήνες, δίνοντας μας την ευκαιρία να επεκτείνουμε την εκστρατεία μας ενάντια στην παράνομη παγίδευση πουλιών.Αναδημοσίευση από: http://birdlifecyprus.org/gr/news-830-___________.html 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου