30 Αυγ 2015

«Διαδικασίες Γρίβα»: Η επιστολή του Σενέρ Ελτζίλ για το νέο σκάνδαλο στην Αγγλική Σχολή:


67 χρόνια μετά το 1948 κάποιοι [διορισμένοι, όπως και εκείνοι του 1948] επιμένουν να θέλουν να απολύουν αριστερούς από τη δουλειά τους με υπόστρωμα την στήριξη προς του τουρκοκύπριους.

Και τελικά, είναι ένας τουρκοκύπριος που τόλμησε να πάρει θέση δημόσια για το θέμα. Είναι θλιβερό για την κατάντια μερικών, αλλά ίσως και ενδεικτικό των δυναμικών της αντίστασης…


Αναδημοσιεύουμε την επιστολή του Σ. Ελτζίλ για ιστορικούς λόγους. Ήδη το Συμβούλιο αναγκάστηκε μετά την κατακραυγή, αλλα και κάποια παρέμβαση από το προεδρικό που εκτίθεται σαφέστατα για τους διορισμούς του, να αποσύρει την ποινή της εκδίωξης για τον κ. Αντωνίου – μετατρέποντας την απόφαση/ ποινή σε υποβάθμιση θέσης. Το οποίο είναι και πάλι, βέβαια, ένα σκάνδαλο. Όπως σκάνδαλο είναι η όλη διαδικασία και η στοχοποίηση. Επειδή η Ιστορία πρέπει να καταγράφεται για να υπάρχουν τα τεκμήρια της ντροπής για μερικούς/ες, όπως και τα τεκμήρια της τιμής/αξιοπρέπειας για όσους αντιστέκονται, αναδημοσιεύεται η επιστολή αυτούσια - αρχικά στα ελληνικά και μετά στα αγγλικά..Στην αγγλική εκδοχή [σελ. 86 - ξεχωριστή ανάρτηση] υπάρχουν και τα ιδιαίτερα κατατοπιστικά παραρτήματα..

Αγαπητοί πρόεδρε και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής,
Η διαδικασία υποβολής παραπόνου εναντίον του Αντώνη Αντωνίου, Αναπληρωτή Διευθυντή στην Αγγλική Σχολή, έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που τώρα απειλεί την καλή διακυβέρνηση και τη φήμη του σχολείου. Το θέμα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί από τον Διευθυντή του σχολείου, τη Διευθυντική Ομάδα και τη Συντεχνία Προσωπικού ( ESSA) και δεν θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο, ειδικά σε μια εποχή που το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πολλά άλλα σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσει.
Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, έχω σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη διαχείριση και τη συμπεριφορά του Συμβουλίου καθώς έχω γίνει μάρτυρας μιας σειράς επικίνδυνων εξελίξεων σχετικά με την ανωτέρω υπόθεση. Αυτό υπονομεύει την αξιοπιστία και τη φήμη του σχολείου, ιδίως όσον αφορά τις πολυπολιτισμικές αξίες του σχολείου και τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων μαθητών, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από το βόρειο τμήμα του συρματοπλέγματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν προσελκύσει αρνητική δημοσιότητα στα πρωτοσέλιδα, στα σχόλια και τις αναλύσεις των εφημερίδων και στις δύο κοινότητες. Επιπλέον, μετά τις πρόσφατες διαρροές από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που προβαίνουν σε αβάσιμους και ανακριβείς ισχυρισμούς, δεν έχω άλλη επιλογή από το να θέσω ευθέως τα θέματα για να ενημερώσω με ακρίβεια όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους, σχετικά με την κατάσταση στο σχολείο.
Καταρχήν, είμαι της γνώμης ότι ο Διευθυντής και η Συντεχνία Προσωπικού (ESSA) δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα σωστά και έχουν σκόπιμα και αδικαιολόγητα μεταφέρει το πρόβλημα στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Στηρίζω αυτή την άποψή μου στη διαδικασία υποβολής παραπόνων, τις εκθέσεις που γράφτηκαν από τον Διευθυντή την 1η Δεκεμβρίου 2014 και την 3η Αυγούστου 2015 και τη θέση της Συντεχνίας Προσωπικού ESSA επί του θέματος. Η συμπεριφορά του Διευθυντή κατά τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης είναι αντιεπαγγελματική και φαίνεται να έχει αλλότρια κίνητρα.
Στο πλαίσιο αυτό:
1. Παρόλο που η διαδικασία υποβολής παραπόνων προνοεί την ολοκλήρωση της διερεύνησης σε δύο εβδομάδες, η διαδικασία μετατράπηκε σε πράξη εκδίκησης που συνεχίζεται ακόμη και οδηγεί στην καταστροφή του σχολείου. Κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή και της Συντεχνίας Προσωπικού ESSA, δεν προσπάθησαν να ξεκινήσουν σωστά μια διαδικασία κατά την οποία ο κατηγορούμενος εκπαιδευτικός, κ. Αντώνης Αντωνίου, να λάβει γραπτή προειδοποίηση ή να κληθεί να δώσει μια επίσημη απολογία. Ήταν υποχρέωση του Διευθυντή, ο οποίος είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα, με τη βοήθεια της Συντεχνίας Προσωπικού ESSA, να κάνει μια σωστή προσπάθεια για ταχεία διευθέτηση του θέματος εντός του Σεπτεμβρίου 2014. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν ήταν ανεπαρκείς και κατέληξαν σε αποτυχία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είχε ήδη προηγηθεί μια έρευνα που διεξήχθη κοντά στο χρόνο που έγινε το παράπονο από έναν άλλο Βοηθό Διευθυντή, ο οποίος δε διαπίστωσε κανένα παράπτωμα.
2. Η παραπονούμενη κ. "Α" και ο μάρτυρας κ. "Β" σήμερα είναι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Συντεχνίας Προσωπικού ESSA. Προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων, η συνδικαλιστική οργάνωση θα έπρεπε να πάρει απόφαση αφήνοντας αυτά τα δύο μέλη εκτός της διαδικασίας.

3. Ο κ. "Β" που φαίνεται να έχει στείλει ένα e-mail για την υποστήριξη της κ."Α" δεν ήταν παρών κατά τη διάρκεια του συμβάντος που προκάλεσε τις καταγγελίες εναντίον του κ. Αντωνίου για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο ισχυρισμός του κ. "Β" δεν έχει διερευνηθεί στη διαδικασία παραπόνων και εξ όσων καταλαβαίνω, δεν προέβη σε κανένα παράπονο. Επομένως, είναι αντικανονικό να συμπεριλαμβάνεται αυτό το e-mail ως αποδεικτικό στοιχείο για την καταγγελία της κα "Α". Αν ο κ. "Β" είχε κάποιο παράπονο, αυτό θα έπρεπε να υποβληθεί μέσω των συνήθων διαδικασιών και να διερευνηθεί σε έγκαιρα και με τη δέουσα επιμέλεια.

4. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Βοηθός Διευθυντής κ. Αντώνης Αντωνίου έχει πολύ καλές σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους και το 2003 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία επανένταξης των Τουρκοκυπρίων στην Αγγλική Σχολή. Οι έρευνες μου έδειξαν ότι είναι ιδιαίτερα σεβαστός από τους γονείς των Τουρκοκύπριων μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και αν ο Διευθυντής του σχολείου επιμένει ότι αυτό δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα, θα ήταν αφελές και μη ρεαλιστικό να θεωρηθεί ότι οι ισχυρισμοί εναντίον του κ. Αντωνίου δεν θα πολιτικοποιηθούν. Είναι γνωστό το γεγονός ότι η Αγγλική Σχολή, η οποία εξυπηρετεί τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους μαθητές, είναι ένας θεσμός ανεπιθύμητος από τους φανατικούς οπαδούς της διχοτόμησης. Επιπλέον, είναι προφανές ότι το κίνητρο από ορισμένα μέρη απορρέει από την πολιτική και εθνοτική μεροληψία σε βάρος τους Τουρκοκύπριους. Ως εκ τούτου, το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή για να μη δώσει την παραμικρή ευκαιρία σε όσους ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα για πολιτικούς σκοπούς.

5. Ο ισχυρισμός του Διευθυντή ότι ο κ. Αντωνίου ήταν αυτός που διέρρευσε τις πληροφορίες στον Τύπο είναι ατεκμηρίωτη. Ο Διευθυντής προχωρεί ακόμη ένα βήμα παραπέρα για να ισχυριστεί ότι αυτό έγινε κατά παράβαση της επαγγελματικής δεοντολογίας και συνιστά ξεχωριστή πειθαρχική δίωξη εναντίον του. Μετά από διερεύνηση του θέματος, ακόμα και εγώ, ως κάποιος που δεν μιλά ελληνικά, έχω διαπιστώσει ότι το θέμα που κάλυψαν τα ΜΜΕ βασίστηκε στη μία περίπτωση στην υποβολή του παραπόνου προς στην Επίτροπο Διοικήσεως, ενώ στην άλλη ο κ. Αντωνίου είχε αρνηθεί να μιλήσει στον Τύπο. Αυτό δηλώνεται σαφώς στο άρθρο που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 12 Αυγούστου (ανατρέξτε στο Παράρτημα 2). Το έχω επιβεβαιώσει αυτό αφού διάβασα το άρθρο μεταφρασμένο από τα ελληνικά στα αγγλικά. Ως εκ τούτου, η γνώμη του Διευθυντή στο σημείο 4 της έκθεσής του είναι ανακριβής και λανθασμένη.

6. Ένας άλλος αβάσιμος ισχυρισμός στην έκθεση του Διευθυντή είναι στο σημείο 9 της έκθεσης, όπου αποδίδει ανακριβώς κάθε σχόλιο που εμφανίζεται στα ΜΜΕ για το θέμα αυτό στον κ. Αντωνίου.

7. Στο σημείο 10 της έκθεσής του, ο Διευθυντής διαψεύδει τις πληροφορίες από τον Τύπο σχετικά με τη διαδικασία υποβολής παραπόνων και δηλώνει ότι η Συντεχνία Προσωπικού ESSA είναι ικανοποιημένη από τη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η διαδικασία που αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες θα πρέπει να είναι ανοικτή, διαφανής και υπεύθυνη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια δίκαιη ακρόαση. Επιπλέον, ο κατάλογος των κανόνων όπου δηλώνεται ρητά το είδος της τιμωρίας για κάθε παράπτωμα, δηλαδή η λίστα των πειθαρχικών διαδικασιών, θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη κατά τη λήψη απόφασης για την υπόθεση αυτή. Μόνο σε δικτατορίες ή μοναρχίες είναι αποδεκτό να τιμωρείται κάποιος με βάση αποκλειστικά και μόνο τις πεποιθήσεις των διοικούντων. Μια δίκαιη δίκη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η σχολή έχει μια λίστα με κανονισμούς που να δηλώνουν σαφώς τα αδικήματα με τις αντίστοιχες ποινές.

8. Για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, στο σημείο 11 της έκθεσής του, ο Διευθυντής αναφέρει την καταγγελία που είχε λάβει από την κ. "Γ". για τον κ. Αντωνίου. Ωστόσο, σε επιστολή της προς το Διοικητικό Συμβούλιο, με ημερομηνία 4 Αυγούστου του 2015, η κα "Γ" διαψεύδει πλήρως τον ισχυρισμό αυτό. Επιπλέον, ο Διευθυντής αναφέρει ότι υπάρχουν 2 επιπλέον καταγγελίες κατά του κ. Αντωνίου, όμως δεν αναφέρει τα ονόματα των παραπονούμενων ούτε αποκαλύπτει οποιεσδήποτε εκθέσεις. Σε μια νομική διαδικασία, αυτές οι ατεκμηρίωτες αναφορές μπορούν να γίνουν δεκτές μόνο ως προσωπικές πεποιθήσεις.

9. Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε μια έκτακτη συνεδρίαση στις 3 Αυγούστου χωρίς ημερήσια διάταξη και με τη συμμετοχή 7 μελών μόνο. Στηριζόμενοι στην έκθεση που συντάχθηκε από τον Διευθυντή, ελήφθη η απόφαση να απολυθεί ο κ. Αντωνίου, με 5 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Μακριά από κάθε αντικειμενικότητα, η απόφαση αυτή βασίστηκε περισσότερο σε υποκειμενικά κριτήρια. Το γεγονός ότι η Αγγλική Σχολή, η οποία έχει μια μακρά παράδοση στην προώθηση της Αριστείας, δεν έχει μια λίστα με κανόνες που να αναφέρουν σαφώς τις αξιόποινες πράξεις και τις αντίστοιχες κυρώσεις είναι ντροπή. Επιπλέον, η απόφαση που ελήφθη στις 3 του Αυγούστου θα μείνει στην ιστορία ως μια επαίσχυντη απόφαση.

10. Η απόφαση απόλυσης πάρθηκε στις 3 Αυγούστου. Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους αρνήθηκε την ύπαρξη της εν λόγω απόφασης, πράγμα το οποίο δεν έπρεπε να πράξει (παρακαλούμε ανατρέξτε στο Παράρτημα 2). Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία από την ίδια την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία επίσης ψήφισε υπέρ της απόλυσης.

11. Έχω προσκληθεί σε μία ακόμη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου, στην παρουσία όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την οποία το θέμα θα επανεξεταστεί. Το τι αναμένεται από αυτήν τη συνεδρία είναι ότι αντί της απόλυσης, ο κ Αντωνίου θα χάσει τη θέση του ως Βοηθός Διευθυντής. Αυτό θα γίνει πέρα από τους γραπτούς κανονισμούς και αποτελεί μια πολύ σκληρή ποινή σχεδόν εξίσου σκληρή με απόλυση. Καθαιρώντας τον εκπαιδευτικό, με 27 χρόνια υπηρεσίας στο Αγγλική Σχολή (33 συνολικά συνολικά και 15 ως Βοηθός Διευθυντής) από τη θέση του σημαίνει ταπείνωση.

12. Ως εκπαιδευτικός με 30 χρόνια πείρας αλλά και ως εκπρόσωπος Συντεχνίας, χρησιμοποιώ πάντα τις πειθαρχικές διαδικασίες που αναφέρονται παρακάτω (στο παράρτημα 1) σε πειθαρχικά θέματα. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο τρόπος που γίνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες στα πλείστα μέρη του κόσμου. Η σύσταση για απόλυση που δόθηκε από τον Διευθυντή, χωρίς να την στηρίξει σε οποιουσδήποτε γραπτούς κανόνες, και η έγκριση αυτής της σύστασης από το Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς καν να ακούσουν την εκδοχή του κ. Αντωνίου είναι απαράδεκτη. Ως εκ τούτου, ζητώ να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να τερματιστούν οι διαδικασίες.

13. Θα ήθελα να προτείνω να παραπεμφθεί το όλο ζήτημα της πειθαρχικής διαδικασίας κατά του προσωπικού στο Διοικητικό Συμβούλιο και με τη συνεργασία των ανώτερων στελεχών του προσωπικού του σχολείου και της Συντεχνίας Προσωπικού ESSA να διαμορφωθεί σωστά η πειθαρχική πολιτική που να περιλαμβάνει κατάλογο των πειθαρχικών διαδικασιών δηλώνοντας σαφώς αδικήματα και τις αντίστοιχες πειθαρχικές ενέργειες.
Επίσης, θα ήθελα να συστήσω και τη διαγραφή αυτής της υπόθεσης από την ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου.Σενέρ Ελτσίλ
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
της Αγγλικής Σχολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου