28 Ιουν 2015

Ύστατη έκκληση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τήρηση των δεσμεύσεων του έναντι στους απεργούς

[ιστορικό των γεγονότων και πρόσφατες ανακοινώσεις]


Ανακοίνωση της ΚΙΣΑ

Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν οι απάτριδες Κούρδοι απεργοί από τη Συρία, με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), την Τετάρτη, (24/06/2015), με έκπληξη ενημερώθηκαν ότι  οι αιτήσεις τους για υπηκοότητα δεν έχουν προωθηθεί από πλευράς του ΤΑΠΜ στον Υπουργό για λήψη της σχετικής απόφασης παρά τις ρητές οδηγίες του Υπουργού για άμεση εξέταση τους.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 23/05/2015 τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε σχετικά με το δίκαιο αίτημα των απεργών για απόκτηση του καθεστώτος του αναγνωρισμένου πρόσφυγα, τους παρότρυναν να υποβάλουν αιτήσεις για υπηκοότητα, υποσχόμενοι ότι αυτές θα εξεταστούν άμεσα και με κάθε δυνατή διάθεση για θετική έκβαση. Μετά από αυτή τη εισήγηση του Υπουργού, οι απεργοί πείστηκαν να σταματήσουν την απεργία δίψας, προχωρώντας ταυτόχρονα στην υποβολή αιτήσεων για απόκτηση της Κυπριακής ιθαγένειας.

Ενώ η υγεία των προσφύγων βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, με υπαρκτό τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης τους αν πάσα στιγμή, το ΤΑΠΜ, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα  τους ενημέρωσε ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την εξέταση των αιτήσεων τους για απόκτηση τις Κυπριακής υπηκοότητας.

Η ΚΙΣΑ υπό το φώς των πιο πάνω δυσάρεστων εξελίξεων, καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών να παρέμβει και να διασφαλίσει ότι το ΤΑΠΜ  θα προχωρήσει άμεσα στην εξέταση των αιτήσεων και την υποβολή τους ενώπιον του Υπουργού για λήψη σχετικής απόφασης.

Θεωρούμε ότι οι πρόσφυγες απεργοί τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο κριτήρια για απόκτηση της Κυπριακής υπηκοότητας δεδομένου, του χρόνου συνεχούς παραμονής τους στην επικράτεια της Δημοκρατίας που υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο,  της  πρόθεσης τους για μελλοντική παραμονή στη χώρα, αλλά και του καλού τους χαρακτήρα.
Όσο αφορά το επιχείρημα που προβάλλεται από το ΤΑΠΜ για μη καταβολή των προβλεπόμενων τελών, θεωρούμε ότι οι απεργοί πρέπει να τύχουν διευκολύνσεων όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένης της κακής τους οικονομικής κατάστασης αλλά και της υποχρέωσης που πηγάζει για την Κύπρο από την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία συνιστά προς τα  κράτη μέλη να διευκολύνουν την πρόσβαση των προσφύγων στην υπηκοότητα συμπεριλαμβανομένων και διευκολύνσεων στα συνεπαγόμενα διοικητικά τέλη.
Επίσης, θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη κάθε προσπάθεια από πλευράς του ΤΑΠΜ να επικαλεστεί κενά που προκύπτουν στις άδειες διαμονής των προσφύγων, λόγω απόρριψης των αιτήσεων τους για άσυλο  και κλεισίματος των φακέλων τους από την Υπηρεσία ασύλου. Θεωρούμε ότι η απόρριψη αιτήσεων Κούρδων απάτριδων από την Συρία ήταν και είναι αδικαιολόγητη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου στη χώρα επικρατεί αδιάκριτη βία και συγκρούσεις. Τέτοια κενά προέκυψαν λόγο κακοδιαχείρισης των υποθέσεων τους από την Υπηρεσία Ασύλου και ως εκ τούτου, οι πρόσφυγες, δεν πρέπει να θυματοποιηθούν εκ νέου για παραλήψεις και κακές αποφάσεις της διοίκησης.


Τελευταία ενημέρωση από τους Κούρδους απεργούς πείνας – Ιατρικό Ανακοινωθέν για τους δύο απεργούς πείνας – Η Ευθύνη στα Χέρια του Υπουργού Εσωτερικών και του Κυπριακού Κράτους

Ανακοίνωση από Αλληλέγγυους/ες
Οι Αλληλέγγυοι/ες στους δύο απάτριδες πρόσφυγες από την Συρία, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών για 62 μέρες, δημοσιοποιούν την ιατρική γνωμάτευση που εκδόθηκε σήμερα, κατόπιν χθεσινής εξέτασης των απεργών πείνας. Σύμφωνα με τον Ιατρό, Μάριο Ιερωνύμου, ο οποίος εξέτασε τους Αμντούλ Αλ Σατάρ και Μαχμούτ Χασάν:


Οι Αλληλέγγυοι/ες στους δύο απάτριδες πρόσφυγες από την Συρία επισημαίνουνν ότι οι συνανθρώποι μας αυτοί πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών για 9 μήνες, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται στην 62η μέρα της απεργίας πείνας. Στο ενδιάμεσο μάλιστα όλων αυτών, οι δύο Κούρδοι από την Συρία πραγματοποίησαν απεργία δίψας για 5 μέρες, την οποία σταμάτησαν έπειτα από προσωπική δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, για παραχώρηση υπηκοότητας (την οποία και δικαιούνται καθώς πληρούν όλα τα κριτήρια), η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.Οι Αλληλέγγυοι/ες στους δύο απάτριδες πρόσφυγες και απεργούς πείνας υπενθυμίζουν επίσης ότι «τον Οκτώβριο του 2014, μαζί με αλλους Κούρδους της Συρίας (Ajanib) ξεκίνησαν μια απεργία πείνας μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει με την εξέταση των αιτήσεων τους. Τον Δεκέμβριο του 2014 έλαβαν την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, η οποία τους παραχωρούσε επικουρική προστασία». Για τους απεργούς πείνας, «είναι απαράδεκτο και άδικο που δόθηκε επικουρική προστασία αντί καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα, αφήνοντας τους έτσι να ζουν χωρίς αξιοπρέπεια και με αίσθημα μόνιμης ανασφάλειας, επειδή:
Η επικουρική προστασία δεν εγγυάται μια διαρκή λύση και ως εκ τούτου τους αφήνει στο φόβο μιας ενδεχόμενης επιστροφής πίσω στην Συρία και εκ νέου δίωξης τους εκεί.
Δεν έχουν ουσιαστικές ευκαιρίες ένταξης και ενεργούς συμμετοχής στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένοι και στο περιθώριο, ζώντας συνεχείς διακρίσεις, χωρίς να μπορούν να ξαναρχίσουν την ζωή τους εδώ στην Κύπρο.
Με αυτό το καθεστώς δεν τους παραχωρούνται ταξιδιωτικά έγγραφα αναγνωρισμένα από άλλες χώρες και εφόσον είναι απάτριδες Κούρδοι της Συρίας δεν έχουν καθόλου ταξιδιωτικά έγγραφα.
Με το καθεστώς επικουρικής προστασίας δεν τους παραχωρείται το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης.
Τους αφήνει εγκλωβισμένους στην ανιθαγένεια τους, δεδομένου ότι δε έχουν ουσιαστική πρόσβαση στην ιθαγένεια λόγω των περιορισμένων πολιτικών πολιτογράφησης των Κυπριακών αρχών»
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο Κούρδοι απεργοί πείνας από την Συρία χρησιμοποιούν το μόνο όπλο που τους έχει απομείνει, το ίδιο το σώμα τους και την αξία που υποτίθεται ότι έχει η ανθρώπινη ζωή στην «πολιτισμένη Δύση», σ’ έναν αγώνα για το αυτονόητο: τη διασφάλιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους και θεμελιωδών ελευθεριών τους. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, στηρίζουμε τον αγώνα των δύο Κούρδων απεργών πείνας από τη Συρία, προτάσσοντας την αλληλεγγύη μας απέναντι στην υποκρισία των κρατών, τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας ειδικότερα όσο και της υπόλοιπης «Ευρώπης Φρούριο» γενικότερα. Αντιστεκόμαστε στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ανεργίας, της φτώχειας και της λιτότητας, στο πλαίσιο των οποίων οι μετανάστες/ριες και οι πρόσφυγες μετατρέπονται στα εξιλαστήρια θύματα μίας συστημικής κρίσης. Τέλος, οι Αλληλέγγυοι/ες στους απάτριδες πρόσφυγες τονίζουν ότι η κατάσταση της υγείας των δύο Κούρδων απεργών πείνας από τη Συρία χαρακτηρίζεται πλέον επίσημα ως σοβαρή και η αποκλειστική ευθύνη για τις ζωές τους βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, και του Κυπριακού κράτους .
Τα σύνορα δεν χωρίζουν τους λαούς, αλλά πλούσιους και φτωχούς
Αλληλέγγυοι/ες με τον Αγώνα των Δύο Απάτριδων Προσφύγων και Απεργών Πείνας, Λευκωσία, Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

 ΑΝΑΦΟΡΑ από «διάλογο» ομάδας αλληλεγγύης με τον υπουργό εσωτερικών
«Σύντροφοι πήγαν χθες, Κυριακή 21 Ιουνίου, να επισκεφτούν τους απάτριδες Κούρδους απεργούς πείνας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και μας γράφουν τι έγινε:
Πήγαμε χθές στις 15.15. Εκεί ήταν 3 (ο Μαχμούτ, ο Αμπντουλ και ο Ιμπραχημ). Κάτσαμε γύρω στις 3 ώρες. Εξιστορήσαν μας το ιστορικό τους και το τι θέλουν. Χρειάζεται να κάνουμε ότι εν εφικτο για άσκηση πίεσης προς το υπουργείο γιατί έχασαν κάθε ελπίδα. Νιώθουν ότι μέσα που τούτο κάθε μέρα πεθαίνουν, που την άλλη εν θα τα βάλουν κάτω τζαι σκεφτονταν να ξαναξεκινησουν αμεσα τζαι απεργία δίψας. Επροσπαθήσαμε να τους πεισουμε να μεν το ξεκινήσουν άμεσα αφού ήδη η υγεία τους κινδυνεύει.
Εν αγωνιστές πάντως τζαι νιωθουν ότι εχασαν 10 χρονια που την ζωή τους. Η καρδιά τους εν στη Συρία, τζαμέ που γίνετε ο πόλεμος. Αν μπορούσαν θα ήταν τζαμέ που εν τζαι οι άλλοι κούρδοι τζαι αγωνίζουνται. Είπαν μας τζαι για την φυλακη που εκάμαν λογω του ότι εδουλεύκαν “παράνομα” σε ένα κρατος που εν τους δια χαρτια αναγνώρισης (θεατρο του παραλογου…).
Επίσης είχε γίνει το εξης περιστατικο. “Οσον ήμασταν τζιαμέ εμφανίστηκε ο Χασικος (εκραταν λουλούδια όπως εφκεννε που το αυτοκίνητο, αλοπως για κανένα γάμο) τζαι επροσεγγίσαμε τον. Έγινεν ο πιο κάτω διαλογος:
Δ.: Κύριε υπουργέ έχετε ένα λεπτο?
Μιλούμε με τα άτομα που κάνουν απεργία πείνας που περιμένουν την απάντηση που υποσχεθήκατε να τους δώσετε.
Υπ. Ες. Εννά πάρουν απάντηση αλλά όχι αυτή που θέλουν. Την απεργία πείνας την κάνουν για την κάμερα τζαι άμαν έσσιη κόσμο, επιστρέφουν σπίτι, τρων τζαι πίννουν τζαι τζοιμούνται.
Τούτα ούλλα (δείχνοντας τα τσατίρκα) έπρεπε να φύουν που δαμέ
Κ.: ΟΚ, δηλαδή δεν θα τους δώσετε την αναγνώριση ότι είναι πρόσφυγες. Έχεις αίμα στα χέρια σου…
Υπ. Ες.: Ατε ρε που ννα μας πεις…! Ατε που δαμέ…
Δ: Εν αντρέπεστε, έσιετε ούλλα τα προνόμια…
Υπ. Ες.: Έλεος, άτε κόρη μου που δαμέ! (σεξισμος, προσπαθεια οικειότητας τζαι μειωσης, κανενας σεβασμος…)
(τζαι φέφκει….) δυστυχώς εν είχε γίνει ντοκουμεντετ όλο αυτό γιατι εγιναν όλα πολύ γρηγορα τζαι ουτε είχαμε ωρα να το σκεφτουμε κ ουτε περιμεναμε να δουμε τον υπουργο.
Η υπόσχεση που είχε δώσει ούτε κάν την ανάφερε. Υποσχέθηκε μπροστά σε εκπροσώπους ΜΚΟ (ΚΙΣΑ, Future World Centre) ότι θα το κανόνιζε σε μια βδομάδα. Πάνε 15-20 μέρες.
Πριν 2-3 μέρες οι απεργοί χρειάστηκε να καλέσουν ασθενοφόρο και οι γιατροί είπαν στον ένα που έχει πρόβλημα καρδιάς πως αν συνεχίσει την απεργία πείνας θα έχει πρόβλημα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου