28 Ιουν 2015

Απεργιακές Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε ημικρατικούς ενάντια στις ιδιωτικοποιήσειςΟι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ συνεχίζουν την αντιστασή τους κατά των ιδιωτικοποιήσεων και  στα «όσα καταστροφικά προωθούνται, για τον οργανισμό και τον τόπο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Έτσι από την Τετάρτη 24 Ιουνίου, εισέρχονται σε περίοδο μέτρων ως ακολούθως:
«● Το προσωπικό της ΑΗΚ δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε εργασία εκτός εργάσιμων ωρών χωρίς την έγκριση της Απεργιακής Επιτροπής
● Αυστηρός περιορισμός του προσωπικού στην εκτέλεση των καθηκόντων του
● Το προσωπικό της ΑΗΚ καθ' όλη την περίοδο των μέτρων, δεν θα προβαίνει σε διακοπές στους οικιακούς καταναλωτές για απλήρωτους λογαριασμούς.»[1]

Η έναρξη των μέτρων πραγματοποιήθηκε με δύωρη στάση έξω από τους χώρους εργασίας την Πέμπτη, 25 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, Ανδρέας Πανόρκος, με τα νομοσχέδιά της η κυβέρνηση “θα οδηγήσει στην αποδόμηση, το ξήλωμα και το ξεπούλημα της Αρχής” . Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη, 30 Ιουνίου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ θα συνέλθουν εκ νέου με διευρυμένη συμμετοχή προσωπικού για να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις για κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων.
Τις κινητοποιήσεις άρχισαν και οι εργαζόμενοι στη CYTA, με συγκέντρωση στη λεωφόρο Λεμεσού όπου παρέμειναν για μία ώρα. Οι εργαζόμενοι ανήρτησαν πανό στη γέφυρα της CYTA όπου αναγραφόταν «Τέρμα στο ξεπούλημα, οι ημικρατικοί ανήκουν στον λαό» και «Όχι στην αποκρατικοποίση, Ναι στον εκσυγχρονισμό», και κρατούσαν πλακάτ με μηνύματα όπως «Πωλούν την αγελάδα για να αγοράσουν λίγο γάλα», «Δεσμεύομαι. Το άλλο με τον Πόμπο ξέρεις το;» και «Δεν μπορείς να πωλήσεις κάτι που δεν είναι δικό σου». Μιλώντας σε δημοσιογράφους εκπρόσωποι των συντεχνιών ανέφεραν ότι η δεύτερη φάση των κινητοποιήσεων στοχεύει στο «να δοθούν  τα κατάλληλα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία».
Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Γ.Γ. Γραμματέας της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, είπε μάλιστα χαρακτηριστικά
«Επίκειται ακόμη μια κλοπή πέραν του κουρέματος, πέραν των ομολόγων, του δημόσιου πλούτου που ανήκει στον κυπριακό λαό. Σιγά σιγά φαίνεται η κυπριακή κοινωνία να αντιλαμβάνεται αυτή την κλοπή και συντριπτικά μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού στηρίζει την αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων»Τα μέτρα διαμαρτυρίας εξήγγειλαν οι συντεχνίες ΠΑΣΕ-ΑΗΚ και ΣΥΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ενώ η ΟΜΕ-CYTA διαχώρισε της θέση της θεωρόντας ότι «οι προθέσεις της κυβερνητικής πλευράς βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση, της ικανοποίησης δηλαδή των κόκκινων γραμμών που θέσαμε ως συνδικαλιστικό κίνημα»[2].

Εν τω μεταξύ, ήρθη η στάση εργασίας των φαρμοκοποιών που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 1η Ιουλίου, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΥΦΑ τα τρία βασικά αιτήματά τους έγιναν αποδεκτά από τον Υπουργό Υγείας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου, και όπως αναφέρεται διασφαλίστηκαν τα ακόλουθα:
«1.Ο Υπουργός προσέφερε γραπτές εγγυήσεις ότι κανένας υπάλληλος των Φαρμακευτικών  Υπηρεσιών δεν θα χάσει τη δουλειά του.

2.Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο που αφορούσε τη διευθυντική ομάδα του αυτόνομου νοσηλευτηρίου ενσωματώθηκε θέση Γενικού Φαρμακευτικού Διευθυντή, ο οποίος θα χειρίζεται ανάμεσα σε πολλά άλλα καθήκοντα και το 20% του προϋπολογισμού των αυτόνομων οργανισμών που είναι οι δαπάνες για τα φάρμακα. 

3.Αποπαγοποιούνται χρονίζουσες θέσεις φαρμακοποιών στην ηγετική πυραμίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και συγκεκριμένα 1 θέση Πρώτου Φαρμακοποιού (Α14), 11 θέσεις Ανώτερου Φαρμακοποιού (Α13+2), και 4 θέσεις Φαρμακοποιού Α΄ (Α11+2), οι οποίες θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή λειτουργία των Φ.Υ.[3]
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου