15 Ιουν 2015

...σπεύδε βραδέως...Πολύ πρόσφατα, μέσα στη βδομάδα, ο πιο δημοφιλής πολιτικός ηγέτης, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δήλωσε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι πολύ χρήσιμα, αλλά ο λαός πρέπει να είναι προσεκτικός και να μη ξεχνά ότι πρόκειται μόνο για μερικά μέτρα και η λύση είναι άλλο πράγμα που θα φανεί στο μέλλον. Ήταν φανερή η αγωνία του Αρχιεπισκόπου να μην παρασυρθεί ο λαός από το καλό κλίμα και να ξεφύγει από τον έλεγχο της πολιτικής ελίτ, όπως συνέβηκε για παράδειγμα κατά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, όταν κυβέρνηση και κόμματα έτρεχαν πίσω από τον κόσμο με τα συνηθισμένα γιατροσόφια για προδοσίες και αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους να μην λειτουργούν. Αυτός ο φόβος που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και από τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα ελληνοκυπριακά κόμματα, επιβεβαιώνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού είναι έτοιμο να «διολισθήσει στην αμαρτία».

Ως προς την αναβλητικότητα που διέπει την πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, υπενθυμίζουμε ότι το «όχι χρονοδιαγράμματα, όχι επιδιαιτησίες», είναι εκεί σταθερό.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ Αναστασιάδη σε σχέση με το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει το Κυπριακό ο σχηματισμός νέας τουρκικής κυβέρνησης, αντιμετωπίστηκε από την Άγκυρα ως αναζήτηση δικαιολογιών για καθυστέρηση. Πράγμα που απέρριψε ο κ. Αναστασιάδης, λέγοντας ότι «είναι η πλευρά μας που επιθυμεί λύση πιο πολύ απ' όλους». Τα σημειώνουμε αυτά για να δείξουμε ότι από το 2004 ως σήμερα η Τουρκία προσπαθεί, με επιτυχία σε ότι αφορά στο εξωτερικό, να δείχνει ότι σέρνει η ίδια το χορό της λύσης. Αυτό ομολογούν έμμεσα ή άμεσα Ελληνοκύπριοι διπλωμάτες και ευρωβουλευτές που αναφέρονται στις δυσκολίες που συναντούν για να περάσουν τις ελληνοκυπριακές θέσεις. Γενικά, η τουρκική πολιτική σ' αυτό το σημείο ήταν επιτυχής και δεν θα εγκαταλειφθεί εύκολα παρ' όλα τα πιθανά σενάρια ακυβερνησίας. Μαζί όμως μ αυτό, ήλθε και η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί, ενός ανθρώπου που προσωποποιεί τον πολιτικό της λύσης και της ανεξαρτησίας. Πίσω δε από την εκλογή του στέκει ο τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος φαίνεται ότι παρά την πίκρα του 2004, παραμένει προσανατολισμένος προς τη λύση. Μια παρατήρηση που ακούσαμε από κάποιον και την οποία μοιραζόμαστε είναι: πόσο ανήθικο είναι να υποχρεώνουμε την τουρκοκυπριακή Αριστερά να διαπραγματεύεται με το πιο ανήθικο κομμάτι του ελληνοκυπριακού κατεστημένου που ξεπούλησε τον πλούτο του τόπου στον χρηματιστικό τζόγο, θεσμοθέτησε την μίζα και το ρουσφέτι, συνεχίζει να ξεπουλά τις δημόσιες εταιρείες και να καταδικάζει τον πληθυσμό στους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και αρκετούς στα κοινωνικά παντοπωλεία. Τελικά, οι Ελληνοκύπριοι έπρεπε να καταποντιστούν ως κράτος για να μπούν σε συνομιλίες με το άλλο καταποντισμένο «κράτος»,  χωρίς να ξέρουν πλέον ποιός θα εξοφλήσει ποιού και ποιά χρέη.

Από το κάθε σπίτι και κάστρο, στο ενιαίο κράτος που σημαίνει δυο κράτη
Ο Σιζόπουλος πάντως ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμα και ως πολιτικάντης της δεκάρας. Δυό μέρες πριν το συνέδριο της ΕΔΕΚ είχε συνάντηση με τον ηγέτη της συντεχνίας των δασκάλων, ένα αγωνιστή των δικαίων των εργαζομένων και των δασκάλων ειδικότερα αλλά και της επανένωσης των κοινοτήτων. Ο Σενέρ εξελέγει ως στέλεχος της ομοσπονδίας των συνδικάτων των εκπαιδευτικών με χιλιάδες ψήφους διαφορά από τον Ελληνοκύπριο υποψήφιο. Ήταν μαι διεθνής αναγνώριση στη δράση του. Ο κ Σιζόπουλος δήλωσε στο ΡΙΚ ότι συμφώνησε με τον Σενέρ ότι η Διζωνική Ομοσπονδία «έχει προβλήματα» και ο Σενέρ πρόλαβε να δηλώσει ότι είναι υπέρ της επανένωσης.. και το ΡΙΚ τον έκοψε εκεί. Δηλαδή άφησε να εννοηθεί ότι ο Σενέρ είναι εναντίον της ΔΔΟ πράγμα το οποίο είναι μεγάλο ψέμα. Πάντως, εμείς σημειώνουμε ότι ο κ Σιζόπουλος ποντάρει στην αποτυχία των συνομιλιών.


Γη και ύδωρ στο Ισραήλ


Η επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ έγινε με τρόπο προκλητικό θα λέγαμε σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Διαφημίστηκε, μάλιστα, ως μια επίσκεψη που δίνει στο Ισραήλ στρατιωτικό (αεροπορικές πολεμικές πτήσεις και ναυτική πολεμική παρουσία) και στρατηγικό και οικονομικό βάθος (ισραηλινές επενδύσεις στην Κύπρο). Γήν και ύδωρ έναντι προστασίας και συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.
Παράλληλα, προχωρά ανοιχτά η διαδικασία εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 με την Noble. Όπως μεταδόθηκε, θα υπάρχουν αγωγοί προς Αίγυπτο, Ιορδανία και Κύπρο. Από πρώτη ματιά αυτό θα έβλαπτε τις συνομιλίες, ή μήπως υπάρχει κάποια μυστική συναντίληψη; Πάντως ένας Τουρκοκύπριος οικονομολόγος της νεοφιλελεύθερης σχολής υποστήριξε σε προφορική μας συνομιλία ότι κάποιοι από τους αγωγούς που υποτίθεται θα μεταφέρουν νερό, τελικά θα μεταφέρουν γκάζι από Κύπρο προς Τουρκία. Εμείς τείνουμε να θεωρούμε πάντως ότι η συμμαχία με το Ισραήλ, δεν βοηθά τη λύση. Αναπόφευκτα σε κάποιο στάδιο το θέμα αυτό θα μπει στις δικοινοτικές συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου