28 Ιουν 2015

Μια ευκαιρία για ειρήνευση; Τί σημαίνουν οι εκλογές της Τουρκίας για τη Συρία

Του Rick Sterling


Οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία στις 7 Ιουνίου θα μπορούσαν να έχουν τεράστια επίδραση στη σύγκρουση στη Συρία. Η εικόνα του αήττητου προέδρου Ερντογάν έχει ραγίσει. Υπάρχει πραγματική πιθανότητα οι εκλογές να οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική ως προς τον τρόπο που προωθεί τον πόλεμο στη Συρία.

Ακόμα κι αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, έχασε την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο και πρέπει να ψάξει για εταίρο σε συνασπισμό. Η πρώτη νέα βουλή της Τουρκίας θα συνεδρίαζε για πρώτη φορά την Τρίτη, 23 Ιουνίου. Τώρα άρχισε το πολιτικό πάρε-δώσε και οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει ή να περιορίσει σοβαρά τη ροή όπλων και ξένων μαχητών από το έδαφός της στη Συρία. Αν η Τουρκία το κάνει αυτό, θα μπορούσε να προσφέρει μια πραγματική προοπτική για την κίνηση προς τις διαπραγματεύσεις και μακρυά από τον πόλεμο στη Συρία. Γιατί; Ο συριακός πόλεμος συνεχίζεται διότι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, οι ΗΠΑ,  η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση της ένοπλης αντιπολίτευσης και για να διατηρούν τον πόλεμο κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

Στενά συνδεδεμένη με το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδερφότητα, η Τουρκία βρίσκεται στην κύρια διαδρομή για όπλα και ξένους μαχητές στη Συρία. Ο ISIS εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου και την εισαγωγή όπλων και μαχητών μέσω Τουρκίας. Η Jabhat al Nusra, η Ahrar al Sham και άλλες ένομπλες ομάδες της αντιπολίτευσης εξαρτώνται από τα όπλα και τους ξένους μαχητές που φθάνουν μέσω Τουρκία για τις επιθέσεις στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, του Χαλεπιού.

Η Τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει τον πόλεμο στη Συρία
Τα παραδείγματα που ακολουθούν καταδεικνύουν την έκταση της τουρκικής συμμετοχής στον πόλεμο κατά της Συρίας:
·         Η Τουρκία φιλοξενεί το πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της ένοπλης επίθεσης. Οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες είναι πρώην Σύριοι, οι οποίοι δεν έχουν ζήσει εκεί για δεκαετίες
·         Η Τουρκία παρέχει την έδρα για την ένοπλη αντιπολίτευση. Όπως αναφέρεται σε βίνετο των Vice News της Συρίας: Οι λύκοι της κοιλάδας: «Οι περισσότεροι από τους διοικητές στην πραγματικότητα ζουν στην Τουρκία και πηγαινοέρχονται στις μάχες, όταν είναι απαραίτητο»
·         Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT) παρέχουν τα φορτηγά τους για τη μετακίνηση τεράστιων ποσοτήτων οπλισμού και πυρομαχικών σε ένοπλες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με κατάθεση σε δικαστήριο, πραγματοποίησαν τουλάχιστον 2,000 διαδρομές στη Συρία.
·         Η Τουρκία είναι ύποπτη για τον εφοδιασμό χημικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην Ghouta τον Αύγουστο του 2013, όπως αναφέρθηκε από τον Seymour Hersh. To Μάη του 2013, οι μαχητές της Nusra συνελήφθηκαν και βρίσκονταν στα χέρια του σαρίν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι γρήγορα και αθόρυβα από τις τουρκικές αρχές.
·         Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, επικεφαλής κατάσκοπος και ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος ηχογραφήθηκαν να σχεδιάζουν περιστατικό για να δικαιολογήσουν τις τουρκικές στρατιωτικές επιδρομές ενάντια στη Συρία. Μια συγκλονιστική ηχογράφηση της συνάντησης δημοσιοποιήθηκε, εκθέτοντας το σχεδιασμό και πιθανώς εμποδίζοντας τη συνέχισή του.
·         Η Τουρκία παρείχε άμεση βοήθεια και υποστήριξη στους επιτιθέμενους αντάρτες. Όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν στο Κασσάπ της Συρίας στα σύνορα, την άνοιξη του 2014, η Τουρκία παρείχε εφεδρική στρατιωτική υποστήριξη και ασθενοφόρα για τους τραυματίες. Η Τουρκία κατέρριψε ένα συριακό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο επιτήθετο στους αντάρτες. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε 7 χιλιόμετρα εντός των συριακών εδαφών, κάτι που υποδηλοί ότι οι τουρκικές αξιώσεις πως βρέθηκε στον τουρκικό εναέριο χώρο είναι πιθανόν αναληθείς.
·         Η Τουρκία έχει εντείνει πρόσφατα το συντονισμό της με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Αυτό οδήγησε στις πρόσφατες επιθέσεις χιλιάδων ξένων μαχητών στο Idlib Jisr και al Shugour στη βόρεια Συρία. Εξοπλισμένοι με προηγμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυραύρων TOW και χρησιμοποιώντας οχήματα για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, οι ένοπλες ομάδες εξουδετέρωσαν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις που υπερασπίζονταν τις δύο πόλεις. Οι επιθέσεις διευκολύνθηκαν από την Τουρκία που διατάρασσε τις ριαδιοεπικοινωνίες της Συρίας.
·         Η Τουρκία έχει διευκολύνει τη μετάβαση στη βόρεια Συρία εξτρεμιστών μισθοφόρων από όλα τα μέρη της γης, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων Τσετσένων, Κινέζων Ουιγούρων, Ευρωπαίων, Βορειαφρικανών, Νοτιασιατών, Ινδονήσιων και Μαλαισιανών. Η επίθεση στην  Jisr al Shugour ήταν κατευθυνόμενη από Κινέζους Ουιγούρους μαχητές και βομβιστές που διέσχισαν την Τουρκία με άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό.
·         Η Τουρκία η ίδια παρείχε προμήθειες και νεοσύλλεκτους στο Ισλαμικό Κράτος. Όπως και άλλες χώρες που έχουν πολίτες οι οποίοι κατηχήθηκαν με τον φανατισμό του βαχαμπισμού, έκαναν πολύ λίγα ή και τίποτα για να περιορίσουν την κατήχηση ή τη μετανάστευση για το «τζιχάντ» (ιερός πόλεμος)
·         Τέλος, η Τουρκία έχει επιτρέψει την παροχή τεράστιων ποσοτήτων συστατικών (νιτρική αμμωνία) σε παγιδευμένα αυτοκίνητα προς το Ισλαμικό κράτος. Στις 4 Μαΐου, οι New York Times  ανέφεραν αυτές τις αποστολές στα τουρκικά σύνορα. Δεκαέξι μέρες μετά, το ISIS ισοπέδωσε την πόλη Ramadi σε μια επίθεση που ξεκίνησε με 30 βόμβες,και  όπως αναφέρθηκε 10 είχαν το ίδιο μέγεθος με τη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα.
·         Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας να εμπλακεί άμεσα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στον πόλεμο στη Συρία, η Τουρκία είνα ενεργός παίκτης σε διάφορες εκστρατείες προπαγάνδας. Για παράδειγμα, τα «Λευκά Κράνη» ή «συριακή πολιτοφυλακή» έχουν εκπαιδευτεί και εφοδιάζονται από την Τουρκία. Μερικά από τα βίντεο που υποτίθεται γυρίστηκαν στη Συρία, είναι πιθανόν να γυρίσητκαν στην Τουρκία στους χώρους εκπαίδευσής τους. Τα «Λευκά Κράνη» και η «συριακή πολιτοφυλακή» είναι δημιουργήματα της δύσης συμμάχησαν με την Τουρκία για την αξίωση της «απαγορευμένης εναέριας ζώνης».

Τουρκική καταπίεση της δημοσιογραφίας, αστυνομίας και δικαστηρίων

Η κυβέρνηση του ΑΚP προσπάθησε επισταμένα να καταστείλει πληροφορίες για την έκταση της στήριξης της Τουρκίας στον πόλεμο κατά της Συρίας. Έχει καταφύγει στην καταστολή και στον εκφοβισμό, όπως:

·         Οι τουρκικές αρχές χρέωσαν σε τέσσερις περιφερειακούς εισαγγελείς κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Το «έγκλημά» τους ήταν ότι επέμειναν στην επιθεώρηση τεσσάρων φορτηγών που κατευθύνονταν από την Τουρκία στη Συρία. Τα φορτηγά περιείχαν οπλισμό και πυρομαχικά κατά παράβαση της τουρκικής νομοθεσίας. Η δίκη των τεσσάρων εισαγγελέων βρίσκεται σε εξέλιξη, 18 μήνες μετά την επιθεώρηση.
·         Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν επτά υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματικούς για την επιθεώρηση φορτηγών που μετάφεραν όπλα και μαχητές στη Συρία.
·         Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ειδησιογραφικά πρακτορεία τη μετάδοση πληροφοριών για τις μεταφορές όπλων από την Τουρκία στη Συρία. Λογαριασμοί στο facebook και twitter που ανέφεραν οτιδήποτε γι’ αυτό, έκλεισαν. Ο Ερντογάν απείλησε να «εξαλείψει» το twitter
·         Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε με διπλή εφ’ όρου ζωής κάθειρξη τον εκδότη της ημερήσιας εφημερίδας Hurriyet επειδή δημοσίευσε την υποστήριξη της Τουρκίας στην ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας μέσω πληροφοριών της ΜΙΤ
·         Πληροφοριοδότης (whistle-blower) της ΜΙΤ που αντιτάχθηκε στην συμπαιγνία της υπηρεσίας με την τρομοκρατία στη Συρία, συνελήφθηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Δύο χρόνια μετά, κατάφερε να αποδράσει για να πει την ιστορία του. Έσπασε τα ταμεία και μεταδόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Oda της Τουρκίας, και αργότερα μεταφράστηκε στα αγγλικά και δημοσιεύθηκε εδώ

Δολοφονήθηκε η αμερικανή δημοσιογράφος Serena Shinq ;

Όπως φαίνεται από τα πιο πάνω παραδείγματα, οι τουρκικές αρχές του AKP επιθετικά προσπάθησαν να καταστείλουν πληροφορίες για την εμπλοκή τους στη Συρία. Αν υπήρξαν τόσο επιθετικές με τους τούρκους δημοσιογράφους, εισαγγελείς και αξιωματικούς, πόσο μακρυά θα μπορούσαν να φθάσουν με δημοσιογράφο που εργαζόταν στην ιρανική Press TV;

Η δημοσιογράφος Serena Shim που γεννήθηκε στην Αμερική, πέθανε μερικές μέρες μετά που τεκμηρίωσε τη χρήση φορτηγών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για να μεταφέρουν ξένους μαχητές στα σύνορα με τη Συρία και στο έδαφος του ISIS.

Αφότου έμαθε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες την έψαχναν, η Serena Shim ήταν τόσο ανήσυχη που εξέφρασε τον φόβο της στην τηλεόραση. Δύο ημέρες αργότερα, το αυτοκίνητο Serena Shim χτυπήθηκε κατά μέτωπο από ένα φορτηγό τσιμέντου. Ο οδηγός του φορτηγού τσιμέντου εξαφανίστηκε, αλλά αργότερα βρέθηκε. Υπάρχουν πολλές διαφορές σχετικά με το τί συνέβη. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το φορτηγό και ο οδηγός έφυγε χωρίς να σταματήσουν. Στη συνέχεια, ο οδηγός και το φορτηγό εντοπίστηκαν, και αργότερα εμφανίστηκαν φωτογραφίες που δείχνουν μια σύγκρουση.

Ενώ τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας απάλλαξαν αρχικά τον οδηγό του φορτηγού τσιμέντου, ο τοπικός εισαγγελέας απήγγηλε κατηγορίες εναντίον του οδηγού, κατηγορώντας τον για πρόκληση θανάτου εξ αμελείας. Υπάρχουν πολλά ύποπτα στοιχεία, αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι οι τροχοί του οχήματος τσιμέντου βρίσκονταν υπό γωνία προς το αυτοκίνητο, και όχι στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως θα περίμενε κανείς, για ένα όχημα που προσπαθεί να αποφύγει σύγκρουση.

Ο θάνατος της αμερικανίδας δημοσιογράφου Serena Shim, και του πραγματικά διερευνητικού ρεπορτάζ της σχετικά με τη Συρία και την Τουρκία, έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα συγκλονιστικά στοιχεία των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την "απαγωγή" του δημοσιογράφος του NBC, Richard Engel. Αυτό το γεγονός κατέληξε να είναι μια φάρσα σκηνοθετημένη από "αντάρτες" για να χειραγωγήσουν αμερικανική πολιτική κοινή γνώμη. Με τη συνενοχή  δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, η απάτη ήταν επιτυχής. Η προκατάληψη στα μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης αποδεικνύεται περαιτέρω από την σχεδόν απόλυτη σιωπή των μέσων ενημέρωσης για το θάνατο της Serena Shim και τη σημαντική δημοσιογραφική δουλειά της.

Οι εκλογές της Τουρκίας

Για τα τελευταία 13 χρόνια, το  Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) είχε τον έλεγχο της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου της Τουρκίας. Στις πρόσφατες εκλογές, το μερίδιο του ΑΚΡ έπεσε κατακόρυφα κατά 10% και έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του. Τα αποτελέσματα είναι σαφής περιφρόνηση στον Ερντογάν και στις πολιτικές του ΑΚΡ. Εξήντα τοις εκατό των ψηφοφόρων πήγε ενάντια στο ΑΚΡ, διαχωρίζοντας την ψηφοφορία μεταξύ των τριών εναλλακτικών κομμάτων. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Αριστερό Λαϊκό Κόμμα (HDP) εμφανίστηκε στην κοινοβουλευτική σκηνή λαμβάνοντας 13% και εξασφαλίζοντας ίσο αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών με το δεξιό και αντι-κουρδικό εθνικιστικό κόμμα (MHP). Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εξασφάλισε το 26%.

Τις επόμενες εβδομάδες, το ΑΚΡ θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα από τα άλλα κόμματα. Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο. Ο φυσικό εταίρος θα ήταν ο αντι-κουρδικό και ακροδεξιό MHP, αλλά απαιτεί την επανάληψη της δίκης διαφθοράς εναντίον των ηγετών του ΑΚΡ συμπεριλαμβανομένου του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ. Εκείνη η δίκη θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει πίσω στον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν, έτσι φαίνεται απίθανο το ΑΚΡ να συμμαχήσει με το ΜΗΡ. Τα τρία άλλα κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια συμμαχία για να κυβερνήσουν χωρίς το ΑΚΡ, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το σθεναρά αντι-κουρδικό MHP να συμμαχεί με το φιλοκουρδικό HDP.

Εάν η πλειοψηφία του συνασπισμού δεν μπορεί να σχηματιστεί μέσα σε 45 ημέρες, το τουρκικό σύνταγμα προβλέπει επανάληψη των εκλογών.

Οι εκλογές θα πρέπει να φέρουν μεγάλη αλλαγή στη πολιτική με τη Συρία

Ακόμη και με τη σοβαρή καταστολή και τον εκφοβισμό, η τουρκική κοινή γνώμη έχει επίγνωση της πολιτικής της Τουρκίας για υποστήριξη του πόλεμο στη Συρία. Μία από τις συνέπειες του πολέμου ήταν σχεδόν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες με τη διασπορά των πολλών σε όλη την Τουρκία, τη διάθεση φθηνού εργατικού δυναμικού που προσθέτει σημαντικά στο πρόβλημα της ανεργίας. Επιπλέον, υπήρξαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή των συνόρων και κλιμάκωση της διαφθοράς και καταστολής, όπως τα χρήματα και όπλα που έχουν κατακλύσει την περιοχή καθ 'οδόν προς τη Συρία. Ο πόλεμος κατά της Συρίας είναι ευρέως μη δημοφιλής και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εκλογές.

·         Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
·          Η κριτική της πολιτικής του Ερντογάν και Νταβούτογλου έρχεται ακόμη και από το εσωτερικό του ΑΚΡ: «Πολλοί πιστεύουν ότι ένας λόγος για τη θλιβερή απόδοση του ΑΚΡ στις εκλογές του 2015, είναι η πολιτική του για τη Συρία.»
·         Ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP) αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να ξεκινήσει τον έλεγχο των συνόρων και να σταματήσει τη ροή των όπλων και μαχητών στη Συρία.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πώς θα προχωρήσει η Τουρκία: Το AKP θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Ή θα επαναληφθούν οι εκλογές;

Θα ξεκινήσει η Τουρκία τον έλεγχο των συνόρων και να σταματήσει τις αποστολές όπλων προς την ένοπλη αντιπολίτευση, όπως απαιτείται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Αυτό θα ήταν μια τεράστια αλλαγή δυναμικής στο εσωτερικό της Συρίας. Χωρίς σταθερή βάση και σταθερή στήριξη, η ένοπλη αντιπολίτευση θα αναγκαζόταν να βασίζεται στους δικούς της πόρους και όχι εκείνους των ξένων κυβερνήσεων. Θα αποδυναμωνόταν γρήγορα, δεδομένου ότι έχει πολύ μικρή βάση στήριξης στο εσωτερικό της Συρίας.

Από τις εκλογές, υπάρχουν ήδη σημάδια μεταστροφής στην ισορροπία. Κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν πρόσφατα σημαντική διέλευση των συνόρων της Ίσιδας στο Tal Abyad. Αυτή ήταν η κύρια διαδρομή των όπλων, των μαχητών και των προμηθειών μεταξύ Τουρκίας και της «πρωτεύουσας» του ισλαμικού κράτους στη Raqqa της ανατολικής Συρίας.

Η χρονιά που πέρασε και τί ακολουθεί

Πριν δεκατρείς μήνες ο πόλεμος στη Συρία έμοιαζε να είχε αρχίσει να κινείται προς εκτόνωση και επίλυση. Το τελευταίο που έμενε ήταν η ένοπλη αντιπολίτευση στην "πρωτεύουσα της επανάστασης" Χομς είχε φθάσει στη συμφιλίωση και αποσύρθηκε από την Παλιά Πόλη της Χομς το Μάιο του 2014. Στις 3 Ιούνη 2014, οι εκλογές στη Συρία επιβεβαίωσαν την ουσιαστική υποστήριξη προς την κυβέρνηση.

Από τότε, έχουμε δει δραματικές αλλαγές. Στις 10 του Ιουνίου 2014, το ISIS διαπέρασε το δυτικό Ιράκ και κατέλαβε την Μοσούλη μαζί με τεράστιες ποσότητες αμερικανικών εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων τανκς, ρουκετών, Humvees, κλπ .. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία του «Ισλαμικού Κράτους» και την επέκτασή του στην ανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων Tabqa, όπου εκατοντάδες στρατιώτες της Συρίας και μαχητές του ISIS έχασαν τη ζωή τους.

Την  περασμένη άνοιξη σημειώθηκε η εμφάνιση πολυάριθμων ξένων και ισλαμιστικών ομάδων στην Jaish Φατάχ (Στρατός της Κατάκτησης) που υποστηρίζεται από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Με υψηλής απόδοσης αντιαρματικούς πυραύλους TOW και χιλιάδες στρατεύματα σοκ ήταν σε θέση να προσπεράσει το Idlib και το Jisr al Shugour κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Το ISIS και ο στρατός της Κατάκτησης εξαρτώνται και οι δυο από την τουρκική γραμμή τροφοδοσίας. Αν αυτή είναι κλειστή ή σοβαρά περιορισμένη, θα αλλάξει δραματικά η κατάσταση.

Με την προοπτική της απώλειας της βάσης υποστήριξης στην Τουρκία, η αντιπολίτευση θα δοκιμάσει κάτι απεγνωσμένο ώστε να προσελκύσει άμεσα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση;

Ο τουρκικός λαός έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να σταματήσει τον πόλεμο την κυβερνήσής του στη Συρία. Αν η ετυμηγορία του γίνει σεβαστή, θα πρέπει να οδηγήσει σε περιορισμό και διακοπή της χρηματοδότησης από το εξωτερικό και την προώθηση της σύγκρουσης. Εάν η Τουρκία σταματήσει την τροφοδοσία  όπλων και ξένων μαχητών στο βόρειο Συρία, θα συμμορφωθεί, αντί να παραβίαζει, το διεθνές δικαίο. Αυτό θα δώσει μια ευκαιρία στην ειρήνευση στη Συρία.

Ο Rick Sterling είναι συν-ιδρυτής του Κινήματος Αλληλεγγύης της Συρίας. Στοιχεία επικοινωνίας:  rsterling1@gmail.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου