15 Ιουν 2015

Οι περιοχές Natura 2000 κινδυνεύουν και γι’αυτό εκδικούνται, και παίρνουν το αίμα τους πίσω με τα ίδια μέσαΗ Κυριακή, 14 Ιουνίου μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον για την περίοδο που διανύουμε η μέρα των Νατούρα. Τρία δημοσιεύματα που αφορούν τον κίνδυνο που διατρέχουν περιοχές που έχουν ανακηρυχθεί σε Ζώνες ειδικής προστασίας και εντάχθηκαν στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, αφιερώθηκαν σε παραβιάσεις σε περιοχές Natura 2000, ενώ δύο μέρες πριν υπήρξαν άλλα δύο. Η «Πόλις-Γιαλιά» του πάλαι ποτέ «Limni Resort» του Ομίλου Σιακόλα είναι το πιο επίμαχο ίσως από αυτά στην παρούσα φάση, επειδή όπως αναφέρει ο Πολίτης της Κυριακής, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν οδηγηθούμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και κατ΄επέκταση και ένα βήμα πριν από το πρόστιμο, αφού όπως διαπιστώθηκε επηρεάζεται αρνητικά η περιοχή από παρεμβάσεις για την κατασκευή γηπέδου γκολφ.  Όπως αναφέρθηκε σε παλαιότερο άρθρο ειδικό για το θέμα:
«Η γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής μπορεί να χαρακτηριστεί ως καταπέλτης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το έργο όπως έχει προταθεί από τους αιτητές δεν διασφαλίζει ότι δεν θα επιφέρει αρνητικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα πιο σημαντικά είδη για τα οποία η περιοχή εντάχθηκε στο Δίκτυο NATURA 2000 -που είναι τα δύο είδη θαλάσσιων χελώνων της Καρέτα Καρέτα και της Πράσινης Χελώνας, είδη τα οποία χαρακτηρίζονται ως είδη προτεραιότητας.. ενώ χαρακτηρίζονται διεθνώς ως κινδυνεύοντα ..Σημειώνεται ότι ο μεσογειακός πληθυσμός της Πράσινης Χελώνας χαρακτηρίζεται ως άμεσα κινδυνεύων..»[1]
Ουσιαστικά, το άρθρο αποτελεί αντιγραφή της Αιτιολογημένης Γνώμης που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας για μία τελευταία φορά την άρση της παρανομίας, προτού παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με αφορμή την οικονομική κρίση, οι καταγγελίες[2] για παρατυπίες και παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές όχι μόνο δεν μειώθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν, αλλά εντάθηκαν με αφορμή την ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη, ανάπτυξη και επενδύσεις. Παράδειγμα, η πολυδιαφημιζόμενη μαρίνα της Αγίας Νάπας. Το Φεβρουάριο του 2015 η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών σε δελτίο τύπου που εξέδωσε με αφορμή τη ψηφιακή αναπαράσταση[3] που κυκλοφορούσε διαδικτυακά για το εν λόγω έργο,  εξέφραζε τη διαφορετική άποψη που έχει λόγω της καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που θα συντελεστεί σε περίπτωση που προχωρήσουν ενέργειες προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της πολυ-μαρίνας:
«Αν όντως η Αγία Νάπα χρειάζεται μια μαρίνα, τότε γιατί δεν έγινε η προσπάθεια δημιουργίας της κοντά στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας, με τρόπο όπου θα συνάδει με το περιβάλλον και χωρίς να καταστραφεί περαιτέρω η ακτογραμμή της περιοχής. Αντιθέτως, η σχεδιασμένη μαρίνα είναι ένα νέο χωριό το οποίο όχι μόνο θα μεταμορφώσει και θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά θα έχει επίσης κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στα γειτονικά τουριστικά θέρετρα, τα οποία δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από το συγκεκριμένο έργο, αφού η «πλούσια πελατεία» έχει όλα όσα θα χρειάζεται στον συγκεκριμένο χώρο. Μιλάμε δηλαδή για ένα «all inclusive» θέρετρο για τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας.
Το συγκεκριμένο έργο είναι μια πολυ-μαρίνα, σε μια περιοχή η οποία μέχρι στιγμής είναι περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και θρησκευτικά σημαντική. Στην ανατολική μεριά π.χ. υπάρχουν οι «Τάφοι της Μακρονήσσου» και δυτικά το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το ότι η μαρίνα θα πραγματοποιηθεί στην καρδιά της περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Αγία Θέκλα- Λιοπέτρι» η καταστροφή της οποίας θα είναι ανεπανόρθωτη. Σκοπός της περιοχής Natura είναι η προστασία 19 ειδών ορνιθοπανίδας, η διατήρηση και προστασία των οποίων περιλαμβάνονται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου, ένα διεθνές εργαλείο στο οποίο αναφέρονται φυτά ή ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, κατατάσσοντάς τα σε κατηγορίες κινδύνου εξαφάνισης, καθώς επίσης και η προστασία και η διατήρηση των φυσικών οικοτόπων της περιοχής. Επίσης, η συγκεκριμένη είναι μια από τις δύο πιο σημαντικές περιοχές στην Κύπρο για τη διαχείμαση του Βραχοπλουμιδιού (Charadrius leschenaultii), είδος το οποίο θεωρείται απειλούμενο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη θεωρείται προς εξαφάνιση.»[4]

Επεσήμαινε δε, ότι τέτοια σχέδια αποσκοπούν «στην οικειοποίηση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινών φυσικών μας πόρων» αφού «τα επιχειρηματικά κέρδη και τα ιδιωτικά συμφέροντα μπαίνουν απροκάλυπτα πάνω από τα δικαιώματα των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στις 26 Μαΐου σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, βουλευτές και ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, και ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης έστρεψαν τα βέλη τους εναντίον κρατικών αρχών για καθυστερήσεις, κάνοντας μάλιστα λόγω και για καθυστερήσεις που οφείλονται σε εξυπηρετήσεις και συμφέροντα[5]
Και έρχεται την Κυριακή 14 Ιουνίου, ρεπορτάζ στη Χαραυγή, τιτλοφορούμενο «Κάτι άλλο συμβαίνει στη μαρίνα Αγίας Νάπας»[6] να φωτίσει μια άλλη πλευρά της υπόθεσης που οι δύο δήμαρχοι απέφυγαν [επιμελώς;] να αναφέρουν:
«Η «Χ» εξασφάλισε έγγραφα τα οποία καταδεικνύουν τις ελλείψεις εκ μέρους της εταιρείας-επενδυτή για τη μαρίνα στην Αγία Νάπα και τα παραθέτει προς αποκατάσταση των ανακριβειών που λέχθηκαν στη Βουλή.»
Ενώ γίνεται αναφορά και σε γνωμάτευση του τμήματος Περιβάλλοντος το οποίο «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω έργο έχει σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» και  σημειώνει ακόμα πως «η συγκεκριμένη περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000 για την προστασία άλλων 18 ειδών ορνιθοπανίδας, τη διατήρηση ειδών που περιλαμβάνονται στο «κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου και την προστασία των φυσικών οικότοπων της περιοχής». Και το κερασάκι στην τούρτα του νέου φιάσκου το ότι «η Κομισιόν έχει ήδη λάβει καταγγελία ενάντια στο έργο της μαρίνας Αγίας Νάπας για παραβιάσεις της κοινοτικής οδηγίας για τις περιοχές Natura, την οποία και διερευνά».

Ταυτόχρονα, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών είχε προβεί και σε καταγγελίες για τις παρεμβάσεις του δημάρχου Παραλιμνίου σε παραλίες τις οποίες ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει στη διαδιχτυακή πύλη ενημέρωσης ‘Νέα Αμμόχωστος’ ως εκσυγχρονισμό, εξωραϊσμό και ανάπτυξη και κατηγόρησε την Πρωτοβουλία και ακτιβιστές που αντιδρούσαν στις ενέργειές του ότι έχουν οικονομικά συμφέροντα[7]. Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, έχοντας αυτή τη στάση συνέχισε ακάθεκτος τις διοικητικές αυθαιρεσίες και παράνομες επεμβάσεις σε παραλίες, με την Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών να συνεχίζει τον αγώνα και να παραθέτει αποδεικτικά στοιχεία [φωτογραφίες] παρά τις συνεχιζόμενες κατηγορίες και λαϊκισμούς εκ μέρους του δημάρχου με τη χαρακτηριστική του φράση «οι δύο παραλίες ανήκουν στα όρια του Παραλιμνίου και το τσιγκανιό απαγορεύεται»[8]
Μέχρι την Παρασκευή, 12 Ιουνίου, που με δημοσίευμα του Φιλελευθέρου[9] έρχονται στο φως, για μια ακόμα φορά, οι επεμβάσεις του Δήμου Παραλιμνίου, στην παραλία του “Fig Tree” η οποία επεκτάθηκε αυθαίρετα με αποτέλεσμα «το νερό να καταπίνει την άμμο» και η παραλία να σμικρύνεται. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ο Δήμος δεν έλαβε καμιά τεχνοκρατική συμβουλή από το Τμήμα Θαλασσίων Έργων, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Συγκοινωνιών, τα οποία έχουν λόγο σε τέτοιας φύσεως έργα και τα οποία δεν μπορούν να εκτελούνται αυθαίρετα.» Αποτέλεσμα των αυθαίρετων επεμβάσεων ήταν να αναδυθούν βράχια μέσα από την αμμουδιά της παραλίας με κίνδυνο για ατυχήματα λόγω της ολισθηρότητας. Μια μέρα μετά, ο αρμόδιος υπουργός, Σωκράτης Χάσικος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα, ανέφερε ότι αναμένει γνωμάτευση για τη δυνατότητα έκδοσης διατάγματος κατεδάφισης του αυθαίρετου έργου[10]. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων είχε προβεί σε γραπτές και προφορικές παραστάσεις προς το δήμαρχο Παραλιμνίου, Θεόδωρο Πυρίλλη, οι οποίες έπεσαν στο κενό, όπως ακριβώς και τα υπομνήματα του Τμήματος Θαλάσσιων Ερευνών [που υπάγεται στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων].

Μια μέρα αργότερα, με δημοσίευμα της Χαραυγής αποκαλύπτεται άλλη μια αυθαίρετη παρέμβαση περιοχής εντεταγμένης στο δίκτυο Natura 2000, και πάλι στην Αγία Νάπα. Αυτή τη φορά εταιρεία προέβη στην ανέγερση εξοχικών κατοικιών και τεχνητή «ιδιωτική» πλαζ που δημιουργήθηκε με την αφαίρεση βράχων. Στο δημοσίευμα[11] επισημαίνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί άδειες ούτε έγιναν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Και μετά από αυτή τη σωρεία ενδιαφέροντων περιστατικών, όχι άδικα αναριωτιόμαστε ποιοί θα λογοδοτήσουν και πότε.
Εν κατακλείδι ένα σχόλιο, ιδιαίτερα εκφραστικό για την κατάσταση, αλλά για τις πιθανές λύσεις από πλευράς των πολιτών πλέον, αφού έτσι κι αλλιώς, με τον ένα ή άλλο τρόπο αυτοί πληρώνουν και κυριολεκτικά και μεταφορικά:
George Stylianou
Έσιει έναν χρόνο που η Cyprus Natural Coastline - Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών κάμνει την μια καταγγελία μετά την άλλη για την ετσιθελική τζιαι αυταρχική στάση του Δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης - Theodoros Pyrillis να φκάλλει τζιαι να βάλλει βράχους τζιαι άμμο όπου του καπνίσει, χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση τζιαι καμιά αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δυστυχώς, πλέον οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις των "λαμπρών επιτευγμάτων" του Δημάρχου Παραλιμνίου άρχισαν να γίνονται ορατές σε όλους/ες: από τους/ις λουόμενους/ες και τους/ις κατοίκους μέχρι τους/ις επιχειρηματίες τζιαι ξενοδόχους. Τζιαι να σκεφτείτε ότι η μόνη αρμόδια αρχή που τοποθετήθηκε δημόσια μέχρι στιγμής ένει η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, διά στόματος του Αναπληρωτή Επάρχου, ο οποίος επεριορίστηκεν σε ένα "δυστυχώς..." 
Βεβαίως, εγώ περιμένω να δω τζιαι τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Αλιείας τζιαι Θαλάσσιων Ερευνών, του Υπουργείου Συγκοινωνιών τζιαι Έργων, του Υπουργείου Εσωτερικών, τζιαι κυρίως της Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων - Cyprus Ombudsman, της Ιωάννα Παναγιώτου - Επίτροπος Περιβάλλοντος τζιαι εν τέλει του Γενικού Εισαγγελέα τζιαι της Νομικής Υπηρεσίας. 
Τζιαι κάτι ακόμα προς κάθε *αρμόδια αρχή*: η περιβαλλοντική τζιαι κοινωνική δικαιοσύνη δεν πρόκειται να διασφαλιστεί μέχρι ο κ. Πυρίλλης να λογοδοτήσει ενώπιον του Δικαστηρίου για τις πράξεις του τζιαι να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά που έχει ήδη γίνει (στα μέτρα του δυνατού).
Εν κατακλείδι, αγαπητοί αναγνώστες τζιαι αγαπητές αναγνώστριες, το πιο σημαντικό είναι να αναπτυχθεί ένα τόσο δυναμικό κοινωνικό κίνημα για την προάσπιση των κοινών τζιαι του περιβάλλοντος που να αντιστέκεται άμεσα στον κ. Πυρίλλη τζιαι στον κάθε κ. Πυρίλλη που την είδε "ο Θεός της Θάλασσας ο Ποσειδώνας" τζιαι βάλλει αγωγούς άντλησης άμμου μες τη θάλασσα τζιαι στέλλει μπουλντόζες πάνω στις παραλίες να διαλύουν τα βράχια τζιαι φορτηγά πάνω στην ακτογραμμή να μαζεύουν πέτρες τζιαι δυσφημεί / βρίζει / απειλεί δημόσια ακτιβιστές/ριες γιατί λαλούν τα αυτονόητα ... τζιαι ... τζιαι ... τζιαι ...
                                                                                                                    [2]Ο βιότοπος της περιοχής Λίμνη – Δίκτυο Φύση 2000 Πόλης – Γιαλιά και η πράσινη χελώνα σε αγώνα επιβίωσης http://www.scribd.com/doc/200217169/%CE%A4%CE%B5%CF%8D%CF%87%CE%BF%CF%82-65-%CE%94%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%91%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-12-19-%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-2013

[4] Μαρίνα Αγίας Νάπας – Μια άλλη όψη, Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών Όταν η ανάπτυξη σημαίνει οικειοποίηση και καταστροφή των κοινών φυσικών αγαθών μας - http://2ha-cy.blogspot.com/2015/02/blog-post_38.html


[5] «Μπλοκάρει» η μαρίνα Αγίας Νάπας - http://www.sotiranews.com/2015/05/blog-post_318.html

[7] Αυτή είναι η ανάπτυξη που προτείνεται κ. Δήμαρχε; [σχόλιο για δήλωση του Δημάρχου Παραλιμνίου]

[8] Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών Δελτίο Τύπου – Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου συνεχίζει ακάθεκτος τις διοικητικές αυθαιρεσίες: Μετά τις παράνομες επεμβάσεις σε παραλίες, Τώρα έρχεται να ανακοινώσει και την ιδιωτική εκμετάλλευση τους - http://2ha-cy.blogspot.com/2015/03/24-2015.html και Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου παραπληροφορεί την κοινή γνώμη για τις αυθαίρετες επεμβάσεις και τα παράνομα έργα σε δημόσιες παραλίες - http://2ha-cy.blogspot.com/2014/07/7-2014.html

[9] Αυθαίρετη επέμβαση του Δήμου καταστρέφει την παραλία «Fig Tree» - http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/261649/afthaireti-epemvasi-tou-dimou-katastrefei-tin-paralia-fig-tree
[10] Προς αποκατάσταση η παραλία «Fig Tree» - http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/261871/pros-apokatastasi-i-paralia-fig-tree
[11] Αυθαίρετες επεμβάσεις και οικοδομές στην «Αμμο του Καμπούρη» - http://dialogos.com.cy/blog/aftheretes-epemvasis-ke-ikodomes-stin-ammo-tou-kampouri/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου