30 Αυγ 2015

Ο Λουρουτζιάτης, ο Σιακόλας και η κυβέρνηση της διαπλοκής και της ημετεροκρατίας: θα αντέξει στις πιέσεις ο Γενικός Ελεγκτής για το σκάνδαλο Λουρουτζιάτη;

Μια κυβέρνηση που παραβιάζει θεσμούς και το αίσθημα της ισονομίας για να προσφέρει εξυπηρέτηση στον Σιακόλα, ώστε να πουλήσει με καλύτερους όρους – ούτε στην φεουδαρχία δεν υπήρχε τέτοια δουλοπρέπεια από τους διοικούντες..

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του καλοκαιριού ήταν σαφώς η αποκάλυψη μέσα από την πώληση του Mall από τις επιχειρήσεις του κ. Σιακόλα, ότι ουσιαστικά έγιναν χαλαρώσεις μέσα από τις οποίες ο κ. Σιακόλας ευνοήθηκε για 20 εκατομμύρια. Τέτοια χάρη – και ενώ οι παραβάσεις των επιχειρήσεων του στο Λατσί, απειλούν να μας φορτώσουν, ως φορολογούμενους πολίτες, με πρόστιμα από την Ε.Ε. Μαζί με την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Σιακόλας είναι σίγουρα η πιο προνομιούχα επιχείρηση στην Κύπρο. Ούτε ίχνος ισονομίας. Ενώ φυλακίζονται άνθρωποι για 500-1000 ευρώ, η κυβερνηση χαρίζει 20 εκατομμύρια σε ένα άτομο. Ίσως ακόμα πιο θλιβερή είναι η κατάντια αυτού που ονομάζεται «υπουργείο εργασίας». Σύμφωνα με πληροφορίες μέρος της συμφωνίας του κ. Σιακόλα ήταν και η εργασία τις Κυριακές.[1] Η κ. Ζέτα αντί να σκεφτεί τα άτομα που αφορά το υπουργείο της, τους εργαζόμενους, προσπαθούσε να διευκολύνει την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου ενός επιχειρηματία. Η έρευνα που θα πρέπει να γίνει για αυτά τα σκάνδαλα, θα πρέπει αναπόφευκτα να διερευνήσει και τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων Σιακόλα [και σε ΜΜΕ] αλλά (με βάση τις πληροφορίες για την πρακτική της πρόσληψης ατόμων από το δημόσιο μετά την «αφυπηρέτησή» τους) και κατά πόσο η «πληρωμή» για όλες αυτές τις ευνοιοκρατικές αποφάσεις γίνεται και σε είδος – με διορισμούς και άλλα ανάλογα εισοδήματα «μετά»...Οι χαλαρώσεις του Χάσικου: στις εξυπηρετήσεις του κεφαλαίου και των 3-4 μεγαλοεπιχειρηματιών τρέχουν και οι δυο "εσωκομματικοί αντίπαλοι" να προσφέρουν υπηρεσίες εκλιπαρώντας εύνοια;

Στο θέμα του κ. Σιακόλα οι φημολογούμενες διαμάχες προσώπων στην ηγεσία του ΔΗΣΥ [λ.χ. Αβέρωφ – Χάσικος] δεν υπάρχουν. Ενώ εμφανώς τις χαλαρώσεις τις προωθούσε ο Αβέρωφ [που έφτασε στο σημείο να θέλει και νομοθεσία παράκαμψης διαδικασιών για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα όπως του Σιακόλα], ο Χάσικος δεν έμεινε πίσω. Το καλοκαίρι ανακοίνωσε χαλαρώσεις – έτσι γενικά. Όμως, προς τιμήν δημοσιογράφων όπως ο Β. Βασιλείου, οι φήμες που κυκλοφορούν στην ανεπίσημη δημόσια σφαίρα της καθημερινότητας έγιναν άρθρο στο Φιλελεύθερο. Οι χαλαρώσεις έγιναν για να ευνοηθούν μια χούφτα επιχειρηματίες. Ο  υπουργός «ραγδαίες εξελίξεις» Χάσικος, όταν στηνόταν το θέαμα του ΣΑΠΑ, που δεν ξέρει, τώρα, που είναι δημαρχείο της Λάρνακας, ξύπνησε κα είπε ότι οι χαλαρώσεις έγιναν για να ευνοήσουν το κοινό κλπ – το ίδιο αστείο παραμύθι που αναμασούσε ο Αβέρωφ, όταν ήθελε τις χαλαρώσεις για τον Σιακόλα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν οι μεγάλοι ευνοημένοι που θα οικειοποιηθούν εκατομμύρια από τις χαλαρώσεις των κανόνων που εφαρμόζονται για τους υπόλοιπους είναι οι Σιακόλας, Λεπτός, Λανίτης και Μουσκής. Δεχόμαστε διάψευση και θα δημοσιευτεί. Αλλά το ότι έγινε ευνοιοκρατική μεταχείριση επιχειρηματιών πέρασε και στον πολιτικό λόγο αυτήν τη φορά. Και ο Χάσικος βρέθηκε απέναντι στο ΕΤΕΚ, που αποφάσισε να αρθρώσει λόγο για να υπερασπιστεί τους θεσμούς απέναντι σε αυτήν την κραυγαλέα διαπλοκή.

Και ενώ μοιράζουν ευνοιοκρατικά δημόσιο πλούτο, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και τη διερεύνηση της διαπλοκής των ημέτερων: ο Λουρουτζιάτης είναι η νέα εκδοχή του Βέργα, αλλά ο "ραγδαίος" υπουργός εσωτερικών έμεινε από λάστιχο και η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει την διερεύνηση από τον Γενικό Ελεγκτή
Το μεγαλύτερο, βέβαια, σκάνδαλο είναι ο Λουρουτζιάτης ο δήμαρχος του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα. Οι έρευνες του γενικού ελεγκτή έχουν τεκμηριώσει ότι ο ίδιος είχε συμφέροντα [άρα θα έπαιρνε εισοδήματα] από επιχειρήσεις που είχαν σχέση με εταιρείες που ανέλαβαν εργοληπτικές εργασίες, τις οποίες επικήρυωσε ο κ. Λουρουτζιάτης, ως δήμαρχος. Η σιωπή της κυβέρνησης ήταν κωμική – με φόντο τί είχε γίνει στην Πάφο. Αλλά τεκμηρίωνε το καθεστώς διαπλοκής. Η ειδησειογραφία ήταν ενδιαφέρουσα.

Στις 27/7 κυκλοφόρησε η εξής πληροφορία:
«Tην Παρασκευή, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για 30 λεπτά ο "αξιότιμος" Δήμαρχος Λουρουτζιάτης έκλαιγε ισχυριζόμενος ότι δεν ήξερε για τα συμβόλαια με τους ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΙΑΚΩΒΟΥ και είπε ότι δε θα συμμετάσχει ξανά στις προσφορές.
Η Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ του ζήτησε -τουλάχιστον- να παραιτηθεί από Πρόεδρος του ΣΑΛ.»
Στις 3/8 ο Λουρουτζιάτης αποχώρησε από τον ΣΑΛ. Ο Ν. Κλεάνθους σχολίασε ως εξής:
Ο Δήμαρχος Λάρνακας μετά απο σύσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας αποφάσισε να απόσχει απο τα καθήκοντα του ως Προέδρου του ΣΑΛ. Όμως για τα συμβόλαια που υπεγράφησαν και παρακάθετο και προήδρευε ενόσω είχε συγκρουόμενα συμφέροντα τι θα γίνει ;;;

Υπό κανονικές συνθήκες, και με βάση ότι είδαμε από το παράδειγμα του ΣΑΠΑ και του Βέργα (πρόκειται για τον αντίστοιχο οργανισμό και ακριβώς την ίδια θέση), θα έπρεπε η αστυνομία να είχε πάρει οδηγίες για ανάκριση τουλάχιστον του Λουρουτζιάτη και με βάση τα θεάματα του κυβερνητικού σχήματος, να συλληφθεί και να κρατηθεί μέχρι να δώσει την επιθυμητή κατάθεση. Αλλά, βέβαια, είναι ημέτερος, όπως τον Σιακόλα.

Είναι, βέβαια, γεγονός ότι η εισαγγελία έχει αρκετή δουλεία αυτήν την περίοδο – και υπάρχει και το θέμα Ρίκκου. Αλλά, όπως αποκάλυψε με κείμενο του ο Β. Βασιλείου στο Φιλελεύθερο, τρέχουν πολλοί να συγκαλύψουν τον ‘Βέργα του Συναγερμού’ στη Λάρνακα.

Πιέσεις για να κλείσουν οι «οχετοί»
Κομματικοί δεν θέλουν να εκτεθούν συγκεκριμένοι παράγοντες

ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ της Δημοκρατίας εναπόκειται κατά  πόσο θα απονεμηθεί Δικαιοσύνη στις υποθέσεις που αφορούν κακοδιαχείριση ή και διασπάθιση δημόσιου χρήματος στα συμβούλια αποχετεύσεων Λευκωσίας και Λάρνακας, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άρχισαν οι πολιτικές παρεμβάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, προκειμένου να πέσουν οι έρευνες στα μαλακά. Οι πιέσεις φέρεται να ασκούνται επειδή όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι, υπό κανονικές συνθήκες, θα κληθούν για ανάκριση ως ύποπτοι, για διάφορες υπό διερεύνηση υποθέσεις. Πάντως, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είχε δώσει οδηγίες να διενεργηθούν εις βάθος έρευνες ανεξαρτήτως ποιοι πιθανόν να  εμπλέκονται. Οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις φαίνεται να περιορίζονται σε χαμηλότερο επίπεδο, γεγονός το οποίο αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση τους ανακριτές. Άτομα, τα οποία αντιλαμβάνονται ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω τους, αποτάθηκαν σε κομματικούς μηχανισμούς, ζητώντας να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε να κλείσουν ανώδυνα οι υπό εξέταση υποθέσεις ή, αν τελικά αυτές οδηγηθούν στο δικαστήριο, να μην αγγίξουν τους ίδιους στο κατηγορητήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στην περίπτωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας κατονομάστηκαν 13 άτομα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για διαφορετικές ενέργειές τους και ανάλογα με την πορεία των ανακρίσεων, κάποιοι θα πάψουν να θεωρούνται ύποπτοι, άλλοι θα χρησιμοποιηθούν ως μάρτυρες κατηγορίας και άλλοι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κατηγορηθούν. Στην περίπτωση της Λευκωσίας, εκτός από κάποιους ιδιώτες, ύποπτοι θεωρούνται εκ πρώτης όψεως και δημόσιοι υπάλληλοι για τον τρόπο που χειρίστηκαν κάποιες υποθέσεις και εξετάζεται κατά πόσο αυτό εμπεριείχε δόλο ή αν έγινε από αμέλεια. Εξάλλου, στην περίπτωση της Λάρνακας, η οποία προσομοιάζει με την περίπτωση της Πάφου, έχουν παραληφθεί και φάκελοι από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων με σκοπό να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, αν υπήρξε και αλλοίωση πρακτικών, για να δικαιολογηθούν ή να διαφοροποιηθούν κάποιες αποφάσεις. Τόσο στην περίπτωση του αποχετευτικού της Λευκωσίας, όπου πάτησαν το πόδι τους ανακριτές, όσο και στην περίπτωση του αποχετευτικού της Λάρνακας, εξετάζεται κατά πόσον αποφάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να ζημιώσουν τα δύο Συμβούλια Αποχετεύσεων, ελήφθησαν εσκεμμένα για εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών. ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 2/8/2015

Και ο ρουσφετολογικός διαμοιρασμός δημόσιων θέσεων συνεχίζεται, χωρίς ντροπή – ποιός στο ΔΗΣΥ και ποιός υπουργός τσακώθηκαν για να ελέγχουν το συμβούλιο Παρεκκλίσεων;
Και για όσους θελουν να διερευνούν τη δεύτερη ανάγνωση των διαπλεκόμενων, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις για το ποιός θα ελέγχει μια καρεκλα στη δημόσια υπηρεσία είναι μόνιμη στα κυβερνητικά καπετανάτα. Σε άρθρο του Φιλελευθέρου [7/8, σελ. 16] τον Αύγουστο υπήρχε και εξής ενδιαφέρουσα πληροφορία: Τίτλος: "Ε. Κλόκκαρης στο Συμβ. παρεκκλίσεων – Ε. Λοϊζίδου στο γραφείο δεδομένων".. "Σύμφωνα με πληροφορίες του "Φ" για την πλήρωση των δυο θέσεων διεξήχθη έντονο παρασκήνιο και τελικά επήλθε συμβιβασμός μεταξύ κόμματος από την μια και σημαίνοντος υπουργού της κυβέρνησης από την άλλη.."

Δηλαδή, Αβέρωφ [κόμμα] - Χάσικος [σημαίνων υπουργός;] – ήθελαν και οι δυο τις παρεκκλίσεις φαίνεται για να μοιράζουν πουπανοπρίτζιην στους ημέτερους επιχειρηματίες από τους οποίους, βεβαίως περιμένουν και αυτοί το «κάτι τις» τους μετέπειτα; Βέβαια είναι και το γραφείο «Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» σημαντικό  - ιδιαίτερα μετά και την διαμάχη και τις αποκαλύψεις που οδήγησαν στην παραίτηση Πενταρα..


[1] Και φυσικά, θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος, ότι  επιχειρηματίες όπως τον Σιακόλα ευνοούνται και τα «σχέδια» εργοδότησης του υπουργείου που πληρώνει ουσιαστικά τους μίσθους του ιδιωτικού τομέα, με τους δικούς του όρους, τους οποίους και υιοθετεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου