28 Ιουν 2015

Διαμαρτυρίες απολυμένων των Κυπριακών Αερογραμμών και οι εκβιασμοί του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη(φωτό αρχείου)

Την Παρασκευή, 26 Ιουνίου δεκάδες απολυθέντες από τις Κυπριακές Αερογραμμές βρέθηκαν, μετά από έκτακτη γενική συνέλευση, να διαμαρτύρονται έξω από το προεδρικό, οπόταν και έκλεισαν το δρόμο για 20 λεπτά, ενώ αντιπροσωπεία τους παρέδωσε υπόμνημα στον διευθυντή προεδρίας Κύπρο Κυπριανού. Αιτία των νέων διαμαρτυριών τους επιστολή που έλαβαν από τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, με την οποία καλούνται να αποσύρουν τις αγωγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποποιηθών των απαιτήσεών τους για αποζημιώσεις, ώστε να τους καταβληθούν τα Ταμεία Προνοίας που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι απολυθέντες, η εκβιαστική επιστολή του Χάρη Γεωργιάδη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με το υπόμνημα που παρέδωσαν στο προεδρικό, καλούν την κυβέρνηση να την αποσύρει.

Προφανώς, ο υπουργός οικονομικών προχώρησε σε αυτό τον εκβιασμό, γνωρίζοντας ότι οι πέραν των 300 απολυθέντων που κατέθεσαν αγωγές εναντίον  της κυπριακής δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημιώσεις, έχουν τουλάχιστον πολύ σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουν και με αυτό τον τρόπο να αποδείξουν τους παράτυπους κυβερνητικούς χειρισμούς στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών ενέκρινε την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 10 εκτ. ευρώ για να διατεθεί για τις αποζημιώσεις των απολυθέντων των Κυπριακών Αερογραμμών και την κάλυψη των ταμείων προνοίας τους. Μάλιστα, τότε (4 Μαΐου 2015) κατά τη συζητήση στη βουλή για το θέμα, η υπηρεσία ανθρώπινου δυναμικού των ΚΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είμαστε στο στάδιο να περάσουν στοιχεία όλων των επηρεαζόμενων στους υπολογιστές για να γίνουν τα ανάλογα εμβάσματα»[1], ενώ αποκαλύφθηκε από τον Βαγγέλη Μαππουρίδη, της ΣΥΝΥΚΑ-ΣΕΚ, ότι οι απολυθέντες όχι μόνο δεν θα λάβουν όσα δικαιούνται, αλλά επρόκειτο να λάβουν μειωμένο ποσό για το ταμείο προνοίας κατά 25% και μαζί με τον Γιαννάκη Σουρουλά της ΠΕΟ ζήτησαν ίση μεταχείρηση.
Τόσο ο υπουργός οικονομικών, όσο και ο πρόεδρος της δημοκρατίας, είχαν δεσμευθεί μετά το παράδοξο και άμεσο κλείσιμο των ΚΑ ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα καταβληθούν άμεσα, κάτι το οποίο πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Ενώ ο Χάρης Γεωργιάδης δεν αναποκρίνεται στις επανειλημμένες γραπτές και προφορικές εκκλήσεις των απολυθέντων για διευθέτηση των θεμάτων που εκκρεμούν εδώ και έξι μήνες, ενώ οι εξαγγελίες για απορρόφηση των απολυθέντων σε υπηρεσίες του κράτους, τους θέτει όρους ώστε να καταβάλει τα όσα από νόμο δικαιούνται. Η ίδια η επιστολή του υπουργού οικονομικών εκφράζει και τις προθέσεις του, αλλά και επιβεβαιώνει τον εκβιασμό τον οποίο δικαιολογημένα καταγγέλουν οι απολυθέντες. Ιδού:

«Περαιτέρω, και σε αντάλλαγμα και για αντιπαροχή του πιο πάνω ποσού, με το παρόν δηλώνω ανεπιφύλακτα ότι:
(α) Δεν έχω ούτε θα έχω οποιανδήποτε υφιστάμενη ή/και ενδεχόμενη, παρούσα ή/και μελλοντική, διεκδίκηση και/ ή απαίτηση και/ ή παράπονο και/ ή δικαίωμα οποιασδήποτε φύση [..]
(γ) Δεν έχω οποιαδήποτε πρόσθετη απαίτηση άμεση ή έμμεση, η οποία ενδεχόμενα να επιβαρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου