15 Ιουν 2015

Η δεύτερη πορεία Περηφάνιας των ΛΟΑΤ και το πρώτο Queer street party

Η δεύτερη πορεία Περηφάνιας ήταν επίσης μαζική – αν και φάνηκε να έχει λιγότερο κόσμο από πέρσι. Σηματοδοτώντας ίσως και ένα κλίμα αποδοχής, που δεν κινητοποιεί ένα κλίμα έκτακτης συμπαράστασης. Όμως, το πιο χαρακτηριστικό της φετινής εκδήλωσης ήταν η ένταξη της στο κυριλέ κύκλωμα. Η εικόνα του Χάσικου που μόλις πριν δυο χρόνια έβριζε τους μετανάστες, στο στυλ «όποιου δεν του αρέσει να φύγει», ενώ έτρεχε να υπερασπιστεί τους αστυνομικούς που κτύπησαν ένα αφρικανό κάτοικο Κύπρου, ήταν κωμικά αποκαλυπτική. Οι γκέι έχουν κερδίσει την επιφάνεια της αποδοχής. Άλλωστε και η όλη συζήτηση γύρω από μια χαζή τοποθέτηση του κ. Θεμιστοκλέους, αυτό έδειχνε. Ήταν λες και το Κίνημα ΛΟΑΤ πέρασε από την πολιτισμική ημιπαρανομία, στον καθεστωτικό καθωσπρεπισμό χωρίς να απολαύσει έστω μια συμβολική περίοδο μετάβασης. Λες και η απόφαση πάρθηκε αλλού, παρά στο περιθώριο στο οποίο ήταν καταδικασμένη για αιώνες οι ομοφυλόφιλοι ή και γενικά η διαφορετική [από την ηγεμονική] επιθυμία. Η Δ. Μιχαηλίδου της οργάνωσης ΛΟΑΤ το έθεσε εκφραστικά:

Δέσποινα Μιχαηλίδου if this is the pride, then what is the shame....??? 

Το πρώτο Queer street party- μια ριζοσπαστική πρόταση ενάντια στην ενσωμάτωση-αφομοίωση

Επειδή όμως έχει πια διαμορφωθεί και ένας εναλλακτικός χώρος, η αύρα της αμφισβήτησης που συνοδεύει κάθε ρήγμα στο ηγεμονικό μπλοκ εξουσίας και απαγορεύσεων, εκφράστηκε με μια εναλλακτική πορεία που διεκδικούσε το «βρώμικο» και το μη αποδεχτό ως συμβολικό σημείο παράβασης παρά ως τελετουργικό στοιχείο μόδας με τον Χάσικο να διαβάζει ομιλίες.

Από το κάλεσμα που έγινε σε διάφορες γλώσσες αναγνωρίζοντας την πολλαπλότητα των υποκειμένων
«Σε αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της ενσωμάτωσης των ΛΟΑΤ, δημιουργούμε ένα ριζοσπαστικό μπλοκ για την πορεία περηφάνιας.»
-Contrary to neoliberal LGBT inclusion politics, we form a radical queer bloc for this year's Pride March in Nicosia.
-Lezbiyen, gey, biseksüel, trans kimlikleri neoliberal politikalara 'eklemleme' eğilimine karşı, bu sene Lefkoşa'da gerçekleşecek Onur Yürüyüşü için radikal bir kuir* blok oluşturuyoruz.
*sistem tarafından bize dayatılan bütün toplumsal cinsiyet normlarına bir karşı duruş.


Ένα κείμενο της Πρωτοβουλίας..
….σε μια κοινωνία όπου όλες οι κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να ταιριάξουν υποχρεωτικά σε συγκεκριμένα κουτιά, έτσι ώστε ο καπιταλισμός να μπορεί να πουλήσει προϊόντα που κατασκευάζονται στη βιομηχανική αλυσίδα ομοιόμορφης παραγωγής, παραμένουμε περήφανα queers. Οι queers είναι μόνιμα υπό επιτήρηση, επειδή δεν ταιριάζουν στις διπολικές κατηγορίες, είναι παραβάτες των επικρατουσών νόρμων συμπεριφοράς, επειδή η ίδια η ύπαρξη τους διαρριγνύει το πατριαρχικό σύστημα, κατά συνέπεια πρέπει να τεθούν υπό πειθαρχία, πρέπει να τιμωρηθούν…»
Το περασμένο Σαββατο, ξεκινήσαμε η ώρα 4Α30 από την Πλατεία Φανερωμένης για το πρώτο Queer Street Party – μια ριζοσπαστική πρωτοβουλία ομάδων και ακτιβιστών από ολόκληρο το νησί και το εξωτερικό – σαν μια προσπάθεια επαναδιεκδίκησης τόσο των δρόμων της υπό μικροαστικοποίηση περιοχή της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, αλλά και της πορείας περηφάνειας. Παρά την κριτική και μερικές φορές ανοιχτά εχθρική στάση από τους αυτό-διορισμένους αντιπροσώπους της «ΛΟΑΤ κοινότητας» τις προηγούμενες μέρες, το Queer Street Party έκανε το πάρτυ του από την Φανερωμένη, μέσω της Ονασαγόρου και της Λήδρας, και ενισχύθηκε από φίλους και  συμμάχους καθ’οδόν, και έφτασε στον Δημοτικό κήπο, όπου ενώθηκε με την Pride Parade. Η πορεία του Queer Street Party έγινε θερμά δεκτή στην συγκέντρωση. Η χωρίς απολογίες πολιτική στάση μας και η αλληλεγγύη με όλους τους αγώνες ενάντια στην καταπίεση προκάλεσε χαμογελά αποδοχής, επιδοκιμασίες με τα χέρια η υψωμένες γροθιές, ενώ μερικοί θεατές μπήκαν στην πορεία για να συζητήσουν και να μάθουν περισσότερα. Ήταν μια εμπειρία ενδυνάμωσης για πολλαπλές κοινότητες. Με τον ήχο μουσικής, αυτοσχέδια πλακατ..και μια χωρίς απολογία πολιτική στάση το QSP  έφερε μια ζωντάνια στην εκδήλωση για την Περηφάνια. Ακόμα πιο σημαντικά διεκδίκησε χώρο και έδωσε φωνή σε αυτούς στους οποίους στερούνται αυτά τα δικαιώματα,, σε αυτούς που σπρώχνωνται στο περιθώριο ακόμα και από κοινότητες που ισχυρίζονται ότι είναι σε αλληλεγγύη μαζί τους.

Σχόλιο για τις διαδικασίες ενσωμάτωσης και τη ρητορική της εξουσίας

Μπορεί να μιλά ο κ. Χάσικος για τέτοια δικαιώματα, ενώ στο γραφείο του παίρνει τις αποφάσεις που υπογράφει;
Andriana Kossiva
ο υπουργός εσωτερικών έφκαλε λόγο σήμερα στο πράιντ (σχεδόν ο μόνος κουχ κουχ που όσ@ εφκάλαν ομιλία που εν είσσιε κανένα ρέινμποου τζιαι ήταν με τα ίδια βαρετά χρώματα που εν συνήθως). Στον λόγο του είπε πολλά ωραία για λοατ δικαιώματα, στήριξη του υπουργείου τζιαι της κυβέρνησης γενικόττερα, ενάντια στην ομοφοβία τζιαι την τρανσφοβία, για το δικαίωμα στον σεξουαλικό προσανατολισμό τζιαι την ταυτότητα φύλου κλπ. Μίνγουάιλ:
Το υπουργείο του στερείται στα τρανς άτομα έγγραφα στα οποία να αναγράφεται το πραγματικό τους όνομα τζιαι φύλο, εξαναγκάζοντάς τα σε διακρίσεις τζιαι βία.
Το υπουργείο του στερεί την αναγνώριση της σχέσης τζιαι του δικαιώματος στην οικογενειακή επανένωση ακόμα τζιαι στα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί/συνάψει σύμφωνο συμβίωσης σε άλλη χώρα, με αποτέλεσμα, όταν το ένα άτομο εν μετανάστ@ να μεν δικαιούται καν άδεια εισόδου/διαμονής για σκοπούς συμβίωσης με τ@ σύντροφ@ τ@.
Το υπουργείο του στερεί εδώ τζιαι χρόνια την εγγραφή τζιαι πολιτογράφηση ευραωπαίας πολίτισσας, η οποία έσσιει ήδη αλλάξει ούλλα της τα επίσημα έγγραφα στην χώρα καταγωγής της ούτως ώστε να αναγράφουν το φύλο τζιαι το όνομα με τα οποία η ίδια αυτοπροσδιορίζεται. Το υπουργείο εσωτερικών τζιαι ολόκληρο το κυπριακό κράτος αρνούνται να της παραχωρήσουν έγγραφα της κ.δ. που να κάμνουν το ίδιο. Έτσι, μια γυναίκα που μεινίσκει κύπρο εδώ τζιαι... 35 χρόνια τζιαι εδημιούργησε οικογένεια δαμέ, εν έσσιει κανένα έγγραφο που την κ.δ. για το καθεστώς διαμονής της. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που της παραχωρείται εκδίδεται στο όνομα τζιαι φύλο των παλιών της εγγράφων, παρά το ότι τα στοιχεία που η ίδια έδωκε κατά την αίτησή της εν τα τωρινά! Εν πάει το σσιέρι τους να γράψουν το φύλο τζιαι το όνομα μιας τρανς γυναίκας! Αλλά "όχι στην τρανσφοβία"... ναι, καλά...
Το υπουργείο του έσσιει απορρίψει αιτήσεις ασύλου ΛΟΑΤΙΚ* προσφύγων με το επιχείρημα ότι μπορούν να ζήσουν στην χώρα καταγωγής τους αποκρύπτοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου τους, με αποτέλεσμα ΛΟΑΤΙΚ πρόσφυγ@ να έχουν απελαθεί σε περιβάλλοντα όπου κινδυνεύουν με διώξεις. Κατά τα άλλα, "όχι στην ομοφοβία." …εντάξει, η έννοια "υποκρισία" εν μπορεί καν να το περιγράψει..

Η ριζοσπαστική τάση και η υπόγεια διασύνδεση των αγώνων ενάντια στην εξουσία – δεν μπορεί να απενοχοποιηθεί ένα έγκλημα για να δικαιωθεί αποσπασματικά ένας αγώνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου