12 Ιουλ 2015

Το κελί Β8Τί το ιδιαίτερο μπορεί να έχει το κελί Β8 που να αξίζει τον κόπο να σπαταλήσει κάποιος χρόνο, φαιά ουσία, μελάνι και χαρτί, εκτός από το γεγονός ότι «φιλοξενεί» δύο «παράξενους» κρατούμενους; Μην πάει ο νους σας σε ναρκωτικά, βιασμό ή φόνο. Τίποτα από όλα αυτά. Απλά είναι «πολιτικοί κρατούμενοι» (έτσι τους αποκαλούν οι άλλοι, όχι χωρίς κάποια δόση περιέργειας από όσους δεν καταλάβουν, ή κάποια δόση σεβασμού από όσους καταλάβουν).
Ο ένας, ψηλός, σχετικά ευτραφής, φαλακρός, με μουστάκι, εκφράζεται με ομοιοκαταληξίες. Είναι λένε… «ποιητής». Ο άλλος, λίγο κοντός, μελαμψός, με αρκετά μαλλιά στο κεφάλι, αραδιάζει συνέχεια τις σκέψεις του στο χαρτί, μουντζουρώνοντας τις σελίδες του τετραδίου του. Όπως κάποιος φυλάει τα πολύτιμα πράγματα του στο θησαυροφυλάκιο από φόβο μην του τα κλέψουν, έτσι κι αυτός φυλάει τις σκέψεις του στο χαρτί από φόβο μπας και στο διάβα του ο χρόνος τις κλέψει από τη μνήμη του.
Το κελί Β8 βρίσκεται στη γωνιά που κάνει στρίβοντας αριστερά ο διάδρομος μέσα στο κτίριο. Απέναντι από την είσοδο του κελιού βρίσκονται τα μηχανήματα ζεστού και κρύου νερού. Αυτά τα μηχανήματα είναι τοποθετημένα μέσα σε μεταλλικές κατασκευές (είδος ερμαριών) με μια μικρή σχισμή που επιτρέπει την πρόσβαση στο σχετικό ρουμπινέτο. Χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότητα να μπορέσεις να εισχωρήσεις το χέρι σου κρατώντας το ποτήρι, να το γεμίσεις με νερό και να το πάρεις χωρίς να χύσεις κάτω το περιεχόμενο του. Επιδεξιότητα την οποία δυστυχώς δεν διαθέτουν όλοι με αποτέλεσμα το δάπεδο μπροστά στα μηχανήματα, αλλά και στην είσοδο του κελιού, να είναι συνέχεια λερωμένο από χυμένο καφέ η τσάι.

Τί το ιδιαίτερο μπορεί να έχει το κελί Β8 που να αξίζει τον κόπο να σπαταλήσει κάποιος χρόνο, φαιά ουσία, μελάνι και χαρτί, εκτός από το γεγονός ότι «φιλοξενεί» δύο «παράξενους» κρατούμενους; Μην πάει ο νους σας σε ναρκωτικά, βιασμό ή φόνο. Τίποτα από όλα αυτά. Απλά είναι «πολιτικοί κρατούμενοι» (έτσι τους αποκαλούν οι άλλοι, όχι χωρίς κάποια δόση περιέργειας από όσους δεν καταλάβουν, ή κάποια δόση σεβασμού από όσους καταλάβουν).
Αμέσως μετά τα μηχανήματα βρίσκονται οι χώροι υγιεινής. Το δάπεδο τους είναι συνέχεια λερωμένο από τις συνεχείς διαρροές των σωλήνων αποχέτευσης και νερού (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κρατούμενων να το κρατήσουν καθαρό με τακτικά σφουγγαρίσματα). Όλες οι ακαθαρσίες μεταφέρονται με τα παπούτσια των κρατούμενων στον διάδρομο, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τους μπροστά στο κελί Β8, αφού όλοι θα περάσουν από εκεί.
Οι «ένοικοι» του κελιού καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να κρατήσουν τις ακαθαρσίες έξω από το κελί. Βέβαια είναι και το θέμα της «ευωδίας» την οποία οι χώροι «υγιεινής» φροντίζουν να τους στέλλουν ανελλιπώς, αλλά αυτήν είναι υπόχρεοι να την συνηθίσουν.
Το κελί Β8, όπως όλα τα κελιά, διαθέτει ένα μικρό παράθυρο που θα άφηνε το βλέμμα να περιπλανηθεί έξω στην αυλή και ταυτόχρονα θα επέτρεπε κάπως να εισχωρήσει ο αέρας, αν κάποιοι δεν είχαν την φαεινή ιδέα να ανεγείρουν, ακριβώς μπροστά από το παράθυρο, μια σκάλα που οδηγά από την αυλή στον πάνω όροφο του κτιρίου.
Το κτίριο διαθέτει ένα είδος Κεντρικού Συστήματος Κλιματισμού. «Κλιματισμός» κατ΄ευφημισμό, γιατί οι ψυκτικές μονάδες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα απλώς να φυσούν αέρα. Όμως έστω και έτσι είναι πολύ ευπρόσδεκτος, γιατί δημιουργεί μια κάποια ανακούφιση από τη ζέστη, που τελευταία άρχισε να κάνει πολύ αισθητή την παρουσία της.
Όλα τα κελιά είναι συνδεδεμένα με αγωγό (φουγάρο) στο σύστημα αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σχετική ροή αέρα μέσα στο κελί και να περιορίζει κάπως την αίσθηση της ζέστης. Όλα εκτός από ένα. Το κελί Β8 είναι το μοναδικό κελί που δεν έχει αυτή την «πολυτέλεια» με αποτέλεσμα η ζέστη, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, να είναι αφόρητη.
Εδώ και έξι μήνες οι «ένοικοι» του κελιού άδικα αναμένουν ανταπόκριση στα επανειλημμένα αιτήματα τους για μετακίνηση σε άλλο κελί. Τι κι αν πολλά κελιά αδειάζουν κατά καιρούς. Τι κι αν ένα κελί έμεινε δεκαπέντε μέρες άδειο. Αυτοί πάντα εκεί, λες και η διεύθυνση των φυλακών θέλει οι συνθήκες διαβίωσης τους να είναι καθημερινή τιμωρία. Τι κι αν αυτό λέγεται «δυσμενής διάκριση», ποιος νοιάζεται για «Χρηστή Διοίκηση» και τέτοια.

Χαράλαμπος Τσουρής
30/06/2015    9:30
Κεντρικές Φυλακές

Όλα τα κελιά είναι συνδεδεμένα με αγωγό (φουγάρο) στο σύστημα αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σχετική ροή αέρα μέσα στο κελί και να περιορίζει κάπως την αίσθηση της ζέστης. Όλα εκτός από ένα. Το κελί Β8 είναι το μοναδικό κελί που δεν έχει αυτή την «πολυτέλεια» με αποτέλεσμα η ζέστη, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, να είναι αφόρητη..[..]
Τι κι αν αυτό λέγεται «δυσμενής διάκριση», ποιος νοιάζεται για «Χρηστή Διοίκηση» και τέτοια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου